Sterilizare biberoane: pasi pentru o dezinfectare corecta

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Bebele si biberonul

 

Sterilizarea biberoanelor este un pas extrem de important in mentinerea starii de sanatate a micutului tau. Fie ca folosesti lapte matern sau formula de lapte praf pentru hranirea bebelusului tau, biberoanele, tetinele si restul componentelor trebuie curatate si sterilizate in mod regulat. Descopera in continuare care este rolul sterilizarii, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru cele mai bune rezultate!

De ce este necesara sterilizarea biberoanelor?

Sistemul imunitar al unui bebelus nu este inca la fel de bine dezvoltat ca cel al unui adult. Ca urmare, bacteriile si alte microorganisme ii pot afecta mult mai usor starea de sanatate, provocand o serie de simptome, precum voma, diaree sau stari febrile [1].

Laptele ofera un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea este nevoie ca biberonul sa fie cat mai curat inainte de a adauga laptele matern sau de prepararea laptelui praf. Curatarea obisnuita cu apa si detergent nu indeparteaza in mod eficient microorganismele, sterilizarea fiind singurul procedeu care ofera rezultatele optime.

Specialistii recomanda sterilizarea tuturor produselor folosite pentru hranirea bebelusului pana la varsta de 1 an [1]. Acest pas este extrem de important in cazul bebelusilor cu varsta sub 2 luni, a celor nascuti prematur sau a celor cu un sistem imunitar slabit [2].

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru o sterilizare optima?

Pentru ca bacteriile sa fie indepartate iar biberonul sa devina steril, este necesar sa urmezi cativa pasi.

    1. Spala biberonul cu apa calda si detergent

 

Spalare biberon cu apa calda si detergent

 

Inainte de sterilizare, este important sa speli cat mai bine biberoanele, tetinele si accesoriile pentru a indeparta orice urme de lapte. Daca optezi pentru spalarea manuala, foloseste o perie de curatare si un detergent bland. La final, clateste cu apa rece. Este necesar sa speli biberonul inclusiv inainte de prima utilizare.

Poti curata biberoanele si la masina de spalat vase. In acest caz, asigura-te ca sticla, tetinele si capacele sunt orientate cu gura in jos. Chiar daca le cureti la masina, clateste cu apa rece toate componentele inainte de sterilizare.

    2. Sterilizeaza componentele folosind metoda preferata

Sterilizarea propriu-zisa se poate face prin diverse metode. Cea pe care alegi sa o folosesti depinde de preferintele tale.

Sterilizarea prin fierbere

Aceasta este una dintre cele mai simple si populare metode de sterilizare. Nu ai nevoie decat de un vas cu capac pe care sa il umpli cu apa. Pune vasul pe foc, scufunda complet biberoanele, tetinele si accesoriile si pune capacul. Fierbe totul timp de cel putin 10 minute, fara a ridica deloc capacul.

Sterilizarea cu aburi

 

Sterilizare biberoane

 

Pentru aceasta metoda moderna vei avea nevoie de un sterilizator pentru biberoane. Exista doua tipuri principale de sterilizatoare pentru care poti opta:

  • sterilizator electric - acest aparat functioneaza pe baza energiei electrice si necesita o cantitate mica de apa, pentru formarea aburilor. Tot ce trebuie sa faci este sa pornesti aparatul, sa adaugi biberoanele si sa astepti pana cand procesul se incheie. In general, acesta dureaza intre 5 si 15 minute, in functie de model;
  • sterilizator pentru cuptorul cu microunde - acesta se introduce in cuptorul cu microunde si poate steriliza biberoanele rapid, in 1.5-5 minute, in functie de model. Daca optezi pentru aceasta metoda, asigura-te ca nu introduci niciun produs ce contine metal in cuptorul cu microunde.

Sterilizarea la rece

Aceasta metoda presupune folosirea unor solutii chimice cu rol dezinfectant. Ai nevoie de un recipient cu apa rece in care sa dizolvi solutia sau capsula dezinfectanta. Scufunda complet biberoanele in lichidul astfel preparat si ai grija sa nu se formeze bule de aer. 

In general, sterilizarea prin aceasta metoda dureaza intre 30 si 60 de minute, insa este recomandat sa verifici cu atentie indicatiile producatorului. Poti folosi aceasta metoda si pentru sterilizarea obiectelor din plastic sau metal. Dupa sterilizare, obiecte trebuie clatite cu apa curata care a fost fiarta si racita in prealabil.

Sterilizarea cu ultraviolete

Aceasta metoda presupune utilizarea unui echipament pe baza de leduri ce produc lumina ultravioleta si deterioreaza ADN-ul microorganismelor, ceea ce impiedica dezvoltarea acestora. Prin aceasta metoda se distrug bacteriile, virusurile si fungii, in mai putin de 3 minute [3].

    3. Depoziteaza elementele sterilizate in mod corect

Este de preferat sa pastrezi biberoanele si accesoriile sterilizate in aparatul sau recipientul folosit pentru acest procedeu si sa le scoti doar atunci cand vrei sa le utilizezi. Le poti pastra si pe un prosop sau intr-un vas curat si sterilizat, pe care sa il folosesti doar pentru acest lucru.

Indiferent pentru ce metoda de sterilizare optezi, asigura-te ca respecti indeaproape instructiunile oferite de catre producatorul echipamentului sau a solutiilor alese. In cazul in care ai nevoie de mai multe informatii privind sanatatea bebelusului tau, discuta cu medicul pediatru.

Disclaimer:

Acest articol are rol de informare generala si nu substituie recomandarile unui specialist. Daca bebelusul tau are nevoie de ingrijiri medicale, adreseaza-te cat mai curand medicului pentru consultatie si tratament, daca este cazul!

Surse de informare:

[1] NHS Choices. Sterilising Baby Bottles. 2023, Accesat in data de 26 Ian. 2023.

[2] CDC. How to Clean, Sanitize, and Store Infant Feeding Items. Centers for Disease Control and Prevention, 15 June 2022, Accesat in data de 26 Ian. 2023.

[3] Ashton, Livvy. How to Sterilize Baby Bottles and Nipples. HMHB, 21 Aug. 2018, Accesat in data de 26 Ian. 2023.

 

Iti recomandam si:

  • Diareea este caracterizata de o intensificare a frecventei scaunelor si a consistentei acestora, insotita de dureri si crampe in zona abdominala. In cazul copiilor mici, acestia au deja un numar mai mare de scaune pe zi comparativ cu adultii.
  • Greutatea bebelusului este un bun indicator al sanatatii generale a acestuia si unul dintre aspectele atent monitorizate atat de medicul de familie sau de pediatru, cat si de parinti.[3] Daca profesionistii din domeniul sanatatii pot recunoaste semnele de alarma si stiu cat trebuie sa ia in greutate un bebe in mod normal, pentru tine, ca parinte, acest subiect poate reprezenta uneori un motiv de...
  • Diversificarea la bebelusi: ghid complet

    Diversificarea la bebelusi: ghid complet

    · 6 minute de citit
    Diversificarea sau trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la una semisolida si solida este o etapa importanta in viata unui bebelus si una esentiala pentru cresterea si dezvoltarea sa armonioasa. Poate fi insa si una dintre cele mai stresante perioade din viata parintilor.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor