Vaccin antigripal: ce trebuie sa stii?

28. 8. 2023 · 12 minute de citit

Gripa este o infectie respiratorie care „revine” in fiecare an, toamna, si care afecteaza persoane de toate varstele. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana la 10% dintre adulti si pana la 30% dintre copii se imbolnavesc, anual, de gripa in lume. O gripa nu este o simpla raceala, asa cum am fi tentati sa credem, deoarece virusul gripal actioneaza diferit asupra corpului si poate fi foarte agresiv, sanatatea persoanei imbolnavite putand fi grav afectata. In aceste conditii, vaccinul antigripal este singurul aliat care poate veni in ajutor.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vaccin antigripal: ce trebuie sa stii?

Ce este gripa si cum se transmite virusul gripal?

Gripa este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, provocata de virusul gripal. Boala se manifesta in fiecare an, in special in sezonul rece, perioada octombrie – mai, incepand din momentul in care scad temperaturile. Gripa este o afectiune severa, fiind diferita in manifestari fata de raceala, persoanele imbolnavite putand contracta forme grave, pentru unele boala fiind chiar fatala.

Conform studiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata estimata de mortalitate cumulativa cauzata de gripa sezoniera este de 10 la 100.000 persoane. Gripa nu se manifesta in fiecare an la fel, virusul suferind schimbari din cauza carora maladia are forme diferite.

Gripa in randul populatiei poate fi provocata de unul din cele trei tipuri de virusuri gripale:

  1. tipul A - cel mai agresiv si periculos, se imparte in mai multe subcategorii si este cel care cauzeaza epidemii si pandemii;
  2. tipul B - moderat, cauzeaza infectii locale, se imparte in B/Yamagata si B/Victoria;
  3. tipul C - este cel mai putin periculos si nu prezinta un factor de risc pentru sanatatea publica.

Trebuie stiut faptul ca exista, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si virusul gripal de tip D, insa acesta nu a afectat pana acum corpul uman, manifestandu-se doar la bovine.

Gripa este o afectiune extrem de contagioasa, perioada de incubatie fiind, de regula, de doua zile. O persoana bolnava poate transmite afectiunea in colectivitate, pe strada, in spatii publice, prin stranut, prin picaturi de saliva eliminate in aer sau pe suprafete. In urma imbolnavirii cu virusul gripal, starea persoanei se altereaza rapid. In corp se instaleaza febra ridicata, durerile musculare, tusea seaca, durerile de cap si o stare generala proasta.

Daca nu este tratata la timp, gripa poate degenera in forme si mai complicate, agravante, precum pneumonia gripala. Fata de raceala, gripa are o evolutie rapida, agresiva, iar imunitatea se obtine doar in urma vaccinarii contra virusului gripal aferent sezonului respectiv. Imunizarea se obtine pe termen scurt, nu mai mult de 6 luni. Vaccinul este recomandat tuturor categoriilor de persoane cu varsta de peste 6 luni si in mod special celor din categoriile de risc.

Ce este vaccinul antigripal?

Un vaccin este un preparat biologic care contine antigen, adica o forma slabita (viu - atenuata) ori inactivata (omorata) a unui microorganism ori mici fragmente ale acestuia, ce nu pot produce boala. In urma administrarii vaccinului, acest antigen este identificat ca fiind strain de catre sistemul imunitar, care va reactiona prin activarea celulelor imunitare si producerea de anticorpi. Ulterior, daca organismul va intra in contact cu respectivul microorganism, sistemul tau imunitar isi va aminti de acesta si va putea produce rapid anticorpii necesari pentru a lupta impotriva sa si a te proteja de boala. 

Vaccinul antigripal este un vaccin anual, dezvoltat pentru a ajuta organismul sa dezvolte anticorpi care sa lupte impotriva virusurilor gripale si care actioneaza prin introducerea in organism a unui antigen provenit din virusuri gripale.

Ce contine vaccinul antigripal?

Ca orice alt preparat de acest tip, vaccinul antigripal contine antigenul, despre care am vorbit mai sus, si excipienti. Vaccinurile gripale pot avea in compozitie:

  • Virus inactivat, dozele fiind injectabile (vaccinul poate fi utilizat de persoane din toate categoriile de varsta, incepand cu varsta de peste 6 luni);
  • Virus viu atenuat, doze cu administrare intranazala (vaccinul antigripal nazal poate fi utilizat pentru copiii cu varste de la 2 ani la 18 ani).

In functie de numarul de tulpini de virus gripal incluse, vaccinurile impotriva gripei sezoniere disponibile in Romania se impart in:

  • Vaccinurile gripale traditionale sau vaccinuri trivalente - contin trei tulpini ale virusului gripal (doua tulpini de virus gripal A si o tulpina de virus gripal B); 
  • Vaccinuri gripale tetravalente - contin patru tulpini de virusului gripal (au o tulpina de virus gripal B in plus)

Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt obtinute din virus gripal crescut pe oua de gaina, inactivat ulterior, cu formaldehida sau prin mijloace fizice, si fragmentat. Mai exista insa si vaccinuri pe baza de culturi sau recombinate. Pe langa substantele active si formaldehida, acestea mai contin, in cantitati foarte mici, si componente precum ovalbumina, proteine de pui si antibiotice. 

Compozitia exacta a vaccinului antigripal va fi insa diferita de la an la an, in functie de tulpinile identificate ca avand cea mai mare probabilitate de raspandire in sezonul rece aferent anului respectiv. In fiecare an, Grupul de lucru ad-hoc pentru Gripa prezinta recomandarile Uniunii Europene cu privire la compozitia vaccinurilor impotriva gripei sezoniere, pe baza observatiilor OMS. Astfel, in fiecare an, sunt alese acele tipuri de tulpini de virusuri care formeaza structura vaccinului de administrat populatiei. 

De exemplu, pentru sezonul 2023 - 2024 in emisfera nordica, OMS a recomandat utilizarea tulpinilor A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09, A/Darwin/9/2021 (H3N2) si B/Austria/1359417/2021 (B/ subtipul Victoria) in vaccinurile trivalente pe baza de ou, respectiv A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09, A/Darwin/6/2021 (H3N2) si B/Austria/1359417/2021 (B/ subtipul Victoria) in vaccinurile trivalente pe baza de celule sau recombinate. In cazul vaccinurilor tetravalente, s-a recomandat includerea in plus a tulpinii B/Phuket/3073/2013 (B/ subtipul Yamagata).

In sezonul 2022 - 2023, tulpinile recomandate au fost A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09, A/Darwin/9/2021 (H3N2),B/Austria/1359417/2021 (B/subtipul Victoria) si B/Phuket/3073/2013 (B/subtipul Yamagata) pentru vaccinurile pe baza de ou, respectiv A/Wisconsin/588/2019 (H1N1) pdm09, A/Darwin/6/2021 (H3N2), B/Austria/1359417/2021 (B/subtipul Victoria) siB/Phuket/3073/2013 (B/subtipul Yamagata) pentru vaccinuri pe baza de culturi sau recombinate.

Cand se face vaccinul antigripal?

In mod ideal, vaccinarea antigripala trebuie efectuata anual, in lunile octombrie si noiembrie, inainte ca virusul gripal sa inceapa sa se raspandesca in comunitate. De preferat ar fi ca toata lumea sa fie vaccinata pana la finalul lunii octombrie. In general, nu este recomandat ca administrarea vaccinului sa se faca inainte de inceputul toamnei, chiar daca este disponibil, in special in cazul persoanelor cu varsta peste 65 de ani ori femeilor insarcinate in primul sau cel de-al doilea trimestru. Motivul este acela ca protectia oferita de vaccin scade in timp, ceea ce inseamna ca vaccinarea in luna august poate pune in pericol persoanele vaccinate daca acestea contracteaza gripa spre finalul sezonului. Chiar si in conditiile in care este administrat mai tarziu, vaccinul aduce beneficii persoanei.

In acelasi timp, trebuie mentionat ca este de preferat sa te vaccinezi mai devreme decat sa nu o faci deloc. Vaccinarea in lunile iulie sau august poate fi chiar indicata, de exemplu, in cazul copiilor care au nevoie de doua doze de vaccin ori al femeilor aflate in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Administrare vaccin antigripal

Administrare vaccin antigripal

Gripa poate fi prevenita numai prin administrarea vaccinului anual antigripal. Alaturi de vaccinare, se recomanda consumul unor alimente si administrarea unor suplimente care ajuta la cresterea imunitatii organismului. O alimentatie sanatoasa cu fructe si legume, un regim de viata echilibrat si activ, cat si un aport substantial de vitamine si minerale ajuta organismul sa lupte impotriva virusurilor in sezonul rece. Aceste masuri nu se substituie insa vaccinului.

Vaccinul antigripal nu este inclus in calendarul national de vaccinare, dar, anual, Ministerul Sanatatii organizeaza o campanie anuala de vaccinare antigripala gratuita destinata persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, cum sunt copiii mici sau persoanele cu varsta peste 65 de ani ori cu boli cronice. De asemenea, vaccinuri antigripal poate fi achizitionat din farmacii, in baza unei prescriptii medicale. Este indicat ca vaccinul antigripal sa se administreze numai la recomandarea medicului, dupa efectuarea unui consult amanuntit.

Cum se administreaza un vaccin antigripal depinde de tipul acestuia (injectabil sau nazal), dar si de alti factori. De exemplu, vaccinul antigripal la copii se poate administra in doua doze, la interval de cel putin 4 saptamani, ori in una singura. Daca vrei sa afli mai multe despre cum se administreaza vaccinul antigripal, cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul tau de familie. 

Cui ii este recomandat vaccinul antigripal?

Vaccinul impotriva virusului gripal sezonier poate fi administrat tuturor categoriilor de persoane cu varsta mai mare de 6 luni. Toate persoanele din aceste categorii ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei, in fiecare sezon. In cazul copiilor mai mici de 6 luni, daca mama a fost vaccinata in timpul sarcinii, acestia sunt deja protejati. 

Anumite categorii de persoane sunt considerate cu risc sporit de a dezvolta complicatii prin contractarea virusului gripal si anume:

  • Sugarii sub 6 luni;
  • Copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 4 ani;
  • Persoanele cu varste de peste 65 de ani;
  • Femeile gravide sau cele care intentioneaza sa ramana gravide
  • Femeile care au nascut recent si cele care alapteaza;
  • Persoane care au sistemul imunitar scazut;
  • Persoane care locuiesc in camine impreuna cu alte persoane;
  • Persoanele bolnave de HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare;
  • Persoanele care sufera de boli cronice, in special respiratorii;
  • Persoanele sub 18 ani care consuma aspirina;
  • Personalul medical;
  • Personalul care lucreaza cu publicul prin natura muncii practicate, lucratori comunitari – administratie, servicii publice, scoli, crese, case de batrani.

Sugarii sub varsta de 6 luni sunt protejati impotriva gripei in cazul in care mama a fost vaccinata in gravidenie. Anticorpii care s-au dezvoltat la mama traverseaza placenta si protejeaza fatul impotriva gripei. Femeile gravide ar trebui sa se vaccineze, deoarece gripa contractata in timpul sarcinii poate creste riscul de avort, de nastere prematura, de nastere a unui copil sub greutatea normala. Vaccinul pentru femeile gravide se administreaza intravenos si contine virus inactiv, fiind sigur si pentru mama si pentru fat. Vaccinul antigripal pentru copii se poate administra atat injectabil, cat si nazal, in functie si de varsta celui mic. Atat vaccinul antigripal injectabil, cat si vaccinul nazal antigripal sunt sigure si eficiente. 

Atentie! Vaccinul antigripal contine in compozitie albus de ou, gelatina, antibiotice. In cazul in care ai alergii cunoscute la aceste ingrediente, comunica acest lucru medicului, inainte de vaccinare.

Avantajele vaccinului antigripal

Vaccinul antigripal protejeaza o persoana impotriva majoritatii tulpinilor care se preconizeaza ca se vor manifesta anul respectiv. Acesta este si motivul pentru care vaccinarea este necesara in fiecare an, deoarece virusurile sufera mutatii. Daca o persoana s-a vaccinat, sunt putine sanse ca aceasta sa se imbolnaveasca de gripa.

Ea se poate imbolnavi ori in primele doua saptamani de la administrarea vaccinului, perioada in care nu a dezvoltat inca anticorpii necesari, sau se poate imbolnavi de o forma de gripa care nu este cuprinsa in spectrul vaccinului.

De asemenea, capacitatea vaccinului gripal de a proteja depinde de factori: varsta, starea de sanatate a persoanei, bolile de care sufera.

Pe langa prevenirea imbolnavirii, alte avantaje ale vaccinului antigripal sunt: 

  • Diminuarea severitatii si a duratei bolii; 
  • Reducerea numarului spitalizarilor si a deceselor cauzate de gripa si pneumonii; 
  • Reducerea numarului consultatiilor si a vizitelor la domiciliu; 
  • Reducerea numarului solicitarilor la serviciile de ambulanta; 
  • Reducerea numarului de concedii medicale acordate pentru gripa si infectii respiratorii acute; 
  • Reducerea folosirii antibioticelor in afectiunile compatibile cu gripa. 
Mai trebuie mentionat si ca vaccinul gripal inactivat poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri (in membre diferite) si ca poate fi utilizat in orice trimestru al sarcinii, precum si in timpul alaptarii.

Vaccin antigripal - reactii adverse

Atentie! Vaccinul gripal in sine nu poate provoaca gripa. Totusi, in urma vaccinarii pot aparea anumite reactii adverse:

  • ulceratii;
  • roseata;
  • umflaturi pe piele, in zona in care a fost injectat;
  • febra usoara;
  • cefalee si dureri musculare;
  • stare de greata.

In cazuri foarte rare, reactii adverse ale unui vaccin antigripal pot fi:

  • sufocare;
  • raguseala;
  • urticarie;
  • paloare;
  • letargie;
  • tahicardie;
  • ameteala, lesin.

Masuri de preventie generale pentru sezonul rece 

Pentru a te proteja impotriva gripei, in afara vaccinului este bine:

  • Sa te speli regulat pe maini si sa te stergi cu servetele antibacteriene de unica folosinta;
  • Sa eviti sa iti atingi ochii, nasul si gura cu mana, mai ales in spatii publice;
  • Sa iti acoperiti gura si nasul, daca stranuti sau tusesti;
  • Sa folosesti intotdeauna servetele de unica folosinta;
  • Sa folosesti masca de protectie in spatii cu persoane bolnave de gripa;
  • Sa eviti contactul direct cu persoanele bolnave de gripa;
  • Sa utilizezi suplimente naturale vitamine si minerale precum vitamina C, Zinc, Coenzima Q10 pentru a sustine imunitatea organismului.

Vaccinul antigripal este singurul aliat care poate proteja in sezonul rece impotriva contractarii gripei sezoniere, atat pe tine, cat si pe cei dragi. Ai grija de copiii si de varstnicii din familie si programeaza-i la medic pentru vaccin. De asemenea, nu uita sa adopti un regim de viata si alimentar sanatos si echilibrat.

Referinte:

  1. Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. „Comunicat de presa EMA referitor la actualizarea recomandărilor Uniunii Europene privind tulpinile de virus pentru vaccinurile antigripale.” in ANM, 2020, https://www.anm.ro/agentie/comunicate-de-presa/

  2. BWP Ad hoc Influenza Working Group. „Amended1 EU recommendations for the seasonal influenza vaccine composition for the season 2020/2021.” in European Medicines Agency, 2020, https://www.ema.europa.eu/en/documents/regulatory-procedural-guideline/biologics-working-party-bwp-ad-hoc-influenza-working-group-amended-european-union-recommendations/2021_en.pdf

  3. BWP Ad hoc Influenza Working Group. „EU recommendations for 2020/2021 seasonal flu vaccine composition” in European Medicines Agency, 2020, https://www.ema.europa.eu/en/news/eu-recommendations-20202021-seasonal-flu-vaccine-composition

  4. Institutul National de Sanatate Publica Romania. „Informare infectii respiratorii 11 05 2020 17 05 2020 (S 20).” In CNSCBT, 2020, https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/1793-informare-infectii-respiratorii-11-05-2020-17-05-2020-s-20

  5. World Health Organization. „Weekly epidemiological record. Relevé épidémiologique hebdomadaire No 32, 2019, 94, 345–364” in WHO, 2019, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/326242/WER9432-en-fr.pdf?ua=1. Accesat in 21.08.2020.

  6. World Health Organization. „Influenza.” in WHO, 2019.

  7. World Health Organization. „Influenza (Seasonal)” in WHO, 2018, https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

  8. „ANEXE Din 19 Octombrie 2022 Pentru Organizarea Și Funcționarea Unui Program-Pilot de Vaccinare a Populației Împotriva Gripei Sezoniere La Nivelul Farmaciilor Comunitare.” Portal Legislativ, 2022, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/260737. 

  9. „Ce Este Un Vaccin Și Cum Funcționează El?” Despre Vaccin, 3 Nov. 2016, desprevaccin.ro/ce-este-un-vaccin-si-cum-functioneaza-el/. 

  10. „Cum Acționează Vaccinurile.” Portalul European de Informații Despre Vaccinare, 21 Oct. 2019, vaccination-info.eu/ro/informatii-despre-vaccinuri/cum-actioneaza-vaccinurile. 

  11. „Importanta Vaccinarii Antigripale – Institutul Național de Sănătate Publică.” Insp.gov.ro, 20 Oct. 2022, insp.gov.ro/2022/10/20/importanta-vaccinarii-antigripale/. 

  12. „Influenza Vaccination: A Summary for Clinicians”, CDC, 2023, www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/vax-summary.htm. 

  13. „Children’s Flu Vaccine”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/vaccinations/child-flu-vaccine/. 

  14. „Recommended Composition of Influenza Virus Vaccines for Use in the 2023-2024 Northern Hemisphere Influenza Season.” World Health Organization, 2023, www.who.int/publications/m/item/recommended-composition-of-influenza-virus-vaccines-for-use-in-the-2023-2024-northern-hemisphere-influenza-season

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor