Pediculoza (Infestarea cu paduchi): cauze, simptome, tratament

30. 8. 2023 · 9 minute de citit

Pediculoza sau infestarea cu paduchi exista dintotdeauna, inclusiv in vremurile moderne in care ne-am astepta, poate, ca regulile de igiena sa fi dus la eradicarea acestei afectiuni. In acest articol, vei afla informatii despre paduchi, despre tipurile si modul lor de raspandire, despre tratamentul pediculozei si cum o poti preveni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Pediculoza (Infestarea cu paduchi): cauze, simptome, tratament

Ce sunt paduchii

Paduchii sunt paraziti care se ataseaza pe parul oamenilor si se hranesc cu sange uman. Termenul medical pentru infestarea cu paduchi este pediculoza (Pediculosis capitis). Un paduche poate depune pana la 6 oua pe zi. Acestea sunt fixate pe firul de par prin secretiile lasate de femela. In 3 saptamani, paduchii ajung la maturitate.

La maturitate, paduchii au dimensiunea unei seminte de susan si sunt greu de depistat pentru ca au mai multe culori, de la alb la maro. Nu pot zbura, dar se prind foarte bine de firul de par cu ajutorul celor 6 picioare. Paduchii se hranesc cu sange uman de 4-5 ori pe zi. In momentul in care se hranesc, elibereaza o substanta care blocheaza practic coagularea sangelui.

Cai de transmitere a paduchilor

In mod normal, paduchii infesteaza doar prin contact apropiat intre persoane (obiecte personale, paturi, prosoape). Parazitii pot supravietui in afara capului pana la 48 de ore (fete de perna, caciuli, perii, palarii). Fetitele sunt de patru ori mai frecvent infestate decit baietii. Copiii intre 4 si 14 ani sunt cel mai adesea infestati.

Tipuri de paduchi

Exista mai multe tipuri de paduchi:

Paduchi de cap (pediculoza capului)

Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis) sunt mai des intalniti la spatele gatului si in jurul urechilor, fiindca aceste zone sunt mai calde. Dar ei pot supravietui pe toata suprafata scalpului. Paduchii de cap nu sunt periculosi fiindca nu transmit boli. Ei reprezinta mai degraba o problema de igiena decat una medicala. Singura problema medicala pe care o pot provoca este reprezentata de infectiile rezultate in urma scarpinatului excesiv.

Paduchi de corp (pediculoza corpului)

Spre deosebire de paduchii de cap, paduchii de corp (Pediculus humanus corporis) isi depun ouale pe haine, nu pe piele. Traiesc pe imbracaminte si ajung in contact cu pielea doar pentru a se hrani. Pediculoza corpului este mai frecvent intalnita in lunile reci ale anului. 

Paduchii de corp sunt purtatori de boli:

  • tifosul epidemic;
  • febra.

Paduchii de corp nu pot fi luati de la vreun animal de companie, pentru ca nu pot supravietui decat pe o gazda umana. Reprezinta si cel mai usor de prevenit tip de paduchi. 

Paduchi pubieni (pediculoza pubiana)

Paduchii pubieni (Pthirus pubis) sunt o specie de paduchi usor diferita: prezinta picioare frontale mai mari, dar ca dimensiune sunt cel mai mic tip de paduchi. Paduchii pubieni se transmit de la o persoana la alta in timpul actului sexual. Traiesc la nivelul parului pubian si provoaca mancarimi.

Persoane vulnerabile

Infestarile cu paduchi pot aparea la oricine. Cu toate acestea, copiii prezinta o predispozitie mai mare pentru pediculoza capului pentru ca stau foarte aproape unul de altul, se joaca sau dorm impreuna, ceea ce favorizeaza transmiterea paduchilor de la unul la altul. 

Important de retinut!

Igiena este foarte importanta, dar in cazul paduchilor nu igiena precara este cauza principala a aparitiei acestora. Ideea ca paduchii prefera parul murdar este doar un mit. 

Cum se raspandesc paduchii

Exista doua moduri prin care paduchii de cap se pot transmite de la o persoana la alta:

  • in mod direct (contact direct);
  • in mod indirect (dupa utilizarea in comun a palariilor, caciulilor, sau a obiectelor de uz personal: pieptene, perie de par, accesorii par).

Pediculoza corporala se poate transmite prin intermediul paduchilor care traiesc pe hainele nespalate. Acest lucru poate fi prevenit prin spalarea periodica a hainelor purtate si prin evitarea imprumutarii obiectelor vestimentare.

Paduchii pubieni se pot transmite numai prin contact sexual. Copiii care sunt infestati cu paduchi pubieni pot fi victime ale abuzului sexual.

Cum se identifica pediculoza

Pentru a spune daca este un caz de pediculoza sau nu, intregul scalp trebuie pieptanat cu un pieptene special. Cel mai important simptom al pediculozei il reprezinta pruritul scalpului (se manifesta la 3-4 saptamani dupa infestarea initiala). Atentie! Scarpinatul excesiv in zonele infestate poate duce la aparitia unor eczeme care se pot infecta.

Pe langa prezenta efectiva a paduchilor, alte posibile semne si simptome ce pot aparea in cazul pediculozei capului sunt:

  • furnicaturi la nivelul scalpului;
  • prezenta oualor de paduchi pe firele de par (sunt foarte mici si mai putin vizibile si pot fi confundate cu matreata; tine totusi cont de faptul ca pot fi mai usor de observat in jurul urechilor si a cefei sau la linia gatului si ca, spre deosebire de matreata, nu pot fi indepartate cu usurinta de pe firele de par); 
  • leziuni pe scalp (aparute ca urmare a scarpinatului). 

De asemenea, dat fiind faptul ca paduchii tind sa fie mai activi in timpul noptii, pot impiedica persoana afectata sa se odihneasca bine, ceea ce poate cauza iritabilitate. 

Mancarimea intensa, prezenta oualor de paduchi pe firele de par pubian sau, dupa caz, pe imbracaminte si urmele de muscaturi in jurul taliei, pe coapse si in zona inghinala sunt semne ce pot indica o pediculoza a corpului ori o pediculoza pubiana. 

Daca ai observat simptome ce te fac sa suspectezi o infestare cu paduchi, fara insa sa o poti confirma, mergi la medic. Acesta este singurul care poate stabili daca este vorba de pediculoza ori de matreata, de o infectie fungica, de eczema, de foliculita, de scabie ori de o alta afectiune cu manifestari similare.

Tratamentul pediculozei

Exista tratamente impotriva pediculozei, iar acestea pot fi impartite in trei categorii: 

  • produse care se dau fara prescriptie medicala;
  • remedii naturiste (nu sunt recomandate totusi pentru eliminarea paduchilor, in principal pentru ca s-ar putea sa nu fie la fel de eficiente ca medicamentele testate);
  • medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

De fapt, tratamentul pentru eliminarea paduchilor (indiferent de tipul acestora) implica trei pasi:

  • eliminarea parazitilor;
  • eliminarea larvelor (ouale);
  • decontaminarea zonelor afectate.

Cel mai popular produs in cazul pediculozei capului este samponul pediculicid. Dupa folosirea lui, parul nu trebuie spalat 2 zile. Pentru indepartarea oualor trebuie folosit un pieptene special. In farmacii exista si alte produse care omoara parazitul: solutie impotriva paduchilor, spray preventie impotriva paduchilor, emulsie spray impotriva paduchilor, lotiune tratament. De asemenea, anumite uleiuri esentiale ar putea ajuta la eliminarea paduchilor si la ameliorarea simptomelor cauzate de pediculoza. Exemple in acest sens sunt uleiul de arbore de ceai, uleiul de eucalipt sau uleiul de lavanda. Tine totusi cont de faptul ca si acestea pot avea efecte adverse si se recomanda consultarea unui specialist inainte de a le utiliza, in special in cazul copiilor mici. 

Ce tip de produse trebuie sa folosesti si cum iti poate spune cu exactitate doar un medic, dupa identificarea tipului de paduchi sau de pediculoza despre care este vorba. Tratamentul pentru pediculoza se recomanda doar daca s-a pus un diagnostic, deoarece toate tratamentele au efecte adverse. Trebuie citite cu atentie instructiunile produsului antiparazitare. De asemenea, trebuie notata data cand s-a inceput tratamentul.

Tratamentul profilactic pentru pediculoza nu se recomanda. Pruritul poate persista pentru inca o saptamina dupa ce au fost eradicati parazitii.

De retinut:

  • Trebuie tratata nu numai persoana care are paduchi, ci toti membrii familiei. De asemenea, trebuie curatata foarte bine casa fiindca acolo pot exista fire de par cazute. Hainele si asternuturile trebuie spalate cu apa fierbinte.
  • Paduchii sunt recunoscuti pentru rezistenta lor la produsele comerciale.
  • Nu trebuie aplicat gaz, pentru ca se poate ajunge la o iritatie periculoasa.
  • Nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca leacuri babesti precum aplicarea de maioneza, ulei de masline, margarina, unt ori alte substante similare ar putea reprezenta o solutie eficienta pentru paduchi. 

Pieptene pentru pediculoza

Este recomandat pieptanatul parului vreme de o ora si jumatate (in functie de lungimea parului) in fiecare zi sau la doua zile, pentru o perioada de 2 saptamani. Se foloseste un pieptene cu dinti subtiri. Spatiul dintre dinti nu trebuie sa depaseasca 0,3 milimetri. Pieptenii de plastic sunt buni, dar trebuie schimbati des pentru ca spatiul dintre dinti se va largi dupa fiecare folosire. De aceea, pieptenii din metal sunt mai eficienti, fiind mai putin flexibili.

Pieptanatul parului ud

Iata instructiunile pentru pieptanatul ud:

  • Se piaptana parul ud cu un pieptene obisnuit pentru ca parul sa fie descalcit.
  • Se da parul cu balsam de par.
  • Se piaptana fiecare suvita de par, de la radacina la varf.
  • Se examineaza de fiecare data pieptenele, se spala si se curata cu o periuta de dinti.
  • Se indeparteaza la final balsamul de pe par.
  • Se repeta in fiecare zi procedura sau la doua zile, pentru a elimina si paduchii care au eclozat intre timp. Se repeta pana nu se mai gasesc paduchi macar doua sedinte la rand.

Atentie! In tratamentul pediculozei, este foarte important sa se respecte intocmai instructiunile de pe eticheta produsului antiparazitar ori cele primite din partea medicului. De exemplu, anumite tratamente nu ar trebui aplicate pe parul pe care a fost deja aplicat balsam - va actiona ca o bariera ce va impiedica tratamentul respectiv sa adere la firele de par si va reduce eficacitatea acestuia. De asemenea, intreruperea tratamentului inainte ca toate ouale de paduchi sa eclozeze poate duce la esecul acestuia.

Cum previi pediculoza

Nu exista tratamente sau remedii care sa elimine complet riscul de parazitare. Cu toate acestea exista masuri pe care le poti lua pentru a reduce acest risc. Iata cateva dintre aceste recomandari:

  • Evita contactul cap-la-cap cu alte persoane. De asemenea, nu folosi obiecte personale ale altor persoane (pieptene, perie, accesorii par, haine).
  • Evita spatiile comune din spatiile publice (vestiare, dulapuri).
  • Aspira zonele cu care persoana infestata a venit in contact: saltele, fotolii, canapele).
  • Obiectele de vestimentatie trebuie spalate in apa fierbinte (cel putin 60 de grade). Daca nu este posibila spalarea, obiectele pot fi pastrate in saci de plastic vreme de 2 saptamani.
  • Copii trebuie incurajati sa nu foloseasca obiectele de toaleta in comun.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic, „Lice”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lice/symptoms-causes/syc-20374399
  2. WebMD, „What are lice? How do you know if you hace them?”: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/skin-conditions-lice
  3. Centers for Disease Control and Prevention, „Parasites - Lice”: https://www.cdc.gov/parasites/lice/index.html
  4. Centers for Disease Control and Prevention, „Parasites”: https://www.cdc.gov/parasites/lice/head/gen_info/faqs.html
  5. MedicineNet, „Head Lice”: https://www.medicinenet.com/head_lice/article.htm
  6. Healthline, „Head Lice Infestation”: https://www.healthline.com/health/head-lice
  7. Healthline, „What are lice, and where do they come from?”: https://www.healthline.com/health/lice-what-are-lice 
  8. Centers for Disease Control and Prevention, „Head Lice - General Information - Treatment FAQs”: www.cdc.gov/parasites/lice/head/gen_info/faqs_treat.html
  9. Bragg, Bradley N, Christina Wills, „Pediculosis”: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470343/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor