Pilates: ce este, beneficii, recomandari

22. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Pilates

 

Pilates este o forma de exercitii fizice care a devenit foarte populara in ultimul deceniu. Aceasta forma de miscare combina elemente din yoga, gimnastica si balet pentru a construi forta si flexibilitatea muschilor. In acest articol vom explora ce este Pilates, beneficiile sale, echipamentul necesar pentru a-l practica si recomandari de ordin general pentru practicantii de Pilates. 

Ce este Pilates?

Pilates este o metoda de antrenament fizic, creata in anii 1920 de catre Joseph Pilates. Pilates a dezvoltat o serie de exercitii care erau utilizate pentru a imbunatati forta musculara si flexibilitatea corpului. Aceste exercitii se concentreaza pe controlul corporal si pe respiratie [1].

Controlul corporal este privit ca o abilitate prin care poti sa-ti controlezi miscarile si pozitia in mod eficient si constient. Concentrarea pe fiecare miscare si pe mentinerea posturii corecta te poate ajuta sa eviti durerile si sa iti reechilibrezi muschii. In plus, concentrandu-te asupra modului de efectuare a miscarilor, vei folosi forta din intregul corp pentru a obtine un control si o mobilitate mai bune.

Respiratia corecta este un element important al tehnicilor Pilates, prin care pot fi obtinute beneficii suplimentare. Respiratia va fi folosita pentru a maximiza efectul asupra miscarilor si iti va oferi putere mentala si emotionala [2].

Pilatesul are trei stiluri principale, dintre care doua se pot practica la sala de sport deoarece presupun folosirea unor echipamente mai speciale. Exista sase niveluri diferite ale programelor Pilates, cuprinse intre nivelul de baza si nivelul avansat, astfel incat fiecare persoana sa poata gasi exercitii adecvate nevoilor sale [1]. 

Beneficiile Pilates-ului

Pilates are o multime de beneficii pentru organismul privit ca intreg, printre care mentionam:

 • antrenarea fortei si rezistentei fizice;
 • imbunatatirea posturii;
 • reducerea durerilor de spate;
 • prevenirea accidentelor fizice;
 • imbunatatirea nivelului de energie;
 • imbunatatirea perceptiilor asupra propriului corp;
 • reducerea stresului;
 • reducerea durerilor menstruale;
 • imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii;
 • imbunatatirea echilibrului;
 • imbunatatirea functionarii sistemului imunitar;
 • imbunatatirea functiilor cognitive;
 • cresterea motivatiei;
 • imbunatatirea vietii sexuale;
 • imbunatatirea performantelor sportive;
 • cresterea rezistentei osoase;
 • imbunatatirea starii de spirit;
 • imbunatatirea somnului [1].

Beneficiile Pilates-ului in sarcina

Unele exercitii de Pilates au fost modificate astfel incat sa se adapteze schimbarilor corpului gravidei si nevoilor specifice ale acesteia. Executate corect, aceste exercitii ajuta la reducerea presiunii uterului asupra structurilor corpului, ele fiind concentrate pe zona feselor, abdomenului si a planseului pelvin.

Exercitiile Pilates specifice sarcinii ajuta la gestionarea diastazei abdominale si la remedierea acesteia, in perioada post partum [3]. 

 

Beneficiile Pilates-ului in sarcina

 

Echipament necesar pentru a practica Pilates-ul

Echipamentul necesar pentru a practica Pilates-ul este usor de procurat si convenabil, majoritatea exercitiilor putand fi facute folosind propriul corp si putina rezistenta. Principalele echipamente necesare pentru Pilates sunt o saltea de yoga/exercitii, gantere mici, bile sau o banda elastica si o oglinda. 

Salteaua de yoga/exercitii este necesara pentru a oferi suport si stabilitate. Aceasta saltea ofera protectie spatelui si permite practicantului sa se concentreze mai mult pe miscari decat pe pozitia corpului. In plus, contribuie la imbunatatirea echilibrului si a nivelului de confort [1].

In al doilea rand, un set de gantere mici, bile sau o banda elastica va fi de mare ajutor pentru a creste rezistenta atunci cand se practica Pilates-ul. Aceste elemente ofera rezistenta aditionala la miscarile practicate si permit lucrul tuturor grupelor musculare, fara a depasi limitele fizice.

O oglinda este ultimul element necesar pentru practicarea corecta a tehnicilor Pilates-ului. Oglinda va permite utilizatorului sa verifice pozitia corecta a corpului pe parcursul executarii miscarilor si corectitudinea lor. De asemenea, aceasta ii va permite utilizatorului sa urmareasca progresul realizat prin pratciarea Pilates-ului si sa obtina feedback vizual asupra miscarilor sale [2]. 

Recomandari privind tehnicile de Pilates

Exercitiile programului Pilates sunt un mod excelent de a-ti tonifia si fortifica corpul si au o serie de beneficii asupra sanatatii. Pentru a te bucura la maximum de acestea este esential sa inveti sa faci miscarile corect. Iata cateva recomandari utile!

 • Incearca sa executi exercitiile cu control, fara a face miscari bruste sau sacadate. De fiecare data cand executi exercitiile, tine minte sa folosesti muschii profunzi pentru a mentine stabilitatea si controlul miscarii.
 • Practica tehnicile de respiratie in mod corect in timp ce executi miscarile. Respiratia este esentiala atunci cand faci Pilates si poate influenta eficienta exercitiilor.
 • Concentreaza-te pe corectitudinea miscarilor. Armonizarea miscarilor, a ritmului si a respiratiei imbunatatesc semnificativ rezultatele.
 • Nu te supraantrena; lasa corpul sa se obisnuiasca cu miscarile noi inainte de a trece la urmatorul nivel de dificultate. Executa miscarile lent si constant pentru a evita orice riscuri, chiar daca vezi ca rezultatele nu sunt la fel de rapide ca ale altora. Estimeaza-ti propria capacitate si nu iti depasi limitele - vei obtine rezultate mai bune pe termen lung [3].

Pilates-ul este o forma de antrenament care se concentreaza pe flexibilitate, control, forta si respiratie. El are o serie de beneficii pentru sanatatea mentala si fizica a persoanei care il practica. Exercitiile de Pilates pot oferi beneficii pentru toata lumea, indiferent de nivelul de antrenament, varsta sau stare fizica generala si nu necesita echipament scump, voluminos sau greu de procurat.

Bibliografie:

1. 19 Pilates Benefits Backed by Science. Healthline, 22 Apr. 2021, www.healthline.com/nutrition/pilates-benefits, accesat la 21.02.2023;

2. Kara Mayer Robinson. Pilates. WebMD, WebMD, 16 July 2014, www.webmd.com/fitness-exercise/a-z/what-is-pilates, accesat la 21.02.2023;

3. Pilates for Beginners: A Workout and Complete Guide. Healthline, 14 Oct. 2021, www.healthline.com/health/fitness/pilates-for-beginners#equipment-needed, accesat la 21.02.2023.

 

Iti recomandam si:

 • Atunci cand copilul este in crestere, greutatea ghiozdanului, o pozitie gresita in banca sau un stil de viata sedentar pot provoca daune ireparabile coloanei vertebrale. Afli in cele ce urmeaza care sunt cauzele devierilor de coloana, consecintele acestora, in ce consta tratamentul si mai ales cum se face preventia.
 • Beneficiile sportului indiferent de varsta

  Beneficiile sportului indiferent de varsta

  · 2 minute de citit
  Miscarea are un puternic impact asupra dezvoltarii unui copil. Iti poate chiar schimba viata. Facand sport constant, traim mai mult si mai frumos. Este foarte important sa stim ca influenta noastra in calitate de parinte asupra copiiilor este decisiva pentru dezvoltarea acestuia ca adult. Motiv pentru care sustinerea si indrumarea cat mai timpurie catre un sport sau activitate sportiva sunt categoric...
 • Ceea ce mancam se reflecta in starea noastra de sanatate. Atunci cand facem sport trebuie sa acordam o atentie deosebita alimentatiei deoarece corpul nostru are nevoie de mai multa energie pentru ca o foloseste pentru antrenamente.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor