Argila si beneficiile ei: 9 utilizari pe care trebuie sa le stii

8. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
argila

Utilizarea argilei este cunoscuta de sute de ani, in special pentru beneficiile ei in materie de cosmetica. Dar acestea nu sunt singurele sale atribute. In continuare, articolul iti prezinta principalele tipuri de argile si proprietatile lor, beneficiile si optiunile de utilizare si contraindicatiile argilei. 

Ce este argila?

Multe persoane se intreaba ce este argila. Argila este definita de catre oamenii de stiinta ca un bio-mineral care include in compozitia sa substante nutritive provenite din descompunerea plantelor si oligoelemente: calciu, aluminiu, magneziu, siliciu, fosfor, cupru, zinc [1]. 

Denumita in popor "lut", argila este folosita pentru capacitatile sale regenerante, remineralizante si antiseptice. Ea poate fi utilizata pentru ingrijirea corpului, intern sau extern. 

Tipuri de argila

Argila se clasifica in functie de culoarea pe care o are, culoare care este data de continutul de minerale din compozitia ei. Principalele tipuri de argila sunt:

  • Argila alba/gri este denumita si "caolin" si se caracterizeaza printr-un continut mare de calciu si de oxizi de aluminiu;
  • Argila verde, provenita de la fitonutrientii acumulati in timpul perioadelor de sedimentare de mii si zeci de mii de ani. Argila verde are beneficii majore: remineralizare, tonifiere;
  • Argila albastra are un continut mare de argint. Argila albastra este folosita pentru proprietatile antiseptice si dezinfectante;
  • Argila rosie are un continut crescut de oxizi de fier. Argila rosie este recomandata pentru tonifiere si combaterea anemiei [2]. 

Proprietatile argilei

Argilele au unele proprietati comune, in termeni de tonifiere si remineralizare a organismului, dar ele variaza si in functie de culoarea - si, deci, de compozitia - fiecarui tip in parte, astfel:

  • Argila alba este compatibila cu toate tipurile de ten si se foloseste, in general, pentru o curatare blanda a pielii;
  • Argila verde este recomandata tenului acneic, gras, in cazul caruia actioneaza ca un adevarat magnet pentru excesul de sebum;
  • Argila albastra are efect antiseptic mai pronuntat decat celelalte tipuri si actioneaza si ca un antioxidant natural puternic;
  • Argila rosie este cea mai utilizata in spa-urile de succes, fiind apreciata pentru capacitatea sa de tonifiere a organismului [3]. 

Argila, indiferent de tipul ei, are un set de proprietati comune:

  • Este un antiseptic eficient, cu rol bactericid;
  • Are functie regeneratoare, tonifianta si cicatrizanta;
  • Este un puternic antioxidant;
  • Este adesea folosita pentru efectul sau remineralizant;
  • Are efect antitoxic si proprietati absorbante;
  • Este eficient in reglarea sebumului [4]. 

Beneficiile argilei

Luand in considerare proprietatile argilei, beneficiile pe care le presupune utilizarea acesteia sunt incontestabile. In timpul vietii noastre obisnuite suntem adeseori expusi, de multe ori fara a fi constienti de asta, pesticidelor, toxinelor, poluarii. Toate aceste toxine se acumuleaza in piele si in interiorul corpului si impiedica functionarea corecta a organelor.

Argila are un puternic rol adsorbent - ea atrage aceste elemente poluante si le fixeaza, ajutand la eliminarea lor mai rapida din organism. Este motivul pentru care argila este utilizata in atat de multe produse pentru ingrijirea pielii. Dar ea poate contribui si la eliminarea toxinelor din interiorul tubului digestiv - motiv pentru care exista variante de argila pentru uz intern [6]. 

Argila are si un alt efect, atunci cand vine vorba despre produse pentru ingrijirea pielii: le ajuta sa adere mai bine la piele si le creste rezistenta la apa. De pilda, cremele de protectie solara care contin argila pe lista ingredientelor sunt mai eficiente. Dar nu este doar cazul lor, caci argilele sunt considerate candidati ideali pentru sistemele de transport transcutanat inteligent al medicamentelor. Tratamentele cu argila completeaza in mod ideal si tratamentele dermatocosmetice [4]. 

Unele tipuri de argila sunt folosite si pentru ingrijirea parului. Ele pot fi folosite pentru proprietatea de a absorbi moleculele de lipide, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate dupa tratamentele de par pe baza de uleiuri. Argila poate fi adaugata si in sampoanele clasice, pentru a putea beneficia de efectele sale pozitive.

Este intotdeauna o idee buna sa optezi pentru creme care includ argila in lista de ingrediente, atunci cand bebelusul tau se lupta cu iritatia de scutec. Ea descurajeaza inmultirea bacteriilor si formeaza un strat protector sub care pielea se poate cicatriza, protejata impotriva aciditatii urinei si fecalelor [2]. 

Utilizare

Exista numeroase moduri in care poate fi folosita argila, in functie de tipul sau si de scopul urmarit. Ea poate fi folosita intern sau extern. Iti prezentam in continuare cateva feluri in care poate fi utilizata.

Utilizare interna

Inainte de a decide ca argila de uz intern ar putea sa te ajute, este recomandat sa consulti medicul care iti cunoaste eventualele probleme de sanatate asociate si, de aceea, e singurul in masura sa iti poata spune daca e o solutie eficienta si sigura pentru tine. Atunci cand vine vorba despre utilizarea interna a argilei, optiunile de tratament si beneficiile urmarite sunt:

  1. Eliminarea toxinelor din organism: ingerarea unor cantitati mici de argila este una dintre cele mai bine studiate utilizari ale acesteia. Pentru administrare interna se amesteca o lingurita de argila intr-un pahar mare cu apa purificata si se bea dimineata. Administrarea acestui amestec se realizeaza cu macar doua ore inainte de administrarea medicamentelor, deoarece argila poate reduce absorbtia intestinala si, implicit, eficienta acestora;
  2. Accelerarea scaderii in greutate: ingerarea zilnica a unei mici cantitati de argila contribuie la accelerarea efectului unor diete. Ea trebuie sa insoteasca o alimentatie echilibrata, cu un aport redus de calorii, si nu elimina nevoia de exercitiu fizic;
  3. Reglarea tranzitului digestiv: avand in vedere modul in care argila absoarbe toxinele din organism, ea se poate dovedi eficienta in reglarea tranzitului si combaterea constipatiei. Pe de alta parte, capacitatea de a absorbi pe suprafata sa microorganismele poate face ca argila sa devina un partener de incredere in infectiile digestive virale sau bacteriene si in tratarea diareei;
  4. Reglarea nivelului de colesterol seric: cresterea concentratiei de colesterol seric determina afectiuni cardiace, prin urmare, mentinerea acestui parametru in limite normale este extrem de importanta. Administrarea orala de argila creste cantitatea de colesterol eliminata prin fecale, ceea ce determina scaderea valorii de colesterol seric [1].
masca de fata cu argila

Utilizare externa

Tratamentul cu argila ocupa un loc aparte in ceea ce priveste tratamentele cosmetice. Utilizarile argilei in acest scop sunt mai bine cunoscute si mai raspandite. Cateva recomandari pentru utilizarea externa a argilei sunt:

  1. Tratarea tenului gras si a acneei: proprietatile adsorbante ale argilei o fac un instrument puternic in tratarea acneei si a tenului gras. Cu ajutorul sau se indeparteaza sebumul de la suprafata pielii, argila contribuind si la calmarea iritatiilor. Dupa amestecarea cu putina apa, se aplica pe fata sub forma unei masti care se lasa sa actioneze intre 15 si 30 minute. Se clateste cu apa calduta si se aplica un strat de crema hidratanta;
  2. Detoxifierea pielii: argila absoarbe toxinele de la nivelul pielii, ceea ce o face un instrument excelent pentru curatarea profunda a acesteia. Chiar daca nu suferi de acnee si nu ai de luptat cu tenul gras, aplicarea mastii cu argila este indicata pentru intinerire si revigorare. Dupa clatire, vei aplica o crema usoara;
  3. Tratarea reactiilor alergice cutanate: ca e vorba despre iedera otravitoare, o intepatura de albine sau un paianjen, argila absoarbe si neutralizeaza dintre efectele veninului si, de asemenea, reduce inflamatia. O poti aplica sub forma de pasta pe intepatura, unde o vei lasa sa actioneze pana intr-o ora. Se clateste si se poate reaplica, in functie de nevoie. De multe ori;
  4. Tratarea iritatiei de scutec: Conform unui studiu, aproximativ 93% dintre bebelusii tratati cu argila impotriva iritatiei de scutec au inceput sa dea semne de vindecare la doar sase ore post aplicare. Un procent impresionant de 90% s-au vindecat complet in interval de trei zile;
  5. Ofera protectie solara: desi nu este oficial aprobata ca si crema de protectie solara, argila face parte din lista de ingrediente a numeroase produse cu SPF deoarece pare sa aiba capacitatea de a proteja - cel putin partial - impotriva efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete [1]. 

Argila in rutina de ingrijire a tenului

Proprietatile adsorbante si calmante ale argilei o fac sa fie un ingredient cautat, mai ales cand vine vorba despre mastile faciale. Cert este ca nu e bine sa exagerezi in ceea ce priveste utilizarea ei deoarece, folosind-o zilnic, poti inclina balanta in directia opusa si poti transforma un ten gras in unul uscat [3]. 

Pentru tratarea tenului gras sau a acneei, se amesteca praful de argila cu apa, pana la obtinerea unei paste. Masca cu argila se aplica pe zonele de ten gras sau pe cele afectate de acnee, unde se lasa sa actioneze aproximativ 20 de minute. Se clateste pielea bine si se hidrateaza. Acest tip de masca se poate folosi de cel mult trei ori pe saptamana [5]. 

Contraindicatii ale utilizarii argilei

Pana la acest moment, studiile nu au reusit sa scoata in evidenta riscuri sau efecte adverse serioase ale utilizarii argilei, atata vreme cat s-au folosit dozele recomandate. 

Argila este un produs natural, care nu face parte din categoria medicamentelor, iar legislatia legata de reglementarea utilizarii acestui tipde produse este destul de relaxata. Provenind din sol, argila poate fi contaminata cu metale grele, pesticide, erbicide sau alte substante chimice, de aceea este recomandat sa alegi cu grija producatorul si sa optezi exclusiv pentru un brand de incredere, care raspunde de calitatea produsului si de controlul materiei prime utilizate [2].

In cazul in care este vorba despre argila de uz intern, primul pas inainte de utilizare este sa consulti medicul, care sa iti confirme daca, in cazul tau particular, utilizarea ei este indicata. Mai mult decat atat, argila de uz intern ar trebui etichetata ca atare de catre producator. De asemenea, e recomandat sa verifici periodic cantitatea de metale grele din sange, pentru a te asigura ca argila pe care o folosesti in scop terapeutic nu iti face rau.

Utilizarea interna a argilei trebuie insotita de o crestere a consumului de apa, pentru prevenirea constipatiei si pentru a accelera eliminarea acesteia din tractul digestiv.

Inainte de a folosi argila pe piele, efectueaza testul pentru alergii. Aplica o cantitate mica pe o zona de piele sensibila (dupa ureche, in plica antebratului, la incheietura mainii) si asteapta 24 de ore pentru a vedea daca apare vreo iritatie sau prurit [5]. 

Argila este un remediu stravechi, care s-a dovedit deja util in tratarea unor probleme de sanatate si ale carui utilizari si beneficii sunt studiate in continuare. Utilizata in cantitati mici, are un risc minim de efecte adverse. Dar, similar oricaror alte remedii naturale, este bine sa consulti medicul inainte de a o folosi. 

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325241#summary, afisat la 14.07.2022;
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10653-016-9903-4, afisat la 14.07.2022;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632318/, afisat la 14.07.2022;
  4. https://www.healthline.com/health/calcium-bentonite-clay#How-to-use-calcium-bentonite-clay afisat la 14.07.2022;
    doi.org/10.1080/00206811003679737, afisat la 14.07.2022;
  5. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/green-clay#what-it-is, afisat la 14.07.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor