Afectiuni ginecologice: tipuri, cauze, simptome, tratament

13. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Afectiuni ginecologice

 

Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. De la mici probleme care se pot rezolva de la sine, pana la boli grave, afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari. Ele isi pot face aparitia inca de la primul ciclu menstrual, asadar pot fi intalnite si la adolescente. Descopera care sunt cele mai raspandite afectiuni ginecologice, de ce apar, cum se manifesta si ce metode de tratament pot fi recomandate in cazul lor!

Dismenoreea

Dismenoreea este termenul medical utilizat pentru a descrie durerile menstruale. Acest tip de afectiune poate fi de doua tipuri: dismenoree primara si dismenoree secundara. Dismenoreea primara este reprezentata de durerile recurente din timpul menstruatiei, care nu sunt asociate cu alte afectiuni ginecologice, in timp ce dismenoreea secundara este rezultatul unor astfel de afectiuni.

Cauze

In timpul menstruatiei, uterul se contracta si este posibil ca aceste contractii sa fie foarte puternice. Cand se intampla acest lucru, uterul poate comprima vasele de sange din jur, intrerupand transportul de oxigen catre muschii din aceasta regiune. Astfel, apar durerile menstruale primare. Durerile pot aparea si daca sunt prezente anumite afectiuni ale sistemului reproducator, in cazul dismenoreei secundare.

Simptome

Durerile apar de obicei cu 1-2 zile inainte de inceperea menstruatiei si se manifesta in zona abdominala inferioara, lombara si uneori si in zona coapselor. Ele pot fi insotite si de greata, varsaturi, senzatii de oboseala si diaree. De obicei, ele se pot ameliora odata cu inaintarea in varsta.

Durerile asociate cu dismenoreea secundara sunt usor diferite. Acestea apar inainte de inceperea menstruatiei si, de obicei, dureaza mai mult decat cele primare. De asemenea, ele nu sunt asociate si cu alte simptome precum cele de mai sus.

Tratament

Pentru a calma durerile, medicul poate recomanda administrarea unor antiinflamatoare. Se pot aplica si diverse obiecte calde pe zona dureroasa. De asemenea, se recomanda odihna evitarea cofeinei si a alcoolului. Drept solutie pe termen lung, ar putea functiona activitatea fizica regulata. In general, femeile mai active au de-a face mai rar cu dureri menstruale.

Daca vorbim despre alte cauze ale durerii, atunci va trebui administrat un tratament special pentru acestea.

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt mici saculeti umpluti cu fluid care se formeaza in interiorul ovarelor sau pe suprafata acestora. Aceasta reprezinta o problema comuna, care de multe ori nu cauzeaza niciun disconfort. Majoritatea chisturilor pot disparea de la sine in cateva luni fara niciun tratament. Insa, uneori, acestea se pot torsiona sau chiar rupe.

Cauze

Cele mai comune chisturi ovariene sunt cele functionale. In fiecare luna, ovarele produc foliculi, prin care se elibereaza ovulele. Uneori, foliculii nu se desprind si nu elibereaza aceste ovule, caz in care se poate forma un chist. Astfel de formatiuni pot aparea si dupa ovulatie, atunci cand orificiul prin care a fost eliberat ovulul se blocheaza.

In cazuri mai rare, chisturile pot aparea si din alte cauze. Ele se pot forma si prin acumularea altor tipuri de celule, precum cele prezente pe suprafata ovarelor. In general, acest tip de chist se poate umple cu un material vascos si poate atinge dimensiuni mai mari.

Simptome

Chisturile functionale provoaca rareori simptome. In schimb, celelalte tipuri de chisturi pot duce la aparitia durerii in zona pelviana, fie sub forma de junghiuri puternice, fie drept disconfort care apare si dispare. Ea poate fi insotita de senzatia de presiune in abdomen si de balonare. Daca durerea este brusca si foarte puternica si este insotita de varsaturi, mergi imediat la medic!

Tratament

Daca medicul depisteaza prezenta unui chist, insa simptomele nu sunt severe, exista optiunea ca acesta sa fie tinut sub supraveghere, pentru a vedea daca dispare. In cazul in care chistul este mai mare, se poate recomanda administrarea unor contraceptive hormonale. Cazurile severe, in care chistul nu se retrage, este foarte mare sau provoaca dureri puternice, vor necesita o interventie chirurgicala.

Endometrioza

Endometrioza reprezinta o afectiune in cazul careia un tesut similar cu cel din interiorul uterului se dezvolta in exteriorul acestuia. In general, acest nou tesut este localizat in zona ovarelor si a trompelor uterine. Acest tesut se desprinde si sangereaza in timpul ciclului menstrual, insa nu poate fi expulzat la fel ca tesutul uterin, asa ca ramane prins in corp.

Cauze

Cauzele exacte ale endometriozei nu sunt cunoscute, insa medicii propun cateva explicatii posibile. Una dintre acestea poate fi menstruatia retrograda (in care sangele ce contine celule endometriale se intoarce in trompele uterine si in zona pelviana si nu este expulzat din corp), dar si actiunea unor hormoni care cauzeaza transformarea unor formatiuni celulare in celule endometriale.

Simptome

Principalul simptom al endometriozei sunt durerile, resimtite mai ales in timpul menstruatiei, mult mai sever decat in mod obisnuit. Durerea poate aparea si in timpul actului sexual, al urinarii si al defecarii. Alte simptome includ sangerarea puternica, atat in timpul, cat si in afara menstruatiei, ocazional greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Endometrioza poate duce si la infertilitate.

Tratament

Tipul de tratament variaza in functie de severitatea simptomelor, dar si de dorinta de a ramane sau nu insarcinata. In prima faza, se recomanda antiinflamatoare si medicamente hormonale, insa se poate prescrie si un tratament pentru fertilitate. Daca acest tratament nu da rezultate sau simptomele sunt foarte persistente, se poate recomanda si interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului endometrial din cavitatea pelvina.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o crestere necanceroasa a uterului, care apare, in general, in perioada de fertilitate. Dimensiunile sale variaza de la formatiuni abia detectabile la mase extrem de proeminente, care pot distorsiona si mari uterul. 

Cauze

Cauzele exacte ale apariției fibromului uterin nu sunt tocmai cunoscute, insa ele pot fi rezultatul schimbarilor hormonale, fibroamele continand mai multi receptori pentru estrogen si progesteron. De aceea, astfel de formatiuni tind sa se micsoreze dupa menopauza. Alte cauze pot include diferite modificari genetice sau anumiti factori de crestere ai tesuturilor.

Simptome

Majoritatea cazurilor de fibrom uterin nu prezinta simptome. Insa, daca acestea apar, pot fi asociate cu sangerari menstruale abundente, menstruatii care dureaza mai mult de o saptamana, dureri sau presiune in zona pelviana, urinari frecvente, constipatie, dureri de spate sau de picioare.

Tratament

Tratamentele recomandate variaza in functie de dimensiunea fibromului si de simptomele pe care le provoaca. De multe ori, medicul poate recomanda ca afectiunea sa fie tinuta sub supraveghere, fara un tratament special. Alteori, ar putea recomanda medicamente hormonale, pentru a regla nivelul de hormoni implicati in dezvoltarea fibromului.

In alte cazuri, medicul poate recomanda diverse proceduri pentru indepartarea fibromului. Acestea pot fi interventii minim invazive sau operatii mai complexe, in functie de starea fiecarei paciente.

Afectiunile ginecologice isi pot face aparitia la femei de orice varsta, inclusiv la adolescente, dupa inceperea ciclului menstrual. Este recomandat ca acestea sa mearga periodic la control, pentru a depista orice problema din timp si a lua masurile necesare.

Atentie! Acest articol are scop informativ si nu ar trebui sa inlocuiasca sfaturile medicale avizate oferite de profesionisti. Mergi la medic si urmeaza doar tratamentele recomandate de acesta!

Surse:

1. “Dysmenorrhea: What It Is, Treatments, Causes.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4148-dysmenorrhea. Published November 20, 2020. Accessed January 12, 2023.

2. “Ovarian Cysts.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405. Published August 6, 2022. Accessed January 12, 2023. 

3. “Ovarian Cysts.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/diagnosis-treatment/drc-20353411. Published August 6, 2022. Accessed January 12, 2023.

4. “Endometriosis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656. Published July 24, 2018. Accessed January 12, 2023.

5. “Endometriosis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/diagnosis-treatment/drc-20354661. Published July 24, 2018. Accessed January 12, 2023.

6. “Uterine Fibroids.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288. Published September 21, 2022. Accessed January 12, 2023.

7. “Uterine Fibroids.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294. Published September 21, 2022. Accessed January 12, 2023.

 

Iti recomandam si:

  • Vulvovaginita, cunoscuta si sub numele vaginita sau vulvita, este o problema frecventa de sanatate manifestata la persoanele de sex feminin printr-o inflamatie a vulvei si a vaginului.
  • Gardnerella vaginalis este un tip de bacterie din interiorul vaginului care face parte din ceea ce este cunoscut sub numele de microbiom sau flora vaginala. Flora vaginala include diferite tipuri de bacterii al caror rol este acela de a mentine vaginul sanatos. Bacteriile coexista, insa, intr-un echilibru delicat.
  • Mancarimea este o senzatie neplacuta care obliga persoana sa scarpine zona afectata. In literatura medicala, senzatia aceasta de mancarime se numeste prurit. Mancarimea poate afecta orice zona a corpului si uneori se poate ameliora prin folosirea unei creme pentru mancarimi in zona intima.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor