Neutrofile: ce sunt, valori normale, rol

6. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Neutrofile

 

Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sange. Rolul lor este de a elimina si digera bacteriile si fungii pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa vindece ranile.

Ce sunt neutrofilele?

Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sange, numite si leucocite, care actioneaza ca prima linie de aparare a sistemului imunitar.

Exista trei tipuri de celule albe din sange: granulocite, limfocite si monocite. Neutrofilele sunt un subset de granulocite, impreuna cu celule eozinofile si bazofile. Impreuna, celulele albe din sange te protejeaza de infectie si leziuni.

Celulele albe din sange reprezinta aproximativ 1% din totalul celulelor sanguine ale corpului si sunt o parte importanta a sistemului imunitar. Neutrofilele reprezinta 50% pana la 75% din celulele albe din sange [1].

Neutrofilele se formeaza in maduva osoasa si trec din organism in sange, tesuturi si ganglioni limfatici. Acestea traiesc mai putin de o zi, astfel incat maduva osoasa produce in mod constant altele noi.

Neutrofilele sunt de culoare deschisa. Cand medicul examineaza celulele la microscop, un colorant le schimba culoarea, astfel incat acestea sa fie vizibile. Neutrofilele au o forma sferica atunci cand se afla in repaus, dar isi schimba forma pentru a lupta impotriva infectiilor [2].

Valori normale

In cazul in care medicul considera ca numarul de neutrofile poate fi scazut sau mare, poate solicita efectuarea unui test medical.

Testele medicale care verifica starea de sanatate a neutrofilelor includ [1],[2]:

 • hemoleucograma completa (CBC):
 • numarul absolut de neutrofile (ANC):
 • biopsia maduvei osoase.

Numarul de neutrofile din organism trebuie sa ramana intr-un anumit interval pentru a ajuta corpul sa functioneze normal. In cazul in care numarul de neutrofile este prea mare sau prea mic, te poti confrunta cu o problema de sanatate precum [2]:

 • neutropenia. Neutropenia este o problema de sanatate care apare in cazul in care numarul de neutrofile este prea scazut, provocand inflamatii si infectii repetate. Cauzele neutropeniei includ tratamente oncologice, o boala autoimuna, deficit de vitamine sau o infectie.
 • neutrofilia. Neutrofilia, cunoscuta si sub numele de leucocitoza neutrofila, apare atunci cand numarul de neutrofile este prea mare, ceea ce este adesea rezultatul unei infectii bacteriene. Pentru a combate infectia, neutrofilele imature trec din maduva osoasa prea rapid si intra in fluxul sanguin.

Modificari ale nivelului de neutrofile sunt adesea un semn al unor modificari mai semnificative ale nivelului de celule albe din sange.

Cantitatea si proportia de celule albe din sange se schimba in timp cu varsta si alte evenimente, cum ar fi sarcina. In timp ce valorile normale pentru fiecare persoana pot fi usor diferite, unele intervale utilizate in mod obisnuit includ [3]:

copil

13.000-38.000 pe mm3 (neutrofile pe microlitru)

sugar cu varsta de 2 saptamani

5.000-20.000 pe mm3 (neutrofile pe microlitru)

adult

4.500-11.000 pe mm3 (neutrofile pe microlitru)

femeie gravida (al treilea trimestru)

5.800-13.200 pe mm3 (neutrofile pe microlitru)

La adulti, un numar de peste 11.000 pe mm3 de celule albe in sange este considerat ridicat. Leucocitoza neutrofila apare atunci cand o limita inferioara a nivelului de neutrofilele din sange este de 2.500 pe mm3. [3].

Numarul normal de neutrofile depinde de diferiti factori, cum ar fi varsta, dar, in general, un nivel scazut de neutrofile este mai mic de 45% din totalul celulelor albe din sange.

Intervalul normal de neutrofile la un adult sanatos este intre 2.500 si 7.000 pe mm3 de neutrofile pe microlitru. Orice numar mai mare de 7.000 sau mai mic de 1.500 mm3 te expune riscului unei afectiuni neutrofile [3].

Rolul netrofitelor

 

Rolul netrofitelor

 

Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sange, o parte importanta a sistemului imunitar si care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Cand microorganisme, bacterii sau virusuri, intra in organism, neutrofilele sunt una dintre primele celule imune care reactioneaza. Ele ajung la locul infectiei, unde distrug microorganismele ingerandu-le si eliberand enzime care le ucid [4]. 

De asemenea, neutrofilele stimuleaza raspunsul altor celule imune. Corpul  va reactiona prin roseata si inflamatie, in timp ce neutrofilele incep procesul de reparare al tesuturilor, vindecand leziunile sau daunele [5].

Ia masuri pentru a mentine numarul de neutrofile intr-un interval sanatos, evitand infectia prin [5]:

Aportul de suplimente alimentare nu poate inlocui un tratament medical. Daca te confrunti cu reactii adverse, intrerupe cura si contacteaza un medic specialist!

Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sange care ajuta organismul uman sa lupte impotriva infectiilor, de aceea monitorizarea valorilor normale acestora este importanta. 

Daca ai probleme de sanatate, adreseaza-te medicului specialist pentru a obtine un diagnostic corect si tratamentul adecvat conditiei tale de sanatate!

Surse de informare:

[1] Web Md. “What to Know About Neutrophils.”, Web Md, 2021,

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-neutrophils Accesat in 26.01.2023.

[2] Cleveland Clinic. “Neutrophils.”, Cleveland Clinic, 2023,

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22313-neutrophils Accesat in 26.01.2023.

[3] Lyrad K. Riley, Jedda Rupert. “Evaluation of Patients with Leukocytosis”, Am Fam Physician. 2015;92(11):1004-1011, 

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/1201/p1004.html Accesat in 26.01.2023.

[4] National Cancer Center. “Neutrophil”,National Cancer Center, 2023,

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/neutrophil Accesat in 26.01.2023.

[5] Huizen, Jenipher. “What are neutrophils and what do they do?” Medical News Today, 2023, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323982#results Accesat in 26.01.2023.

 

 • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
 • Dr.Hart Maneziu si Vitamina B6 contine magneziu sub forma organica de citrat, perfect absorbit de corpul uman.
 • Dr. Max Vitamina C + Zinc este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. De asemenea, vitamina C contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, iar zincul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, a parului, a unghiilor si a pielii.
 • Dr.Hart Vitamina C 1000mg + Zinc este necesar in special in sezonul rece, cand sistemul imunitar este slabit.

  Iti recomandam si:

  • Limfa este un lichid esential pentru organism, cu rol de baza in buna functionare a sistemului limfatic. Alaturi de alte elemente ale acestui ansamblu complex, limfa asigura mentinerea unui nivel optim al fluidelor in corp, elimina deseurile celulare si absoarbe grasimile tractului digestiv. Blocajele, afectiunile sau infectiile pot afecta activitatea sistemului limfatic.
  • Neutrofile scazute: cauze, simptome, tratament

   Neutrofile scazute: cauze, simptome, tratament

   · 5 minute de citit
   Neutropenia este o problema de sanatate care apare in cazul in care numarul de neutrofile este prea scazut, provocand inflamatii si infectii repetate. Cauzele neutropeniei pot include tratamentul oncologic, o boala autoimuna sau o infectie.
  • Neutrofilia sau nivelul crescut de neutrofile apare de obicei atunci cand organismul uman se lupta cu o infectie sau inflamatie, in caz de boala sau daca suferi de leziuni. Scaderea nivelului de neutrofile implica tratarea cauzei care sta la baza neutrofiliei.
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
  Citiți mai multe de la acest autor
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
  Citiți mai multe de la acest autor