Amigdalectomia la copii

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

Amigdalectomia reprezinta interventia chirurgicala prin care se inlatura amigdalele palatine. Este indicata mai ales in cazul infectiilor amigdaliene repetitive (focar de infectie amigdalian).

Amigdalele palatine sunt organe pereche, ce se pot observa cand deschidem gura, pe peretii laterali ai faringelui, de-o parte si de cealalta a luetei (popular ,,omuletului"). Au aspect de ,,burete" si rol in apararea organismului impotriva infectiilor – sunt prima linie de aparare, cea care reactioneaza la antigenele din aerul sau alimentele care intra in corp. Marirea amigdalelor este intalnita frecvent la copiii cu obstructie nazala prelungita, vegetatii adenoide. Copiii care respira predominant pe gura sunt mai predispusi la infectii ale amigdalelor, faringelui si urechilor; la fel si cei din colectivitati (cresa, gradinita).

Reducerea in volum a amigdalelor palatine reprezinta interventia chirurgicala prin care acestea sunt micsorate cu ajutorul radiofrecventei sau laserului. Este o procedura mai conservatoare, prin care se indeparteaza doar o parte din amigdale, care vor avea rol in continuare in apararea organismului impotriva infectiilor. Este preferata in maririle amigdalelor care dau mai ales fenomene de obstructie, sforait, apnee in somn si mai putin episoade infect ioase. Este o procedura care prezinta mai putine riscuri de sangerare decat amigdalectomia clasica si un disconfort postoperator mai redus pentru pacient.

Amigdalectomia sau reducerea volumului amigdalelor palatine intra in discutie in urmatoarele situatii: 

  • infectii amigdaliene repetate (dar atentie, cele documentate de medic!) sase-sapte episoade/an de amigdalita acuta, sau mai multe episoade timp de doi sau mai multi ani consecutiv; 
  • infectii streptococice repetate, cu cresterea valorii ASLO (si care nu prezinta tendinta la scadere si normalizare sub tratament); complicatii la distanta dupa angine – reumatism articular acut, pusee reumatismale, nefropatii sau valvulopatii etc; 
  • istoric de supuratii / infectii periamigdaliene; 
  • volumul amigdalelor este exagerat si produce fenomene de obstructie a cailor respiratorii superioare precum apnee in somn, somn neodihnitor, sforait, dificultate in respiratie, voce ,,amigdaliana"; 
  • dificultate la inghitire, uneori cu imposibilitatea inghitirii alimentelor solide, ganglioni cervicali mariti, absenteism scolar din cauza repetatelor episoade de acutizare, nevoia de a administra frecvent antibiotice.

In cazul stabilirii necesitatii intervent iei chirugicale, medicul ORL va explica care procedura este cea mai buna pentru copilul tau, pe baza istoricului bolii. Frecvent la copii, in acelasi timp cu amigdalectomia se efectueaza si adenoidectomia (scoaterea ,,polipilor"). In multe cazuri se intalnesc micsorarea volumului si rarirea frecventei inflamat iilor amigdalelor dupa adenoidectomie, datorita imbunatatirii respiratiei si scaderii inflamatiei locale – se pot ,,salva" astfel amigdalele daca situat ia si timpul o permit. Colaborarea stransa dintre medicii specialisti ORL, Pediatru si, la nevoie, Boli Infect ioase, ofera rezultate superioare privind tratamentul, reducerea complicatiilor si calitatea vietii pe durata episodelor acute, sau pre si post-operator.

Poti citi si alte articole O.R.L in revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Amigdalitele la cei mici (Blu octombrie 2012); Adenoidita cronica la copil (Blu noiembrie 2012); Adenoidectomia la cei mici (Blu iulie-august 2013).

 

Expert Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL. 

Doctor in Stiinte Medicale

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor