Uleiul de jojoba: proprietati, beneficii si utilizare

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Jojoba

 

Uleiul de jojoba este un extras din semintele unei plante (stiintific cunoscuta sub denumirea de Simmondsia Chinensis) care este cultivata in unele zone ale lumii (mai ales in America). Semintele uscate ale plantei sunt presate la rece, iar uleiul obtinut are o culoare aurie si un miros de nuca.

Uleiul de jojoba care se foloseste in producerea produselor de ingrijire (pentru par, ten, piele, buze, unghii) este cunoscut sub denumirea de „ceara de jojoba” si are consistenta unui tip de ceara lichida.

In acest articol explicam care sunt proprietatile uleiului de jojoba, care sunt beneficiile si cum se foloseste.

Ce contine uleiul de jojoba?

 

Uleiul de jojoba

 

Uleiul de jojoba se foloseste pe scara larga in industria cosmetica. Uleiul de jojoba contine numeroase substante active, in principal:

  • acizi grasi esentiali;
  • vitamine;
  • antioxidanti;
  • vitamina E;
  • steroli: compusi naturali care reduc inflamatia la nivelul organismului.

Ulei de jojoba prelucrat vs. ulei de jojoba pur

Uleiul de jojoba nu se foloseste in stare pura, ci doar in formula prelucrata, cand uleiul devine transparent si inodor. Uleiul de jojoba este bogat in grasimi naturale, foarte asemanatoare cu cele care se gasesc la suprafata pielii. Este asemanator cu consistenta sebumului, acesta fiind motivul pentru care nu lasa pielea uleioasa, ci se absoarbe cu usurinta. Inainte sa se foloseasca uleiul de jojoba, in industria cosmetica se folosea uleiul de casalot. Uleiul de jojoba are insa o durabilitate mai mare, nu se oxideaza si este superior uleiului de casalot.

Proprietatile uleiului de jojoba

Proprietatile care fac din uleiul de jojoba un ingredient important in industria de ingrijire sunt urmatoarele:

  • Este un ingredient hipoalergenic: acest lucru inseamna ca foarte rar provoaca reactii alergice dupa utilizare.
  • Este emolient: mentine hidratarea prin retinerea apei.
  • Este antioxidant: actioneaza impotriva stresului oxidativ si poate combate efectele negative ale radicalilor liberi.
  • Este antibacterian: ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva unor bacterii sau ciuperci de la nivelul pielii sau al unghiilor.

Uleiul de jojoba are urmatoarele proprietati esentiale asupra pielii:

  • protejeaza impotriva deshidratarii;
  • mentine pelicula hidrolipidica;
  • este emolient;
  • hraneste pielea;
  • mentine elasticitatea pielii;
  • echilibreaza secretia de sebum;
  • catifeleaza pielea;
  • are proprietati de curatare: este folosit ca ingredient in produsele de curatare si hidratare.

Beneficiile uleiului de jojoba

Datorita acestor proprietati, uleiul de jojoba ajuta la ameliorarea simptomelor de:

  • acnee;
  • psoriasis;
  • arsuri solare;
  • alte leziuni cutanate.

 Sunt si alte beneficii ale utilizarii uleiului de jojoba:

 

Beneficiile uleiului de jojoba

 

  • Uleiul de jojoba nu este toxic, nu provoaca alergii si nu este iritant, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat inclusiv in jurul ochilor si direct pe piele. De asemenea, nu lasa pe piele senzatia de piele grasa, fiindca uleiul de jojoba intra foarte repede in piele, datorita consistentei foarte asemanatoase cu a sebumului.
  • Contine vitamina E, si numeroase minerale, iar acest lucru este benefic pentru sanatatea pielii.
  • Protejeaza celulele organismului de actiunea radicalilor liberi rezultati din cauza mediului poluant, radicalii liberi fiind cei care stau la baza a numeroase afectiuni cronice, inclusiv a unor tipuri de cancer.
  • Se stie ca uleiul de jojoba actioneaza impotriva unor bacterii importante, pentru ca are actiune antibacteriana.
  • Previne descuamarea, amplifica proprietatile hidratante ale diferitelor produse, iar pentru asta este nevoie sa se adauge cateva picaturi de ulei in produsul de hidratare respectiv.
  • Uleiul de jojoba poate fi folosit si ca demachiant (indeparteaza machiajului de pe fata, dar si machiajul ochilor), pentru ca nu este iritant pentru ochi si nici nu este alergic.
  • Ajuta la hidratarea buzelor, sunt numeroase balsamuri de buze care contin ulei de jojoba. Acestea sunt recomandate mai ales in cazul buzelor uscate, sau cu tendinta de uscare.
  • Confera stralucire parului daca se pun cateva picaturi in balsamul de par. Se poate folosi si ca atare. De altfel, daca este folosit pe par, uleiul de jojoba hidrateaza scalpul. Ajuta la prevenirea matretii si poate ameliora simptomele unor afectiuni ale scalpului.
  • Uleiul de jojoba poate fi folosit la masaj, dar este ideal sa nu se utilizeze ca atare, ci in combinatie cu alte uleiuri.  

Utilizarile uleiului de jojoba

Uleiul de jojoba are asadar un rol important nu numai in ingrijirea corpului, dar si in tratarea diferitelor afectiuni: poate fi un excelent adjuvant in eczema, psoriasis, acnee, arsuri solare, dureri musculare sau articulare.

Este bine sa retii ca uleiul de jojoba:

  • Poate fi folosit in ingrijirea oricarui tip de piele sau par.
  • Este benefic tenului sensibil, uscat, gras, normal sau mixt.
  • Hidrateaza pielea/buzele uscate.
  • Mentine elasticitatea pielii.
  • Ajuta la regenerarea celulelor pielii, in urma unor afectiuni precum psoriasis, eczema, dermatita.
  • Mentine hidratarea pielii din jurul ochilor.

Uleiul de jojoba se poate folosi:

  • Ca atare, aplicat direct pe piele sau pe scalp (ca demachiant, dupa epilare, barbierit, ca formula de hidratare).
  • In combinatie cu alte uleiuri, pentru masaj de exemplu.
  • In diverse combinatii in produsele cosmetice si de ingrijire (sampoane, balsamuri, creme, geluri, unt de corp).
  • Este baza pentru parfumuri uleioase

Disclaimer

Informatiile medicale au scop pur informativ. De aceea, daca vrei sa incluzi in rutina uleiul de jojoba, solicita sfatul unui medic. El va sti sa iti spuna daca este potrivit sau nu pentru nevoile tale. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: