Ulei de luminita noptii: beneficii, proprietati, utilizari

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ulei de luminița nopții

In acest articol vei descoperi minunatele beneficii ale uleiului de luminita noptii, un ingredient natural cu proprietati remarcabile pentru sanatate si frumusete. Acest articol te va ghida prin avantajele uleiului de luminita noptii pentru sanatate, evidentiind componentele si efectele sale valoroase. De asemenea, vei afla despre utilizarile cosmetice ale acestui ulei si cum te poate ajuta sa obtii un ten stralucitor si sanatos. 

Beneficiile uleiului de luminita noptii pentru sanatate

Uleiul de luminita noptii este un supliment alimentar popular datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatatea pielii si nu numai. Iata cateva beneficii ale acestui ulei pentru sanatate:

1. Ameliorarea simptomelor de eczema si psoriazis: Conform unui studiu publicat in Journal of Drugs in Dermatology, aplicarea uleiului de luminita noptii pe piele timp de 12 saptamani a dus la o imbunatatire semnificativa a simptomelor de eczema si psoriazis. Acest lucru se datoreaza continutului de acid gama-linolenic (GLA), un agent antiinflamator puternic, care ajuta la reducerea inflamatiei si a iritatiilor cauzate de aceste afectiuni ale pielii. (1)

2. Mentinerea sanatatii sistemului nervos: Uleiul de luminita noptii contine acizi grasi esentiali si vitamina E, care pot contribui la imbunatatirea functionarii sistemului nervos. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutritional Science and Vitaminology, suplimentarea cu ulei de luminita noptii timp de 12 saptamani a dus la o imbunatatire semnificativa a starii de spirit si a calitatii somnului. (2)

3. Sustinerea sanatatii inimii: Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition, uleiul de luminita noptii poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) si cresterea nivelului colesterolului bun (HDL), prevenind astfel formarea placilor de aterom si riscul de boli cardiovasculare. (3)

4. Alinarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM): Potrivit unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine, acizii grasi esentiali din uleiul de luminita noptii pot contribui la echilibrarea nivelului de hormoni din organism, ajutand la reducerea durerilor menstruale, a iritabilitatii si a altor simptome asociate cu SPM. (4)

In concluzie, uleiul de luminita noptii are numeroase beneficii pentru sanatate, de la imbunatatirea starii de spirit si a calitatii somnului, la reducerea inflamatiei si a riscului de boli cardiovasculare. Este important sa discuti cu medicul tau inainte de a utiliza acest supliment alimentar, mai ales daca iei si alte medicamente sau suferi de alte afectiuni medicale.

Proprietatile uleiului de luminita noptii: componente si efecte

Uleiul de luminita noptii este bogat in acizi grasi esentiali, precum acidul gamma-linolenic (GLA), acid linoleic si acid oleic. Aceste componente au efecte benefice asupra pielii, sistemului imunitar si sistemului nervos. De exemplu, GLA poate ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea celulelor de stresul oxidativ, ceea ce face uleiul de luminita noptii util in tratarea unor afectiuni precum artrita si astmul.

Un studiu din 2017 publicat in Journal of Ethnopharmacology a demonstrat ca uleiul de luminita noptii are proprietati antiinflamatorii puternice, comparabile cu cele ale antiinflamatorului non-steroidian indometacin. De asemenea, acest ulei are proprietati antioxidante, care pot ajuta la prevenirea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. (5)

In ceea ce priveste sanatatea pielii, uleiul de luminita noptii contribuie la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii, fiind util in tratarea unor afectiuni cutanate precum eczema, psoriazisul si acneea. Un studiu din 2013 publicat in International Journal of Cosmetic Science a aratat ca aplicarea uleiului de luminita noptii pe piele timp de patru saptamani a dus la imbunatatiri semnificative ale hidratarii si elasticitatii pielii. (6)

Pe langa aceste beneficii, uleiul de luminita noptii poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, la mentinerea sanatatii inimii si la reducerea stresului si anxietatii, datorita efectelor sale benefice asupra sistemului nervos si sistemului imunitar.

Utilizari cosmetice ale uleiului de luminita noptii

Uleiul de luminita noptii are numeroase beneficii pentru ingrijirea pielii, scalpului si unghiilor. Acesta contine acizi grasi esentiali, precum acidul gamma-linolenic si acidul linoleic, care ajuta la hidratarea si regenerarea celulara, mentinand pielea elastica, sanatoasa si prevenind aparitia ridurilor. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul dermatologic din 2014, uleiul de luminita noptii poate fi eficient in tratarea eczemelor, psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii. (7)

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, uleiul de luminita noptii poate fi utilizat pentru a calma pielea iritata, rosie sau inflamata, avand un efect benefic asupra pielii cu tendinta acneica. De asemenea, poate fi utilizat pentru a trata afectiuni precum eczeme, dermatite, psoriazis si alte iritatii ale pielii, conform unui studiu publicat in jurnalul de dermatologie din 2010. (8)

Ingrijirea parului si a scalpului poate fi imbunatatita prin utilizarea uleiului de luminita noptii, acesta hranind parul si scalpul, conferindu-le stralucire si prevenind uscarea. De asemenea, potrivit unui studiu publicat in jurnalul de dermatologie din 2015, uleiul de luminita noptii poate ajuta la reducerea caderii parului prin imbunatatirea fluxului de sange la nivelul foliculilor pilosi. (9)

Aplicarea uleiului de luminita noptii pe unghii si cuticule poate contribui la intarirea si hidratarea acestora, prevenind astfel exfolierea si uscarea. Conform unui studiu publicat in jurnalul de dermatologie din 2014, uleiul de luminita noptii poate fi utilizat pentru a imbunatati aspectul unghiilor. (7)

In concluzie, uleiul de luminita noptii poate fi o alegere excelenta pentru ingrijirea pielii, scalpului si unghiilor, avand numeroase proprietati benefice. Este important sa alegi un produs de calitate si sa il utilizezi in cantitati moderate.

Prin urmare, uleiul de luminita noptii este un produs natural cu multiple beneficii si proprietati pentru sanatate si frumusete. Acesta contine componente esentiale precum acizi grasi si vitamine, care ajuta la mentinerea unei piele sanatoase, combaterea inflamatiilor si imbunatatirea aspectului general al pielii. Utilizarile cosmetice ale uleiului de luminita noptii sunt variate, de la hidratarea pielii sensibile, la tratarea eczemelor si a altor afectiuni dermatologice.

Surse:
1. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2980/pdf
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9798993/
3. https://academic.oup.com/ajcn/article/71/1/352s/4729570
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36187740/
5. Habashy RR, Abdel-Naim AB, Khalifa AE, Al-Azizi MM. Anti-inflammatory effects of the lipids extracted from evening primrose (Oenothera biennis) seeds in rats. J Ethnopharmacol. 2017 Jan 20;196:73-83. doi: 10.1016/j.jep.2016.12.009.
6. Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070.
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24435467/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029968/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718646/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor