Ce presupune purtarea unui aparat dentar?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Generalitati - Aparat dentar

In ultimii ani, tot mai multi pacienti sunt sfatuiti de catre medicii stomatologi sa poarte aparat dentar pentru a-si indrepta dintii si a beneficia de zambetul la care au visat.

Totusi, aparatele dentare nu au doar un rol estetic la nivelul dintilor, ci ajuta ca muscatura sa se realizeze in mod corect si presiunea pe care o exercitam in timpul masticatiei sa fie distribuita in mod egal la nivelul dintilor. Asadar, ce presupune purtarea unui aparat dentar?

Tratamentul ortodontic se intinde pe perioade variabile de timp ce depind de complexitatea cazului si de acesta pot beneficia de purtarea unui aparat dentar atat adolescentii, cat si persoanele ajunse la maturitate. Acest dispozitiv, care muta incet dintii in directia dorita de catre medicul ortodont, ajuta la alinierea dintilor intr-un mod armonios si functional, cat si la obtinerea unei muscaturi corecte si sanatoase.

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv medical prin care medicul ortodont aplica o forta pe dinti pentru a-i determina sa se alinieze intr-o pozitie corecta, estetica si functionala. Astfel, aparatele dentare, fie ortodontice sau ortopedice, se folosesc pentru corectarea anomaliilor prin repozitionarea dintilor si a oaselor.

Tipuri de aparate dentare

Exista doua tipuri principale de aparate dentare: fixe si mobile. Aparatele fixe pot fi vizibile sau invizibile, iar cele mobile au avantajul de a se poate scoate oricand, fiind recomandate in general doar copiilor cu varste mici.

In categoria aparatelor dentare fixe vizibile regasim aparatele metalice, ceramice si din safir. De asemenea, tot aici avem si aparatele dentare autoligaturante, care pot fi metalice sau estetice.

Printre cele mai cunoscute aparate fixe invizibile sunt aparatul lingual si Invisalign, o colectie de gutiere personalizate pentru fiecare persoana in parte.

Cand este necesar aparatul dentar?

Tratamentul ortodontic se realizeaza in urma unui control de specialitate, care implica anamneza pacientului, examinari clinice si radiografii digitale. Astfel, cel mai bun aparat dentar poate fi recomandat pacientului doar in urma rezultatelor analizelor si a asteptarilor pe care acesta le are fata de durata si costul tratamentului.

Adesea, pacientii doresc purtarea unui aparat dentar din motive estetice, dorindu-si sa corecteze anumite defecte de pozitie a dintilor. Cu toate acestea, de multe ori se impune tratament ortodontic si din alte cauze, precum o muscatura incorecta, inghesuiri dentare sau corectarea unor spatii inestetice.

Care sunt beneficiile purtarii unui aparat dentar?

  • Ingrijirea orala pe termen lung va fi imbunatatita, in consecinta si sanatatea orala va avea de castigat;
  • Corectarea pozitiei dintilor poate duce la imbunatatirea pronuntiei, atunci cand este cazul;
  • Dintii corect aliniati vor duce la corectarea muscaturii, iar dantura isi va recapata scopul functional;
  • Tratamentul ortodontic poate ameliora durerile de dinti in cazul persoanelor care se confrunta des cu acestea, din cauza pozitionarii deficitare;
  • Indreptarea dintilor va avea ca efect un zambet frumos si estetic, ceea ce va duce la imbunatatirea stimei de sine si a increderii.

Este montarea aparatului dentar dureroasa?

Montarea aparatului dentar este o procedura nedureroasa si dureaza aproximativ o ora pentru fiecare dintre cele doua arcade. In primele zile cu aparat dentar, pacientul poate sa simta timp de cateva zile un disconfort creat de presiunea la care sunt supusi dintii, dar acest lucru este trecator  si poate fi ameliorat prin administrarea unor analgezice obisnuite.

Pot sa aleg un aparat care sa nu se vada?

Aparatele dentare pot fi metalice sau fizionomice (din ceramica sau safir). Multi dintre pacienti nu opteaza pentru aparat dentar din pricina disconfortului de ordin estetic. Totusi, stomatologia a evoluat si exista in clinicile dentare aparate de ultima generatie, care asigura rezultate rapide si durabile. In plus, acestea sunt invizibile din exterior si se fixeaza pe interiorul dintilor. In oferta clinicilor exista si aparate dentare mobile, dedicate celor mici.

Igiena unui purtator de aparat dentar

Purtatorii de aparat dentar sunt mai predispusi la aparitia cariilor dentare din cauza faptului ca aparatul dentar are extrem de multe locuri in care resturile alimentare se pot depozita. Acesti pacienti trebuie sa aiba la dispozitie intreg „arsenalul" pentru curatarea danturii care include periuta de dinti, periute interdentare, ata dentara, apa de gura sau dus bucal. Cu toate acestea, aparatul dentar este de cele mai multe ori singura solutie pentru a avea o dantura frumoasa si functionala. Toti pacientii care au trecut printr-un indelung proces ortodontic nu regreta niciun moment alegerea facuta,  ceea ce inseamna ca eforturile vor fi pe deplin rasplatite.

Cat dureaza purtarea unui aparat dentar?

In medie, aparatul se poarta un an si jumatate, doi ani, insa progresele inregistrate in tehnica medicala reusesc sa mai scada din acest timp. Spre exemplu, au aparut bracketii autoligaturanti care permit o dezvoltare mai rapida a arcadelor dentare.  Acestia elimina necesitatea aplicarii modulelor elastice in jurul bracketilor si permit ca activarile sa fie facute la doua luni, doua luni si jumatate, un avantaj pentru pacientii din strainatate care ar putea veni mai rar la controale/ activari.

 

Autor: Dr. Anca Nicoleta Gheorghe

Medic stomatolog

Clinicile Dentare Dr. Leahu

 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor