Boala Whipple: cauze, simptome, tratament

19. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Boala Whipple

 

Boala Whipple este o afectiune rara, cauzata de bacteria Tropheryma whipplei, ce poate afecta multiple organe si sisteme din corpul uman, inclusiv intestinul, articulatiile, sistemul nervos si alte organe. Este mai comuna la barbatii de varsta mijlocie si poate fi fatala daca nu este diagnosticata si tratata corect [1]. Diagnosticarea precoce poate preveni complicatiile grave si poate imbunatati prognosticul pe termen lung. Tratamentul adecvat poate ajuta la reducerea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

Ce cauzeaza boala Whipple?

Boala Whipple este o afectiune rara, cu o prevalenta estimata la o persoana la un milion [1]. Aceasta este mai frecventa la barbatii de varsta mijlocie din Europa si America de Nord, dar poate afecta oamenii din intreaga lume [1]. Cauza acestei boli este infectia cu bacteria Tropheryma whipplei, care afecteaza in special mucoasa tractului gastrointestinal, provocand inflamatie si leziuni. 

Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta boala Whipple, cum ar fi varsta (afecteaza in special persoanele intre 40 si 60 de ani), sexul (barbatii sunt mai predispusi decat femeile) si rasa (caucazienii sunt mai susceptibili) [1]. Expunerea la mediul rural si contactul cu solul sau animalele pot creste riscul de infectie.

Cercetarile sugereaza ca persoanele cu anumite tipuri de HLA (antigenele de histocompatibilitate) pot avea un risc crescut de a dezvolta boala Whipple, dar legatura exacta dintre gene si boala Whipple ramane neclara si necesita cercetari suplimentare [2]. O teorie sugereaza ca persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cu o functie imunitara defectuoasa pot fi mai susceptibile la infectia cu Tropheryma whipplei. Aceasta ar putea explica de ce unii oameni dezvolta boala Whipple in timp ce altii nu, chiar daca au fost expusi la aceeasi bacterie [2].

Care sunt simptomele asociate cu aceasta?

 

Simptomele asociate pentru boala Whipple

 

Simptomele bolii Whipple sunt diverse si pot varia semnificativ de la o persoana la alta. Aceasta este una dintre cauzele pentru care boala poate fi dificil de diagnosticat in etapele sale initiale. Printre simptomele gastrointestinale asociate cu boala Whipple se numara: 

  • diareea cronica; 
  • durerile abdominale;
  • balonarea;
  • scaderea in greutate. 

Aceste simptome pot fi similare cu alte afectiuni digestive, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa. In plus, boala Whipple poate cauza simptome sistemice, cum ar fi febra, oboseala, anemia, inflamatia articulara si limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici). In unele cazuri, boala poate afecta si sistemul nervos central, ducand la simptome neurologice, cum ar fi tulburari de vedere, dificultati de coordonare, dementa si convulsii. Este important sa se ia in considerare toate aceste simptome in procesul de diagnosticare a bolii Whipple.

Cum se diagnosticheaza boala Whipple?

Metodele utilizate in diagnosticarea bolii Whipple includ biopsia duodenala, teste moleculare si serologice, imagistica medicala si diferentierea de alte afectiuni. Biopsia duodenala este esentiala in diagnosticarea bolii Whipple, deoarece permite analiza tesutului intestinal pentru a identifica prezenta bacteriei Tropheryma whipplei, care cauzeaza boala.

Testele moleculare si serologice, precum PCR si testele serologice, permit detectarea ADN-ului bacteriei Tropheryma whipplei si a anticorpilor specifici in sangele pacientului. Imagistica medicala, cum ar fi ecografia, CT si RMN, poate ajuta la identificarea modificarilor structurale din intestinul subtire si in alte organe afectate de boala Whipple.

Este important ca diagnosticul bolii Whipple sa fie diferentiat de alte afectiuni cu simptome si manifestari similare, precum boala celiaca, sindromul de malabsorbtie, infectiile intestinale sau boli inflamatorii intestinale. Testele moleculare si serologice pot fi utile in monitorizarea evolutiei bolii in timpul tratamentului. Imagistica medicala poate fi utila in identificarea leziunilor din alte organe afectate de boala Whipple. 

In ce consta tratamentul?

Tratamentul de prima linie pentru boala Whipple este administrarea de antibiotice, care ajuta la eliminarea bacteriei Tropheryma whipplei, cauzatoarea bolii. Acesta poate dura intre unul si doi ani, in functie de severitatea bolii si de raspunsul pacientului la tratament [3]. Dupa tratamentul initial, pacientii pot fi pusi pe o terapie de intretinere cu antibiotice pe termen lung, pentru a preveni reaparitia bolii.

Pacientii trebuie sa urmeze cu strictete schema de tratament prescrisa de medic, sa nu intrerupa tratamentul prematur si sa comunice orice problema sau efect secundar aparut in timpul tratamentului. Aderarea la tratament este esentiala pentru a obtine o recuperare completa si pentru a reduce riscul de recidiva si complicatii. In prezent, nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni boala Whipple. Cu toate acestea, monitorizarea starii de sanatate si adoptarea unui stil de viata sanatos pot ajuta la prevenirea complicatiilor si la mentinerea unei stari de sanatate bune.

Acest articol are scop pur informativ. In cazul in care observi simptome ce pot fi asociate cu boala Whipple, este imperios sa consulti un medic specialist, pentru un diagnostic corect si un tratament personalizat. 

Surse de referinta:

  1. “Whipple’s Disease - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whipples-disease/symptoms-causes/syc-20378946. Accessed 19 June 2023;
  2. Martinetti, Miryam, et al. “The HLA Alleles DRB1*13 and DQB1*06 Are Associated to Whipple’s Disease.” Gastroenterology, vol. 136, no. 7, June 2009, pp. 2289–2294, https://doi.org/10.1053/j.gastro.2009.01.051. Accessed 19 June 2023;
  3. “Whipple’s Disease - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whipples-disease/diagnosis-treatment/drc-20378950. Accessed 19 June 2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor