Pielea: functii, rol, afectiuni asociate

26. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Pielea

 

Descopera in paragrafele urmatoarele un univers fascinant, cel al pielii - organul cel mai extins al corpului uman. Vei invata cum este structurata pielea, care sunt functiile sale principale si ce rol vital joaca in organism. Mai mult, vei afla care sunt cele mai comune afectiuni ale pielii si cum le poti preveni sau trata. Intelegerea acestor aspecte iti va permite sa iti ingrijesti pielea intr-un mod mai eficient si sa mentii sanatatea acesteia pe termen lung.

Pielea: structura si functii principale

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este formata din trei straturi principale: epiderma, derma si hipoderma, fiecare avand roluri specifice. Epiderma, stratul exterior, este responsabila pentru protectia impotriva agentilor externi. Aceasta este compusa din celule keratinizate si contine melanocite, care produc melanina pentru a proteja impotriva radiatiilor UV. Derma, stratul de mijloc, asigura elasticitatea si rezistenta pielii. (1)

Acesta contine terminatii nervoase, glande sebacee si sudoripare, precum si vase de sange si foliculi de par. In plus, derma este implicata in reglarea temperaturii corpului si in perceptia senzoriala. In cele din urma, hipoderma este stratul cel mai adanc si are rol de izolator termic si de amortizor in caz de lovituri.

Pielea indeplineste mai multe functii esentiale pentru organism. Printre acestea se numara protectia impotriva factorilor externi nocivi, reglarea temperaturii corpului, perceptia senzoriala, excretia si sinteza vitaminei D. Pielea actioneaza ca o bariera primara intre organism si mediul extern, protejand corpul de radiatiile UV, microorganisme, substante chimice si temperaturile extreme. Aceasta este sustinuta de structura sa stratificata si de productia de sebum, un ulei natural care ajuta la mentinerea hidratarii si la protectia impotriva bacteriilor si a altor agenti patogeni. (2)

Reglarea temperaturii corpului este, de asemenea, o functie importanta a pielii. Prin procese precum transpiratia si dilatarea sau constrictia vaselor de sange, pielea contribuie activ la mentinerea temperaturii interne a organismului in limite normale. Transpiratia ajuta la racirea corpului prin evaporare, in timp ce dilatarea vaselor de sange permite dispersarea caldurii in exces. Aceste mecanisme sunt esentiale pentru mentinerea homeostaziei termice.

Rolul esential al epidermei

Pielea este primul strat de aparare al organismului impotriva factorilor externi nocivi, avand un rol crucial in mentinerea sanatatii si echilibrului organismului uman. Mai exact, pielea indeplineste mai multe functii esentiale in organism, pe care le vom explora in continuare.

In primul rand, pielea actioneaza ca o bariera de protectie, impiedicand patrunderea bacteriilor, virusilor si altor microorganisme patogene in corp. De asemenea, ea ofera protectie impotriva radiatiilor UV si substantelor chimice nocive din mediul extern. Aceasta functie este deosebit de importanta pentru mentinerea sanatatii si prevenirea infectiilor cutanate.

Un alt rol esential al pielii este reglarea temperaturii corpului. Prin mecanismul de transpiratie, pielea ajuta la racirea corpului prin eliminarea excesului de caldura. De asemenea, prin constrictia sau dilatarea vaselor de sange de la nivelul pielii, se poate regla fluxul de sange catre suprafata pielii, influentand astfel pierderea sau conservarea caldurii. Astfel, pielea contribuie la mentinerea unei temperaturi constante a corpului.

Un alt aspect important este legat de sistemul imunitar. Pielea gazduieste o varietate de celule care fac parte din sistemul imunitar, cum ar fi celulele Langerhans. Acestea detecteaza prezenta microorganismelor straine si initiaza o reactie imuna pentru a le elimina. Astfel, pielea joaca un rol esential in protectia organismului impotriva infectiilor si a altor agenti patogeni. (3)

Nu in ultimul rand, pielea este responsabila pentru simtul tactil, permitandu-ne sa simtim atingerea, presiunea, temperatura sau durerea. Receptorii de la nivelul pielii transmit aceste informatii catre creier, permitandu-ne sa reactionam in consecinta. Prin intermediul simtului tactil, suntem capabili sa exploram lumea din jurul nostru si sa interactionam cu ea.

Cele mai comune afectiuni ale pielii

In acest capitol, vom explora cele mai comune afectiuni ale pielii si vom analiza simptomele specifice, cauzele posibile si tratamentul general pentru fiecare dintre ele. Aceste afectiuni includ dermatita de contact, acnee, psoriazis, eczeme, cancer de piele, herpes zoster, rozacee si vitiligo.

  • Dermatita de contact este o afectiune inflamatorie a pielii care apare ca urmare a expunerii la substante iritante sau alergene. Simptomele includ roseata, mancarime, umflaturi si formarea de vezicule. Cauzele pot varia de la expunerea la produse chimice sau alergeni din mediu pana la anumite medicamente. Tratamentul consta in evitarea expunerii la iritanti si utilizarea de creme cu corticosteroizi pentru a calma inflamatia.

  • Acneea este o afectiune comuna a pielii, caracterizata prin aparitia de cosuri, puncte negre si leziuni inflamatorii. Aceasta poate fi cauzata de cresterea productiei de sebum, blocarea porilor si dezvoltarea bacteriilor. Tratamentul implica utilizarea de produse de curatare a pielii, medicamente topice si, in cazuri severe, medicamente orale.

  • Psoriazisul este o boala autoimuna cronica ce afecteaza pielea, manifestandu-se prin eruptii cutanate rosii acoperite cu solzi argintii. Cauza exacta a psoriazisului nu este cunoscuta, dar se crede ca implica o combinatie de factori genetici si de mediu. Tratamentul poate include creme cu corticosteroizi, fototerapie si medicamente orale sau injectabile.

  • Eczemele, cunoscute si sub numele de dermatita atopica, sunt inflamatii ale pielii care determina mancarime, roseata si umflaturi. Cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca factorii genetici si de mediu joaca un rol important. Tratamentul implica utilizarea de creme hidratante, evitarea iritantilor si administrarea de medicamente antiinflamatoare.

  • Cancerul de piele este o afectiune in care celulele pielii se dezvolta anormal si devin maligne. Cele mai frecvente cauze includ expunerea excesiva la razele ultraviolete ale soarelui si expunerea la radiatii. Tratamentul depinde de tipul si stadiul cancerului de piele si poate include interventii chirurgicale, radioterapie si chimioterapie.

  • Herpesul zoster, cunoscut si sub numele de zona zoster, este o afectiune virala care provoaca aparitia unor vezicule dureroase si mancarime pe o anumita zona a pielii. Aceasta este cauzata de reactivarea virusului varicela-zoster, care ramane latent in organism dupa ce o persoana a avut varicela. Tratamentul implica administrarea de medicamente antivirale si analgezice pentru a ameliora simptomele. (4)

  • Rozaceea este o afectiune cronica a pielii care provoaca roseata persistenta, umflaturi si pustule. Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar se crede ca factorii genetici, de mediu si vasculari joaca un rol. Tratamentul poate include utilizarea de creme si geluri cu antibiotice, laserterapie si modificarea stilului de viata. (4)

  • Vitiligo este o afectiune caracterizata prin pierderea de pigment in anumite zone ale pielii, ceea ce duce la aparitia de pete albe sau decolorate. Cauza exacta nu este cunoscuta, dar se crede ca este legata de o disfunctie a sistemului imunitar. Tratamentul poate include utilizarea de creme cu corticosteroizi, fototerapie si tratamente cosmetice.

 

Afectiuni ale pielii

 

Factorii care contribuie la dezvoltarea afectiunilor pielii includ expunerea la soare, poluarea, factorii genetici, stresul, dieta nesanatoasa si stilul de viata. Protectia solara adecvata si igiena corecta a pielii pot ajuta la prevenirea afectiunilor pielii. Este important sa se consulte un dermatolog in mod regulat pentru a diagnostica si trata afectiunile pielii la timp. Tratamentele medicale disponibile includ creme, geluri, fototerapie, medicamente orale si interventii chirurgicale, in functie de afectiunea specifica. (5)

Afectiunile pielii pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Efectele psihologice pot include stima de sine scazuta, anxietatea si depresia. Impactul social si profesional poate fi, de asemenea, semnificativ, din cauza aspectului inestetic al pielii afectate. Sprijinul psihologic si ingrijirea adecvata a pielii pot fi importante pentru a atenua aceste efecte negative.

Pielea, avand functii variate si esentiale pentru organism, joaca un rol crucial in mentinerea starii noastre de sanatate. In acelasi timp, este sensibila la o serie de afectiuni care pot afecta calitatea vietii. Informatiile prezentate in acest articol sunt doar o introducere in acest subiect vast si complex. 

Surse:
1. American Academy of Dermatology. (2021). Skin Anatomy. Accesat la adresa https://www.aad.org/public/kids/skin/anatomy
2. Ghosh, S. (2019). Structure and functions of skin. Journal of Dermatology and Cosmetology, 3(3), 111-113.
3. https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-investigative-dermatology
4. Organizatia Mondiala a Sanatatii. (www.who.int)
5. Asociatia Dermatologilor Romani. (www.dermatologie.ro)

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor