Sindromul Noonan: cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Sindromul Noonan

 

Sindromul Noonan este o boala genetica rara, care afecteaza numeroase sisteme ale organismului, provocand o varietate de simptome si probleme de sanatate. In acest articol, vei afla ce este sindromul Noonan, care sunt cauzele sale, simptomele specifice si optiunile de tratament. De asemenea, vei invata cum sa traiesti cu aceasta afectiune si sa faci fata provocarilor pe care le implica. 

Ce este sindromul Noonan?

Sindromul Noonan este o boala genetica rara, care afecteaza in principal dezvoltarea fizica si, uneori, si pe cea intelectuala a individului. Sindromul este prezent inca de la nastere si se manifesta pe parcursul intregii vieti. Acest sindrom afecteaza aproximativ 1 din 1000 - 2500 de nou-nascuti, fiind un sindrom genetic relativ rar, dar totusi cunoscut in domeniul medical [1].

Dismorfismul facial este o trasatura comuna a sindromului Noonan, fiind caracterizat de o fata triunghiulara, ochi inclinati in jos si pleoape umflate. De asemenea, indivizii cu acest sindrom pot avea malformatii ale inimii, intarziere in dezvoltarea motorie si intelectuala, probleme de inaltime si greutate, precum si probleme de coagulare a sangelui [2].

Sindromul Noonan este cauzat de mutatii ale genelor responsabile de codificarea proteinelor implicate in procesul de dezvoltare si crestere celulara. Aceste mutatii pot fi mostenite de la unul dintre parinti (transmitere autozomal-dominanta) sau pot aparea spontan (de novo).

Cauzele sindromului Noonan

Sindromul Noonan este cauzat de mutatii in anumite gene, precum PTPN11, SOS1, RAF1, RIT1 si KRAS, care sunt implicate in procesul de crestere si dezvoltare celulara. Aceste mutatii pot fi mostenite de la un parinte afectat sau pot aparea spontan in timpul dezvoltarii embrionare. Spre deosebire de alte sindroame genetice, sindromul Noonan este mostenit intr-un mod autosomal dominant, ceea ce inseamna ca o persoana are nevoie doar de o copie defecta a genei pentru a dezvolta sindromul. Exista o probabilitate de 50% ca un parinte cu sindromul Noonan sa transmita mutatia copilului sau [3].

Desi sindromul Noonan este determinat genetic, factorii de mediu si stilul de viata nu par sa aiba un rol semnificativ in aparitia sindromului. Cu toate acestea, este important sa se mentioneze ca diagnosticul precoce si monitorizarea starii de sanatate a persoanei afectate pot ajuta la prevenirea si tratarea eventualelor complicatii asociate cu sindromul [1].

In aproximativ 50% din cazuri, sindromul Noonan apare spontan, fara sa existe vreo legatura cu antecedentele familiale ale persoanei afectate. Acest lucru se datoreaza mutatiilor noi (de novo) care apar in timpul dezvoltarii embrionare. Cauzele aparitiei acestor mutatii spontane sunt inca in mare parte necunoscute [4].

 

Pamblica

 

Simptomele sindromului Noonan

Simptomele sindromului Noonan pot varia de la persoana la persoana, dar exista cateva caracteristici care sunt comune pentru majoritatea pacientilor. Printre acestea se numara caracteristici faciale distincte, care includ ochi larg distantati, pleoape cazute (ptoza), un nas mic si lat, buze subtiri si urechi mici si indoite in jos. Aceste caracteristici pot deveni mai putin evidente pe masura ce pacientul inainteaza in varsta.

O alta caracteristica comuna a sindromului Noonan este asocierea cu anomalii congenitale ale inimii, cum ar fi stenoza pulmonara si defecte septale. Monitorizarea atenta a sanatatii inimii este esentiala pentru persoanele cu acest sindrom [5]. 

Copiii cu sindromul Noonan pot intampina probleme de crestere si dezvoltare, cum ar fi intarzieri in dezvoltarea motorie, dificultati de invatare si tulburari de vorbire. De asemenea, pot prezenta greutate si inaltime reduse, comparativ cu alti copii de aceeasi varsta. 

Persoanele cu sindromul Noonan pot avea anumite anomalii scheletice, cum ar fi deformarea toracelui sau scolioza. De asemenea, pot prezenta hipotonie si laxitate articulara. Aceste anomalii pot afecta capacitatea pacientului de a efectua anumite activitati fizice si pot duce la probleme de durere si mobilitate [2].

In general, simptomele sindromului Noonan pot fi gestionate prin tratamentul individualizat si monitorizarea atenta a sanatatii. Este important ca pacientii sa urmeze un program de ingrijire medicala coordonata si sa ia parte la terapii de dezvoltare si recuperare fizica. 

Tratamentul sindromului Noonan

Tratamentul sindromului Noonan trebuie sa fie individualizat si adaptat in functie de simptomele si nevoile specifice ale fiecarui pacient. Este important sa se formeze o echipa multidisciplinara de medici specialisti, precum cardiologi, endocrinologi, geneticieni si terapeuti ocupationali, pentru a oferi pacientilor cele mai bune optiuni terapeutice posibile. Potrivit studiilor, aproximativ 50% dintre pacientii cu sindrom Noonan au probleme cardiace, cum ar fi stenoza valvulara pulmonara, cardiomiopatia hipertrofica si defectele septale atriale sau ventriculare, care necesita monitorizare si tratament adecvat. Tratamentul poate include medicamente, proceduri chirurgicale sau cateterism cardiac [6].

In cazul in care sindromul Noonan duce la intarzieri ale cresterii sau probleme de dezvoltare, tratamentul poate implica administrarea de hormoni de crestere sau terapie de inlocuire a hormonilor. De asemenea, copiii cu sindromul Noonan pot beneficia de terapie ocupationala, fizica si logopedie pentru a imbunatati abilitatile motorii, de comunicare si sociale. In plus, consilierea si sprijinul psihologic pot ajuta pacientii si familiile lor sa faca fata provocarilor sindromului [7].

Este important sa se monitorizeze pacientii cu sindrom Noonan pe tot parcursul vietii, deoarece pot aparea complicatii ale afectiunilor cardiace sau alte probleme de sanatate.

Cum sa traiesti cu sindromul Noonan

Pentru a trai cu sindromul Noonan, este important sa se adapteze stilul de viata la nevoile si limitarile specifice ale acestei afectiuni. Acest lucru poate include ajustarea programului de activitati, alocarea de timp pentru odihna si recuperare, precum si incurajarea unui stil de viata activ si sanatos. Potrivit Fundatiei Noonan, copiii cu sindromul Noonan pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera dupa efort fizic si pot avea dificultati in a face fata la temperaturi extreme sau la aglomeratie.

Este important sa se efectueze controale medicale regulate pentru a detecta si trata eventualele complicatii sau probleme de sanatate asociate cu sindromul Noonan. Potrivit Asociatiei Americane de Genetica Medicala si Genomica, copiii cu sindromul Noonan ar trebui sa aiba un examen cardiologic in primul an de viata si apoi la fiecare 2-3 ani. De asemenea, se recomanda efectuarea de examinari endocrine, oftalmologice, audiologice si evaluari ale dezvoltarii si functionarii cognitive [4].

Copiii cu sindromul Noonan pot beneficia de programe educationale si terapii specializate, cum ar fi logopedia, terapia ocupationala, fizioterapia sau terapia comportamentala, pentru a imbunatati abilitatile de comunicare, sociale, motorii si cognitive. Este important ca parintii si profesionistii implicati in ingrijirea acestora sa colaboreze si sa comunice eficient, pentru a elabora si implementa planuri de interventie adecvate si individualizate [2].

Persoanele cu sindromul Noonan pot intampina dificultati emotionale si sociale datorita aspectelor fizice, de sanatate si de dezvoltare asociate cu aceasta afectiune. In acest sens, este esential sa se acorde sprijin emotional si social adecvat, prin implicarea in grupuri de sprijin, consiliere psihologica sau terapie de familie, pentru a le ajuta sa faca fata provocarilor si sa isi dezvolte increderea in sine si abilitatile sociale [5].

in concluzie, sindromul Noonan este o afectiune genetica complexa care implica diferite cauze, simptome si tratamente. Abordarea sindromului Noonan implica o gestionare complexa si personalizata a simptomelor, iar informarea este esentiala pentru a trai cat mai bine cu aceasta afectiune. 

Bibliografie:

  1. Allanson, Judith E, and Amy E Roberts. “Noonan Syndrome.” Nih.gov, University of Washington, Seattle, 25 Feb. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1124/, accesat la 20.06.2023;
  2. Allen, Mary J., and Sandeep Sharma. “Noonan Syndrome.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532269/, accesat la 20.06.2023;
  3. Intellectual Difficulties in Noonan Syndrome | Noonan Syndrome Awareness Association. noonansyndrome.com.au/intellectual-difficulties-in-noonan-syndrome/#:~:text=However%20there%20are%20particular%20cognitive, accesat la 20.06.2023;
  4. “Noonan Syndrome.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17926-noonan-syndrome, accesat la 20.06.2023;
  5. “Noonan Syndrome (for Parents) - KidsHealth.” Kidshealth.org, 2018, kidshealth.org/en/parents/noonan-syndrome.html, accesat la 20.06.2023;
  6. “Noonan Syndrome - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 2015, rarediseases.org/rare-diseases/noonan-syndrome/, accesat la 20.06.2023;
  7. “Noonan Syndrome: MedlinePlus Genetics.” Medlineplus.gov, 1 June 2018, medlineplus.gov/genetics/condition/noonan-syndrome/, accesat la 20.06.2023;
  8. “Noonan Syndrome: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, 13 Nov. 2019, emedicine.medscape.com/article/947504-overview, accesat la 20.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor