Spasmele oculare: cauze si remedii

24. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Spasmele oculare: cauze si remedii

Spasmele oculare sunt afectiuni frecvent intalnite, usoare si numai in cazuri deosebite putem vorbi de probleme serioase. De regula disconfortul dispare rapid. Daca totusi pe langa aceste simptome apar si altele sau spasmele se mentin pentru o perioada mai lunga de timp este bine sa faceti un consult medical de specialitate, medicul fiind in masura sa ofere un tratament personalizat, dupa stabilirea unui diagnostic. 

Spasmele oculare au cauze multiple, dar cel mai adesea dispar rapid, in scurt timp. De cele mai multe ori sunt un semn ca trebuie sa luati o pauza, sa va relaxati, sa eliminati oboseala si stresul. 

Sunt insa si situatii in care spasmele persista, pe fondul unor probleme de sanatate si ajutorul medicului este esential pentru o stare generala buna, pentru ca viata sa nu fie afectata si pentru ca persoana in cauza sa se poata intoarce la viata ei normala. 

Ce sunt spasmele oculare?

Spasmele oculare sau zvacnirile pleoapelor sunt contractii involuntare bruste si violente ale unor muschi sau grupe de muschi. Miscarea se repeta des si poate sa apara si sa se manifeste timp de cateva minute, sa se linisteasca, pentru ca mai apoi sa se repete episodul. 

Zvacnirea, spasmul sau tresarirea poarta denumirea, in terminologia medicala, de miochimie, adica contractie musculara involuntara si apare de regula la pleoape pentru ca exista o hiperexcitare a fibrei nervoase. 

In timp ce o parte a celor care se confrunta cu aceste simptome nu simt un disconfort prea mare, ci o usoara miscare la nivelul pleoapelor, altii descriu fenomenul ca un spasm foarte puternic, atat de intens incat ii obliga sa inchida ochii si sa ii mentina inchisi timp de cateva minute, pana cand trece episodul. 

Tipuri de spasme oculare

Spasme oculare minore

De ce se zbate pleoapa? Acest tip de spasm ocular este asociat de regula cu factorii stresanti, cu un consum in exces de alcool, cofeina, tutun, oboseala excesiva si se manifesta la nivelul pleoapei unui ochi. Pot sa apara spasme atat la pleoapa superioara, cat si la cea inferioara.

Senzatia de ochi care se zbate, nu pentru ca se va intampla ceva rau sau pentru ca urmeaza un eveniment deosebit, apare brusc si va disparea la fel de repede, chiar daca exista posibilitatea sa prezentati mai multe episoade pe parcursul unei zile. 

Blefarospasm bening esential

Acest tip de spasm provoaca clipirea si inchiderea involuntara a ambilor ochi. Sunt situatii in care aceasta afectiune apare pe fondul unei mosteniri genetice, o problema la nivelul ganglionilor bazali. Simptomele nu dispar niciodata, afectiunea devenind cronica, iar intensitatea miscarilor se intensifica odata cu inaintarea in varsta. 

Cazurile severe diagnosticate, cunoscute sub numele de sindromul Meige, au aratat ca intensitatea crizelor este atat de mare uneori, incat ochii raman inchisi cu orele, din cauza zvacnirilor violente. Spasmele puternice sunt dureroase, in aceste cazuri, fiind afectate maxilarul și zona inferioara a fetei, alaturi de limba si pleoape.

Spasm hemifacial

Acest tip de spasm se manifesta prin contractii ale muschilor fetei pe o parte, inclusiv la nivelul pleoapelor. Spasmele hemifaciale sunt puternice, zbaterea ochiului fiind resimtita intens de persoanele care au sesizat astfel de simptome. 

De ce se zbate ochiul: cauzele spasmelor oculare

Stres

Nervozitatea si viata sub presiune, mereu in agitatie, pot duce la aparitia unor spasme la nivelul ochilor. 

Oboseala cronica

Oboseala acumulata in timp, se resimte si la nivel ocular. La acestea se adauga expunerea ochilor la lumina puternica. O alta cauza a oboselii oculare poate fi si purtarea timp indelungat a unor ochelari care nu au dioptriile potrivite. 

Uscaciune la nivelul ochilor

Munca in fata ecranului calculatorului poate duce la uscaciunea ochilor. Toate ecranele insa pot produce spasme oculare intense, daca timpul petrecut in fata lor este mare. 

Hiperexcitabilitate

Consumul excesiv de ciocolata, alcool, tutun si cofeina duc la o hiperexcitabilitate a sistemului nervos si poate determina chiar si aparitia spasmelor oculare. 

Iritatii si boli oculare

Raceala, gripa, sinuzita, diabetul zaharat sunt doar cateva afectiuni care pot duce la formarea spasmelor. Iritatiile oculare, corpii straini care ajung la nivelul ochilor, contribuie de asemenea la aparitia spasmelor oculare. 

Atenție insa, nu confundati aceasta problema cu blefarita, chiar daca vizeaza inflamatia si iritatia pleoapelor. 

Alergii

Unele alergii care afecteaza organismul dau senzatii variate la nivelul nasului, ochilor si al fetei. Cand problemele sunt accentuate de un factor alergic, spasmele oculare pot sa apara si sa se mentina o perioada, alaturi de alte simptome specifice alergiilor. 

De asemenea, poate sa apara spasmul ocular la copii pe fondul unor alergii la polen, praf sau par de animale. Spasmul ocular la ochiul drept sau spasmul ocular la ochiul stang dispare de regula rapid, daca alergiile le sunt tinute sub control. 

Deficit de nutrienti 

Carentele sau lipsa unor nutrienti de care corpul are nevoie pentru buna functionare, asa cum sunt magneziul si calciul, pot duce la aparitia unor miscari involuntare spasmotice, la nivelul pleoapelor, in jurul ochilor si al sprancenelor. Deficitul de calciu duce la spasm ocular, iar daca si cantitatea de magneziu necesara organismului este mai mica, poate sa se inregistreze spasm ocular vascular. 

Deshidratare

Lipsa hidratarii optime afecteaza intregul organism, iar hidratarea deficitara isi poate pune amprenta asupra ochilor care devin foarte uscati si pot manifesta simptomele unor spasme oculare minore. 

Pentru toate procesele metabolice, dar si pentru realizarea tuturor functiilor organismului, corpul are nevoie de apa. 

Poluarea

Mediul inconjurator influenteaza buna desfasurare a proceselor de la nivelul organismului uman. Poluarea din mediu, particulele straine, lumina puternica a soarelui, vantul intens, dar si alti factori iritanti din mediul inconjurator pot afecta ochii, astfel incat apar spasmele oculare minore. 

Spasmele oculare: boli si simptome asociate

Nu sunt inregistrate multe cazuri in care spasmele oculare sa fie provocate de probleme grave de la nivelul nervilor si al creierului. Daca totusi, spasmele oculare sunt intense, ele sunt asociate si altor simptome care definesc alte boli. 

Bolile neurologice, asa cum este Parkinson si sindromul Tourette, au printre simptome si spasme la nivel ocular. 

Boala care face referire la paralizia faciala este o afectiune caracterizata prin caderea unei jumatati de fata, iar acest lucru poate determina si intensificarea spasmelor oculare pe partea de fata afectata. 

Distonia este o alta boala la care spasmele musculare afecteaza fata si ochii, miscarile sunt extrem de intense si musculatura se contracta, ceea ce poate duce si la o exacerbare a spasmelor oculare. 

Tot aici trebuie sa amintim si scleroza multipla, o boala a sistemului nervos central, caracterizata si prin spasme oculare. 

Cand este recomandat sa consulti un doctor?

Medicul specialist trebuie sa va consulte daca episoadele de spasm ocular tin de mai bine de o saptamana sau daca au aparut intensificari si alte simptome asociate. Desi poate fi deranjant si neplacut sa vi se zbata ochiul cateva zile la rand, daca nu sunt inregistrate si alte probleme nu sunt motive de ingrijorare. 

Cand mergeti la medicul de specialitate este bine sa ii spuneti istoricul medical, dar si sa ii oferiti informatii legate de suplimentele alimentare utilizate pentru ingrijirea ochilor, cele pentru igiena oculara si daca ati utilizat produse pentru lacrimi artificiale

In functie de problemele sesizate la controlul de rutina, oftalmologul poate decide daca va recomanda analize amanuntite, mai ales daca aveti si alte boli diagnosticate. 

Abia apoi va putea sa puna un diagnostic corect si sa va ofere un tratament pentru spasm ocular adecvat, care poate cuprinde picaturi, medicamente, injectii si, in cazuri extrem de rare, interventii chirurgicale. 

Remedii pentru spasmul ocular

Comprese

In unele cazuri, aplicarea unor comprese calde la nivelul pleoapelor si mentinerea lor o scurta perioada de timp a dus la diminuarea sau chiar la disparitia spasmelor oculare, asadar poate fi o solutie de incercat acasa. 

Diminuarea consumului de cofeina

Reducerea cantitatii de cofeina poate ajuta la reducerea si chiar la disparitia spasmelor oculare. 

Relaxarea si inlaturarea factorilor de stres

Daca reusiti sa identificati ce anume a dus la aparitia spasmelor oculare, aveti sansa de a inlatura factorii presanti, astfel incat viata sa revina la normal si miscarile involuntare ale pleoapelor sa dispara. 

Odihna de calitate

Somnul pentru cel putin 8 ore pe noapte, neintrerupt, este fara doar si poate odihna de calitate, atat de necesara organismului pentru a se reface, dar si ochilor. 

Igiena si sanatatea ochilor

Zona ochilor are nevoie de ingrijire adecvata, pentru a fi curata si umeda, astfel incat vederea sa nu fie afectata, iar suprafata oculara sa fie sanatoasa. 

Injectii cu botox

In unele cazuri medicul poate recomanda utilizarea unui tratament ceva mai agresiv pentru vindecare, alaturi de antibiotice poate sa considere ca aveti nevoie de injectii cu toxina botulinica sau botox, pentru a opri spasmele de la nivelul muschilor sau chiar o interventie chirurgicala. 

Cum se pot preveni spasmele oculare?

Dieta echilibrata si hidratare

Un consum moderat de alimente din toate grupele piramidei alimentare, cu multe fructe si legume, cu proteina animala de calitate, cu lapte si produse derivate, cereale integrale este vital pentru o stare de bine si o viata sanatoasa. 

Consumul unei cantitati optime de apa este de asemenea important pentru sanatatea ochilor. 

Somn de calitate

Odihna de calitate, ore bune, fara nicio trezire peste noapte, ajuta la refacerea fortelor si la relaxarea muschilor. In plus, eliminarea stresului este sarcina vitala. 

Ingrijire si produse naturale

Ochii au nevoie de ingrijire speciala, mai ales in cazul femeilor care se machiaza. Igiena corecta a ochilor, umectarea cu produse adecvate, atunci cand ochii sunt uscati, trebuie sa se faca utilizand produse cat mai naturale, fara chimicale. 

Stil de viata sanatos

Acest lucru inseamna ca si modul in care alegeti sa va comportati isi poate pune amprenta asupra ochilor. O viata echilibrata, fara excese, cu miscare fizica este benefica si contribuie la un fizic armonios, dar si la un psihic puternic. 

Daca spasmele se produc sporadic, dar se manifesta la o anumita perioada de timp, ar fi util sa va notati in ce imprejurari au aparut episoadele, care au fost cauzele probabile. Daca simptomele se intensifica sau scade frecventa dintre episoade este bine sa mergeti la un consult de specialitate. 

Spasmele oculare sunt probleme cu care toti ne-am confruntata cel putin o data in viata. De regula, cu putina rabdare, identificand cauza si eliminand factorii care au dus la aceasta manifestare, contractiile dispar. In cazurile in care acestea se intensifica si se manifesta tot mai violent, inseamna ca presiunea asupra organismului este tot mai mare si aveti nevoie de ajutor medical de specialitate pentru a diminua simptomele. In plus, sunt anumite boli care au printre simptome probleme cu contractiile musculare, ceea ce poate face ca miscarile involuntare oculare sa fie accentuate. 

Spasmele oculare sunt probleme care trec de la sine. Daca episoadele se intensifica sau apar si alte probleme, trebuie sa mergeti la un consult de specialitate. 

 Surse de informare:

  1. Eye Twitching: Causes, Treatments, and Prevention - https://www.healthline.com/health/eyelid-twitch
  2. Eye twitching - https://www.mayoclinic.org/symptoms/eye-twitching/basics/causes/sym-20050838
  3. Eye Twitching - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17663-eye-twitching
  4. Eye Twitching - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eye-twitching
  5. Twitching eyes and muscles - https://www.nhs.uk/conditions/twitching-eyes-and-muscles/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor