Miocardita: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

14. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
Miocardita: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Miocardita nu este o conditie medicala atat de comuna precum alte probleme care afecteaza buna functionare a principalului organ vital - inima. Cu toate acestea, miocardita este cauza cresterii ratei de mortalitate, in special in statele unde nu exista suficiente resurse de sanatate, iar prezenta insectelor si parazitilor este crescuta.

Simptomele miocarditei sunt deseori imperceptibile deoarece afectiunea in sine se reprezinta printr-o inflamatie a muschiului cardiac, provocand o scadere a capacitatii inimii de a pompa sange in mod normal. Fiind o conditie medicala despre care multi dintre noi nu suntem informati, ti-am pregatit un articol in urma caruia sa descoperi ce este miocardita, care sunt manifestarile cele mai comune si ce optiuni de tratament exista.

In cazul in care suferi de afectiuni ale inimii, nu ezita sa consulti de urgenta un medic specialist.

Ce este miocardita?

Miocardita este o inflamatie a miocardului, muschiul cardiac aflat in mijlocul inimii. Odata ce miocardul incepe sa se inflameze, capacitatea inimii de a pompa sange in organism scade, dezechilibrand ritmurile cardiace (palpitatii) si provocand aparitia aritmiilor. Aritmiile se refera la ritmuri cardiace rapide, chiar si atunci cand individul nu depune efort, sau neregulate.

In cele mai dese cazuri, miocardita este provocata de infectia organismului cu un virus. In alte cazuri, inflamatia miocardului se produce in urma administrarii unor tratamente medicamentoase ca o reactie adversa a organismului la substantele din medicamente. In momentul inflamarii, pot aparea si principalele semne si simptome: dureri in piept, oboseala, dificultati de respiratie chiar si fara depunerea vreunui efort, batai rapide si neregulate ale inimii.

Miocardita severa slabeste inima, astfel ca restul organismului nu mai primeste o cantitate suficienta de sange. Cheagurile de sange se pot forma astfel in jurul inimii sau chiar in interiorul organului vital, ceea ce poate duce foarte usor la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord.

Aceste simptome sunt destul de comune si in randul altor afectiuni cardiace, mai ales durerile in piept, de aceea este important sa discuti cu un doctor cardiolog care sa evalueze conditia inimii si starea de sanatate generala.

Miocardita: Epidemiologie

Miocardita a fost considerata o conditie medicala rara pana cand cercetatorii din domeniul sanatatii au depus eforturi intense in ultimele decenii pentru a scoate in evidenta importanta epidemiologica a miocarditei. Un studiu realizat in anul 2021 arata ca majoritatea pacientilor care sufera de miocardita sunt in proportie de 82% adultii tineri si persoanele de sex masculin.

Alt studiu realizat de specialistii din domeniul sanatatii in anul 2020, a inclus evaluarea miocarditei in 195 de tari intr-un interval de aproximativ 27 de ani (1990 - 2017). Se pare ca in aceasta perioada au existat mai mult de 1,80 de milioane de cazuri de miocardita la nivel mondial - cazurile fiind mult mai frecvente in 2017. Numarul global de decese cauzate de miocardita in 2017 a fost estimat la aproximativ 46.486, unde cea mai mare rata a mortalitatii a fost constata in Oceania, cel mai probabil din cauza resurselor de sanatate insuficiente din aceasta regiune.

In mai multe studii, miocardita a fost gasita in proportii mari la pacientii care sufera de insuficienta cardiaca congestiva neexplicabila, de aritmii ventriculare neexplicabile sau de fibrilatie artiala. Inflamarea miocardului a fost observata si la pacientii cu cardiomiopatie congestiva idiopatica, sugerand ca o inflamatie persistenta poate fi asociata cu cardiomiopatia dilatata.

Mai mult decat atat, exista dovezi clare evidentiate in cercetarile propuse care prezinta diferentele dintre manifestarile miocarditei la barbati si la femei, influentate de caracteristicile clinice, de laborator si fiziopatologice. Astfel, miocardita este diagnosticata mai frecvent la barbati decat la femei. Barbatii sunt mai predispusi sa experimenteze o forma severa a miocarditei, in timp ce femeile se intalnesc cu un risc mai mic de deces sau cu necesitatea unui transplant de inima. 

Cum se produce miocardita

Miocardita este, de fapt, un rezultat al raspunsului imun din partea organismului la un stimul declansator, cum ar fi o infectie sau la administrarea unor medicamente si substante toxice. Inflamarea miocardului se produce in absenta ischemiei acute sau cronice predominante caracteristice bolii coronariene.

Specialistii in domeniul sanatatii il prezinta ca pe un sindrom clinic de inflamatie miocardica neischemica care rezulta dintr-un grup eterogen de boli infectioase, imune si nonimune. Din punct de vedere histopatologic, miocardita se caracterizeaza printr-un infiltrat celular inflamator care prezinta sau nu dovezi de vatamare a miocitelor.

Tipuri de miocardita

Chiar daca miocardita este o conditie medicala rara a carei cauze nu pot fi identificate in mod concludent, s-au putut delimita mai multe tipuri de miocardita in functie de:

Clasificarea clinicopatologica

  • Miocardita fulminanta reprezinta o boala severa dezvoltata in urma unei infectii virale, ceea ce duce la deteriorarea brusca a organelor vitale;
  • Miocardita acuta ia forma unei disfunctii cardiace si poate raspunde eficient la un tratament adecvat;
  • Miocardita cronica activa se poate ameliora in urma unui tratament corespunzator, dar exista riscuri mari de recidivare, dezvoltand ulterior disfunctii cardiace;
  • Miocardita cronica persistenta se prezinta sub forma unei inflamatii persistente, dar fara sa produca orice tip de disfunctie cardiaca.

Clasificarea patologica

  • Miocardita limfocitara care este produsa de infectii virale si autoimune;
  • Miocardita eozinofilica, fiind denumita si miocardita de sensibilitate;
  • Miocardita Granulomatous, fiind miocardita cu celule gigant;
  • Miocardita neutrofilica care este produsa de infestarea cu bacterii si fungi.

Clasificarea etiologica

  • Miocardita infectioasa;
  • Miocardita asociata consumului de droguri si alte substante nocive;
  • Miocardita produsa de bolile post virale autoimune mediate.

Miocardita: Cauze principale

Cel mai adesea, cauzele miocarditei sunt inexplicabile si nu pot fi identificate. Exista o serie de cauze principale care pot produce inflamarea muschiul cardiac, dar riscul de a dezvolta miocardita este rar.

Cauzele potentiale descoperite de specialistii in domeniul sanatatii includ:

Virusii si bacteriile

Multi virusi sunt asociati cu miocardita, inclusiv acei virusi care provoaca starile de raceala si gripa comune, printre care: virusul COVID-19, hepatita B si C, parvovirus si un anumit tip de herpes.

Infectiile gastro-intestinale cauzate de ecovirusuri, mononucleoza cauzata de virusul Epstein-Barr si rujeola pot fi de asemenea, cauze potentiale pentru inflamarea miocardului si producerea miocarditei. Totodata, afectiunea este comuna si la persoanele infectate de virusi cu transmitere sexuala, precum HIV sau SIDA.

In cazul bacteriilor, se cunosc diferite tipuri care pot provoca miocardita, dintre care: stafilococul, streptococul, bacteriile care provoaca difterie si bacteriile transmise de capuse responsabile pentru boala Lyme.

Parazitii

Printre parazitii care pot provoca inflamarea miocardului si miocardita se numara: trypanosoma si toxoplasma, inclusiv parazitii care sunt transmisi prin intermediul insectelor si pot provoca o conditie medicala numita boala Chagas. Cu toate acestea, boala Chagas este mult mai frecventa in America Centrala si de Sud decat in restul regiunilor, dar se pot transmite prin intermediul calatorilor si imigrantilor din zonele respective.

Ciupercile

Infectiile cu mucegai, cum ar fi aspergillus, infectiile cu candida, dar si cu alte tipuri de ciuperci, cum ar fi histoplasma (adesea regasita in excrementele pasarilor), pot provoca miocardita, in special in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

Miocardita poate fi provocata si in cazul in care esti expus la:

Tratamente medicamentoase

Anumite medicamente, in special cele ilegale, ar putea provoca o reactie alergica sau toxica in organism. Tratamentele medicamentoase care pot fi nocive includ: medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, unele medicamente destinate sa amelioreze o raceala sau gripa si alte substante ilegale, cum ar fi cocaina.

Produse chimice si/sau radiatii

Expunerea indelungata la anumite substante chimice (monoxidul de carbon, radiatii), mai ales daca iti desfasori activitatea in industria chimica sau de productie, pot reprezenta o cauza posibila a miocarditei.

Alte afectiuni medicale

Anumite conditii medicale pot sta la baza dezvoltarii miocarditei, precum: lupusul, granulomatoza Wegener, arterita cu celule gigant si arterita takayasu.

Cum se manifesta miocardita: Simptome

In stadiul incipient al miocarditei, este posibil sa te confrunti cu simptome si manifestari usoare, precum senzatii de durere in piept, batai rapide sau neregulate ale inimii si/sau dificultati de respiratie. In alte cazuri, s-ar putea ca unele persoane sa nu resimta deloc simptomele miocarditei atunci cand inflamatia muschiul cardiac este inca usoara.

Semnele si simptomele miocarditei variaza in functie de cauza care a provocat inflamarea miocardului. Principalele manifestari includ:

  • Dureri in piept;
  • Aritmii;
  • Dificultati de respiratie, atat cand pacientul se afla in repaus, cat si in timpul activitatilor fizice;
  • Acumularea de lichid si umflarea picioarelor si gleznelor;
  • Oboseala si senzatii de ameteala;
  • Alte semne si simptome asemanatoare unei infectii virale, cum ar fi: dureri de cap, de corp, dureri articulare, febra si frisoane, durere in gat sau diaree.

In unele cazuri, manifestarile miocarditei pot fi similare cu cele ale unui atac de cord, mai ales cand afectiunea este severa. Daca te confrunti cu dureri in piept inexplicabile sau dificultati de respiratie, consulta de urgenta un medic specialist.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

In cazul in care te intalnesti cu oricare dintre simptomele si manifestarile mentionate anterior, chiar si in conditii foarte usoare, este important sa faci o evaluare generala a conditiei tale de sanatate.

Desi cazurile usoare de miocardita se pot imbunatati de la sine si adoptand un stil de viata echilibrat, pot fi necesare anumite tratamente medicamentoase si/sau interventii chirurgicale, in functie de concluzia medicului specialist in vederea starii de sanatate.

Cum se diagnosticheaza miocardita

Daca te confrunti cu una sau mai multe dintre manifestarile asociate miocarditei, consulta de urgenta un medic specialist. Medicul te va suspune unui examen general de evaluare, intrebandu-te despre istoricul medical si despre simptomele pe care le simti. In urma acestor analize, medicul poate propune o serie de teste pentru identificarea miocarditei:

  • Electrocardiograma. Acest test rapid arata comportamentul ritmic al inimii si poate detecta bataile neregulate;
  • Radiografia toracica. Cu ajutorul imaginilor cu raze X generate de radiografia toracica, medicul poate sa vada dimensiunea si forma inimii, precum si daca exista o acumulare de lichid in interiorul sau in jurul inimii care ar putea fi legata de insuficienta cardiaca;
  • RMN cardiac. Un astfel de RMN va genera imagini cu forma, dimensiunea si structura inimii tale. RMN-ul cardiac poate identifica semne de inflamatie la nivelul muschiului cardiac;
  • Ecocardiografie. Reprezinta un test care utilizeaza undele sonore pentru a genera imagini in miscare ale batailor inimii. O ecocardiograma poate arata cat de bine pompeaza inima si daca exista un cheag de sange in inima sau lichid in jurul inimii;
  • Teste de sange. Testele de sange sunt utilizate pentru a verifica nivelurile anumitor proteine (enzime) care pot semnala leziuni la nivelul miocardului;
  • Cateterism cardiac si biopsie musculara cardiaca. Acest lucru se realizeaza prin introducerea unui tub de dimensiuni mici intr-o vena din picior sau din gat, care este directionat spre inima. In unele cazuri, medicii folosesc un instrument special pentru a indeparta o mostra de tesut muscular cardiac (biopsie) pentru analiza de laborator pentru identificarea inflamatiei sau a unei infectii.

Miocardita: Optiuni de tratament

Cu un tratament adecvat, miocardita poate fi ameliorata, scazand in acelasi timp riscul de recidivare. Tratamentul pentru miocardita se ofera in functie de cauza si simptomele cu care se confrunta pacientul:

  • Tratamente medicamentoase. In unele cazuri de miocardita, mai ales pentru miocardita usoara, pacientii s-ar putea sa nu aiba nevoie decat de odihna suficienta si un tratament medicamentos;
  • Interventii si proceduri chirurgicale care se aplica in cazul miocarditei severe:
    • Utilizarea dispozitivelor de sistare ventriculara - aceste dispozitive ajuta la pomparea sangelui din ventricule (camerele inferioare ale inimii) catre restul corpului;
    • Utilizarea pompelor intra-aortice - se introduce un tub subtire (cateter) intr-un vas de sange din picior pe care medicul il ghideaza spre inima folosind un sistem de imagistica cu raze X;
    • Utilizarea unui dispozitiv pentru oxigenarea membranei extracorporale - un astfel de dispozitiv este destinat sa imite functia plamanilor, eliminand dioxidul de carbon si adaugand oxigen in sange;
    • Transplant de inima - este indicata doar in cazul miocarditei severe care pune in pericol functionalitatea inimii din toate punctele de vedere.

Cum se poate preveni miocardita?

Nu exista un program specific care poate fi urmat pentru a preveni miocardita, dar un stil de viata sanatos va reduce riscul aparitiei afectiunilor miocardice. Dar, la fel ca in cazul tuturor afectiunilor stimulate de infectarea cu virusi si paraziti, poti sa iei urmatoarele masuri:

  • Evita persoanele care se confrunta cu o boala virala sau asemanatoare gripei;
  • Urmeaza o buna igiena, cum ar fi spalarea si dezinfectarea regulata a mainilor, purtarea mastii in spatiile publice aglomerate etc.;
  • Evita partenerii sexuali care au fost infectati cu o boala cu transmitere sexuala si evita sexul cu mai multi parteneri deodata;
  • Evita spatiile infestate cu capuse;
  • Vaccineaza-te impotriva virusilor comuni, cum ar fi COVID-19, HPV etc.;
  • Consuma suplimente alimentare destinate sa intareasca sistemul cardiovascular.

Ramai informat cu privire la afectiunile care iti pot pune viata in pericol! Consulta un medic specialist daca apar simptome sau manifestari care iti afecteaza conditia fizica si emotionala generala.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare si alte produse farmaceutice pot imbunatati calitatea vieti si pot ameliora manifestarile unei afectiuni miocardice. Intreaba medicul specialist despre administrarea acestor suplimente.

Surse de informare

  1. Myocarditis - Diagnosis and treatment - Mayo Clinic
  2. Myocarditis Guide: Causes, Symptoms and Treatment Options (drugs.com)
  3. Myocarditis - Symptoms, diagnosis and treatment | BMJ Best Practice US
  4. Myocarditis - causes, symptoms & treatments | British Heart Foundation (bhf.org.uk)
  5. Myocarditis: Symptoms, Causes, and Treatment - ActiveBeat
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor