Ulei de luminița nopții: beneficii, proprietăți, utilizări

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Ulei de luminița nopții

 

În acest articol vei descoperi minunatele beneficii ale uleiului de luminița nopții, un ingredient natural cu proprietăți remarcabile pentru sănătate și frumusețe. Acest articol te va ghida prin avantajele uleiului de luminița nopții pentru sănătate, evidențiind componentele și efectele sale valoroase. De asemenea, vei afla despre utilizările cosmetice ale acestui ulei și cum te poate ajuta să obții un ten strălucitor și sănătos. 

Beneficiile uleiului de luminița nopții pentru sănătate

Uleiul de luminița nopții este un supliment alimentar popular datorită proprietăților sale benefice pentru sănătatea pielii și nu numai. Iată câteva beneficii ale acestui ulei pentru sănătate:

1. Ameliorarea simptomelor de eczemă și psoriazis: Conform unui studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology, aplicarea uleiului de luminița nopții pe piele timp de 12 săptămâni a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de eczemă și psoriazis. Acest lucru se datorează conținutului de acid gama-linolenic (GLA), un agent antiinflamator puternic, care ajută la reducerea inflamației și a iritațiilor cauzate de aceste afecțiuni ale pielii. (1)

2. Menținerea sănătății sistemului nervos: Uleiul de luminița nopții conține acizi grași esențiali și vitamina E, care pot contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology, suplimentarea cu ulei de luminița nopții timp de 12 săptămâni a dus la o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit și a calității somnului. (2)

3. Susținerea sănătății inimii: Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition, uleiul de luminița nopții poate ajuta la menținerea sănătății inimii prin reducerea nivelului colesterolului rău (LDL) și creșterea nivelului colesterolului bun (HDL), prevenind astfel formarea plăcilor de aterom și riscul de boli cardiovasculare. (3)

4. Alinarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM): Potrivit unui studiu publicat în Journal of Reproductive Medicine, acizii grași esențiali din uleiul de luminița nopții pot contribui la echilibrarea nivelului de hormoni din organism, ajutând la reducerea durerilor menstruale, a iritabilității și a altor simptome asociate cu SPM. (4)

În concluzie, uleiul de luminița nopții are numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea stării de spirit și a calității somnului, la reducerea inflamației și a riscului de boli cardiovasculare. Este important să discuți cu medicul tău înainte de a utiliza acest supliment alimentar, mai ales dacă iei și alte medicamente sau suferi de alte afecțiuni medicale.

Proprietățile uleiului de luminița nopții: componente și efecte

Uleiul de luminița nopții este bogat în acizi grași esențiali, precum acidul gamma-linolenic (GLA), acid linoleic și acid oleic. Aceste componente au efecte benefice asupra pielii, sistemului imunitar și sistemului nervos. De exemplu, GLA poate ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor de stresul oxidativ, ceea ce face uleiul de luminița nopții util în tratarea unor afecțiuni precum artrita și astmul.

Un studiu din 2017 publicat în Journal of Ethnopharmacology a demonstrat că uleiul de luminița nopții are proprietăți antiinflamatorii puternice, comparabile cu cele ale antiinflamatorului non-steroidian indometacin. De asemenea, acest ulei are proprietăți antioxidante, care pot ajuta la prevenirea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. (5)

În ceea ce privește sănătatea pielii, uleiul de luminița nopții contribuie la menținerea hidratării și elasticității pielii, fiind util în tratarea unor afecțiuni cutanate precum eczema, psoriazisul și acneea. Un studiu din 2013 publicat în International Journal of Cosmetic Science a arătat că aplicarea uleiului de luminița nopții pe piele timp de patru săptămâni a dus la îmbunătățiri semnificative ale hidratării și elasticității pielii. (6)

Pe lângă aceste beneficii, uleiul de luminița nopții poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, la menținerea sănătății inimii și la reducerea stresului și anxietății, datorită efectelor sale benefice asupra sistemului nervos și sistemului imunitar.

Utilizări cosmetice ale uleiului de luminița nopții

Uleiul de luminița nopții are numeroase beneficii pentru îngrijirea pielii, scalpului și unghiilor. Acesta conține acizi grași esențiali, precum acidul gamma-linolenic și acidul linoleic, care ajută la hidratarea și regenerarea celulară, menținând pielea elastică, sănătoasă și prevenind apariția ridurilor. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul dermatologic din 2014, uleiul de luminița nopții poate fi eficient în tratarea eczemelor, psoriazisului și a altor afecțiuni ale pielii. (7)

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul de luminița nopții poate fi utilizat pentru a calma pielea iritată, roșie sau inflamată, având un efect benefic asupra pielii cu tendință acneică. De asemenea, poate fi utilizat pentru a trata afecțiuni precum eczeme, dermatite, psoriazis și alte iritații ale pielii, conform unui studiu publicat în jurnalul de dermatologie din 2010. (8)

Îngrijirea părului și a scalpului poate fi îmbunătățită prin utilizarea uleiului de luminița nopții, acesta hrănind părul și scalpul, conferindu-le strălucire și prevenind uscarea. De asemenea, potrivit unui studiu publicat în jurnalul de dermatologie din 2015, uleiul de luminița nopții poate ajuta la reducerea căderii părului prin îmbunătățirea fluxului de sânge la nivelul foliculilor piloși. (9)

Aplicarea uleiului de luminița nopții pe unghii și cuticule poate contribui la întărirea și hidratarea acestora, prevenind astfel exfolierea și uscarea. Conform unui studiu publicat în jurnalul de dermatologie din 2014, uleiul de luminița nopții poate fi utilizat pentru a îmbunătăți aspectul unghiilor. (7)

În concluzie, uleiul de luminița nopții poate fi o alegere excelentă pentru îngrijirea pielii, scalpului și unghiilor, având numeroase proprietăți benefice. Este important să alegi un produs de calitate și să îl utilizezi în cantități moderate.

Prin urmare, uleiul de luminița nopții este un produs natural cu multiple beneficii și proprietăți pentru sănătate și frumusețe. Acesta conține componente esențiale precum acizi grași și vitamine, care ajută la menținerea unei piele sănătoase, combaterea inflamațiilor și îmbunătățirea aspectului general al pielii. Utilizările cosmetice ale uleiului de luminița nopții sunt variate, de la hidratarea pielii sensibile, la tratarea eczemelor și a altor afecțiuni dermatologice.

Surse:
1. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2980/pdf
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9798993/
3. https://academic.oup.com/ajcn/article/71/1/352s/4729570
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36187740/
5. Habashy RR, Abdel-Naim AB, Khalifa AE, Al-Azizi MM. Anti-inflammatory effects of the lipids extracted from evening primrose (Oenothera biennis) seeds in rats. J Ethnopharmacol. 2017 Jan 20;196:73-83. doi: 10.1016/j.jep.2016.12.009.
6. Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070.
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24435467/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029968/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718646/

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor