Diareea la copii: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

4. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Diareea la copii

Diareea este caracterizata de o intensificare a frecventei scaunelor si a consistentei acestora, insotita de dureri si crampe in zona abdominala. In cazul copiilor mici, acestia au deja un numar mai mare de scaune pe zi comparativ cu adultii. Asadar, putem vorbi despre o problema atunci cand acest numar creste. Citeste in continuare despre diareea la copii, de ce apare si cum se manifesta, dar si cum poate fi tratata si prevenita.

Cauzele diareei la copii

Diareea poate aparea la copii din nenumarate cauze, fie de natura infectioasa, fie de natura alimentara. Uneori, aceasta poate marca un simptom al unei alte afectiuni. Iata care sunt principalele cauze ce merita mentionate.

Infectiile virale

Numeroase virusuri pot duce la aparitia diareei, in special la copii. Printre acestea, se numara rotavirusurile, care reprezinta principala cauza a aparitiei diareei la copiii cu varsta sub 5 ani, dar si norovirusurile sau adenovirusurile. Unele dintre acestea pot duce si la aparitia unor simptome respiratorii pe langa cele digestive.

Infectiile bacteriene

Infectiile cu E.coli, Salmonella sau alte bacterii afecteaza sistemul digestiv, asa ca provoaca si aparitia acestui simptom. Diareea infectioasa la copii de natura bacteriana este in general contractata in urma consumului de alimente sau apa contaminate. Aceasta poate aparea si in timpul sau dupa vacante, daca micutii consuma apa neimbuteliata.

Parazitii intestinali

Copiii pot intra in contact cu astfel de paraziti atingand obiecte contaminate si apoi ducand mainile la gura. Acestia se pot transmite destul de usor, chiar si la joaca in parc, daca exista materii fecale de la animale care nu au fost curatate. Giardia este unul dintre parazitii care poate fi contractat astfel.

Intolerantele alimentare

Diareea se afla printre principalele simptome care isi fac aparitia atunci cand o persoana are intoleranta la anumiti compusi alimentari (lactoza, gluten). Copiii cu astfel de intolerante au de-a face cu diaree dupa ce consuma alimente din aceste categorii (lapte si produse lactate, paine etc.).

Alergiile

Alergiile alimentare provoaca o gama variata de simptome, printre care se poate afla si diareea. Ele pot provoca si voma sau greata, dureri in zona abdominala, eruptii pe piele sau pot chiar sa afecteze cresterea in greutate.

Anumite medicamente

Daca micutii trebuie sa urmeze un tratament pe baza unor medicamente cu administrare orala, exista riscul ca acestia sa aiba de-a face cu diareea. Unele dintre acestea, cu precadere antibioticele, pot afecta flora intestinala, motiv pentru care este posibil sa apara astfel de manifestari.

Diferite boli ale sistemului digestiv

Afectiunile colonului se pot numara de asemenea printre cauzele diareei la copii. Colita este un bun exemplu, dar si sindromul colonului iritabil, care poate fi prezent intr-un procent destul de mare la copiii mai mari.

Simptomele diareei la copii

Principalul simptom al diareei la copii este reprezentat de scaunele frecvente, cu o consistenta moale. Nu exista un standard referitor la numarul de scaune, aceea fiind prezente mult mai des decat de obicei. Ele sunt de obicei insotite si de crampe, balonare si disconfort abdominal, ocazional si greata sau voma.

Uneori, pot aparea si simptome mai grave, precum febra, oboseala pronuntata si stare de slabiciune, refuzul hranei, prezenta sangelui in scaun sau chiar si pierderea in greutate. In aceste situatii, este recomandat sa mergi imediat la medic.

Tipuri de diaree la copii

Diareea poate fi de doua tipuri, in functie de durata simptomelor. Astfel, putem diferentia intre diareea acuta si cea cronica.

Diareea acuta

Acest tip de diaree este de scurta durata, simptomele fiind prezente de obicei cateva zile, maximum doua saptamani. In general, diareea acuta este asociata cu cauzele virale si poate trece de la sine.

Diareea cronica

De cealalta parte, diareea cronica este de lunga durata, simptomele fiind prezente mai mult de doua saptamani. Acestea pot marca prezenta unei afectiuni, asa ca este necesar sa ceri sfatul medicului.

Posibile complicatii si riscuri asociate

Desi diareea nu reprezinta o problema grava, aceasta poate fi periculoasa pentru bebelusi si copii mici. Acest lucru se intampla deoarece corpul pierde multe lichide si poate aparea deshidratarea care, in cazul copiilor, are loc mult mai rapid. De aceea, parintii trebuie sa se asigure ca micutii primesc suficiente lichide.

Daca acestia devin apatici, au pielea uscata, urineaza mai rar si plang fara lacrimi, atunci este vorba de un caz mai sever de deshidratare. In aceste situatii, este recomandat sa ceri sfatul unui medic pentru a lua cele mai potrivite masuri.

Diagnostic

Investigatiile recomandate difera in functie de severitatea simptomelor. In general, medicul realizeaza doar un examen clinic si pune o serie de intrebari referitoare la simptome sau istoricul medical. Ocazional, poate realiza analize ale scaunului pentru a depista eventuale virusuri, bacterii sau paraziti. Daca, insa, simptomele sunt mai severe si persistente, se pot realiza si alte investigatii mai elaborate.

Tratament

Desi diareea la copii trece de cele mai multe ori de la sine, este important ca parintii sa actioneze imediat. In majoritatea cazurilor, nu este nevoie strict de tratament, insa sunt necesare cateva masuri pentru a preveni deshidratarea si a nu agrava simptomele. Asadar, mare parte dintre aceste masuri nu sunt un tratament in sine, ci mai degraba un mod de ingrijire in caz de diaree.

Rehidratarea

Acest pas este esential pentru a reduce deshidratarea si ar trebui realizat inca de la debutul simptomelor. Pentru a reface echilibrul lichidelor din organism, se recomanda sarurile de rehidratare si consumul de apa imbuteliata sau ceaiuri fara zahar. Cantitatea ar trebui dozata in functie de greutatea copilului, astfel incat acesta sa primeasca, in primele 4 ore, aproximativ 50 de mililitri de lichide per kilogram.

Aceste metode se recomanda doar daca micutul nu vomita. In cazul in care acesta nu poate ingera lichidele, ele ar trebui administrate intravenos. Asadar, se recomanda vizita la medic.

Alimentatia

Pentru a nu agrava si mai tare simptomele, este recomandat ca micutul sa primeasca alimente precum paine prajita, orez sau altele care se pot digera cu usurinta. In cazul diareei la copii mici si sugari, acestia nu ar trebui sa consume lapte de vaca pe perioada in care se manifesta simptomele. Laptele matern nu va cauza probleme si nici laptele praf, atata timp cat se opteaza pentru o formula speciala.

Medicamentele

In anumite cazuri, medicul poate recomanda medicamente care sa ajute la ameliorarea simptomelor. Acest lucru difera de la copil la copil, in functie de gravitatea simptomelor si de cauza care a dus la aparitia diareei.

Prevenire

De multe ori, diareea la copii este cauzata de factori ce pot fi controlati. Asadar, se recomanda luarea unor masuri de precautie care sa limiteze riscurile de aparitie a acestor simptome.

Igiena

Diareea infectioasa la copii se transmite foarte usor, daca micutii nu se spala pe maini sau intra in contact cu alte persoane bolnave. De aceea, este important ca acestia sa cunoasca importanta igienei si sa se spele pe maini mereu cand se intorc de la joaca, inainte sa manance sau sa isi atinga fata si gura.

Va trebui ca micutii sa tina cont de aceste reguli nu doar acasa, ci si la gradinita si la scoala. Diareea infectioasa se transmite foarte rapid in colectivitate, asa ca igiena este chiar mai importanta in aceste locuri.

Pastrarea corecta a alimentelor

Alimentele perisabile vor trebui depozitate in frigider si vor trebui preparate corect. Fructele si legumele trebuie spalate inainte de a fi consumate, iar carnea gatita bine. Desigur, acestea trebuie consumate inainte de expirarea termenului de valabilitate si doar daca nu prezinta semne de alterare.

Utilizarea apei din surse sigure

Apa contaminata se numara deseori printre cauzele diareei. De aceea, se recomanda apa imbuteliata sau o sursa sigura pentru consum, gatit si chiar si pentru igiena orala. Nu este obligatoriu sa cumperi apa plata daca stii ca cea de la robinet este buna, insa ar trebui sa o testezi inainte sa i-o oferi micutului.

Vaccinul impotriva rotavirusului

Rotavirusul este cea mai comuna cauza a aparitiei diareei la copiii mici. De aceea, medicii pediatri recomanda acest vaccin, care poate fi administrat pana la varsta de 2 ani.

Diareea la copii poate aparea din numeroase cauze, majoritatea nefiind grave, si dureaza de obicei o perioada destul de scurta. Printr-o ingrijire atenta, poti contribui la ameliorarea simptomelor, dar daca acestea persista sau se agraveaza, ia imediat legatura cu un medic.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor