Merisoarele - beneficii si modalitati de a le utiliza

16. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit

Merisoarele sunt fructe de forma sferica, de culoare rosie si de mici dimensiuni. Acestea reprezinta un super-aliment, fiind bogate in nutrienti si substante biologic active, care exercita numeroase efecte favorabile in organism. 

La noi in tara merisoarele cresc in locuri izolate, prin urmare aceste fructe sunt importate din alte tari. Acestea se gasesc in comert adesea in variante congelate si uscate (deshidratate). Pe de alta parte, merisoarele sunt folosite si in productia de suplimente alimentare naturale. Afla care sunt beneficiile consumului de merisoare si cum le poti include in dieta!

Compozitia merisoarelor

Merisoarele sunt sarace in calorii, insa contin cantitati mari de fibre si de substante biologic active cu actiune antioxidanta, cum ar fi flavonoide – proantocianidine, quercetin, miricetina, acid ursolic, peonidina. Multe dintre aceste substante dau fructelor pigmentul caracteristic, insa sunt responsabile si de beneficiile acestui aliment. 

La 100 g, merisoarele proaspete contin:

  • 46 kcal;
  • 12 g carbohidrati;
  • 0,1 g lipide;
  • 0,4 g proteine;
  • 4,6 g fibre;
  • 13,3 mg vitamina C (22% din doza zilnica recomandata);
  • 0,4 mg mangan (18% din doza zilnica recomandata). 

Merisoarele contin in cantitati mici aproape toate vitaminele si mineralele. De asemenea, in starea proaspata acestea au un indice glicemic scazut si sunt destul de sarace in carbohidrati. Prin urmare, nu produc fluctuatii mari ale glicemiei. 

Beneficiile merisoarelor

Merisoarele si suplimentele care contin suc sau extract din acest fruct au fost intens studiate. Astfel, s-au descoperit o serie de beneficii ale acestora in organism. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca rezultatele sunt contradictorii si ca sunt necesare studii suplimentare. 

Iata ce potentiale beneficii sunt legate de consumul de merisoare:

Scaderea riscului de infectii urinare

Consumul zilnic de suc de merisoare este asociat cu scaderea riscului de recurenta a infectiilor urinare de tract inferior. Acest efect este vizibil in particular la femei (Fu et al., “Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis”). 

Se pare ca proantocianidinele din merisoare ar impiedica atasarea bacteriei E.coli de peretii interni ai tractului urinar si multiplicarea acesteia (Guay, “Cranberry and Urinary Tract Infections”). 

Sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular

Consumul regulat de merisoare ar avea beneficii si asupra sistemului cardiovascular, prin mentinerea sub control a factorilor de risc. In studiul “The Effects of Cranberry on Cardiovascular Metabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis”, Pourmasoumi et al. afirma ca suplimentarea cu merisoare ar imbunatati nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun), dar ar ajuta si la managementul tensiunii arteriale sistolice si indicelui de masa corporala. 

De asemenea, suplimentele cu merisoare administrate la pacientii cu diabet zaharat tip 2 ar reduce LDL-colesterolul si colesterolul total, arata Lee et al., in studiul “Effect of Cranberry Extracts on Lipid Profiles in Subjects with Type 2 Diabetes”. Prin toate aceste mecanisme, merisoarele ar putea scadea riscul de boli cardiovasculare.

Reducerea progresiei cancerelor

Merisoarele si substantele continute de acestea ar putea intarzia progresia cancerului si ar putea induce moartea celulelor canceroase in mai multe tipuri de cancer. 

Astfel, acestea demonstreaza un efect potential oncopreventiv si antiproliferativ (Weh et al., “Cranberries and Cancer: An Update of Preclinical Studies Evaluating the Cancer Inhibitory Potential of Cranberry and Cranberry Derived Constituents”). 

Sustinerea sanatatii orale

Sucul de merisoare ar putea fi benefic pentru reducerea placii bacteriene, deoarece poate impiedica aderenta bacteriilor in cavitatea orala (Koo et al., “Influence of Cranberry Juice on Glucan-Mediated Processes Involved in Streptococcus Mutans Biofilm Development”).

Modalitati de utilizare

Merisoarele pot fi introduse in alimentatia zilnica prin multe metode, cum ar fi:

1. Smoothie cu merisoare
Merisoarele congelate pot fi combinate cu diferite fructe si seminte, pentru a obtine un smoothie delicios. Spre exemplu, poti mixa merisoarele cu o banana si seminte de in. 

2. Prajitura cu merisoare
Merisoarele deshidratate sau cele proaspete pot fi adaugate in orice reteta de tarta sau chec cu fructe. Nu exagera insa cu prajiturile, pentru a mentine aportul caloric in limite normale. 

3. Suc de merisoare
Sucul de merisoare de casa se obtine prin presarea merisoarelor si amestecare cu apa. De asemenea, sucul de merisoare natural se gaseste in suplimente alimentare naturiste, fiind administrat sub forma de tinctura

4. Terci de ovaz cu merisoare
Terciul de ovaz se prepara din 250 ml lapte si 50 g ovaz. Mai pot fi adaugate seminte si fructe dupa preferinte. De asemenea, merisoarele uscate, proaspete sau congelate pot fi presarate pe deasupra. 

5. Iaurt cu seminte si merisoare
O alta modalitate de a consuma merisoarele (uscate, proaspete sau congelate) este in iaurtul cu seminte. Vei obtine o gustare bogata in nutrienti. 

Bineinteles, utilizarea merisoarelor in preparate nu se limiteaza la aceste exemple. Merisoarele pot fi combinate cu alte produse de dieta si nutritie, in functie de preferinte si de creativitatea fiecaruia. 

Asadar consumul regulat de merisoare prezinta beneficii potentiale pentru organism. Totusi, nu uita sa mentii o alimentatie sanatoasa in general.

Referinte:

  1. Fu, Zhuxuan, et al. “Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis.” The Journal of Nutrition, vol. 147, no. 12, 18 Oct. 2017, pp. 2282–2288, academic.oup.com/jn/article/147/12/2282/4727969, 10.3945/jn.117.254961. Accessed 14 Mar. 2022.
  2. Guay, David R.P. “Cranberry and Urinary Tract Infections.” Drugs, vol. 69, no. 7, May 2009, pp. 775–807, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19441868/#:~:text=Cranberry%20has%20been%20effective%20in,impairing%20colonization%20and%20subsequent%20infection., 10.2165/00003495-200969070-00002. Accessed 14 Mar. 2022.
  3. Pourmasoumi, Makan, et al. “The Effects of Cranberry on Cardiovascular Metabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Clinical Nutrition, vol. 39, no. 3, Mar. 2020, pp. 774–788, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31023488/, 10.1016/j.clnu.2019.04.003. Accessed 14 Mar. 2022.
  4. Lee, I. T., et al. “Effect of Cranberry Extracts on Lipid Profiles in Subjects with Type 2 Diabetes.” Diabetic Medicine, vol. 25, no. 12, Dec. 2008, pp. 1473–1477, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19046248/, 10.1111/j.1464-5491.2008.02588.x. Accessed 14 Mar. 2022.
  5. Koo, H., et al. “Influence of Cranberry Juice on Glucan-Mediated Processes Involved in Streptococcus Mutans Biofilm Development.” Caries Research, vol. 40, no. 1, 16 Dec. 2005, pp. 20–27, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16352876/, 10.1159/000088901. Accessed 14 Mar. 2022.
  6. Weh, Katherine, et al. “Cranberries and Cancer: An Update of Preclinical Studies Evaluating the Cancer Inhibitory Potential of Cranberry and Cranberry Derived Constituents.” Antioxidants, vol. 5, no. 3, 18 Aug. 2016, p. 27, www.mdpi.com/2076-3921/5/3/27/htm, 10.3390/antiox5030027. Accessed 14 Mar. 2022.