Bradipnee: cauze, simptome, tratament

17. 7. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit
Bradipnee

In acest articol vei descoperi informatii complete despre bradipnee, o afectiune pulmonara ce poate avea implicatii serioase asupra sanatatii. Vei intelege in profunzime ce reprezinta aceasta afectiune, care sunt cauzele ce o declanseaza, simptomele sale, modalitatile de diagnostic si tratament, dar si cum se poate preveni. 

Ce este bradipneea?

Bradipneea este o afectiune medicala caracterizata prin respiratie anormal de lenta, cu mai putin de 12 respiratii pe minut. Ritmul respirator normal poate varia in functie de varsta, sex si starea generala de sanatate a individului. In conditii normale, o persoana adulta respira de aproximativ 12-20 de ori pe minut. In cazul bradipneei, numarul de respiratii scade semnificativ, iar corpul nu primeste suficient oxigen pentru a functiona in mod corespunzator [1].

Procesul respirator normal implica inspirarea si expirarea aerului. Oxigenul este preluat de plamani si transportat in tot corpul prin intermediul sangelui. In acelasi timp, dioxidul de carbon, un produs rezidual al metabolismului celular, este eliminat prin expiratie. In cazul bradipneei, acest proces este afectat, iar oxigenul nu este furnizat eficient catre sange, ceea ce duce la o serie de consecinte negative asupra organismului [2].

Bradipneea poate determina hipoxie, o afectiune in care nu exista suficient oxigen in corp pentru acoperirea nevoilor acestuia. Acest lucru poate provoca lesin, confuzie, oboseala cronica si, in cazuri extreme, poate pune viata in pericol. Impactul bradipneei poate fi resimtit in intregul organism, afectand functionarea normala a sistemului nervos, cardiovascular si respirator [3].

Cauzele bradipneei

Cauzele bradipneei pot fi variate, fiind determinate de factori fizici si afectiuni medicale, medicamente, probleme de somn si factori de mediu.

1. Factori fizici si afectiuni medicale: Diverse afectiuni medicale decompensate pot duce la bradipnee. Printre acestea se numara bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), care pot provoca o scadere a fluxului de aer in plamani, determinand o respiratie mai lenta. Insuficienta cardiaca, caracterizata de o functionare deficitara a inimii, poate determina si ea bradipnee. Hipotiroidismul, o afectiune in care glanda tiroida produce cantitati insuficiente de hormoni, poate afecta metabolismul si poate duce la scaderea frecventei respiratorii. Anumite boli neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau accidentele vasculare cerebrale, pot afecta sistemul nervos central, inclusiv controlul respiratiei. De asemenea, varsta inaintata poate predispune la bradipnee, deoarece muschii si sistemul nervos pot avea o functionare mai lenta [4].

2. Medicamente: Anumite medicamente, in special cele utilizate pentru controlul durerii, anestezicele si sedativele, pot incetini ritmul respirator. Acest fapt poate duce la bradipnee daca sunt luate doze mari sau daca sunt utilizate pe termen lung. In plus, medicamentele utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiace, cum ar fi beta-blocantele, pot afecta ritmul cardiac si pot influenta indirect ritmul respirator [2].

3. Probleme de somn: Unele tulburari de somn, cum ar fi apneea de somn, pot provoca bradipnee. Aceasta se intampla cand respiratia unei persoane se opreste sau devine foarte superficiala in timpul somnului. Apneea de somn poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv obezitatea, anatomia gatului si a cavitatii bucale, precum si dezechilibrele chimice in creier [5].

4. Factori de mediu: Bradipneea poate fi cauzata de expunerea la anumite substante sau conditii de mediu, cum ar fi altitudinea mare, fumul de tigara sau calitatea proasta a aerului. In aceste conditii, corpul poate avea dificultati in a obtine suficient oxigen, ceea ce poate duce la o incetinire a ritmului respirator [4].

Simptomele bradipneei

Simptomele bradipneei pot varia in functie de severitatea si cauza subiacenta a afectiunii. Principalele simptome includ respiratie anormal de lenta, oboseala sau slabiciune, ameteli sau lesin si dificultati de concentrare sau confuzie. Respiratia incetinita este un semn caracteristic al bradipneei si se refera la numarul redus de respiratii pe minut. Un adult in repaus ar trebui sa aiba in mod normal intre 12 si 20 de respiratii pe minut, iar o valoare mai mica de 12 respiratii pe minut poate indica prezenta bradipneei [6].

Oboseala sau slabiciunea sunt simptome comune ale bradipneei si pot fi cauzate de lipsa de oxigen in organism. Deoarece respiratia este lenta, nivelul de oxigen din sange poate scadea, ceea ce duce la oboseala si slabiciune generala. Ametelile si lesinul pot aparea din cauza presiunii sanguine scazute, care poate fi rezultatul bradipneei. Deoarece respiratia este incetinita, circulatia sangelui poate fi afectata, ceea ce poate duce la scaderea presiunii arteriale si, implicit, la ameteli si lesin [7].

In functie de cauza bradipneei, pot exista si alte simptome asociate. De exemplu, cianoza, care se manifesta prin colorarea albastra a pielii sau a mucoaselor, poate aparea in cazul in care nivelul de oxigen din sange este foarte scazut. Alte simptome secundare pot include anxietatea, palpitatiile sau transpiratiile [2].

Diagnosticul bradipneei

Diagnosticul bradipneei

Procesul de diagnostic al bradipneei este esential pentru a descoperi cauza si a stabili un tratament adecvat. In primul rand, medicul va purta o discutie detaliata cu pacientul pentru a intelege mai bine simptomele pe care le experimenteaza si istoricul sau medical. Este important sa fie evidentiate orice schimbari in respiratie, frecventa respiratorie si alte simptome asociate bradipneei.

Un examen fizic complet poate fi necesar pentru a identifica semnele fizice ale bradipneei. Medicul va asculta plamanii pacientului cu un stetoscop si va verifica ritmul cardiac. De asemenea, pot fi efectuate teste suplimentare, cum ar fi masurarea tensiunii arteriale si a temperaturii corpului, pentru a evalua starea generala a pacientului [3].

Exista mai multe metode de diagnostic utilizate pentru a confirma bradipneea. Printre acestea se numara spirometria, un test care masoara cantitatea de aer pe care pacientul o poate inhala si exhala, si oximetria, care masoara nivelul de oxigen din sange. Aceste teste ajuta la evaluarea functiei respiratorii si pot ajuta la identificarea cauzelor posibile ale bradipneei [4].

Pe langa acestea, pot fi efectuate si teste de sange pentru a verifica nivelul de dioxid de carbon si oxigen din sange. Aceste teste ofera informatii importante despre functionarea sistemului respirator si pot ajuta la identificarea tulburarilor respiratorii subiacente [5].

Diagnosticul corect si rapid al bradipneei este esential pentru a stabili un tratament adecvat si pentru a evita complicatii. Bradipneea poate fi un simptom al unor afectiuni medicale grave, cum ar fi boli cardiace, pulmonare sau neurologice. Prin urmare, este important ca medicul sa identifice cauza subiacenta a bradipneei si sa ofere pacientului tratamentul potrivit.

Tratamentul si gestionarea bradipneei

Tratamentul si gestionarea bradipneei sunt esentiale pentru a controla si a imbunatati simptomele asociate cu aceasta afectiune. Iata cateva idei principale despre acest subiect:

1. Identificarea si tratarea cauzei subiacente: Pentru a trata eficient bradipneea, este important sa identificam si sa tratam cauza subiacenta a acesteia. Deoarece bradipneea poate fi un simptom al unei probleme de sanatate mai grave, cum ar fi disfunctia tiroidiana sau afectiunile cardiace, este necesara o evaluare amanuntita. Medicul poate recomanda teste precum analize de sange, examinari fizice sau imagistica medicala pentru a determina cauza exacta a bradipneei. Tratamentul va fi adaptat in functie de aceasta cauza subiacenta identificata [3].

2. Terapie cu oxigen: In cazurile severe de bradipnee, in care respiratia lenta conduce la niveluri scazute de oxigen in sange, poate fi necesara administrarea de oxigen suplimentar. Acesta poate fi furnizat prin intermediul unei masti de oxigen sau al unui tub nazal, pentru a asigura aportul adecvat de oxigen in organism [1].

3. Medicamente: In unele cazuri, medicamentele pot fi utilizate pentru a trata bradipneea. Acestea pot functiona prin relaxarea muschilor respiratori, imbunatatirea functiei pulmonare sau reducerea senzatiei de lipsa de aer. Cu toate acestea, administrarea de medicamente va fi determinata de medicul specialist in functie de cauza bradipneei si de nevoile individuale ale pacientului [2].

4. Terapie fizica si respiratorie: Terapia respiratorie si exercitiile fizice pot juca un rol important in imbunatatirea capacitatii pulmonare si consolidarea muschilor implicati in procesul respirator. Exercitiile de respiratie controlata, exercitiile de rezistenta si antrenamentele de rezistenta pot fi incluse intr-un program de terapie fizica si respiratorie personalizat, in functie de nevoile pacientului [4].

Bradipneea, o afectiune caracterizata prin respiratie lenta, poate avea multiple cauze, de la afectiuni cardiace la tulburari neuromusculare. Simptomele pot varia de la oboseala la dificultati de respiratie, iar diagnosticul se face prin examinare clinica si investigatii suplimentare. Tratamentul vizeaza gestionarea cauzei subiacente, iar preventia poate fi realizata prin mentinerea unui stil de viata sanatos. Contacteaza imediat medicul daca observi orice fel de dificultati de respiratie. 

Bibliografie:

1. “Bradypnea.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24832-bradypnea#:~:text=Bradypnea%20is%20a%20symptom%20in, accesat la 12.07.2023;

2. “Bradypnea - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.comwww.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/bradypnea, accesat la 12.07.2023;

3. “Bradypnea: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 28 Nov. 2017, www.healthline.com/health/bradypnea#outlook, accesat la 12.07.2023;

4. “Bradypnea: Definition, Causes, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.comwww.medicalnewstoday.com/articles/323647, accesat la 12.07.2023;

5. Leung, Alexander K. C., et al. “Bradypnea.” Encyclopedia of Molecular Mechanisms of Disease, 2009, pp. 241–243, link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-540-29676-8_246, https://doi.org/10.1007/978-3-540-29676-8_246, accesat la 12.07.2023;

6. Smith, Matt. “Types of Breathing Problems Explained.” WebMDwww.webmd.com/lung/breathing-problems#1, accesat la 12.07.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor