Ulei de oregano: proprietati, beneficii, utilizari

23. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Ulei de oregano

 

Uleiul de oregano este un produs natural polivalent si valoros, obtinut din frunzele plantei aromatice de oregano (maghiran salbatic), frecvent utilizata in bucataria italiana. Pe langa gustul sau amarui, uleiul de oregano este cunoscut si pentru proprietatile sale antioxidante, antivirale, antimicrobiene si antiinflamatorii. Se foloseste in medicina alternativa pentru a preveni infectiile si racelile, atat ca extract, ca si sub forma de ulei esential, in functie de nevoile individuale. 

Diferența dintre uleiul de oregano si uleiul esential de oregano

Este important sa se faca distinctia intre uleiul esential de oregano si uleiul de oregano folosit in alimentatie.

Uleiul de oregano este obtinut prin extragerea uleiului din frunzele plantei oregano si este disponibil sub forma de capsule sau lichid consumabil.

Pe de alta parte, uleiul esential de oregano este mult mai concentrat decat uleiul de oregano. Producatorii folosesc caldura pentru a extrage uleiul din frunzele, tulpinile sau florile plantei. Uleiul esential de oregano nu se ingereaza, fiind utilizat in general pentru uz extern sau aromaterapie. [1]

Proprietatile uleiului de oregano

 

Proprietatile uleiului de oregano

 

Uleiurile esențiale de oregano sunt amestecuri naturale foarte complexe care pot conține aproximativ 32 de componente in concentrații destul de diferite. Carvacrolul (81,92%) este principala componenta a uleiurilor esențtiale de oregano. Alaturi de carvacrol, timolul este un alt compus bioactiv cu proprietati antimicrobiene, antifungice si antibiofilm puternice. Ambele sunt eficiente impotriva bacteriilor Gram negative precum E. coli, a tulpinilor Candida si a bacteriilor din cavitatea bucala, precum Streptococus Mutans. [2] La acestea se adauga acidul rosmarinic, un compus fenolic cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante.

Proprietatile uleiului de oregano sunt similare cu cele ale uleiului esential din aceeasi planta, insa trebuie retinut ca cel din urma este mult mai concentrat. O alta mentiune pe care trebuie sa o facem aici este ca atat compusii bioactivi, cat si proprietatile uleiului de oregano variaza in functie de specia din care a fost procesat. 

Iata, mai jos, calitatile curative ale uleiului esential de Oregano vulgare [3].

 • antioxidant;

 • antiinflamator;

 • antiproliferativ (poate inhiba sau reduce cresterea celulelor canceroase de la nivelul sanului si colonului);

 • antitumoral (s-a constatat reducerea marimii tumorilor la soareci bolnavi);

 • hipoglicemic.

Beneficiile uleiului de oregano

Poate ameliora acneea

Rezultatele unui studiu [4] au aratat ca uleiul de oregano a prezentat efecte puternice antimicrobiene și antibiofilm impotriva celor doua bacterii asociate cu acneea, Propionibacterium acnes și Staphylococcus epidermidis, cu efecte secundare minime. Are, asadar, potențialul de a fi un tratament alternativ eficient pentru acnee, inlocuind antibioticele. 

Poate reduce nivelul de colesterol

Un alt studiu [5] realizat pe 48 de pacienti cu hiperlipidimie usoara (niveluri ridicate de grasimi in sange) care, timp de 3 luni, au luat distilat de Origanum onites dupa fiecare masa, prezinta efecte benefice asupra profilurilor lipidice, capacitatii corpului de a lupta impotriva stresului oxidativ și calitatii vaselor de sange. Conform acestui studiu, uleiul de oregano (realizat dintr-o specie care creste in Sicilia, Grecia si Turcia) are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rau din sange.

Poate fi eficient impotriva Candidei

Un studiu [6] realizat pe animale a aratat ca uleiul de oregano extras din O. vulgare ar putea fi eficient impotriva infectiilor cu Candida. 

Poate preveni infectiile urinare

Uleiul de oregano este eficient [7] si impotriva infectiilor urinare, datorita compusilor carvacrol si timol. Acestia actioneaza impotriva biofilmului bacterian din infectiile urinare cauzate de E. coli

Poate fi util in protejarea impotriva infectiilor

Uleiul de oregano prezinta proprietați puternice antibacteriene, chiar si impotriva tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice [8], precum stafilococul auriu rezistent la meticilina (MRSa).

Poate mentine sanatatea sistemului digestiv

Uleiul de oregano poate fi benefic [9] pentru sanatatea intestinului prin distrugerea paraziților intestinali și protejarea impotriva sindromului de intestin permeabil.

Poate proteja impotriva radicalilor liberi

Planta oregano are un continut de antioxidanti de 3 pana la 30 de ori mai mare decat nivelurile continute de alte plante aromatice si de 4 ori mai mare decat cel al afinelor [10]. Acesti compusi ajuta la mentinerea sanatatii corpului si se gasesc sub forma concentrata in uleiul de oregano. 

Poate diminua inflamatia din corp

Rezultatele unui studiu [11] sugereaza o potentiala valoare in planul de ingrijire al inflamatiilor gastrointestinale a unei combinatii de uleiuri esentiale de cimbru si oregano.

Este posibil ca uleiul de oregano sa ofere si alte beneficii pentru sanatatea oamenilor, precum reducerea durerilor cauzate de gripa, inhibarea cresterii celulelor canceroase si limitarea formarii celulelor adipoase, insa pentru a trage concluzii clare si precise in acest sens, sunt necesare cercetari suplimentare.

Utilizarile uleiului de oregano

Capsulele si tabletele de extract de ulei de oregano sunt disponibile pe piata, insa este important sa citesti instructiunile de utilizare de pe ambalajul fiecarui produs, deoarece puterea acestora poate varia. Uleiurile esentiale sunt obtinute prin diverse metode de distilare, cum ar fi distilarea cu aburi sau moleculara, care pot afecta capacitatea antioxidanta a produsului.

O alta modalitate de a utiliza uleiul de oregano este sub forma de masaj, diluat cu un ulei purtator si aplicat local extern. Este important sa reții ca uleiul esential de oregano nu trebuie ingerat.

Uleiul esential de oregano este considerat a fi si un remediu natural pentru combaterea insectelor precum puricii [12], tantarii si gandacii de bucatarie Supella longipalpa. [13]

Contraindicatiile uleiului de oregano 

 • Din cauza actiunii sale antimicrobiene, uleiul de oregano poate fi toxic pentru oameni. 

 • De asemenea, utilizarea neadecvata a uleiului de oregano poate provoca iritatii ale pielii, ale mucoasei nazale si ale gurii. 

 • Unele medicamente pot interactiona cu uleiul de oregano si pot crește sau scadea efectul lor terapeutic.

 • Extractul de ulei de oregano nu este recomandat in general pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Oregano este bogat in antioxidanti si contine compusi puternici numiti fenoli, care pot fi eficienti impotriva infectiilor bacteriene si fungice, inflamatiei si durerii, printre alte afectiuni. Aceste proprietati fac din oregano un tratament natural potential pentru anumite probleme de sanatate.

Disclaimer! Este important sa mentionam ca informatiile prezentate in acest articol au caracter informativ si nu inlocuiesc sfaturile medicale. Inainte de a incepe sa utilizezi uleiul de oregano sau orice alt produs pe baza de plante, este recomandat sa consulti medicul. In plus, utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a uleiului de oregano poate cauza reactii adverse, asadar este important sa urmezi instructiunile producatorului si sa utilizezi produsul cu precautie.

Acest articol a fost realizat folosind urmatoarele surse:

[1] Villines, Zawn. Oregano Oil for Cold: Does it Work? Www.medicalnewstoday.com, 29 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/oregano-oil-for-cold.

[2] Bayir, ayse Gunes. Carvacrol - an Overview | ScienceDirect Topics. Www.sciencedirect.com, 2019, www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/carvacrol. accessed 17 Feb. 2023.

[3] Leyva-Lopez, N., et al. Essential Oils of Oregano: Biological activity beyond Their antimicrobial Properties. Molecules, vol. 22, no. 6, 14 June 2017, p. 989, www.mdpi.com/1420-3049/22/6/989/htm, https://doi.org/10.3390/molecules22060989.

[4] Taleb, Mohammed, et al. Origanum Vulgare L. Essential Oil as a Potential anti-acne Topical Nanoemulsionin Vitro and in Vivo Study. Molecules, vol. 23, no. 9, 28 aug. 2018, p. 2164, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225355/, https://doi.org/10.3390/molecules23092164. accessed 6 Dec. 2019.

[5] Ozdemir, B. De, et al. Effects of Origanum Onites on Endothelial Function and Serum Biochemical Markers in Hyperlipidaemic Patients. The Journal of international Medical Research, vol. 36, no. 6, 1 Nov. 2008, pp. 13261334, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19094443/, https://doi.org/10.1177/147323000803600621.

[6] Cleff, Marlete Brum, et al. in Vitro activity of Origanum Vulgare Essential Oil against Candida Species. Brazilian Journal of Microbiology : [Publication of the Brazilian Society for Microbiology], vol. 41, no. 1, 2010, pp. 11623, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768597/.

[7] Lee, J.H., et al. CarvacrolRich Oregano Oil and ThymolRich Thyme Red Oil inhibit Biofilm Formation and the Virulence of UropathogenicEscherichia Coli. Journal of applied Microbiology, vol. 123, no. 6, 2 Nov. 2017, pp. 14201428, https://doi.org/10.1111/jam.13602. accessed 15 Dec. 2020.

[8] Lu, Min, et al. Bactericidal Property of Oregano Oil against Multidrug-Resistant Clinical isolates. Frontiers in Microbiology, vol. 9, 5 Oct. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182053/, https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02329.

[9] Zou, Yi, et al. Oregano Essential Oil improves intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins associated with Modulation of Selected intestinal Bacteria and immune Status in a Pig Model. BioMed Research international, vol. 2016, 2016, pp. 111, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4903144/, https://doi.org/10.1155/2016/5436738.

[10] Zheng, Wei, and Shiow Y. Wang. antioxidant activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. Journal of agricultural and Food Chemistry, vol. 49, no. 11, Nov. 2001, pp. 51655170, https://doi.org/10.1021/jf010697n.

[11] Bukovska, alexandra, et al. Effects of a Combination of Thyme and Oregano Essential Oils on TNBS-induced Colitis in Mice. Mediators of inflammation, vol. 2007, 2007, p. 23296, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2233768/, https://doi.org/10.1155/2007/23296.

[12] alizadeh, ismaeil. (PDF) Study the Repellent of Oregano Essential Oil (Origanum Vulgare) in Comparison with DEET (N,N-Diethyl-Meta-Toluamide) as a Synthetic Repellent for Personal Protection against Bed Bug, Cimex Lectularius in Laboratory. ResearchGate, July 2017, www.researchgate.net/publication/327225798_Study_The_Repellent_Of_Oregano_Essential_Oil_Origanum_Vulgare_in_Comparison_With_DEET_NN-Diethyl-Meta-Toluamide_as_a_Synthetic_Repellent_For_Personal_Protection_against_Bed_Bug_Cimex_Lectularius_in_La.

[13] Sharififard, Mona, et al. Chemical Composition and Repellency of Origanum Vulgare Essential Oil against Cimex Lectularius under Laboratory Conditions. Journal of arthropod-Borne Diseases, vol. 12, no. 4, 25 Dec. 2018, pp. 387397, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6423461/#:~:text=Oregano%20oil%20is%20considered%20as.

 

Iti recomandam si:

 • Escherichia coli, cunoscuta si sub numele de E. coli, este o bacterie care se gaseste in mod normal in intestinul oamenilor si al animalelor. Exista multe tulpini diferite de E. coli, cele mai multe tipuri de bacterii E. coli sunt inofensive, unele dintre acestea insa pot provoca infectii intestinale sau urinare grave. In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre Escherichia coli:...
 • Acneea este o afecțiune dermatologică ce afectează în general adolescenții, dar se poate extinde și la vârsta adultă. Implicațiile sociale, psihologice și emoționale ale persoanelor care suferă de această afecțiune pot atinge un nivel înalt, însă vestea bună este că există tratamente și metode de prevenție. Descoperă din articolul nostru câte tipuri de acnee au fost identificate și care sunt cauzele...
 • Oregano - beneficii, proprietati, contraindicatii

  Oregano - beneficii, proprietati, contraindicatii

  · 4 minute de citit
  Cu siguranta ai auzit de planta ce poarta numele de “oregano” si este in general utilizata drept un condiment nelipsit din anumite mancaruri. Cu toate acestea, maghiranul salbatic, cum mai este el numit, este de asemenea o planta medicinala care a fost utilizata timp de mii de ani datorita beneficiilor aduse organismului.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor