Top 10 lucruri interzise in timpul sarcinii

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Sarcina este un moment unic in viata, un amalgam de trairi si emotii. Femeia insarcinata nu e bolnava, este activa in aceasta perioada si nu este de "portelan", dar exista lucruri care nu sunt recomandate sa le faca pe parcursul acestei perioade cum ar fi:

1. Fumatul

Renuntarea la fumat in sarcina reprezinta cel mai bun lucru pentru gravida, dar si bebelus, deoarece fumatul este asociat cu foarte multe complicatii in timpul sarcinii si dupa. Cel mai afectat din aceasta conjunctura este bebelusul.

2. Medicamentele

Automedicatia este interzisa in sarcina. Orice medicament se va administra cu acordul medicului care supravegheaza sarcina.

3. Activitatea fizica intensa

Cu toate ca miscarea este obligatorie in cursul sarcinii, exista restrictii si limitari ce depind de gradul de activitate fizica efectuat inainte de conceptie. Se vor evita sporturile de iarna, sporturile de contact, dar si scuba diving, gimnastica, calaria sau schiul nautic. Se pot practica aqua gim, gimnastica medical sub supraveghere, mersul si unele exercitii de yoga.

4. Alcoolul

Consumat in cantitati medii si mari are effect daunator in sarcina, deoarece trece usor prin placenta si interfereaza cu dezvoltarea fatului. O cantitate mica de alcool nu pune in pericol dezvoltarea fatului.

5. Dieta

Ideal este ca in sarcina caºtigul ponderal sa fie in jurul a 12-15 kg. In mod cert nutrebuie sa se ingrase foarte mult si cu siguranta sarcina nu este unmoment oportun pentru cura de slabire. De evitat consumul de dulciuri si fainoase.

6. Razele X

Radiografiile si tomografiile computerizate predispun la malformatii fetale, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand are loc formarea organelor. De aceea, va fi intrebat medicul inainte de a face aceste investigatii.

7. Baile fierbinti, sauna

Este recomandat ca pe perioada sarcinii sa fie evitate sauna sau baile fierbinti deoarece cresc temperatura corpului iar acest lucru poate afecta starea de sanatate a fatului. Dusurile rapide sunt cele mai potrivite pentru sarcina.

8. Substantele chimice

Expunerea la substante toxice are efect teratogen si poate periclitadezvoltarea fatului. Unele produse de curatenie sau cosmetic contin anumite substante care pot cauza efecte nedorite.

9. Stresul

Acesta nu este binevenit nicicand, cu atat mai putin in sarcina. Se vor evita evenimentele si situatiile, fizice sau psihice, ce implica emotii intense.

10. Diverse alimente

In general, o dieta echilibrata este necesara pe parcursul acestei perioade. Carnea cruda, afumata sau preparata insuficient, branza cu mucegai, ouale crude, laptele nefiert, alimente foarte sarate, mezelurile, coada soricelului, pelinul, lemnul dulce, rostopasca, salvia, ananasul, strugurii, papaya si rodia ar trebui evitate pe parcursul sarcinii

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor