Abdominoplastie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Abdominoplastie

 

Dorinta de a avea un abdomen plat si tonifiat este comuna, iar abdominoplastia reprezinta o solutie eficienta pentru a atinge acest obiectiv. In acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stii despre abdominoplastie, de la definitie si scop, pana la recomandari, beneficii si riscuri asociate acestei interventii chirurgicale. Vei intelege de ce si cand este recomandata aceasta procedura, care sunt avantajele si efectele pozitive ale acesteia, precum si ce riscuri si complicatii pot aparea in urma interventiei. 

Definitia abdominoplastiei

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala care are rolul de a indeparta excesul de piele si grasime din regiunea abdominala si de a reface muschii abdominali slabiti, rezultand intr-un abdomen mai plat si mai ferm. Scopul principal al acestei proceduri este de a imbunatati aspectul fizic si de a creste increderea in sine a pacientilor, prin remodelarea conturului abdominal si eliminarea surplusului de piele si grasime. (1)

Abdominoplastia se realizeaza sub anestezie generala si consta in efectuarea unei incizii orizontale in partea inferioara a abdomenului, indepartarea excesului de piele si grasime, suturarea muschilor abdominali slabiti si inchiderea inciziei cu suturi. In general, interventia dureaza intre doua si cinci ore si este necesara o perioada de recuperare de aproximativ doua saptamani. (2)

Cand este recomandata abdominoplastia

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala care poate fi recomandata in mai multe situatii. Printre cele mai comune motive pentru care se recomanda aceasta procedura se numara pierderea semnificativa in greutate, sarcina, problemele medicale legate de excesul de piele si grasime abdominala sau imbunatatirea aspectului fizic.

Dupa pierderea semnificativa in greutate, pacientii pot ramane cu exces de piele si tesut adipos in zona abdominala, care nu poate fi eliminat prin dieta si exercitii fizice. Abdominoplastia poate fi recomandata pentru a indeparta acest exces de piele si a reda un contur abdominal mai tonifiat si estetic. Potrivit unui studiu publicat in Revista Europeana de Chirurgie Plastica si Reconstructiva (European Journal of Plastic Surgery), abdominoplastia poate reduce circumferinta abdominala cu 10-15 cm si poate imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor care au urmat aceasta procedura. (3)

Sarcina poate provoca intinderea pielii si a muschilor abdominali, iar in unele cazuri, acestia nu revin la forma initiala dupa nastere. Abdominoplastia poate fi recomandata pentru a imbunatati aspectul abdomenului si a indeparta excesul de piele si grasime care a ramas dupa sarcina. Potrivit unei cercetari realizate de Societatea Americana de Chirurgie Plastica si Estetica (American Society of Plastic Surgeons), abdominoplastia este una dintre cele mai comune proceduri estetice efectuate dupa sarcina. (4)

Excesul de piele si grasime abdominala poate cauza probleme de sanatate precum dureri de spate, infectii cutanate sau dificultati de miscare. Abdominoplastia poate fi indicata in aceste cazuri pentru a elimina aceste probleme si a imbunatati calitatea vietii pacientului. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Chirurgiei Plastice si Reconstructive (Journal of Plastic and Reconstructive Surgery), pacientii care au urmat o interventie de abdominoplastie au avut o scadere semnificativa a durerilor de spate si au declarat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. (5)

 

Abdomen

 

Beneficiile abdominoplastiei

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala care are ca scop remodelarea zonei abdominale prin eliminarea excesului de piele si grasime. Printre beneficiile acestei proceduri se numara imbunatatirea aspectului fizic, cresterea increderii in sine, ameliorarea durerilor de spate si eliminarea cicatricilor sau vergeturilor.

In ceea ce priveste imbunatatirea aspectului fizic, abdominoplastia poate ajuta la obtinerea unui abdomen mai plat si tonifiat prin eliminarea excesului de piele si grasime, ceea ce duce la o silueta mai armonioasa si estetic placuta. Potrivit unui studiu publicat in revista Plastic and Reconstructive Surgery, pacientii care au suferit o abdominoplastie au raportat o imbunatatire semnificativa a aspectului lor fizic si a increderii in sine. (6)

A doua mare beneficiu al abdominoplastiei este cresterea increderii in sine. Multi pacienti care sufera de exces de piele si grasime abdominala se simt stanjeniti sau rusinati de aspectul lor fizic. Prin imbunatatirea acestui aspect, pacientii pot simti o crestere a increderii in sine si a stimei de sine, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra vietii sociale si profesionale a persoanei.

Ameliorarea durerilor de spate este un alt beneficiu al abdominoplastiei. Excesul de piele si grasime abdominala poate cauza dureri de spate si probleme posturale. Prin eliminarea acestui exces, abdominoplastia poate ajuta la reducerea durerilor de spate si la imbunatatirea posturii pacientului.

In plus, abdominoplastia poate fi utila in eliminarea sau reducerea cicatricilor si vergeturilor de pe zona abdominala, in special cele cauzate de sarcini sau pierderi masive in greutate.

Riscurile si complicatiile abdominoplastiei

Infectiile reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale abdominoplastiei, cu o incidenta cuprinsa intre 1% si 3%. Pentru a preveni infectiile, medicul poate prescrie antibiotice, iar pacientul trebuie sa respecte cu strictete igiena zonei operate si sa urmeze indicatiile medicului. Daca infectia se agraveaza, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului infectat. (7)

Sangerarea excesiva si formarea de cheaguri de sange sunt alte complicatii posibile ale abdominoplastiei. Pentru a preveni aceste complicatii, medicul poate recomanda pacientului sa evite anumite medicamente si sa se mobilizeze cat mai repede posibil dupa operatie. De asemenea, este important ca pacientul sa se hidrateze corespunzator si sa poarte ciorapi compresivi pentru a reduce riscul de cheaguri de sange.

Complicatiile legate de anestezie sunt rare, dar pot aparea. Anestezia generala poate avea efecte secundare precum greata, varsaturi, reactii alergice sau probleme respiratorii. Pentru a preveni aceste complicatii, este important ca pacientul sa informeze medicul despre orice alergii sau probleme medicale anterioare si sa urmeze indicatiile medicului in perioada preoperatorie.

Cicatrizarea anormala si modificarile estetice nedorite sunt alte complicatii posibile ale abdominoplastiei. Pacientul poate experimenta cicatrici inestetice sau modificari ale aspectului pielii, precum aderarea pielii la tesutul subcutanat in zonele operate. Pentru a preveni aceste probleme, pacientul trebuie sa urmeze indicatiile medicului referitoare la ingrijirea zonei operate, sa evite expunerea la soare si sa poarte o vestimentatie adecvata pentru a proteja pielea si a favoriza vindecarea. Daca apar probleme estetice semnificative, pot fi necesare interventii chirurgicale suplimentare sau tratamente non-invazive pentru imbunatatirea aspectului cicatricilor. (7)

In concluzie, este esential ca pacientii sa fie bine informati si sa ia in considerare toate aspectele inainte de a lua o decizie. 

Surse: 

1. European Journal of Plastic Surgery: https://link.springer.com/article/10.1007/s00238-017-1299-8 
2. American Society of Plastic Surgeons: https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/post-baby-plastic-surgery-trends-include-mommy-makeovers-and-daddy-do-overs 
3. Journal of Plastic and Reconstructive Surgery: https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2019/04000/Functional_and_Aesthetic_Outcomes_of_Abdominoplasty.12.aspx 
4. American Society of Plastic Surgeons: https://www.plasticsurgery.org/documents/News/Statistics/2018/plastic-surgery-statistics-report-2018.pdf
5. Plastic and Reconstructive Surgery, "Patient-Reported Outcomes in Abdominoplasty: A Systematic Review and Meta-analysis", 2018.
6. American Society of Plastic Surgeons, "Tummy Tuck Benefits and Risks".
7. https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/tummy-tuck/safety

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor