Anestezie dentara: ce trebuie sa stii despre ea?

11. 8. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Anestezie dentara

 

Anestezia dentara este o procedura care ajuta la reducerea durerii si disconfortului pacientilor in timpul unor interventii stomatologice. Aceasta poate fi locala sau generala, in functie de complexitatea procedurii. Anestezia dentara ajuta la eliminarea durerii, permitand medicului sa lucreze eficient, iar pacientului, sa se relaxeze.

De ce este necesara anestezia dentara?

Anestezia dentara este esentiala intr-o varietate de proceduri stomatologice, deoarece asigura confortul pacientului si ii permite medicului sa efectueze tratamente complexe fara a cauza disconfort sau durere. Iata cateva motive-cheie pentru care anestezia dentara este necesara:

Reducerea durerii

Anestezia dentara are rolul principal de a reduce sau de elimina complet durerea asociata cu procedurile stomatologice. Prin administrarea anestezicului in zona afectata, se blocheaza temporar transmiterea semnalelor de durere catre creier, permitand astfel medicului sa lucreze in mod eficient si fara a ii cauza disconfort pacientului.

Controlul anxietatii

Circa 10%, pana la 30% dintre persoane se tem de vizitele la dentist din cauza anxietatii generate de anticiparea durerii [1]. Anestezia dentara poate ajuta la gestionarea nivelului de anxietate al pacientului, oferindu-i o experienta mai placuta si mai putin stresanta. Prin eliminarea sau reducerea durerii, anestezia dentara contribuie la crearea unei atmosfere mai relaxante in cabinetul stomatologic.

Asigurarea eficientei procedurilor

Unele proceduri dentare pot fi complexe si necesita timp considerabil pentru a fi finalizate. Prin administrarea anesteziei, medicul poate lucra cu mai multa precizie si atentie, fara a se grabi pentru a evita disconfortul pacientului. Astfel, anestezia dentara contribuie la eficienta si succesul tratamentelor stomatologice.

Protejarea sanatatii generale

Ignorarea sau neglijarea problemelor dentare din cauza fricii de durere poate avea consecinte negative asupra sanatatii generale a pacientului. Durerile dentare severe pot afecta mancarea si nutritia corecta, iar infectiile dentare netratate pot duce la probleme de sanatate mai serioase, cum ar fi infectii sistemice sau boli cardiovasculare. Anestezia dentara faciliteaza efectuarea tratamentelor necesare, contribuind astfel la mentinerea unei bune stari de sanatate.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru anestezia dentara?

 

anestezia dentara

 

Un aspect important de luat in considerare este alimentatia inainte de anestezie. Este recomandat sa nu consumam alimente grele cu cel putin sase ore inainte de procedura, pentru a evita disconfortul gastrointestinal. De asemenea, trebuie sa evitam consumul de bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore inainte de interventie [2].

Un alt aspect este consumul de medicamente. Pacientii trebuie sa informeze medicul stomatolog cu privire la medicamentele pe care le iau in mod regulat, inclusiv daca este vorba despre suplimente alimentare si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot interfera cu anestezia sau pot provoca diverse complicatii in timpul procedurii. De aceea, medicul stomatolog poate decide daca este necesar sa intrerupem temporar administrarea anumitor medicamente inainte de anestezie.

Alte considerente medicale includ informarea medicului despre alergii sau afectiuni medicale preexistente, precum diabetul zaharat sau probleme cardiace. Aceste informatii sunt esentiale pentru a asigura un proces de anestezie sigur si eficient.

Pacientii trebuie sa urmeze intotdeauna sfaturile si instructiunile medicului stomatolog cu privire la pregatirea pentru anestezie, deoarece fiecare caz este unic si poate necesita recomandari specifice.

Ce riscuri si efecte secundare pot exista?

Desi anestezia dentara este considerata sigura in general, exista unele riscuri si complicatii pe care pacientii trebuie sa le ia in considerare. Unul dintre riscurile majore ale anesteziei dentare este reactia alergica. Desi este rara, exista posibilitatea ca pacientii sa dezvolte o reactie alergica la anestezicul utilizat. Aceasta poate duce la simptome precum eruptii cutanate, mancarime, umflaturi sau chiar dificultati respiratorii. Este important sa ii comunici stomatologului despre orice alergii cunoscute inainte de procedura, pentru a evita astfel de complicatii. 

Un alt efect secundar comun al anesteziei dentare este senzatia de amorteala sau furnicaturi dupa procedura. Acest lucru poate aparea din cauza faptului ca anestezicul blocheaza temporar nervii din gura, ceea ce poate duce la aceasta senzatie neplacuta. De obicei, aceasta dispare in cateva ore, dar in unele cazuri poate dura mai mult timp. Este important sa eviti mancarea si bauturile fierbinti pana cand senzatia de amorteala dispare complet, pentru a preveni orice leziuni accidentale ale gurii.

In cazuri rare, anestezia dentara poate cauza complicatii mai severe, cum ar fi reactii alergice severe sau chiar soc anafilactic. Aceste situatii sunt rare, dar pot aparea in special la pacientii cu alergii severe sau afectiuni medicale preexistente. De aceea, este esential ca stomatologul sa fie informat inainte de procedura despre orice afectiuni medicale sau alergii.

In ceea ce priveste gestionarea riscurilor si a efectelor secundare ale anesteziei dentare, comunicarea deschisa cu stomatologul este cheia. Inainte de procedura, este important sa discuti cu acesta daca ai temeri si sa ii adresezi intrebari. De asemenea, trebuie sa urmezi cu strictete instructiunile post-procedura, pentru a asigura o recuperare fara complicatii.

Anestezia dentara este administrata de catre un specialist si este adaptata in functie de procedura stomatologica si de nevoile individuale ale pacientului. Inainte de a beneficia de anestezie dentara, medicul va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va discuta optiunile disponibile. 

Surse de referinta:

  1. “Understanding Dental Anesthesia: Types, Side Effects & Risks.” Healthline, 13 Dec. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dental-anesthesia. Accessed 11 Aug. 2023;
  2. “Local Anesthesia: Uses, Types, and Risks.” Www.medicalnewstoday.com, 15 May 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/265689. Accessed 11 Aug. 2023. 
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor