Procalcitonina: ce este, valori, afectiuni indicate

12. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Procalcitonina

Procalcitonina este considerata un biomarker important in diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni grave. Dupa lectura acestui articol vei intelege ce este procalcitonina, care sunt rolurile ei in organism, cum se determina nivelul acesteia si care sunt valorile de referinta in diferite situatii. De asemenea, vom analiza semnificatia valorilor crescute de procalcitonina in contextul diverselor afectiuni. 

Ce este procalcitonina?

Procalcitonina este un biomarker produs de organism, care poate fi masurat in sange pentru a evalua anumite afectiuni. Este un precursor al hormonului calcitonina si este produsa in principal de celulele C ale glandei tiroide, dar si de alte organe si tesuturi in caz de inflamatie sau infectie. Procalcitonina este considerata un marker util in diagnosticul si monitorizarea infectiilor bacteriene severe, cum ar fi sepsisul. De asemenea, poate ajuta in diferentierea infectiilor bacteriene de cele virale, ghidand astfel tratamentul adecvat si optimizand utilizarea antibioticelor [1].

Desi procalcitonina si calcitonina sunt strans legate din punct de vedere structural si functional, ele au roluri diferite in organism. Calcitonina este un hormon implicat in reglarea nivelului de calciu in sange, in timp ce procalcitonina are un rol important in contextul infectiilor si inflamatiilor [2].

Recomandari pentru determinarea concentratiei serice de procalcitonina

Procalcitonina este utilizata in diagnosticarea si monitorizarea infectiilor bacteriene, deoarece nivelurile sale cresc in mod semnificativ in cazul unei infectii bacteriene acute. Astfel, un nivel crescut de procalcitonina in sange sugereaza prezenta unei infectii si contribuie la diferentierea acesteia de alte cauze de inflamatie, cum ar fi infectiile virale sau reactiile imunitare [3].

Procalcitonina poate fi folosita si pentru a evalua eficienta tratamentului in cazul infectiilor bacteriene. O scadere a valorilor procalcitoninei poate indica faptul ca tratamentul administrat este eficient si infectia este in curs de rezolvare, in timp ce mentinerea sau cresterea valorilor ar putea sugera necesitatea unei modificari a terapiei. Timpul de injumatatire al procalcitoninei este de 24 - 36 ore, ceea ce permite o monitorizare dinamica a evolutiei pacientilor [4].

Nivelurile de procalcitonina sunt corelate cu severitatea infectiei si riscul de complicatii, ea fiind astfel un marker util in evaluarea prognosticului pacientilor cu sepsis, pneumonie sau alte infectii bacteriene. Valori crescute ale procalcitoninei sunt asociate cu un prognostic nefavorabil si o mortalitate crescuta.

Determinarea nivelului de procalcitonina si valori de referinta

Metodele de determinare a nivelului de procalcitonina includ testul imunocromatografic si testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Testul imunocromatografic este o metoda rapida, ieftina si usor de utilizat in laborator, care utilizeaza o banda reactiva pentru a detecta nivelul de procalcitonina din sange. Testul ELISA este mai sensibil si specific, dar este mai costisitor si necesita mai mult timp pentru a fi realizat [1].

Valorile normale ale procalcitoninei in organism sunt de obicei sub 0,1 ng/mL. Cu toate acestea, aceste valori pot varia in functie de varsta, sex si alte particularitati individuale. Pragul de referinta care indica o posibila infectie bacteriana sau septicemie este de 0,5 ng/mL. La valori mai mici de 0.5 ng/mL probabilitatea unei infectii sistemice este foarte mica, iar riscul de progresie catre sepsis sever este minim. Totusi, se recomanda repetarea testului dupa 6 - 24 ore pentru a exclude posibilitatea unui proces patologic aflat la debut [5].

Procalcitonina valori de referinta

Semnificatia valorilor crescute de procalcitonina

Exista mai multe posibile semnificatii ale valorilor crescute de procalcitonina, in functie de cat de mari sunt acestea:

  • la valori cuprinse intre 0.5 - 2 ng/mL se considera ca o infectie sistemica este posibila, desi exista si alte stari patologice care pot determina aceasta crestere. Riscul de progresie catre sepsis este considerat moderat;
  • la valori cuprinse intre 2 - 10 ng/mL probabilitatea unei infectii sistemice este mare, mai ales daca nu exista alte posibile cauze cunoscute care sa fi determinat aceasta crestere. Riscul ca boala sa evolueze catre sepsis sever este mare;
  • la valori mai mari de 10 ng/dL se considera ca raspunsul inflamator este unul major, datorat aproape in exclusivitate sepsisului bacterian sever sau socului septic [2].

Utilitatea practica a determinarii procalcitoninei

Din punct de vedere practic, determinarea procalcitoninei este un instrument util in:

  • Indicator al infectiilor bacteriene severe: O valoare crescuta a procalcitoninei sugereaza adesea prezenta unei infectii bacteriene severe, precum sepsisul. Procalcitonina este utila in diferentierea infectiilor bacteriene de cele virale, precum si in evaluarea gravitatii infectiei si a raspunsului la tratament. 
  • Monitorizarea raspunsului la tratament: Valorile crescute de procalcitonina pot fi utilizate pentru a evalua eficacitatea tratamentului prescris pentru o infectie bacteriana. Monitorizarea nivelului de procalcitonina poate ajuta la ajustarea tratamentului si la prevenirea administrarii inutile de antibiotice, care poate duce la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice. 
  • Diagnosticul si prognosticul in bolile critice: in cazul pacientilor internati in sectia de terapie intensiva, valorile crescute de procalcitonina pot ajuta la diagnosticarea si prognoza bolilor critice, precum insuficienta multipla de organe. 
  • Riscul de infectii postoperatorii: Valorile crescute de procalcitonina dupa o interventie chirurgicala pot indica un risc crescut de infectii postoperatorii, permitand astfel medicilor sa ia masuri preventive si sa monitorizeze mai atent pacientul pentru a preveni complicatiile. Nivelul de procalcitonina la 24 de ore dupa operatie a fost asociat cu dezvoltarea infectiilor postoperatorii si cu durata spitalizarii [4, 5]. 

In concluzie, procalcitonina este un biomarker esential in diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni precum infectiile bacteriene si sepsisul. Este important sa cunosti aceste informatii, deoarece o intelegere corecta a semnificatiei acestui parametru poate duce la un diagnostic mai precis si un tratament eficient al bolilor. 

 

Bibliografie:

1. Cleland, Derrick A, and Ambika P Eranki. “Procalcitonin.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 16 Sept. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539794/, accesat la 31.05.2023;

2. “Procalcitonin (PCT).” Gloucestershire Hospitals NHS Foundation Trustwww.gloshospitals.nhs.uk/our-services/services-we-offer/pathology/tests-and-investigations/procalcitonin-pct/, accesat la 31.05.2023;

3. “Procalcitonin (PCT): Reference Range of Procalcitonin, Interpretation of Procalcitonin Levels, Collection and Panels.” Medscape.com, 21 Oct. 2019, emedicine.medscape.com/article/2096589-overview, accesat la 31.05.2023;

4. “Procalcitonin Test: MedlinePlus Lab Test Information.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/lab-tests/procalcitonin-test/, accesat la 31.05.2023;

5. Samsudin, Intan, and Samuel D Vasikaran. “Clinical Utility and Measurement of Procalcitonin.” The Clinical Biochemist Reviews, vol. 38, no. 2, 1 Apr. 2017, pp. 59–68, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759088/, accesat la 31.05.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor