Lumanarica: beneficii, proprietati, utilizari

12. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Lumanarica

 

Lumanarica, cunoscuta stiintific sub numele de Verbascum thapsus, este o planta medicinala cu flori galbene si frunze pufoase, care creste in mod obisnuit pe marginea drumurilor si in zonele uscate. De-a lungul istoriei, lumanarica a fost folosita in mod traditional pentru diverse afectiuni si este apreciata pentru beneficiile si proprietatile sale terapeutice. Acest articol exploreaza utilizarile lumanaricii si importanta acesteia in medicina naturala.

Beneficiile lumanaricii

Lumanarica are o serie de beneficii pentru sanatate, datorita compusilor activi continuti in frunzele si florile sale. Iata cateva dintre beneficiile cele mai semnificative ale lumanaricii:

 1. Proprietati antiinflamatorii: Extractele din lumanarica pot avea efecte antiinflamatorii asupra organismului. Acestea pot fi utile in tratarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita si guta.

 2. Efecte calmante si antispasmodice: Consumul de infuzie de lumanarica poate ajuta la calmarea tusei, iritatiei gatului si a altor afectiuni respiratorii. Planta este cunoscuta pentru proprietatile sale antispasmodice, care ajuta la relaxarea muschilor si reducerea spasmelor.

 3. Proprietati expectorante: Lumanarica poate ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor din plamani, fiind utilizata traditional in tratarea tusei si bronsitei. Aceasta poate facilita eliminarea mucusului si poate ameliora congestia nazala.

 4. Efecte emoliente si calmante: Lumanarica are proprietati emoliente, ceea ce inseamna ca poate calma pielea iritata si poate ajuta la hidratare. Unguentele si cremele pe baza de lumanarica pot fi utilizate pentru a ameliora simptomele dermatitei, eczemelor si altor afectiuni cutanate. (1)

Proprietatile lumanaricii

Lumanarica, sau Verbascum thapsus, este o planta cu proprietati medicinale remarcabile. Frunzele si florile sale contin compusi activi, inclusiv mucilagii, saponine, flavonoide si uleiuri volatile, care confera plantei multiple beneficii terapeutice. Proprietatile sale antiinflamatorii ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor asociate cu afectiuni precum artrita si guta. Lumanarica are si efecte calmante si antispasmodice, fiind eficienta in calmarea tusei, iritatiilor gatului si a altor afectiuni respiratorii. (2)

De asemenea, planta are proprietati expectorante, favorizand eliminarea mucusului din plamani si ameliorarea simptomelor tusei si bronsitei. Lumanarica este apreciata si pentru efectele sale emoliente si calmante asupra pielii iritate, fiind utilizata in tratamentul dermatitelor si eczemelor. Aceste proprietati diverse fac din lumanarica o planta valoroasa in medicina naturala. (3)

 

Proprietatile lumanaricii

 

Utilizarile lumanaricii

Lumanarica poate fi utilizata in diverse moduri pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice. Iata cateva utilizari comune ale acestei plante:

 1. Infuzie si ceai: Lumanarica poate fi preparata sub forma de infuzie sau ceai, folosind frunzele si florile uscate. Aceasta poate fi consumata pentru a trata afectiunile respiratorii, tusea, guturaiul si inflamatiile gatului.

 2. Ulei de lumanarica: Uleiul de lumanarica poate fi utilizat topic pentru a trata diferite probleme de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele si arsurile solare. Este important sa diluati uleiul intr-un ulei baza inainte de utilizare si sa faceti un test preliminar pe o mica zona a pielii, pentru a evita reactiile alergice.

 3. Comprese calde: Puteti folosi frunzele proaspete de lumanarica sub forma de comprese calde pentru a ameliora durerile si inflamatiile articulare. Acestea pot fi aplicate direct pe zona afectata si pot oferi un efect calmant si relaxant.

 4. Inhalare: Inhalarea aburilor de lumanarica poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la calmarea tusei si a congestiei nazale. Puteti adauga frunzele sau florile intr-un bol cu apa fierbinte si apoi sa inhalati vaporii emanati.

Contraindicatii

Utilizarea lumanaricii poate avea unele contraindicatii si precautii, iar este important sa tii cont de acestea inainte de a utiliza aceasta planta medicinala. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare:

 1. Alergii si sensibilitate: Unele persoane pot fi sensibile sau alergice la lumanarica sau la alte plante din aceeasi familie. Este recomandat sa faci un test preliminar pe o mica zona a pielii inainte de a utiliza produse pe baza de lumanarica si sa fii atent la eventuale reactii alergice.

 2. Interactiuni medicamentoase: Lumanarica poate interactiona cu anumite medicamente si tratamente. De exemplu, potentialul sau efect anticoagulant poate interfera cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina. Este important sa consulti un medic inainte de a utiliza lumanarica daca iei medicamente in mod regulat.

 3. Utilizare in timpul sarcinii si alaptarii: Siguranta utilizarii lumanaricii in timpul sarcinii si alaptarii nu a fost suficient studiata. Deoarece pot exista riscuri potentiale, este mai prudent sa eviti utilizarea lumanaricii in aceste perioade sau sa ceri sfatul medicului tau inainte de a o utiliza.

 4. Copii si varstnici: Efectele si siguranta utilizarii lumanaricii la copii si varstnici nu au fost suficient studiate. Este recomandat sa consulti un medic inainte de a utiliza lumanarica in aceste categorii de varsta. (4)

In concluzie, lumanarica este o planta medicinala versatila, apreciata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, calmante si expectorante. Utilizata de secole in medicina traditionala, aceasta ofera o gama larga de beneficii pentru sanatatea umana. Cu toate acestea, este intotdeauna important sa discuti cu un specialist inainte de a utiliza plante medicinale, inclusiv lumanarica, pentru a te asigura ca acestea sunt potrivite pentru tine si nu interactioneaza negativ cu alte medicamente sau afectiuni existente.

Surse:
1. https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2133009 
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8301161/ 
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16222647/ 
4. https://www.healthline.com/health/mullein-leaf#:~:text=Some%20species%20of%20mullein%20may,using%20mullein%20on%20your%20skin

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor