Relatia de cuplu dupa aparitia primului copil

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Dupa aparitia primului copil relatia de cuplu sufera modificari. Parintii raspund si se adapteaza la noua situatie in moduri diferite, iar uneori acest lucru poate provoca neintelegeri.

Cand vine pe lume primul copil, parintii sunt pusi pentru prima data in viata in fata unor schimbari de rol, ajustari ale stilului de viata si dificultati financiare, ceea ce duce la un nivel crescut de stres. Urmarea? Certuri, reprosuri si mai rar, e drept – chiar despartiri. Pentru unii presiunea este prea mare si prea greu de suportat...

Conflictele pot fi agravate daca mama se confrunta cu depresie postpartum si nu sunt putine femei care trec prin asta. Iata cateva modalitati utile prin care va puteti imbunatati relatia cu partenerul dupa ce familia s-a marit cu un nou membru.

Rezervati-va putin timp si pentru voi. Proaspetii parinti sunt ocupati, bebelusul acaparandu-

le tot timpul. Hranit, imbaiat, schimbat scutece, plimbat, calmat, adormit, trezit... Cand in sfarsit sunt impreuna, doar ei doi, sunt deja epuizati. Incercati sa gasiti zilnic macar cateva minute in care sa fiti din nou un cuplu. In care sa vorbiti, sa visati, sa faceti planuri, sa va bucurati de ceea ce aveti si ceea ce sunteti acum.

Recastigati-va intimitatea. Majoritatea proaspetilor parinti pierd intimitatea sexuala. Din mai multe motive: recuperarea fizica a mamei, ingrijirea copilului si dedicarea totala acestuia. Nu in ultimul rand, alaptarea inhiba dorinta femeii de a face sex. Respins fizic si emotional, barbatul se simte tradat si nu se afla in chiar cea mai placuta situatie.

Comunicati pe acest subiect, nu il ascundeti sub pres, asteptand sa se rezolve de la sine! Vorbiti despre sentimentele voastre si fiti intimi si in alte moduri: sarutandu-va, atingandu-va, imbratisandu-va, tinandu-va de mana. Discutati despre prioritatile financiare. Cand vine un copil pe lume, cheltuielile cresc. Daca anterior nasterii veniturile va erau suficiente pentru voi doi, acum e posibil sa resimtiti o tensiune financiara. De cele mai multe ori atentia mamei se concentreaza exclusiv pe bebelus, lasand aceasta grija in spatele partenerului.

Desi bugetul unei familii este o responsabilitate comuna, in aceasta situatie tatal este cel nevoit sa ia decizii. Lucru care poate duce la conflicte. Ideal este sa discutati si sa decideti impreuna care sunt de acum prioritatile si la ce renunta fiecare pentru a face economii. In plus, acceptati ajutorul parintilor, lasand la o parte orgoliile sau resentimentele. Cat priveste prietenii, ei vor fi bucurosi sa va ajute, asa ca e mai practic sa le spuneti ce v-ar fi util.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor