Pediculoza la cei mici

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Infestarea cu paduchi, sau pediculoza este o problema care apare mai cu seama in colectivitatile de copii mici – gradinita, scoala.

Parazitul care produce aceasta afectiune este pediculis capitis si localizarea sa este la nivelul scalpului, pe firele de par. Pediculoza este deseori asociata cu igiena precara si tocmai de aceea exista inca in societate o reticenta a parintilor in a recunoaste si a se adresa specialistilor cu aceasta problema a copilului lor. Dar, este important de retinut ca acest parazit infesteaza parul indiferent ca este curat sau murdar! Insectele se localizeaza mai ales in zona cu par a capului, indeosebi la ceafa si dupa urechi si se inmultesc foarte repede. Adultii care locuiesc in aceeasi casa cu copiii infestati pot fi afectati de asemenea.

 Cel mai frecvent simptom este pruritul (mancarime). Pediculoza capului este usor de vazut si recunoscut, se vad ouale depuse pe firele de par, de culoare alba, rotunde sau ovalare si atasate de firul de par spre radacina, cu un invelis dur.

Mod de infestare – prin contact personal, folosirea obiectelor personale de igiena ale persoanei infestate si anume pieptan, perie, palarie, haine.

Pediculoza necesita tratament, nu se vindeca spontan in absenta tratamentului adecvat, iar pruritul poate sa persiste chiar si pana la doua saptamani dupa un tratament reusit.

Tratamentul fara prescriptie medicala pentru pediculoza se gaseste in farmacii, iar pentru primul pas este suficient o discutie cu farmacistul care va indica cel mai bun tratament si care de regula, daca se urmeaza si toate regulile de igiena personala, este eficient. Ouale raman pe firele de par chiar si dupa ce au murit si este necesar sa fie indepartate cu pieptan special.