Tensiune mica: simptome, cauze, tratament

24. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 14 minute de citit
Tensiune mica

Intr-o lume in care se discuta despre hipertensiunea arteriala ca despre “ucigasul tacut” al zilelor noastre, tensiunea mica pare o alternativa buna. Pentru unele persoane tensiunea arteriala scazuta poate fi benefica, in timp ce pentru altele, hipotensiunea arteriala poate ridica probleme serioase, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Simptomele precum ameteli, oboseala, instabilitate si lesin ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru a merge la medic. Specialistul poate identifica modalitatea de a gestiona corect aceasta problema de sanatate pentru reducerea riscului de aparitie a complicatiilor. 

Abordam in cadrul acestui material subiectul legat de tensiunea mica sau hipotensiunea arteriala, iti spunem tot ce trebuie sa stii pentru a lua masurile necesare daca te confrunti cu astfel de probleme. 

Ce inseamna tensiune mica?

In momentul in care inima se contracta, sangele preseaza peretii arteriali cu o forta denumita tensiune arteriala. Tensiunea mica este definita ca o tensiune sub 90/60 mm Hg (o tensiune mai mica de “9 cu 6”). Nu este obligatoriu ca ambele valori sa fie mai mici decat cele indicate, este suficient ca tensiunea sistolica (valoarea mai mare) sa scada sub 9, sau ca cea diastolica (valoarea mai mica) sa scada sub 6. (1)

Ce sa faci cand ai tensiune mica?

Medicii considera ca tensiunea mica poate fi un pericol daca produce simptome neplacute. Cand apar manifestari anormale, cel mai bine este sa mergi la medicul specialist pentru un diagnostic corect si complet, iar daca este vorba de tensiune mica poti primi un tratament personalizat nevoilor pentru ca viata sa nu iti fie pusa in pericol la scaderea brusca a tensiunii arteriale.

Monitorizarea permanenta este cheia pentru pastrarea starii de sanatate. Chiar si daca tensiunea mica nu isi manifesta simptomele neplacute, dar ai un diagnostic in acest sens, specialistul te va programa periodic la control de rutina. (1)

Valori tensiune mica

Tensiunea arteriala normala este 120/80 mm Hg la adulti. Orice valoare sub pragul de 90/60 mm Hg este considerata tensiune mica sau hipotensiune arteriala. Cum tensiunea mica nu prezinta mereu simptome, nu se poate spune cate persoane sunt in aceasta situatie. 

Tensiunea mica se poate manifesta indiferent de varsta si in orice mediu, atat la persoanele foarte active fizic, cat si la cele sedentare. Totusi, cei trecuti de 50 de ani se pare ca manifesta simptomele si astfel se ajunge la diagnostic si tratament. (2)

Tensiune mica: cauze

In primul rand, e important de stiut ca tensiunea arteriala variaza mult in decursul unei zile, inainte si dupa masa, in perioadele de activitate fizica si la somn, in momentele de relaxare si cele de stres. Pozitia corpului, frecventa respiratorie, medicamentele pe care le iei, alimentele si bauturile si chiar si momentul zilei influenteaza tensiunea arteriala. In cazuri cu tensiune mica, valorile reduse se inregistreaza in activitatile zilnice obisnuite. (3)

Cand se vorbeste despre tensiune mica, cauze frecvente sunt:

  • sarcina: sistemul vascular se extinde rapid in perioada sarcinii, asadar tensiunea arteriala va scadea in mod firesc, cel putin in primele 24 saptamani. Dupa nastere, sau chiar inainte de aceasta, tensiunea arteriala revine de la sine la valorile normale. Tensiunea mica in sarcina e considerata fiziologica;
  • unele afectiuni cardiace: bradicardia, problemele valvelor cardiace, infarctul si insuficienta cardiaca;
  • unele probleme endocrine: afectarea paratiroidelor, insuficienta suprarenalelor, hipoglicemia si, uneori, diabetul;
  • deshidratarea: atunci cand organismul este deshidratat, cantitatea de sange circulant se reduce. Deshidratarea poate aparea din cauza caldurii excesive, a febrei, varsaturilor si diareei, excesului de diuretice sau a efortului fizic intens;
  • hemoragiile: pierderile majore de sange, determinate de o leziune grava sau de o hemoragie interna;
  • infectiile grave - septicemia: atunci cand o infectie bacteriana patrunde in sange, poate declansa socul septic, un eveniment grav, care pune viata in pericol si care poate determina tensiune mica;
  • reactiile alergice grave - anafilaxia: declanseaza probleme respiratorii, eruptii cutanate, edem glotic si o scadere periculoasa a tensiunii arteriale;
  • carentele nutritive: carentele de vitamina B12, folati si fier pot determina anemie si, consecutiv acesteia, tensiune mica. (1), (4)

Factori de risc

Patologia mentionata mai sus poate constitui cauze ale tensiunii mici. In ceea ce priveste factorii de risc, acestia sunt reprezentati in general de anumite medicamente:

  • diureticele;
  • alfa-blocantele;
  • beta-blocantele;
  • medicamentele pentru boala Parkinson;
  • antidepresivele triciclice;
  • medicamentele pentru disfunctia erectila, mai ales cand sunt asociate cu nitroglicerina. (2)

Simptome tensiune mica

Unele persoane se simt bine atunci cand au tensiunea mica, altele experimenteaza un disconfort minor. Exista, insa, si o categorie de pacienti la care se asociaza diagnosticului de tensiune mica simptome importante, care interfereaza cu activitatile zilnice si afecteaza calitatea vietii. 

Simptomele obisnuite in cazul hipotensiunii arteriale sunt:

  • o stare inexplicabila de oboseala si de lipsa de energie;
  • senzatie de lesin;
  • ameteala, senzatia de pierdere a echilibrului in momentul ridicarii in picioare de pe fotoliu sau pat;
  • greata, disconfort gastric si senzatia de voma;
  • piele umeda si rece;
  • vedere incetosata;
  • depresie, senzatie persistenta de tristete, proasta dispozitie care interfereaza cu activitatile curente;
  • pierderea cunostintei (lesin, sincopa). (3)

Tipuri de tensiune mica

Tipuri de tensiune mica

Tensiunea mica poate fi clasificata, de catre medici, in mai multe categorii, in functie de cauzele determinante si de alti factori. Cele mai comune tipuri de tensiune mica sunt:

  • hipotensiunea ortostatica;
  • hipotensiunea postprandiala;
  • hipotensiunea mediata neuronal;
  • hipotensiunea Shy-Drager. (1)

Hipotensiunea ortostatica

Hipotensiunea ortostatica, denumita si tensiunea mica posturala, reprezinta o scadere brusca a tensiunii arteriale in momentul in care pacientul se ridica in picioare, dupa ce a petrecut mult timp asezat sau culcat. Gravitatia face ca sangele sa stagneze pentru scurt timp la nivelul membrelor inferioare in momentul ridicariii. Ulterior, cresterea frecventei cardiace si vasoconstrictia duc la repartizarea egala a sangelui in organism. (1)

In cazul persoanelor care sufera de hipotensiune ortostatica, acest mecanism de autoreglare este afectat, irigarea cu sange a creierului este redusa, iar pacientul sufera de ameteala, senzatie de plutire, vedere incetosata si, uneori, lesin. (5) 

Hipotensiunea ortostatica poate avea mai multe cauze:

  • deshidratarea;
  • mentinerea pozitiei orizontale pentru un interval mai mare de timp;
  • sarcina;
  • diabetul;
  • problemele cardiace;
  • caldura excesiva;
  • venele varicoase de dimensiuni mari;
  • medicamentele: diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitorii enzimelor de conversie a angiotensinei, antidepresivele. (1), (3)

Hipotensiunea postprandiala

Hipotensiunea postprandiala apare in general la adultii in varsta, la aproximativ 1 - 2 ore dupa masa. In mod fiziologic, dupa masa, cantitatea de sange care iriga sistemul digestiv creste. Pentru a compensa aceasta situatie, organismul sanatos creste frecventa cardiaca si declanseaza constrictia unor vase de sange, pentru a mentine o tensiune arteriala normala. Dar la unii oameni, aceste mecanisme nu functioneaza corect, ceea ce conduce la tensiune mica, ameteli si lesin. (1), (3) 

Hipotensiunea postprandiala apare mai frecvent la hipertensivi si la cei cu afectiuni ale sistemului nervos autonom precum Parkinson. Ea poate fi evitata prin consumul unor cantitati mici de hrana, cu un continut redus de carbohidrati si printr-o hidratare adecvata. (5)

Hipotensiunea mediata neuronal

Aceasta forma de hipotensiune afecteaza in special copiii si adultii tineri si pare sa fie cauzata de un defect de comunicare intre creier si inima. Simptomele apar dupa o perioada lunga petrecuta in picioare si pot conduce la lesin. (1) 

Hipotensiunea Shy-Drager

Atrofie multipla a sistemului cu hipotensiune ortostatica sau sindromul Shy-Drager este rar si prezinta simptome asemanatoare celor din boala Parkinson. Sistemul nervos autonom se deterioreaza treptat si, odata cu el, au de suferit si functiile involuntare de tipul tensiunii arteriale, frecventei cardiace si respiratorii sau digestiei. Caracteristice acestui sindrom sunt valorile foarte crescute ale tensiunii arteriale atunci cand pacientul sta culcat. (1) 

Cum se diagnosticheaza tensiunea mica?

Suspiciunea de tensiune mica este de obicei formulata atunci cand persoane aparent sanatoase se plang de simptome de slabiciune, ameteli, stare de lesin. Alteori, un eveniment cardiac determina monitorizarea tensiunii arteriale si permite identificarea problemei.

Primul pas in stabilirea diagnosticului de tensiune mica se face consecutiv masurarii tensiunii la pacientul in pozitie culcata, asezat si in picioare. La pacientii cu hipotensiune simptomatica se inregistreaza o scadere acuta a tensiunii in momentul in care se ridica in picioare, concomitent cu cresterea frecventei cardiace. (3)

In plus, medicul va recomanda si alte investigatii:

  • o hemoleucograma completa permite identificarea unei eventuale anemii, consecutiv pierderii de sange, sau o crestere a leucocitelor ca urmare a unei infectii;
  • determinarea electrolitilor din sange poate indica deshidratare, o carenta de minerale, insuficienta renala sau acidoza metabolica;
  • concentratia de cortizol, pentru diagnosticarea insuficientei suprarenalelor sau a bolii Addison;
  • culturi de sange si urina pentru a identifica septicemia sau infectiile urinare;
  • examene radiologice: radiografia, ecografia, CT-ul permit diagnosticarea pneumoniei, a insuficientei cardiace, litiazei biliare, pancreatitei sau diverticulitei;
  • electrocardiograma poate identifica tulburari de ritm cardiac, pericardita si afectarea muschiului cardiac consecutiv unor infarcte anterioare. De asemenea, cu ajutorul EKG se pot identifica zone in care muschiul cardiac nu este irigat suficient;
  • monitorizarea Holter permite identificarea episoadelor intermitente de aritmie cardiaca;
  • ecocardiografia permite examinarea structurilor cardiace in miscare si identificarea lichidului pericardic in exces, a bolilor valvelor cardiace sau a tumorilor cardiace rare;
  • ecografia venoasa a membrelor si CT-ul la nivelul pieptului pot identifica tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara;

Testul mesei inclinate se foloseste pentru a evalua pacientii care sufera de hipotensiune ortostatica. (1), (2), (4)

Tratament tensiune mica

Tratament tensiune mica

In cazurile cu tensiune mica, tratamentul variaza in functie de cauzele care determina aparitia hipotensiunii. Astfel, medicul va evalua:

  • tipul de tensiune mica;
  • situatiile care genereaza episoade de hipotensiune arteriala in fiecare caz particular. (1)

Schimbari ale stilului de viata

Schimbarea unora dintre obiceiurile de zi cu zi poate contribui la ameliorarea episoadelor hipotensive simptomatice. Astfel, este foarte posibil ca medicul sa sugereze:

  • hidratare corespunzatoare, mai ales in timpul episoadelor de canicula, efort fizic, varsaturi sau diaree. Uneori, apa nu este suficienta, caz in care medicul va recomanda suplimente alimentare de rehidratare cu electroliti;
  • identificarea factorilor de stres care determina o scadere brusca a tensiunii arteriale. Uneori, aceste momente pot fi anticipate si evitate. Alteori, pacientul poate crea un plan de rezerva pentru momentele in care se simte dezorientat sau slabit. Daca vizita la medic este cea care declanseaza crizele, comunica-i acestuia informatia;
  • monitorizarea tensiunii arteriale in diverse momente ale zilei si in diferite circumstante, pentru a se identifica perioadele cu cel mai mare risc;
  • deplasarea si schimbarea pozitiei frecvent. Daca exista o problema cu statul in picioare mult timp, pauzele sunt binevenite;
  • ridicatul in picioare trebuie facut lent, mai ales dupa intervale mari de timp petrecute in pozitie sezand sau la orizontala. Este indicat ca, din pozitia culcat, ridicarea sa se faca intai in sezut, apoi sa se coboare picioarele la marginea patului, si abia mai apoi pacientul sa ajunga in pozitie verticala. Respiratia profunda poate ajuta la mentinerea tensiunii la un nivel adecvat;
  • schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta: portiile mai mici pe parcursul intregii zile in locul meselor copioase sunt utile in acest sens. O pauza dupa masa este binevenita, atunci cand e posibila. 
  • ciorapii de compresie pot fi de ajutor in cazul pacientilor care sufera de hipotensiune ortostatica. (1), (2), (3) 

Tratament medicamentos

Unele forme de tensiune mica impun tratament medicamentos. Acesta poate cuprinde:

  • medicatie pentru o alta boala: atunci cand episoadele de tensiune mica sunt declansate de o afectiune prexistenta, tratamentul presupune medicatie pentru infectia respectiva, pentru diabet sau pentru boala cardiaca;
  • medicatie pentru cresterea tensiunii arteriale: se recomanda cel mai adesea persoanelor care sufera de hipotensiune ortostatica intr-o forma grava si pe care celelalte remedii nu le-au ajutat. Inainte de a cere un asemenea produs la farmacie, este obligatoriu sa consulti medicul;
  • tratament de urgenta pentru starea de soc: tensiunea mica asociata starii de soc este cea mai grava forma de boala si trebuie tratata imediat. Tratamentul se face cu ajutorul fluidelor si a medicatiei administrate intravenos, menite sa stabilizeze functiile vitale. (1), (2)

Atentie: orice suplimente alimentare pentru sistemul cardiovascular trebuie administrate cu acordul medicului, pentru a evita interactiunile cu medicatia prescrisa de acesta. 

Tratament naturist

Cand e vorba despre tensiune mica, tratament naturist cu eficienta dovedita din punct de vedere stiintific nu exista. Din fericire, exista in schimb remedii naturiste care pot contribui la eliminarea potentialelor cauze declansatoare.

  • Vitamina B12 sau mai bine spus carenta de vitamina B12 determina un anumit tip de anemie asociata tensiunii mici si unei stari de permanenta oboseala. Surse alimentare de B12 sunt ouale, cerealele fortifiate, carnea si drojdia. Uneori, poate fi necesar un supliment alimentar pentru a se asigura un aport adecvat;
  • Magneziul este un mineral esential pentru multe dintre functiile organismului, iar dozarea acestuia necesita multa atentie in cazul persoanelor cu tensiune mica care au in plan sa consume un supliment;
  • Cofeina (si teina) pot ajuta cu o doza de energie suplimentara, la nevoie. Daca nu iti place cafeaua, poti apela la ceai verde sau la suplimente pe baza de ceai verde;
  • Folatii - lipsa lor agraveaza anemia. Alimentele bogate in folati sunt asparagusul, fasolea, lintea, citricele, ouale, ficatul si legumele cu frunze verzi. In cazul unei diete restrictive, medicul poate recomanda o sursa alternativa. (6), (7), (8)

Complicatii in tensiunea mica

Tensiunea mica nu este intotdeauna indicatorul unei probleme de sanatate si poate fi tinuta sub control de majoritatea oamenilor prin mici ajustari ale stilului de viata. Totusi, exista cateva complicatii care pot surveni in urma episoadelor de tensiune mica. (1)

Cazaturile si ranirile asociate

O scadere brusca a tensiunii arteriale poate determina ameteala si chiar pierderea cunostintei. Simptomele se pot instala brusc si pe neasteptate, determinand accidente si cazaturi.

Cazaturile sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru spitalizarea adultilor in varsta. Din fericire, cu tratamentul adecvat si cu modificarea obiceiurilor zilnice, majoritatea acestor situatii pot fi prevenite. 

Socul

Daca tensiunea arteriala scade sub un anumit nivel, organele vitale incep sa functioneze prost deoarece nu primesc suficient sange. Astfel, exista posibilitatea ca pacientul sa intre in starea de soc, care este o urgenta majora. Simptomele starii de soc includ:

  • piele rece, umeda;
  • ritm cardiac rapid si neregulat;
  • respiratie accelerata. (3), (7)

Cum poate fi prevenita tensiunea mica?

Tensiunea mica nu este neaparat un lucru rau, cel putin la persoanele care nu manifesta simptome asociate acesteia. Aparitia momentelor dificile poate fi prevenita prin cateva metode simple.

Un stil de viata sanatos

Portii mici si dese, un aport redus de carbohidrati rafinati si de grasimi saturate, hidratare corespunzatoare si exercitiu fizic zilnic - aceste 4 recomandari sunt esentiale pentru sanatatea aparatului cardiovascular. (2)

Consulturi medicale periodice

Cu ocazia consulturilor medicale periodice medicul realizeaza o verificare generala a sanatatii organismului, astfel incat eventualele motive de ingrijorare ale pacientului pot fi comunicate prompt, iar aparitia diverselor boli poate fi identificata intr-o faza precoce. Astfel, pacientul beneficiaza de recomandari si interventii rapide.

Tratarea adecvata a patologiei preexistente

In cazul in care pacientul sufera de anumite boli care il predispun la tensiune mica, este foarte important ca acesta sa primeasca tratament personalizat, pe care sa il urmeze cu strictete. De asemenea, trebuie sa tina legatura cu medicul care il urmareste, pentru ajustarea dozelor sau a produselor farmaceutice, daca este necesar. 

Majoritatea oamenilor fac fata foarte bine episoadelor de tensiune mica prin simpla intelegere a bolii si a simptomelor si prin identificarea si atenta gestionare a factorilor declansatori. Este de preferat, intotdeauna, comunicarea cu medicul in legatura cu ingrijorarile legate de tensiunea arteriala. (8), (9). 

Acest articol despre tensiunea mica arteriala este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical adecvat. Daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor care sunt prezentate in material, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Low blood pressure (hypotension) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 afisat la 8.04.2022

2. Low Blood Pressure - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21156-low-blood-pressure-hypotension afisat la 8.04.2022

3. Everything You Need to Know About Low Blood Pressure - https://www.healthline.com/health/hypotension afisat la 8.04.2022

4. Low Blood Pressure (Hypotension) - https://www.medicinenet.com/low_blood_pressure/article.htm afisat la 8.04.2022

5. Causes and treatment of low blood pressure (hypotension) - https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-causes-low-blood-pressure afisat la 8.04.2022

6. Raise Low Blood Pressure Naturally Through Diet - https://www.healthline.com/health/low-blood-pressure-diet afisat la 8.04.2022

7. Low blood pressure - https://medlineplus.gov/ency/article/007278.htm afisat la 8.04.2022

8. Low blood pressure (hypotension) - https://www.healthdirect.gov.au/low-blood-pressure-hypotension afisat la 8.04.2022

9. Low Blood Pressure - https://www.nhlbi.nih.gov/health/low-blood-pressure afisat la 8.04.2022

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor