Supraponderal vs. subponderal: ce trebuie sa stii

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Supraponderal

 

Mentinerea unei greutati sanatoase este esentiala pentru o viata echilibrata si plina de vitalitate. In articolul nostru, vei descoperi semnificatia termenilor "supraponderal" si "subponderal", precum si diferentele intre aceste doua stari si factorii care afecteaza greutatea corporala. 

Ce inseamna "supraponderal" si "subponderal"?

"Supraponderal" se refera la o persoana care are o greutate mai mare decat cea considerata normala sau sanatoasa, in timp ce "subponderal" se refera la o persoana care are o greutate mai mica decat cea considerata normala sau sanatoasa. 

Diferitele cauze ale supraponderalitatii si subponderalitatii includ factori genetici, de mediu, stilul de viata si dieta. De exemplu, un stil de viata sedentar si o dieta bogata in calorii pot contribui la supraponderalitate, in timp ce o dieta saraca in calorii si nutrienti poate duce la subponderalitate.

Atat supraponderalitatea, cat si subponderalitatea pot avea efecte negative asupra sanatatii unei persoane. Supraponderalitatea este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arteriala si altele. Pe de alta parte, subponderalitatea poate duce la malnutritie, afectarea sistemului imunitar, probleme de fertilitate si o densitate osoasa scazuta.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2016, aproximativ 1,9 miliarde de adulti din intreaga lume erau supraponderali, dintre care 650 de milioane erau obezi [1]. In acelasi timp, peste 462 de milioane de persoane erau subponderale [2]. 

Diferente intre supraponderal si subponderal

Supraponderalitatea si subponderalitatea sunt doua conditii care se refera la greutatea corporala anormala. Simptomele asociate cu supraponderabilitatea includ oboseala, dificultatile in efectuarea activitatilor zilnice, probleme de concentrare si disconfort in relatiile sociale. In cazul subponderalitatii, simptomele includ slabiciune fizica, scaderea imunitatii si oboseala constanta.

Cauzele care duc la supraponderalitate si subponderalitate includ alimentatia inadecvata, lipsa exercitiului fizic, stresul, dereglarile hormonale si genetica. Supraponderalitatea poate fi cauzata si de consumul excesiv de alimente procesate, bogate in grasimi si zahar. In cazul subponderalitatii, cauzele pot include o dieta saraca in nutrienti si o activitate fizica insuficienta.

Ambele conditii pot avea riscuri pentru sanatate. Supraponderalitatea poate creste riscul de boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala si osteoporoza. Subponderalitatea poate creste riscul de infectii si poate duce la probleme cu fertilitatea si dezvoltarea oaselor.

Pentru a preveni sau trata problemele de greutate, este important sa adoptam un stil de viata sanatos. Este important sa vorbim cu un specialist in nutritie sau medic pentru a primi sfaturi si recomandari personalizate.

Cum sa identifici daca esti supraponderal sau subponderal?

 

Subponderal

 

Metoda Indicele de Masa Corporala (IMC) este o modalitate comuna de a evalua greutatea corporala a unei persoane in raport cu inaltimea sa. IMC-ul se calculeaza impartind greutatea in kilograme la inaltimea in metri patrati.

Rezultatul indica categoria de greutate a persoanei: subponderala, normala, supraponderala sau obeza. Potrivit specialistilor, un IMC mai mic de 18,5 indica subponderalitate, intre 18,5 si 24,9 este greutate normala, intre 25 si 29,9 indica supraponderalitate, iar peste 30 semnaleaza obezitate. [3]

In plus, evaluarea circumferintei taliei poate fi o alta metoda de a evalua riscurile pentru sanatate legate de greutate. Se recomanda sa se masoare talia la jumatatea distantei dintre ultima coasta si partea de sus a soldului. O circumferinta mare a taliei poate indica un exces de grasime abdominala, care este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet si alte probleme de sanatate.

Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca IMC-ul si circumferinta taliei sunt doar doua metode de evaluare a greutatii corporale si nu sunt intotdeauna precise. Doar un medic sau un nutritionist poate face determina corect indicele de masa corporala. O persoana cu o masa musculara mare poate avea un IMC mai mare, dar sa fie intr-o forma fizica buna si sanatoasa. O persoana poate avea o circumferinta mica a taliei, dar sa aiba un exces de grasime pe alte zone ale corpului.

Abordari pentru a ajunge la o greutate sanatoasa

Schimbarile in dieta te pot ajuta sa ajungi la o greutate sanatoasa. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o dieta sanatoasa ar trebui sa includa fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase. In plus, ar trebui sa evitam alimentele procesate si sa ne limitam consumul de zahar, sare si grasimi nesanatoase [4]. 

Activitatea fizica regulata contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase. Conform specialistilor, recomandarile generale includ cel putin 150 de minute de activitate aerobica de intensitate moderata sau 75 de minute de activitate intensa pe saptamana, impreuna cu exercitii de intarire musculara de cel putin doua ori pe saptamana [5]. Activitatile fizice pot fi incluse in rutina zilnica, cum ar fi mersul pe jos sau bicicleta la serviciu sau in parcuri.

Stresul poate avea un impact semnificativ asupra greutatii corporale. Invatarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, respiratia profunda, yoga sau exercitiile fizice, poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate si a ne asigura ca urmam o abordare sanatoasa pentru a ajunge la o greutate potrivita, este recomandat sa lucram cu un specialist, cum ar fi un nutritionist sau un antrenor personal. Acestia pot furniza sfaturi personalizate, adaptate nevoilor si obiectivelor noastre individuale. 

Surse de referinta:

  1. WHO. “Obesity and Overweight.” World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Accessed 2 June 2023;
  2. World Health Organization. “Malnutrition.” Www.who.int, World Health Organization, 15 Apr. 2020, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/malnutrition. Accessed 2 June 2023;
  3. Brazier, Yvette. “How Much Should I Weigh for My Height and Age? BMI Calculator & Chart.” Www.medicalnewstoday.com, 16 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/323446#body-mass-index-bmi. Accessed 2 June 2023;
  4. World Health Organization. “Healthy Diet.” World Health Organisation, 29 Apr. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet. Accessed 2 June 2023; 
  5. CDC. “Move More; Sit Less.” Centers for Disease Control and Prevention, 2 June 2022, www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm#. Accessed 2 June 2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor