Sindromul mainilor reci: cauze si tratamente

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

 

Mainile reci ar putea semnala o problema cu circulatia sangelui sau vasele de sange la mainile tale. Sindromul mainilor reci apare ca rezultat al blocarii sau vasoconstrictiei vaselor de sange.

Cauze frecvente ale mainilor reci: 

Traumatismele mainii, intalnite in accidentele de munca sau sport. Arterioscleroza poate fi o cauza frecventa la bolnavii cu dereglari in metabolismul lipidelor, aceasta fiind o boala care determina ingustarea vaselor de sange la mana si degete. Tumori sau malformatii vasculare care determina modificari de flux sanguin anormal intre vene si artere. Boala Raynaud este o afectiune in care unele zone ale corpului cum ar fi degetele de la picioare, varful nasului si urechile sunt amortite si reci ca raspuns la temperaturi scazute sau stres. Apare mai frecvent la persoanele care traiesc in climat rece, astfel producandu-se excitarea patologica a centrilor vasculomotori ai cortexului cerebral, ceea ce are drept rezultat spasmul vaselor periferice.

Sindromul mainilor reci poate fi intalnit in: 

Degeratura apare atunci cand pielea si tesutul corpului sunt expuse la frig. Pielea devine foarte rece, zona degerata amorteste si devine palida. Degeraturile afecteaza, de obicei, zone mici mai expuse ale corpului, cum ar fi degetele de la maini, picioare, nas, urechi, obraji si barbie. 

Anemia este o afectiune in care nu exista globule rosii sanatoase suficiente pentru a efectua transportul de oxigen la tesuturi. Prezenta anemiei poate face ca organismul sa fie epuizat. 

Neuropatia periferica este o afectiune a sistemului nervos periferic si poate sa apara in diferite afectiuni: diabetul zaharat, malnutritia si alcoolismul cronic. Din cauza modificarilor senzitive aparute la nivelul extremitatilor se poate intalni si senzatia de maini reci. 

Hipopituitarismul este insotit de urmatoarele simptome: hipersensibilitatea la frig, oboseala, hipotensiune arteriala si infertilitate.

In strategia terapeutica sunt luate in considerare metodele terapeutice cele mai eficiente pentru pacient, acestea putand fi chirurgicale sau traditionale. 

Consilierea ajuta la educarea pacientilor pe o serie de subiecte legate de comportament: igiena corespunzatoare a mainilor hidratarea si ingrijirea corecta a pielii, dar si renuntarea la fumat. Medicii pot prescrie medicamente care reduc riscul de blocare a vaselor de sange si imbunatatesc fluxul de sange prin maini si degete. 

Blocantele canalelor de calciu sunt medicamente de actualitate folosite pentru a relaxa muschii care in mod normal exercita presiune asupra vaselor de sange. 

Antidepresivele si anticoagulantele ajuta la mentinerea unei cantitati corespunzatoare a fluxului sanguin necesar, impiedicand si coagularea sangelui, lucru esential in mentinerea unei circulatii corecte.

Tratamente naturiste pentru sindromul mainilor reci

Infuzia de ginkgo biloba, cat si extrasul din aceasta planta reduc senzatia de disconfort, iar caldura din membre dinamizeaza miscarile. 

Cimbrisorul si macesele ajuta si ele la imbunatatirea circulatiei sanguine, iar vitamina C asigura si imunizare in sezonul rece. Este recomandata folosirea plantelor cu efect vasodilatator: paducelul sau talpa gastii.

 

Expert: Dr. Andrei Campan 

Medic medicina de familie - Clinica Anima Titan 

www.clinica-anima.ro

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor