Bacopa monnieri: beneficii, proprietati, utilizari

22. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Bacopa monnieri

Bacopa monnieri este o planta perena care creste in zonele umede si mlastinoase din India, Asia de Sud-Est si America de Sud. Aceasta planta face parte din familia Plantaginaceae si are un rol important in ecosistem, deoarece poate imbunatati calitatea apei si poate fi folosita ca hrana pentru pesti si alte animale acvatice. Iata care sunt beneficiile, proprietatile si utilizarile sale pentru sanatatea organismului uman! 

Generalitati despre Bacopa monnieri

Bacopa monnieri are o istorie lunga de folosire in medicina traditionala, in special in medicina indiana Ayurvedica, unde este cunoscuta pentru proprietatile sale de imbunatatire a sanatatii mintale si a performantei cognitive. Folosita pentru a trata diverse afectiuni ale sistemului nervos, cum ar fi epilepsia, anxietatea si depresia, Bacopa monnieri a devenit din ce in ce mai populara.

In ultimii ani, cercetarea stiintifica a inceput sa exploreze potentialul terapeutic al Bacopa monnieri si a descoperit ca aceasta planta poate avea efecte pozitive asupra sanatatii creierului si a sistemului nervos. [1] Insa, sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.

Beneficii 

Iata care sunt potentialele beneficii ale acestei plante pentru organismul uman [1]: 

Imbunatatirea memoriei

Bacopa monnieri poate imbunatati memoria, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Aceasta se datoreaza proprietatilor sale de a stimula cresterea neuronilor si de a consolida conexiunile dintre ei, ceea ce duce la o imbunatatire a proceselor cognitive, precum memoria de lunga si scurta durata.

Cresterea concentrarii si atentiei

Bacopa monnieri ajuta organismul sa se adapteze la stres si sa mentina niveluri optime de energie, avand efecte adaptogene. Acest lucru se reflecta intr-o capacitate crescuta de concentrare si o atentie indelungata, putand fi de ajutor in cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu ADHD [1].

Reducerea stresului si anxietatii

Bacopa monnieri actioneaza ca un anxiolitic natural, avand rolul de a regla nivelurile de cortizol (hormonul stresului) in organism si de a echilibra neurotransmitatorii responsabili de starea de bine, precum serotonina si dopamina. Astfel, ar putea avea rol in reducerea stresului si a anxietatii [2].

Protectia si regenerarea sistemului nervos

Bacopa monnieri poate avea rol in protejarea neuronilor de deteriorarea provocata de radicalii liberi si stimuleaza procesele de regenerare si reparare a celulelor nervoase, contribuind astfel la mentinerea unei functionari sanatoase a creierului si a sistemului nervos in ansamblu.

Proprietati 

Bacopa monnieri proprietati

Bacopa monnieri contine o varietate de substante bioactive, dar cele mai studiate si importante sunt bacosidele. Acestea sunt o clasa de compusi triterpenici care se gasesc in concentratii mari in frunzele si tulpina plantei. Bacosidele sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatoare, dar si pentru capacitatea lor de a imbunatati functiile cognitive.

Aceasta planta are un puternic efect antioxidant si antiinflamator datorita bacosidelor si altor compusi bioactivi din planta. Aceste proprietati pot ajuta la protejarea celulelor nervoase de stresul oxidativ si inflamatie cronica, contribuind astfel la mentinerea sanatatii cerebrale pe termen lung. Bacopa monnieri poate influenta nivelurile si functionarea neurotransmitatorilor importanti, cum ar fi serotonina, dopamina si acetilcolina. Aceste efecte pot ajuta la echilibrarea starilor de dispozitie si la imbunatatirea proceselor cognitive. 

Utilizari ale plantei Bacopa monnieri

Bacopa monnieri este disponibila ca suplimente alimentare sub forma de capsule, tablete, extract lichid sau pulbere. Dozarea adecvata depinde de varsta, greutate si scopul utilizarii. Este important sa consulti un medic inainte de administrarea acestora si sa citesti cu atentie prospectul.

Excesul poate duce la efecte secundare nedorite. In functie de scopul utilizarii, perioada de tratament poate varia. Consultarea unui medic inainte de a administra orice supliment alimentar cu aceasta planta este imperioasa, cu atat mai mult daca urmezi tratamente medicamentoase sau iei alte suplimente, intrucat pot exista interactiuni nedorite.

Precautii si contraindicatii

Efectele secundare posibile ale Bacopa monnieri includ probleme gastrointestinale, uscaciunea gurii, oboseala sau palpitatiile. In plus, exista riscul de a se declansa reactii alergice in cazul persoanelor sensibile la anumite substante din compozitia plantei. Este important sa se respecte dozele recomandate de medic si sa se evite consumul excesiv al plantei.

Bacopa monnieri poate interactiona cu unele medicamente, cum ar fi sedativele, antidepresivele sau medicamentele pentru hipertensiune arteriala, ducand la diminuarea eficacitatii lor sau la aparitia unor reactii adverse. Inainte de a incepe un tratament cu Bacopa monnieri, este recomandat sa se consulte un medic, pentru a evita astfel interactiunile nedorite cu alte medicamente sau substante.

Recomandarile pentru un consum sigur si eficient al Bacopa monnieri includ respectarea dozelor si duratei de tratament recomandate de medic sau inscriptionate pe prospect, evitarea consumului concomitent cu alte medicamente sau substante care pot interactiona cu planta si consultarea unui medic in cazul aparitiei unor simptome neplacute.

Exista unele contraindicatii si precautii speciale in utilizarea Bacopa monnieri. De exemplu, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul plantei, deoarece nu exista suficiente date despre siguranta utilizarii sale in aceste situatii. 

In concluzie, Bacopa monnieri este o planta cu diverse potentiale beneficii pentru sanatatea mintala, incluzand imbunatatirea memoriei, concentrarii si reducerea stresului. Gratie compusilor sai activi si proprietatilor sale remarcabile, aceasta planta a devenit un ingredient popular in medicina alternativa si in suplimentele alimentare. Cu toate acestea, este esential sa fim constienti de precautii si contraindicatiim pentru a ne asigura ca utilizam acest remediu intr-un mod sigur si eficient, numai la recomandarea unui medic. 

Surse de referinta:

  1. “Bacopa: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Www.webmd.com, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-761/bacopa. Accessed 25 May 2023;
  2. “7 Emerging Benefits of Bacopa Monnieri (Brahmi).” Healthline, 31 Oct. 2019, www.healthline.com/nutrition/bacopa-monnieri-benefits. Accessed 25 May 2023. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor