Pneumotorax: cauze, simptome, tratament

16. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Pneumotorax

Pneumotorax inseamna patrunderea aerului in cavitatea pleurala, pe fondul perforarii plamanului sau a peretelui toracic. Pneumotoraxul mai este cunoscut sub numele de colapsul plamanului, o afectiune dureroasa, cu posibile complicatii la nivelul inimii. Este nevoie de consult medical rapid. Medicul specialist va stabili diagnosticul si schema de tratament pentru pneumotorax. 

Patrunderea aerului in cavitatea toracica, creeaza presiune asupra plamanului. Pneumotorax sau plamanul colapsat este o afectiune destul de rar intalnita, dureroasa si care poate determina probleme respiratorii. Ajutorul medical de specialitate, acordat in cel mai scurt timp, dupa un diagnostic corect si complet, poate face diferenta intre vindecare si deces. 

Ce este pneumotoraxul?

Pneumotoraxul apare atunci cand aerul intra in interiorul cavitatii toracice, pe suprafata dintre perete si plaman sau in zona numita spatiu pleural. Presiunea aerului determina prabusirea sau colapsul plamanului partial sau total. In plus, strivirea plamanului declanseaza o reactie in lant care ajunge si la inima, putand determina aparitia unor probleme si la acest nivel, pe fondul presiunii uriase.  

Pneumotoraxul poate sa apara atat la persoane perfect sanatoase, cat si la cei cu anumite boli pulmonare. Pneumotoraxul are un impact diferit asupra organismului si vietii persoanei la care apare. Astfel, daca cantitatea de aer care patrunde in spatiul pleural este mica, este posibil sa nu fie nicio problema, iar vindecarea sa se produca fara tratament. Cand volumul aerului este mai mare si presiunea asupra inimii este crescuta, este nevoie de asistenta medicala de urgenta pentru ca viata sa nu va fie pusa in pericol. 

Tipuri de pneumotorax

Pneumotorax spontan primar

Acest tip de colaps pulmonar poate sa apara la persoane care nu au nicio problema pulmonara cunoscuta. 

Pneumotorax spontan secundar

Aici vorbim de o serie de afectiuni si boli pulmonare care produc pneumotoraxul. Printre acestea se numara: emfizemul si boala obstructiva cronica. 

Pneumotorax traumatic

Leziunile care pot sa apara la nivelul toracelui pot sa determine aparitia colapsului plamanilor. O lovitura puternica rezultata in urma unui accident rutier, o ranire cu un corp ascutit, o impuscatura, fractura unei coaste - oricare dintre acestea poate induce leziuni toracice. 

Pneumotorax iatrogen

Aceasta varianta de colaps pulmonar poate fi diagnosticata dupa ce a fost efectuata o biopsie pulmonara sau dupa ce a fost pusa o linie venoasa centrala. Anumite proceduri medicale duc la leziuni asupra organismului, pneumotoraxul fiind o posibila afectiune ce apare in urma actiunilor realizate sub supraveghere medicala. 

Aici mai poate fi descris un pneumotorax in tensiune ce poate sa apara la bolnavii cu ventilatie respiratorie asistata la urgenta. 

Pneumotorax catamenial

Acest tip de colaps pulmonar a fost identificat la femeile care au endometrioza, o afectiune a tesutului endometrial, ce captuseste uterul si care in cazul acestei probleme, creste in afara lui. Acest tesut endometrial se poate asocia unei zone din interiorul toracelui, formeaza chisturi in spatiul pleural si provoaca pneumotorax. 

Pneumotorax: cauze si factori de risc

Cauze

Cauzele aparitiei si manifestarii pneumotoraxului sunt legate de leziunile si stilul de viata al persoanelor pe de o parte, dar si de diversele boli si afectiuni medicale, pe de alta parte. 

Anumite boli - astm, boala pulmonara obstructiva cronica, boli vasculare, pneumonie, emfizem, fibroza chistica sau pulmonara, cancer la plamani, tuberculoza si lista poate continua - pot induce colapsul plamanilor. La fel se poate intampla si in cazul unor proceduri si interventii medicale efectuate in zona plamanilor. 

Leziunile traumatice - diverse rani si lovituri, alaturi de un stil de viata cu excese - zboruri la inaltime si adancime frecvente, vicii - fumat, consum de substante ilegale -  cauzeaza pneumotorax. 

Cauzele genetice sunt de asemenea de avut in vedere, istoricul familiei este important la stabilirea unui diagnostic.

Atentie: pneumotoraxul poate sa se manifeste in timpul sarcinii, pe masura ce corpul viitoarei mame sufera transformari importante. 

Factori de risc

Studiile au aratat ca barbatii au un grad mai mare de risc, fata de femei sa dezvolte pneumotorax, de cele mai multe ori pe fond traumatic. De altfel, riscul diagnosticarii unui pneumotorax la atletii care desfasoara sporturi dure, de contact, este cu mult mai mare decat in cazul practicarii altor tipuri de miscare fizica. 

De asemenea si varsta la care poate sa apara aceasta afectiune este cuprinsa intre 20 si 40 de ani. 

Mostenirea genetica este un posibil factor de risc pentru ca uneori aceasta problema apare in familii in care cel putin un membru s-a confruntat cu aceeasi situatie. 

De asemenea, un risc este reprezentat de colapsul pulmonar insusi. Daca a aparut intr-o anumita imprejurare, pneumotoraxul se poate manifesta din nou, dupa o perioada de timp. 

Fumatul este un viciu care are sanse mari sa cauzeze pneumotorax, mai ales in cazul fumatorilor inraiti, care consuma un numar insemnat de tigari zilnic. 

Un alt factor de risc este inregistrat la persoanele foarte inalte si slabe, presiunea aerului la nivelul plamanilor fiind diferita fata de cea inregistrata la persoane de inaltime medie. 

Pneumotorax: simptome

Durere 

Principalul simptom in pneumotorax spontan este durerea ascutita in piept ce apare brusc. Durerea in piept este cea care poate afecta respiratia si conduce la aparitia dispneei. Intensitatea acesteia poate fi data de gravitatea afectiunii, de suprafata din plaman sau plamani care a fost supusa colapsului. 

Ametelile si starile de confuzie sunt caracteristice pentru simptomatologia pneumotoraxului. 

Pneumotorax: simptome

 

Tuse 

Respiratia poate fi ingreunata si de tuse suparatoare care apare frecvent, episoadele putand duce la un ritm cardiac rapid si la respiratii scurte, rapide, incomplete, cu senzatii de sufocare pe fondul lipsei de aer. 

Schimbarea culorii pielii

Pielea poate deveni albastruie din cauza lipsei de aer si a respiratiilor intretaiate. Buzele pot deveni si ele vinetii, pe fondul problemelor respiratorii. 

Daca se ajunge in acest punct deja exista posibilitatea pierderii cunostintei si persoana poate intra in coma, daca nu primeste rapid ajutor medical de specialitate. 

Cum se diagnosticheaza pneumotoraxul?

Primul pas in diagnosticarea pneumotoraxului este examenul clinic efectuat de medic. Acesta trebuie sa afle istoricul medical al pacientului, bolile de care sufera si au fost diagnosticate, precum si tratamentele administrate, chiar si suplimentele alimentare utilizate fara indicatii medicale. 

Specialistul poate solicita un set de analize de sange pentru a observa nivelul gazelor (oxigen si dioxid de carbon) din sange. 

Un instrument util pentru stabilirea diagnosticului de pneumotorax este radiografia toracica. Uneori medicul poate recomanda efectuarea unui CT. 

Dupa ce are toate informatiile, tinand cont si de cauza aparitiei afectiunii si de gravitatea simptomelor si procentul de afectare al plamanilor, medicul va identifica si aplica cea mai buna varianta de tratament pentru fiecare pacient in parte. 

Pneumotorax: optiuni de tratament

Indiferent de abordarea terapeutica, chirurgicala sau non chirurgicala, tratamentul pentru pneumotorax vizeaza, in primul rand, reducerea presiunii asupra plamanilor. Pentru aceasta medicul poate apela la diverse procedee medicale: aspiratie cu ac, inserarea unui tub toracic, terapie cu oxigen etc. 

Observatia

Aceasta metoda implica doar o atenta supraveghere si observare a modului in care plamanii functioneaza, fara a interveni cu ceva. Controalele periodice vor determina ulterioare modificari ale modului de abordare. Optiunea este posibila numai daca este vorba de un pneumotorax cu impact extrem de redus asupra organismului. 

Terapia cu oxigen

Administrarea de oxigen suplimentar se poate realiza doar pentru un pacient stabil, care sufera de pe urma simptomelor colapsului pulmonar, dar plamanul este afectat in procent foarte mic. 

Aspiratie cu ac

Un ac de mici dimensiuni, cu un cateter atasat, este introdus in spatiul in care a aparut aerul. Cand este scos acul, este adaugata o seringa, cu ajutorul careia aerul este extras. Pacientul este atent supravegheat pentru a se observa daca plamanul isi revine la forma initiala si daca pneumotoraxul reapare. 

Procedura este executata si pentru tratamentul rapid al pleureziei, pentru ca presiunea exercitata de excesul de lichid pleural sa fie eliminata. 

Procedura introducerii unui tub toracic

Tubul toracic flexibil este introdus in interiorul toracelui, in zona in care se afla aerul. Acest tub are atasat un echipament special, care functioneaza ca o valva unidirectionala, rolul sau fiind acela de a pompa aerul din interiorul cavitatii toracice in exterior, permanent. Aceasta optiune poate fi utilizata pana la reasezarea plamanului in pozitia normala, preluarea functiei normale si vindecare. 

Efectuarea unei pleurodeze

Daca exista un risc ca plamanul sa fie afectat din nou de pneumotorax, medicul poate recomanda efectuarea unei pleurodeze, o procedura medicala prin care este introdus un tub in interiorul toracelui. Cu anumite produse specifice, plamanul este reatasat de cavitatea toracica, iar aerul suplimentar este eliminat. 

Tratament chirurgical

Chirurgia toracoscopica este o procedura minim invaziva, cu anestezie generala, prin care chirurgul se foloseste de o camera mica sa indeparteze tesutul pulmonar si sa ajute plamanul sa se expandeze din nou. Procedura se aplica in anumite situatii: daca celelalte variante nu au dat rezultate, exista un risc mare de colaps pulmonar recurent, exista leziuni traumatice severe sau pneumotoraxul s-a instalat la nivelul ambilor plamani. 

Recuperarea dupa operatia de pneumotorax se face in functie de fiecare individ in parte, dar are legatura cu tipul interventiei si cu modul in care a fost efectuata. Pentru o perioada de timp puteti avea restrictii in privinta efectuarii unor activitati solicitante. 

Pneumotorax: optiuni de tratament


Pneumotorax: posibile complicatii

In situatii grave pot sa apara complicatiile colapsului pulmonar. Dupa o interventie chirurgicala pot sa apara infectii sau alte daune. Decesul poate surveni brusc, desi operatia a fost finalizata fara probleme. 

Edemul pulmonar este o alta complicatie care poate fi inregistrata dupa tratamentul pneumotoraxului. Alaturi de aceasta poate fi vorba si de insuficienta cardiaca si chiar de probleme respiratorii cronice severe. 

Atentie: recidivele pneumotoraxulul intra tot la posibile complicatii, la fel si pneumotoraxul bilateral, revarsat pleural sau hemotoraxul.  

Acordati importanta simptomelor si semnelor pe care aceasta afectiune le transmite pentru a putea cere si primi ajutor medical de specialitate, in cel mai scurt timp posibil. 

Pneumotorax, afectiunea rara care afecteaza plamanul si uneori si inima, se poate transforma intr-o problema grava de sanatate. Netratata poate duce la deces. Desi sunt si situatii in care nu este nevoie de tratament, cele mai multe cazuri diagnosticate sunt rezolvate prin eliminarea presiunii asupra plamanilor. Atunci cand plamanul are nevoie de ajutor, medicul poate recomanda operatia. Nu neglijati simptomele pneumotoraxului - durerea toracica ascutita, dificultati respiratorii si schimbarea culorii pielii trebuie sa va determine sa cereti consult medical de urgenta. 

Pneumotoraxul e o afectiune ce apare si la persoane sanatoase. Pentru tratare este nevoie de ajutor medical special, in caz contrar viata este pusa in pericol. 

Surse de informare:

  1. Pneumothorax - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumothorax/symptoms-causes/syc-20350367#:~:text=A%20pneumothorax%20(noo%2Dmoe%2D,a%20portion%20of%20the%20lung.
  2. Collapsed Lung (Pneumothorax) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15304-collapsed-lung-pneumothorax
  3. Pneumothorax - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441885/
  4. Pneumothorax (Collapsed Lung) - https://www.healthline.com/health/collapsed-lung
  5. What is pneumothorax? - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pneumothorax
  6. Pneumothorax - https://www.msdmanuals.com/home/quick-facts-lung-and-airway-disorders/pleural-and-mediastinal-disorders/pneumothorax?query=pneumothorax
  7. Collapsed lung (pneumothorax) - https://medlineplus.gov/ency/article/000087.htm
  8. What to know about pneumothorax - https://www.medicalnewstoday.com/articles/318110
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor