Strungareata (Diastema): tipuri, cauze, tratament

14. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Strungareata

 

In acest articol poti afla ce este strungareata, denumita si diastema, in termeni medicali. Vei intelege ce anume este acest spatiu dintre dinti, care sunt tipurile si cauzele care duc la aparitia lui si, cel mai important, cum poate fi tratata aceasta problema. In plus, vei descoperi care este impactul strungaretei asupra sanatatii orale si a calitatii vietii si daca poate fi prevenita.

Ce este strungareata (diastema)?

Strungareata (diastema) este un termen ce descrie un spatiu sau gol intre doi dinti. Aceasta este cel mai des intalnita intre cei doi dinti frontali de sus, dar poate aparea intre oricare dintre dinti. Diastema poate varia in dimensiuni, de la o mica fisura pana la un spatiu larg. De obicei, este vizibila doar atunci cand persoana zambeste.

Diastema poate fi temporara la copiii mici, deoarece dintii de lapte incep sa cada si dintii permanenti inca nu au crescut complet. In cazul adultilor, strungareata este permanenta daca nu se intervine pentru a o corecta. Este important de mentionat ca diastema nu este, in sine, o problema de sanatate, dar in unele cazuri poate indica alte probleme dentare, cum ar fi malocluzia. De asemenea, unii oameni pot dori sa trateze diastema din motive estetice.

Tipuri de strungareata (diastema)

Strungareata poate fi clasificata in functie de mai multe criterii, aceasta clasificare avand importanta in special din punctul de vedere al specialistului ortodont, in cazul in care decizi sa intervii pentru corectarea sa. 

1. In functie de localizare: Strungareata poate aparea intre oricare dintre dintii din gura, dar este cel mai frecvent observata intre cei doi incisivi frontali superiori. Acest tip de strungareata este cunoscut sub numele de "diastema mediana" [1]. 

2. Strungareata congenitala versus strungareata dobandita: Strungareata congenitala este o particularitate innascuta, in timp ce strungareata dobandita se dezvolta mai tarziu in viata, de obicei dupa schimbarea dintilor de lapte. Strungareata congenitala este de obicei o trasatura ereditara, ceea ce inseamna ca este transmisa de la parinti la copii. Strungareata dobandita poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv deteriorarea dintilor, pierderea unui dinte, sau obiceiuri precum suptul degetului sau utilizarea prelungita a biberonului [2].

3. Strungareata primara versus strungareata secundara: Strungareata primara se refera la spatiile dintre dintii de lapte, care sunt normale si de obicei dispar pe masura ce dintii permanenti cresc. Strungareata secundara se refera la spatiile dintre dintii permanenti, care pot fi cauzate de factori diferiti, inclusiv de particularitati privind dimensiunea si forma dintilor, de pierderea unui dinte sau de probleme de ocluzie [3].

Cauzele strungaretei (diastemei)

Exista mai multe cauze posibile ale strungaretei, printre care amintim:

1. Factori genetici: Strungareata poate fi o trasatura ereditara, iar cercetarile arata ca exista o legatura intre diastema dentara si factorii genetici. Daca parintii sau rudele unei persoane au diasteme, exista o probabilitate mai mare ca si aceasta sa prezinte aceeasi particularitate. Studiile arata ca aceasta trasatura poate fi transmisa genetic si poate fi prezenta in familii pe mai multe generatii.

2. Dezvoltarea anormala a tesutului care separa cei doi dinti superiori: Acest tesut, numit frenul labial superior, poate creste prea mult, determinand aparitia unui spatiu intre dintii frontali. Frenul labial superior este o banda de tesut care se extinde de la partea inferioara a buzei superioare pana la gingie. Daca acest tesut se dezvolta excesiv sau este pozitionat in mod anormal, poate provoca o separare intre cei doi dinti frontali [4]. 

3. Anomalii ale danturii: Strungareata poate aparea si ca urmare a unor probleme legate de dezvoltarea si cresterea dintilor. De exemplu, microdontia, care se caracterizeaza prin dinti anormal de mici, poate provoca spatii intre dinti. De asemenea, anodontia, care inseamna lipsa unuia sau mai multor dinti, sau hipodontia, care se refera la prezenta unui numar redus de dinti, pot contribui la aparitia diastemei.

4. Obiceiuri nocive: Anumite comportamente sau obiceiuri pot contribui, de asemenea, la aparitia strungaretei. De exemplu, suptul degetului, folosirea prelungita a biberonului sau a suzetei pot exercita o presiune constanta asupra dintilor frontali, ceea ce poate duce la separarea acestora. Aceste obiceiuri pot afecta si pozitia corecta a dintilor, determinand aparitia spatiilor intre ei [2].

Este important de mentionat ca strungareata poate fi rezultatul unei combinatii a mai multor factori. De exemplu, un copil cu o predispozitie genetica pentru diasteme poate dezvolta si un fren labial superior anormal, ceea ce poate accentua problema.

 

Cauzele strungaretei

 

Cum se trateaza strungareata (diastema)

Tratamentul strungaretei (diastemei) poate fi realizat prin mai multe metode, in functie de cauza si gravitatea problemei. Iata cateva dintre cele mai comune metode de tratament:

1. Tratamentul ortodontic: Aceasta este cea mai comuna metoda de tratament pentru diastema. Tratamentul ortodontic implica utilizarea aparatelor dentare pentru a muta dintii si a inchide spatiul liber. Acest proces poate dura de la cateva luni pana la cativa ani, in functie de marimea spatiului si de starea generala a sanatatii orale a pacientului. Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile si trebuie ajustate periodic de catre specialistul ortodont pentru a asigura un aliniament corect al dintilor [5].

2. Restaurarea dentara: Daca diastema este cauzata de dinti mici sau de absenta unui dinte, poate fi necesara restaurarea dentara. Aceasta poate include aplicarea de coroane, punti sau implanturi dentare. Coroanele sunt proteze dentare care acopera intregul dinte si pot fi folosite pentru a inchide spatiul dintre dinti. Puntile sunt folosite pentru a umple spatiul cauzat de absenta unui dinte si sunt sustinute de dintii adiacenti. Implanturile dentare sunt o optiune permanenta si implica inserarea unui surub de titan in osul maxilarului sau al mandibulei pentru a sustine o coroana dentara [3].

3. Chirurgia parodontala: in cazurile in care diastema este cauzata de un frau labial proeminent, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a reduce dimensiunea acestuia. Aceasta este o procedura relativ simpla, care se efectueaza sub anestezie locala in cabinetul dentistului. 

4. Educatia pentru sanatate orala: in unele cazuri, diastema poate fi prevenita sau minimizata prin practici bune de igiena orala. Aceasta poate include educarea pacientului despre importanta periajului regulat si a folosirii atei dentare, precum si despre evitarea obiceiurilor care pot duce la diastema, cum ar fi suptul degetului sau folosirea unei suzete dupa varsta de 2-3 ani [1].

Impactul strungaretei (diastemei) asupra sanatatii orale si a calitatii vietii

Diastema dentara are impact asupra vietii posesorului, impact care poate varia in functie de mai multi factori. E bine sa iei in considerare urmatoarele aspecte.

1. Efectul estetic al diastemei: O diastema vizibila poate avea un impact semnificativ asupra increderii in sine a unei persoane si a modului in care percepe propria imagine. Persoanele care au diasteme pot sa se simta stanjenite de aspectul lor si pot evita sa zambeasca sau sa vorbeasca in public. Aceasta poate afecta interactiunile sociale, cariera si viata personala [6]. 

2. Impactul asupra sanatatii orale: Diastema poate duce la probleme de sanatate orala. Spatiile dintre dinti pot permite acumularea de resturi alimentare, crescand astfel riscul de carii dentare si afectiuni gingivale. Dintii care au diasteme pot fi, de asemenea, supusi la uzura si deteriorare neuniforma [2]. 

3. Impactul asupra functiilor orale: Diastemele mari pot afecta abilitatea unei persoane de a mesteca sau de a vorbi corect. Spatiile mari dintre dinti pot interfera cu procesul de mestecare si pot cauza disconfort sau dificultati in timpul consumului de alimente. In cazurile severe, diastemele pot afecta vorbirea corecta. 

4. Costul tratamentului: Tratarea diastemei poate fi costisitoare, in functie de severitatea si complexitatea cazului. Acesta poate include costurile pentru aparatul dentar, interventiile chirurgicale sau alte proceduri de corectie [5]. 

Prevenirea strungaretei (diastemei)

Prevenirea strungaretei (diastemei) este un aspect important al igienei orale si poate ajuta la evitarea aparitiei sau agravarii acestei afectiuni. Iata cateva recomandari pentru prevenirea strungaretei:

1. Educatia pentru igiena orala: incepand de la o varsta frageda, educarea copiilor in privinta igienei orale este esentiala. Este important sa li se insufle obiceiul de a se peria pe dinti cel putin de doua ori pe zi si de a folosi ata dentara pentru a indeparta placa bacteriana si resturile de mancare dintre dinti. De asemenea, este necesar sa fie invatati sa mearga la controale dentare regulate, pentru a depista si trata orice problema in stadiul incipient.

2. Utilizarea corecta a suzetelor si a biberoanelor: Sugerarea prelungita a suzetelor si a biberoanelor poate provoca aparitia strungaretei la copii. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat ca parintii sa limiteze utilizarea acestora si sa incurajeze copiii sa renunte la ele cand sunt suficient de mari. 

3. Prevenirea traumelor dentare: Accidentele care implica gura si dintii pot cauza aparitia strungaretei. Pentru a preveni astfel de accidente, este recomandat sa porti un protector bucal atunci cand practici sporturi de contact sau alte activitati care prezinta un risc de accidentare a gurii. De asemenea, este important sa ai grija la obiectele dure sau la obiceiurile precum muscarea/rosul obiectelor, care pot duce la traumatizarea dintilor si la aparitia strungaretei.

4. Corectarea obiceiurilor nocive: Anumite obiceiuri, precum sugerea degetului sau impingerea limbii in spatele dintilor, pot duce la aparitia sau agravarea strungaretei. Prin identificarea si corectarea acestor obiceiuri, se poate preveni aparitia sau agravarea strungaretei.

In acest articol ai aflat ca strungareta poate avea atat cauze genetice, cat si comportamentale si ca tratamentul poate varia de la ortodontie la chirurgie cosmetica. Ati inteles, de asemenea, ca strungareta poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii orale si a calitatii vietii. Discuta cu medicul stomatolog despre ingrijorarile tale legate de existenta strungaretei si asculta-i recomandarile.

Bibliografie:

  1. “Diastema: Causes, Treatment, and Prevention.” Www.medicalnewstoday.com, 4 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/diastema, accesat la 14.08.2023;
  2. “Diastema: Definition, Types & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23477-diastema, accesat la 14.08.2023;
  3. “Diastema: Teeth, Treatment, and Hereditary.” Healthline, 18 Oct. 2017, www.healthline.com/health/diastema, accesat la 14.08.2023;
  4. https://www.facebook.com/WebMD. “What Is Diastema?” WebMD, www.webmd.com/oral-health/what-is-diastema#1, accesat la 14.08.2023;
  5. Mantazis, Dimitri. “Diastema | What Causes It & How to Fix Gaps in Teeth.” Hove Dental Clinic, 13 Apr. 2022, www.hovedentalclinic.co.uk/blog/diastema/,
  6. Radhakrishnan, Rohini. “What Causes Diastema?” MedicineNet, MedicineNet, 7 Oct. 2021, www.medicinenet.com/what_causes_diastema/article.htm, accesat la 14.08.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor