Respiratie suieratoare: cauze, simptome, tratament

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Respiratie suieratoare

 

Respiratia suieratoare este o afectiune care se caracterizeaza prin producerea unui sunet suierator in timpul respiratiei si care poate fi cauzata de o serie de probleme de sanatate. Acest sunet este, de obicei, rezultatul unui flux de aer ingustat in caile respiratorii, care poate fi cauzat de inflamatie, mucozitati sau muschi bronsici ingustati. Intensitatea si durata sunetului pot varia in functie de severitatea problemei de sanatate asociate.

Cauze ale respiratiei suieratoare

Iata care sunt cauzele comune ce pot sta la baza respiratiei suieratoare [1]:

Astmul

Astmul bronsic este declansat de factori precum alergeni, infectii respiratorii, efort fizic sau stres, iar simptomele includ respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, tuse si senzatie de presiune in piept. Tratamentul poate include medicamente, terapie respiratorie si schimbari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea factorilor declansatori.

Bronsita

Bronsita este o afectiune comuna, care poate fi acuta sau cronica. Infectiile virale sau bacteriene, fumatul si expunerea la poluare sunt cauze comune ale bronsitei, iar simptomele includ respiratie suieratoare, tuse si producerea de mucus. Tratamentul poate include medicamente, terapie respiratorie si schimbari ale stilului de viata.

Alergiile

Alergenii comuni, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul si blana animalelor, pot provoca inflamatie si constrictie a cailor respiratorii, ducand la respiratie suieratoare. Simptomele includ, de asemenea, stranut, congestie nazala si ochi inrositi. Tratamentul poate include medicamente, terapie respiratorie si evitarea alergenilor.

Alte afectiuni pulmonare

Alte afecțiuni pulmonare, precum emfizemul, pot duce la aparitia respiratiei suieratoare, dificultati de respiratie si tuse persistenta. Tratamentul poate include medicamente, terapie respiratorie si schimbari ale stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat.

Simptome ale respiratiei suieratoare

Dificultatile de respiratie sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale respiratiei suieratoare. Persoanele afectate pot avea senzatia ca nu pot respira suficient de adanc sau ca nu pot expira complet. Aceste simptome pot fi usoare sau severe, in functie de cauza si de severitatea afectiunii. Astmul si bronsita sunt doua afectiuni care pot provoca dificultati de respiratie, dar si alergiile sau alte probleme pulmonare pot avea acest simptom.

O senzatie de presiune in piept este un simptom comun al respiratiei suieratoare. Persoanele afectate pot avea senzatia de greutate sau strangere in zona pieptului, care poate fi cauzata de inflamatia si constrictia cailor respiratorii. Aceasta senzatie poate fi insotita de durere sau disconfort, iar in cazurile severe poate fi un semn de complicatii respiratorii.

Oboseala poate fi un alt simptom al respiratiei suieratoare, deoarece corpul trebuie sa depuna eforturi suplimentare pentru a obtine suficient oxigen. Acest lucru poate duce la epuizare si scaderea energiei pe parcursul zilei. Oboseala poate fi un simptom persistent sau poate aparea la intervale regulate, in functie de cauza afectiunii.

Tusea este adesea asociata cu respiratia suieratoare, deoarece corpul incearca sa elimine mucusul sau secretiile care pot bloca caile respiratorii. Tusea poate fi uscata sau productiva, adica insotita de expectoratie. In cazurile severe, tusea poate fi persistenta si poate fi dificil de controlat.

Important de retinut! Este important sa cautam ajutor medical in cazul aparitiei respiratiei suieratoare sau a altor simptome respiratorii, pentru diacnostic precis si tratament adecvat.

Diagnosticare

 

Respiratie suieratoare - diagnosticare

 

Metodele de diagnosticare a respiratiei suieratoare pot fi variate si includ atat examinari fizice, cat si teste functionale si imagistice. Una dintre primele metode de diagnosticare este ascultarea plamanilor cu un stetoscop, prin care medicul poate identifica sunete anormale in timpul respiratiei, cum ar fi suieraturile sau zgomotele de frecare. Aceste sunete pot indica prezenta unei afectiuni pulmonare, cum ar fi astmul sau bronsita

Testele functionale respiratorii sunt o alta modalitate de diagnosticare a respiratiei suieratoare si pot include spirometria, care masoara volumul si viteza de aer inspirat si expirat, si testul de provocare bronsica, ce verifica reactivitatea cailor respiratorii in prezenta unui stimul. Aceste teste pot ajuta la evaluarea functiei pulmonare si identificarea cauzelor posibile ale respiratiei suieratoare.

Radiografiile toracice pot oferi informatii suplimentare despre starea plamanilor si a cailor respiratorii, si pot ajuta la identificarea posibilelor afectiuni, cum ar fi infectiile, tumori sau acumulari de lichid. Analizele de sange si teste alergologice pot fi, de asemenea, utile in identificarea cauzelor posibile ale respiratiei suieratoare, cum ar fi alergiile sau infectiile.

Este important sa mentionam ca, desi metodele de diagnosticare pot fi utile in identificarea cauzelor respiratiei suieratoare, uneori aceasta poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare cu alte afectiuni respiratorii. De aceea, este important sa consulti intotdeauna un medic specialist in cazul in care experimentezi simptome de respiratie suieratoare sau alte probleme respiratorii.

Optiuni de tratament

Exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru ameliorarea simptomelor respiratiei suieratoare si gestionarea cauzelor acesteia. In functie de cauza specifica a respiratiei suieratoare, medicul specialist poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni de tratament:

  • medicamentele: acestea pot include bronhodilatatoare, corticosteroizi si antihistaminice, in functie de cauza specifica a respiratiei suieratoare. Este important sa urmezi intotdeauna instructiunile medicului si sa eviti automedicatia;
  • terapia respiratorie: aceasta poate include exercitii de respiratie si terapie cu aerosoli pentru a ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor respiratiei suieratoare;
  • recomandari privind stilul de viata: acestea pot include evitarea fumatului, evitarea expunerii la substante chimice sau iritanti, mentinerea unei greutati sanatoase si evitarea expunerii la alergeni sau la factori care pot agrava respiratia suieratoare.

Este important sa urmezi tratamentul recomandat de medicul specialist si sa faci schimbari in stilul de viata pentru a gestiona respiratia suieratoare si pentru a preveni agravarea acesteia. In unele cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala sau alte optiuni de tratament mai avansate.

In concluzie, respiratia suieratoare poate avea diverse cauze si simptome, necesitand un diagnostic adecvat si un tratament personalizat pentru a ameliora simptomele si a aborda cauzele de baza. Recunoasterea simptomelor si consultarea unui medic specialist sunt esentiale pentru a mentine sanatatea plamanilor si a imbunatati calitatea vietii. 

Sursa de referinta:
1. Cleveland Clinic. “Wheezing: Definition, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 24 Sept. 2020, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15203-wheezing. Accessed 31 May 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor