Maseaua de minte: ce este si ce trebuie sa stii despre ea

21. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Maseaua de minte

Descopera, in randurile ce urmeaza, un ghid cu informatii utile despre maseaua de minte. Vei descoperi ce este, cum si de ce apare, dar si simptomele sale caracteristice. De asemenea, vei afla despre problemele pe care le poate cauza, cum sa le previi si care sunt solutiile de tratament. 

Ce este maseaua de minte?

Maseaua de minte, cunoscuta si sub numele de al treilea molar, este ultimul dinte care apare in gura unei persoane, de obicei intre varsta de 17 si 21 de ani. Acesti dinti se gasesc la extremitatile ambelor arcade dentare, atat de sus, cat si de jos. Aproximativ 35% din populatie nu dezvolta masele de minte, in timp ce altii pot avea una, doua, trei sau chiar patru masele de minte [1].

In unele cazuri, maselele de minte nu au suficient spatiu pentru a erupa complet sau chiar deloc. Acestea sunt cunoscute ca fiind "impactate" si pot cauza o serie de probleme. 

Cand si de ce apare maseaua de minte?

Maseaua de minte, cunoscuta si sub numele de al treilea molar, este ultimul dinte care se dezvolta. De obicei, aceasta apare intre varstele de 17 si 24 de ani, dar intervalul poate varia in functie de fiecare individ. Pot exista si cazuri in care maseaua de minte apare mai devreme sau mai tarziu, in functie de factorii genetici, de spatiul disponibil in gura si de alte probleme individuale. In general, maseaua de minte apare dupa ce celelalte masele permanente sunt deja in gura si au format un arc dentar stabil [2].

Maselele de minte sunt un vestigiu al stramosilor nostri, care aveau nevoie de acesti dinti pentru a manca alimente dure, precum nuci, seminte, radacini si carne cruda. In timp, dieta oamenilor s-a schimbat si a devenit mult mai moale, ceea ce a redus necesitatea acestor dinti. Din acest motiv, maseaua de minte nu mai este necesara in alimentatie si poate cauza mai multe probleme decat beneficii [3]. 

Genetica joaca, de asemenea, un rol in aparitia maselei de minte. Unii oameni pot sa nu dezvolte deloc masele de minte, in timp ce altii pot sa dezvolte una, doua sau chiar toate cele patru masele de minte. Exista cercetari care sugereaza ca genele pot influenta dezvoltarea maselelor de minte si pot determina daca acestea vor fi incluse sau nu in arcada dentara [2].

Simptomele aparitiei maselei de minte

Simptomele aparitiei maselei de minte pot varia de la persoana la persoana, dar exista cateva semne comune care pot indica aceasta situatie. Unul dintre primele simptome este durerea in regiunea din spate a gurii, in apropierea maxilarelor. Aceasta durere poate fi usoara sau severa si poate fluctua in intensitate de-a lungul timpului. 

Pe langa durere, inflamatia si roseata in zona gingiei pot indica aparitia maselei de minte. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de umflatura si disconfort la atingere. Un alt simptom comun este dificultatea la deschiderea gurii si la mestecare. Maseaua de minte care creste intr-o pozitie incorecta sau care nu are suficient spatiu poate provoca aceste dificultati [4]. 

Uneori, eruptia maselei de minte poate fi insotita de febra si umflarea ganglionilor limfatici cervicali. Aceste simptome apar de obicei atunci cand exista o infectie sau o inflamatie severa in jurul maselei de minte. 

Este important sa mentionam ca nu toate persoanele care au masele de minte vor experimenta aceste simptome, iar simptomele pot varia in functie de severitatea cazului. In cazul in care apar simptome precum durere, inflamatie, dificultati la deschiderea gurii sau febra, este recomandat sa consulti un medic stomatolog pentru evaluare si tratament adecvat [5].

Problemele cauzate de maseaua de minte

Problemele cauzate de maseaua de minte pot fi variate si pot provoca disconfort semnificativ. Iata cateva dintre cele mai frecvente:

1. Durerile severe: Maseaua de minte poate cauza dureri puternice atunci cand incepe sa creasca. Aceasta poate exercita presiune asupra dintilor adiacenti, provocand disconfort si durere. Durerile pot fi constante sau pot aparea si disparea in functie de activitatile pe care le faci, precum mestecatul sau vorbitul [3]. 

2. Probleme de aliniere a dintilor: Maselele de minte pot cauza deplasarea dintilor, ceea ce poate duce la probleme de aliniere si muscatura. Acestea pot impinge alti dinti, determinandu-i sa se incline sau sa se roteasca, ceea ce duce la o muscatura neregulata si la probleme de masticatie sau de vorbire [7].

3. Infectii si carii: Maseaua de minte poate provoca infectii daca nu este ingrijita corespunzator. Deoarece acestea sunt situate in partea din spate a gurii, este dificil sa le periezi si sa le cureti corect, ceea ce poate duce la acumularea de bacterii si la dezvoltarea cariilor sau a gingivitei [2]. 

4. Formarea chisturilor sau a tumorilor: In cazuri rare, maselele de minte pot duce la formarea de chisturi sau tumori in jurul dintilor, care pot afecta oasele maxilare si dintii din apropiere. Acestea necesita interventie chirurgicala pentru a fi indepartate [6]. 

Problemele cauzate de maseaua de minte

Cum sa previi complicatiile cauzate de maseaua de minte?

Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni aparitia complicatiilor frevent asociate eruptiei maselei de minte:

1. Igiena orala adecvata: O igiena orala corespunzatoare este esentiala pentru a preveni complicatiile cauzate de maseaua de minte. Acest lucru include periajul regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura, precum si vizitele de rutina la dentist. Mentinerea unei igiene orale adecvate poate reduce riscul de infectii si inflamatii asociate cu maseaua de minte [3]. 

2. Vizitele regulate la dentist: Un rol vital in prevenirea complicatiilor o joaca vizitele periodice la dentist. Medicul stomatolog poate detecta timpuriu orice problema legata de maseaua de minte si poate recomanda tratamentul adecvat inainte ca situatia sa se agraveze. 

3. Alimentatia sanatoasa: O dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru sanatatea generala, inclusiv pentru sanatatea orala. Alimentele dure pot ajuta la eruptia maselei de minte, in timp ce evitarea alimentelor prea dulci sau acide poate preveni cariile dentare [1]. 

4. Evitarea obiceiurilor nesanatoase: Fumatul si consumul excesiv de alcool pot creste riscul de complicatii legate de maseaua de minte, cum ar fi infectiile sau inflamatiile. Prin evitarea acestor obiceiuri, riscul de probleme dentare poate fi redus semnificativ [4]. 

Tratamente si solutii pentru maseaua de minte

In cazul in care apar probleme asociate eruptiei maselei de minte, porisbilele solutii propuse de medic sunt:

1. Extractia maselei de minte: In cazul in care maseaua de minte provoaca probleme precum durere, infectii sau afecteaza structura dentara, extractia este cea mai comuna solutie. Aceasta este o procedura chirurgicala efectuata de medicul specialist in chirurgie oromaxilofaciala, care indeparteaza maseaua problema [5].

2. Medicatia: Pentru a ameliora durerile cauzate de maseaua de minte, medicamentele pot fi o solutie temporara. Acestea pot include analgezice pentru a reduce durerea, antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia si antibiotice in cazul unei infectii. 

3. Ingrijirea orala: Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare este esentiala pentru prevenirea problemelor cauzate de maseaua de minte. Periajul corect si regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura pot ajuta la prevenirea acumularii de placa bacteriana si a infectiilor [7]. 

Maseaua de minte, cunoscuta si sub numele de cel de-al treilea molar, este ultima dintre dintii care apar, adesea cauzand disconfort si complicatii. Discuta cu medicul stomatolog despre implicatiile si complicatiile eruptiei maselei de minte.

 

Bibliografie:

  1. https://www.facebook.com/WebMD. “Dental Health and Wisdom Teeth.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/wisdom-teeth#1, accesat la 17.07.2023;
  2. “Impacted Wisdom Teeth - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wisdom-teeth/symptoms-causes/syc-20373808, accesat la 17.07.2023;
  3. NHS Choices. Overview - Wisdom Tooth Removal. 2020, www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/, accesat la 17.07.2023;
  4. “What Are Wisdom Teeth?” News-Medical.net, 14 Jan. 2019, www.news-medical.net/health/What-are-Wisdom-Teeth.aspx, accesat la 17.07.2023;
  5. “Wisdom Teeth - Better Health Channel.” Www.betterhealth.vic.gov.auwww.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wisdom-teeth, accesat la 17.07.2023;
  6. “Wisdom Teeth: Function, Location & Anatomy.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/23223-wisdom-teeth#:~:text=Wisdom%20teeth%20are%20your%20last, accesat la 17.07.2023;
  7. “Wisdom Tooth Extraction - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/wisdom-tooth-extraction/about/pac-20395268, accesat la 17.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor