Spalatul pe dinti cu sare: efectele asupra danturii

8. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
femeie se spala pe dinti

Cu totii ne dorim un zambet frumos, dinti albi, care sa straluceasca, insa trecerea anilor si anumite alimente pot cauza ingalbenirea lor. Inainte de toate insa, este necesar de subliniat importanta unui periaj dentar corect efectuat, dimineata si seara. De asemenea, ia in considerare si un detartaj si un periaj profesional realizate in cabinetul stomatologic.

Culoarea danturii depinde foarte mult de stilul de viata. Astfel, dintii se ingalbenesc mai usor in cazul persoanelor care fumeaza, beau cafea, ceaiuri, bauturi carbogazoase sau alte alimente care ii pot decolora. In cazul in care te afli in cautarea unei solutii de albire a dintilor, trebuie sa stii ca la ora actuala exista o diversitate de produse dedicate: paste de dinti speciale, geluri, benzi de albire. Pe langa acestea, sunt aduse in atentie si metodele naturiste, cunoscute de bunicii nostri, precum spalarea dintilor cu bicarbonat si sare de bucatarie. In acest articol iti spunem ce trebuie sa stii despre metoda traditionala a spalatului pe dinti cu sare.

Este bine sa imi spal dintii cu sare?

Despre periajul dentar si cum sa realizam o buna igiena orala aflam inca de cand suntem mici. Periuta si pasta de dinti sunt instrumentele la indemana oricui pentru a ne curata dantura. Rutina periajului este parte din vietile noastre. Se acorda insa tot mai multa atentie albirii dintilor si inclusiv unui produs alimentar pe care il avem cu totii in casele noastre, la indemana, sarea de bucatarie. 

De stiut! Sarea nu trebuie sa inlocuiasca pasta de dinti cu fluor. Sanatatea dintilor este pusa in pericol in principal de carii. Ele pot fi evitate prin periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi cu o pasta care contine fluor, eficienta in indepartarea placii bacteriene. Caria dentara se formeaza atunci cand bacteriile din cavitatea bucala, in contact cu zaharul din alimente, produc acizi care ataca dintele. Dulciurile lipicioase, cu continut ridicat de amidon, dauneaza cel mai mult sanatatii dintilor, daca alimentatia nu devine mai saraca in zaharuri si nu se asigura o igiena orala corecta.

A folosi sarea de bucatarie pentru a-ti face dintii mai albi poate cauza deteriorari ale smaltului. Poti insa sa-ti clatesti gura cu apa sarata, lucru pe care sa-l faci adiacent unui periaj corect, realizat cu produse recomandate de medicul stomatolog [1].

Apa sarata ajuta la ameliorarea durerii cauzata de afte si alte rani bucale. Totodata, trebuie sa stii ca spalatul cu sare poate imbunatati culoarea danturii, insa nu iti va putea oferi rezultatul dorit [2].

De retinut!

  • Sarea nu trebuie sa inlocuiasca pasta de dinti cu fluor care asigura o buna sanatate orala (protectie impotriva cariilor).
  • Sarea folosita pentru spalatul dintilor poate ataca smaltul acestora.
  • Daca iti doresti o dantura mai alba, foloseste produse de igiena orala dedicate acestui scop: pasta de dinti pentru albire, kituri speciale compuse din gutiere cu gel sau benzi de albire.
periuta de dinti

Spalatul pe dinti cu sare poate sa dauneze?

Sarea poate ajuta la albirea dintilor, dar trebuie sa stii ca aceasta are proprietati abrazive. Deci atunci cand aplici sarea pe dinti si freci cu periuta, petele superficiale de suprafata pot fi indepartate. Din pacate insa, folosirea sarii care este abraziva cauzeaza un impact asupra smaltului (stratul de la suprafata dintilor) care poate fi deteriorat [2].

Rolul smaltului este acela de a proteja tesuturile sensibile ale dintelui, astfel ca este important sa previi degradarea lui.

Prin urmare, afectarea smaltului din cauza periajului cu sarea abraziva (fie ca este grunjoasa sau fina) poate cauza probleme dentare. Smaltul nu va mai putea oferi protectia adecvata a straturilor sensibile aflate sub el (dentina si pulpa). Pentru ca dentina nu are aceeasi rezistenta ca smaltul, te vei confrunta cu o sensibilitate crescuta a dintilor. Vei resimti acest lucru in contactul cu alimente si bauturi fierbinti sau prea reci. Totodata, dentina are o coloratura mai galbuie decat smaltul. Asta inseamna ca daca din cauza abraziunii smaltul se erodeaza, dintii vor fi mai galbeni, fiindca dentina alb-galbuie devine vizibila [2].

Pentru ca sarea este un produs abraziv, poate crea si afectiuni gingivale. Primul simptom pe care il poti observa este sangerarea gingivala. Gingiile sanatoase nu sangereaza.

De retinut! Sarea poate cauza subtierea smaltului dintilor, care treptat ajunge sa ofere o protectie mai scazuta. Astfel apare si sensibilitatea dentara.

De stiut! Odata ce smaltul a fost erodat din cauza unui periaj abraziv cu sare, deteriorarea este permanenta. Smaltul nu mai are capacitate de regenerare. 

3 sfaturi pentru ingrijirea orala si dinti mai albi

Un periaj constiincios ar trebui sa dureze aproximativ 3 minute. Se recomanda a fi facut cu miscari lente, fara graba si fara a apasa excesiv, dat fiind faptul ca poate afecta smaltul dintelui sau gingia.

Pentru o foarte buna igiena orala, foloseste inclusiv ata dentara si apa de gura. Ata dentara indeparteaza placa si resturile alimentare din zonele interdentare greu accesibile. Apa de gura contine substante antiseptice care au rolul de a indeparta respiratia urat mirositoare, avand, de asemenea actiune antibacteriana.

Exista metode la indemana pentru albirea dintilor, care pot fi folosite din confortul propriei case. Benzile de albire sunt un astfel de exemplu. Ele trebuie aplicate direct pe dantura. Citeste cu atentie prospectul si respecta intru totul instructiunile, precum timpul necesar unei aplicari sau numarul de zile al tratamentului. Exista si gutiere cu gel. In interiorul gutierelor este introdus gelul, care intra astfel in contact cu dintii. La fel, este important sa fie urmate instructiunile de utilizare de pe cutia produsului.

Nota. Nu exista albire dentara care sa dureze toata viata. Rezultatul este pentru o perioada temporara si este influentat de stilul de viata. De exemplu, dintii se ingalbenesc cu mai multa usurinta in cazul persoanelor care fumeaza sau care consuma frecvent cafea.

Medicul stomatolog iti poate oferi tot suportul de care ai nevoie daca iti doresti dinti mai albi. Iti va prezenta in detaliu metodele de albire existente in prezent, pentru a putea alege impreuna solutia potrivita tie. In concluzie, pentru a nu te supune unor riscuri, pentru a nu-ti afecta smaltul dintilor, nu folosi metode precum spalatul cu sare, in locul produselor special dedicate din farmacii. Cere opinia medicului stomatolog si cu siguranta vei obtine un zambet frumos si sanatos!

 Referinte: 

  1. GrangerlandDental.com. Dental hygiene tips for healthy teeth & gums. 2023, https://www.grangerlanddental.com/can-i-use-salt-to-brush-my-teeth/. Accesat in data de 31 ianuarie 2023.
  2. MyDentalPlan.in. Benefits of brushing teeth with salt. 2023, https://mydentalplan.in/blog/168/benefits-of-brushing-teeth-with-salt. Accesat in data de 31 ianuarie 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice