Sirop antitusiv vs. sirop mucolitic: ce trebuie sa stii

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Sirop antitusiv vs. sirop mucolitic

Tusea este un simptom comun atat in raceli, cat si in alte afectiuni respiratorii. Acest articol te va ghida in a face alegerea corecta intre siropurile antitusiv si mucolitic, pentru a te ajuta sa te simti mai bine in cel mai scurt timp. Te vei familiariza cu diferenta dintre cele doua tipuri de siropuri, cauzele si tipurile de tuse, precum si situatiile in care este recomandat sa alegeti un sirop antitusiv sau un sirop mucolitic. De asemenea, vei afla despre posibilele efecte secundare si precautiile necesare in utilizarea acestor medicamente. 

Diferenta dintre siropurile antitusiv si mucolitic

Siropurile antitusiv si mucolitic sunt doua tipuri diferite de medicamente utilizate pentru a trata tusea. Siropurile antitusive sunt utilizate pentru a calma tusea, in timp ce siropurile mucolitice sunt folosite pentru a fluidiza si ajuta la eliminarea mucozitatilor din caile respiratorii [1].

Mecanismul de actiune al siropurilor antitusiv si mucolitic este diferit. Siropurile antitusive actioneaza prin inhibarea reflexului de tuse la nivelul creierului, in timp ce siropurile mucolitice actioneaza prin desfacerea legaturilor dintre moleculele de mucus, facilitand eliminarea acestora.

Indicatiile de utilizare pentru siropurile antitusiv si mucolitic sunt diferite. Siropurile antitusive sunt recomandate in cazul tusei uscate si iritative, in timp ce siropurile mucolitice sunt indicate pentru tusea productiva, cu expectoratie [2].

Cauzele si tipurile de tuse

Tusea poate fi un simptom neplacut si deranjant pentru oricine si poate fi cauzata de o varietate de factori. Infectiile respiratorii, alergiile, iritatia cailor respiratorii sau afectiunile pulmonare cronice cum ar fi astmul sau bronsita cronica sunt doar cateva dintre acestea. 

Tusea poate fi clasificata in doua categorii principale - tuse uscata (non-productiva) si tuse productiva (cu expectoratie). Tusea uscata este caracterizata prin absenta mucusului si are adesea un sunet iritant, in timp ce tusea productiva implica eliminarea mucusului sau a flegmei din caile respiratorii. Tusea uscata este mai frecventa in primele zile ale infectiilor virale, in timp ce tusea productiva poate persista timp de saptamani sau chiar luni [3].

In general, tusea acuta dureaza intre 1 si 3 saptamani si este cauzata de infectii virale precum raceala sau gripa. Tusea acuta poate fi tratata prin administrarea unui sirop antitusiv care ajuta la calmarea tusei uscate si iritative. In cazul tusei persistente sau tusei cronice, care poate fi un simptom al unei afectiuni de baza, cum ar fi astmul sau bronsita cronica, medicul poate recomanda un sirop mucolitic pentru fluidizarea si eliminarea mucusului din caile respiratorii [4]. 

Este important sa consulti un medic pentru a determina cauza tusei si tipul acesteia. In functie de diagnostic, medicul poate recomanda cel mai adecvat tratament.

Cand sa alegi un sirop antitusiv

Siropurile antitusive sunt recomandate in cazul tusei uscate, neproductive si iritative, fara a elimina mucus sau flegma. Acestea suprima reflexul de tuse la nivelul creierului, ameliorand disconfortul si reducand frecventa tusei. De asemenea, siropurile antitusive pot fi utile in cazul tusei nocturne, care perturba somnul si odihna. Pot ajuta la calmarea tusei si la asigurarea unui somn mai linistit, esential pentru procesul de recuperare [5].

Este important sa consulti medicul inainte de a alege un sirop antitusiv, mai ales in cazul copiilor, al persoanelor in varsta sau al celor cu afectiuni cronice. Medicul va putea sa recomande cel mai potrivit tratament in functie de simptomele si de istoricul medical al pacientului. De asemenea, este important sa respecti doza si durata tratamentului recomandata de medic sau de prospectul medicamentului. Supradozarea poate duce la efecte secundare si complicatii.

Cand sa alegi un sirop mucolitic

Siropurile mucolitice sunt recomandate in cazul tusei productive, adica atunci cand tusea este insotita de expectoratie. Acestea ajuta la fluidifierea si eliminarea mucusului din caile respiratorii, facilitand astfel respiratia si ameliorand congestia pulmonara. Este important sa alegi un sirop mucolitic in situatii specifice, precum infectiile respiratorii ca bronsita, pneumonia, raceala si gripa sau in cazul afectiunilor cronice precum bronsita cronica si fibroza chistica, unde producerea si acumularea excesiva de mucus pot duce la complicatii [2].

Siropurile mucolitice contin substante active precum acetilcisteina, bromhexina sau ambroxolul, care au rolul de a descompune legaturile dintre moleculele de mucus, facilitand astfel expectoratia si ameliorand congestia pulmonara. Aceste substante active ajuta la fluidifierea secretiilor mucoase, crescand astfel mobilitatea cililor din caile respiratorii si imbunatatind astfel capacitatea organismului de a elimina mucusul [3].

Este important sa discuti cu medicul inainte de a alege un sirop mucolitic, deoarece acesta poate recomanda cel mai adecvat tratament in functie de afectiunea respiratorie prezenta, precum si de varsta, istoricul medical si eventualele contraindicatii ale pacientului. In plus, medicul poate ajusta doza si frecventa administrarii, in functie de nevoile individuale ale pacientului.

efecte secundare siropuri

Posibile efecte secundare si precautii

Atunci cand se iau siropuri antitusive sau mucolitice, este important sa se cunoasca posibilele efecte secundare si precautii asociate cu aceste medicamente. Unele efecte secundare comune ale siropurilor antitusiv si mucolitic includ somnolenta, greata, iritatii gastrointestinale, reactii alergice si ameteli. In general, aceste efecte secundare sunt usoare si nu necesita ingrijiri medicale de urgenta. Cu toate acestea, in cazul in care efectele secundare persista sau se agraveaza, este important sa se consulte medicul [1].

Se recomanda precautie in cazul persoanelor care iau alte medicamente in acelasi timp cu siropurile antitusiv sau mucolitic. Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, sedativele sau medicamentele pentru hipertensiune, pot interactiona cu aceste siropuri si pot determina cresterea riscul de efecte secundare sau reducerea eficacitatii tratamentului. De aceea, este important sa se discute cu medicul despre orice alte medicamente pe care le iei inainte de a incepe un tratament cu siropuri antitusiv sau mucolitic.

Este important sa se acorde precautii speciale in cazul anumitor categorii de persoane care iau siropuri antitusive sau mucolitice. In special femeile insarcinate sau care alapteaza si copiii sub o anumita varsta ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua aceste medicamente. De asemenea, persoanele cu afectiuni preexistente ar trebui sa discute cu medicul inainte de a incepe un tratament cu siropuri antitusiv sau mucolitic [6].

Supradozajul de siropuri antitusive sau mucolitice poate fi periculos si poate duce la efecte secundare grave. Este important sa se respecte doza si durata recomandate de tratament si sa nu se depaseasca acestea fara consultarea medicului. In cazul in care apare orice simptom neobisnuit sau efect secundar, este important sa se contacteze medicul [3]. 

In concluzie, alegerea corecta intre sirop antitusiv si sirop mucolitic depinde de tipul de tuse pe care il ai si de cauzele acesteia. In functie de simptome si nevoile individuale, este important sa alegi tratamentul potrivit pentru a-ti imbunatati starea de sanatate. Nu uita sa acorzi atentie posibilelor efecte secundare inainte de a lua orice medicament. 

 

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Cough.” Www.healthdirect.gov.au, 2 Apr. 2020, www.healthdirect.gov.au/cough, accesat la 8.06.2023;

2. “Chronic Cough - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.orgwww.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/diagnosis-treatment/drc-20351580 accesat la 8.06.2023;

3. Cleveland Clinic. “Cough: Causes, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17755-cough, accesat la 8.06.2023;

3. “Cough Causes and Treatments.” Nhsinform.scot, 2019, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/cough, accesat la 8.06.2023;

4. “How to Stop a Bad Cough: Day and Night Cough.” EverydayHealth.comwww.everydayhealth.com/cold-and-flu/cough-relief/, accesat la 8.06.2023;

5. NHS. “Cough.” Nhs.uk, 18 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/cough/, accesat la 8.06.2023;

6. “Tips for Calming Your Cough.” WebMDwww.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-cough-treatments, accesat la 8.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor