Cauzele lesinului si sfaturi pentru primul ajutor

11. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Starea de lesin este o senzatie neplacuta, care te poate speria sau ingrozi, si care poate duce, eventual, la pierderea starii de constienta pentru o anumita perioada de timp. Afla, din randurile urmatoare, ce este mai exact lesinul, de ce si cum se produce, ce poti face in caz de lesin si cum il poti preveni.

Ce este lesinul?

Lesinul reprezinta o pierdere brusca a constientei, pentru o scurta durata de timp. Aceasta apare pe fondul unui insuficient flux sangvin catre creier, ceea ce priveaza celulele de oxigen. Prin urmare, corpul nu mai primeste comenzile creierului, tonusul muscular se pierde, iar fata se albeste, devenind palida. 

Simptomele specifice starii de lesin sunt ameteala, slabiciunea, greata, incetosarea sau intunecarea progresiva a vederii si slabirea auzului sau acufene. Desi se poate intampla oricui si la orice varsta, lesinul este mai probabil sa apara in cazul persoanelor trecute de 70 de ani si a celor cu sincopa vasovagala. De asemenea, starea de lesin nu duce intotdeauna la lesin, acesta putand fi, uneori, prevenit.

De ce apare lesinul?

Sincopa vasovagala este una dintre cele mai frecvente cauze de aparitie a lesinului. Aceasta se declanseaza atunci cand organismul reactioneaza la anumiti factori in mod exagerat, provocand o scadere brusca a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale

Desi este neplacuta si poate afecta calitatea vietii pacientului, sincopa vasovagala este inofensiva, nu necesita tratament si poate fi ameliorata prin asezarea pacientului in pozitie orizontala, cu picioarele usor ridicate, preventie ce poate impiedica lesinul propriu-zis.

Printre factorii care pot declansa sincopa vasovagala se numara vederea sangelui sau a dispozitivelor medicale invazive (injectii, instrumente chirurgicale etc.), ranirea, taieturile sau frica de a avea complicatii de sanatate, ortostatismul prelungit, mediul spitalicesc si anumite proceduri medicale (analizele de sange, operatiile etc.) sau stresul emotional puternic.

Alti factori care pot declansa o stare de lesin si, eventual, pierderea constientei, sunt:

  • O frica intensa;
  • Schimbarea starii emotionale (stres, vesti proaste);
  • O durere puternica;
  • Tusea prelungita;
  • Deshidratarea;
  • Hemoragia;
  • Atacurile de panica sau anxietatea;
  • Abuzul de alcool sau droguri;
  • Hipoglicemia;
  • Efortul de a defeca;
  • Accidentul vascular cerebral;
  • Atacul de cord;
  • Extenuarea;
  • Migrenele persistente;
  • Transpiratiile excesive;
  • Un mediu neaerisit.

Sfaturi pentru primul ajutor in caz de lesin

Daca simti ca ai intrat intr-o stare de lesin, primul lucru, si uneori singurul, pe care trebuie sa il faci, este sa te asezi cat mai repede in pozitie orizontala, fara sa intri in panica! Dupa ce simptomele trec si te simti din nou bine, ridica-te gradual, bea apa cu inghitituri mici si programeaza-te la un consult de specialitate daca ai si alte simptome sau nu cunosti cauzele care ar fi putut declansa acest episod.

In cazul in care observi o alta persoana pe punctul de a lesina, atunci ajut-o sa se intinda cat mai repede, cu picioarele usor ridicate. Indiferent de situatie, incearca sa nu intri in panica si sa iti amintesti ca lesinul nu reprezinta, in sine, un pericol pentru sanatate. Cel mai grav lucru care se poate intampla, pe moment, este lovirea in timpul caderii din picioare, daca aceasta situatie nu a putut fi impiedicata.

Daca persoana a lesinat langa tine, ajut-o sa-si recapete starea de constienta, strigand-o si lovind-o foarte usor peste obraji, pentru ca fluxul sangvin sa revina cat mai repede la normal. De asemenea, o poti stropi putin cu apa rece pe fata. In cazul in care aceasta nu isi revine, cheama de urgenta ambulanta.

Daca persoana isi recapata constienta, incurajeaz-o sa stea intinsa pana cand simte ca si-a revenit complet, iar ridicarea trebuie sa fie progresiva, mai intai in sezut, abia apoi in picioare. Ajuta persoana sa se hidrateze, oferindu-i un pahar cu apa si intreab-o daca are si alte simptome, precum dureri sau dificultati de respiratie, caz in care sunt necesare investigatii medicale.

Cum sa previi lesinul

In cazul sincopei vasovagale

  • Intinde-te la orizontala si nu intra in panica.
  • Incearca tehnica desensibilizarii (expunerea progresiva la factorii declansatori) pana cand organismul dezvolta reactii mai potrivite.
  • Incordeaza anumite grupe de muschi, cum ar fi cei ai bratelor sau ai picioarelor, pentru a impiedica scaderea tensiunii arteriale.

In cazul factorilor de mediu

  • Evita incaperile prea calde (baia, sauna), daca ai mai avut episoade de lesin declansate de caldura.
  • Nu te deplasa, in zilele caniculare, pe distante lungi sau neinsotit; hidrateaza-te si mergi cat mai mult pe la umbra.
  • Odihneste-te daca simti ca ai depus un efort fizic prea mare.

In cazul factorilor de stres

  • Daca stii ca urmeaza sa primesti anumite vesti, asaza-te undeva in siguranta.
  • Evita, pe cat posibil, factorii stresori si invata tehnici de management al stresului.
  • Respira profund si exerseaza tehnici de relaxare atunci cand te confrunti cu evenimentele stresante.
  • Incearca terapia cognitiv comportamentala.

In cazul afectiunilor medicale

  • Mergi la un consult de specialitate si informeaza-te despre situatiile in care ai putea lesina, pentru a sti cum sa le previi. Spre exemplu, in cazul hipoglicemiei, va trebui sa ai mereu la indemana un aliment dulce pe care sa il poti consuma imediat.
  • Hidrateaza-te corespunzator si adopta o dieta echilibrata; renunta la fumat sau consumul de alcool.
  • La recomandarea medicului, ia suplimente de vitamine si minerale potrivite afectiunilor tale. Spre exemplu, carenta de fier poate provoca intunecarea privirii si slabiciune atunci cand te ridici brusc in picioare, iar o cadere de calciu poate declansa ameteli si o stare generala de rau. Ambele deficiente pot favoriza starea de lesin.


Lesinul este o experienta neplacuta, insa nu reprezinta, cu adevarat, un pericol pentru sanatate! Mergi la un consult de specialitate pentru a determina cauzele care te fac sa lesini. Astfel, iti vei intelege mai bine corpul si vei sti cum sa reactionezi atunci cand starea de lesin apare.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor