Limba alba (leucoplazie): cauze, simptome, tratament

17. 7. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit
Limba alba

Cunoasterea informațiilor de bază despre leucoplazie, o afectiune caracterizata prin prezenta unor pete albe sau gri pe limba sau alte parti ale cavitatii bucale, este esentiala pentru a putea preveni si trata aceasta problema. In acest articol vei descoperi ce este leucoplazia, care sunt cauzele aparitiei acesteia, simptomele care o insotesc, riscuri si complicatii, precum si metodele de diagnostic si optiunile de tratament disponibile. In plus, vei afla cum sa previi aparitia acestei afectiuni.

Ce este limba alba (leucoplazia)?

Leucoplazia este o afectiune medicala caracterizata prin aparitia unor pete albe sau gri pe limba, interiorul obrajilor sau pe alte parti ale gurii. Aceste pete nu pot fi indepartate prin periaj sau clatire si reprezinta, de obicei, o reactie a mucoasei orale la o iritatie cronica. Leucoplazia este considerata o leziune premaligna, ceea ce inseamna ca poate progresa spre cancer oral in anumite cazuri.

Exista mai multe tipuri de leucoplazie, inclusiv leucoplazia simpla, leucoplazia proliferativa verucoasa si leucoplazia eroziva sau atrofica. Leucoplazia simpla reprezinta cea mai frecventa forma, fiind mai putin probabil sa progreseze spre cancer. Pe de alta parte, leucoplazia proliferativa verucoasa are un risc mai mare de a deveni maligna, iar leucoplazia eroziva sau atrofica poate fi un semn al unui proces malign [1].

Care sunt cauzele leucoplaziei?

Cauzele leucoplaziei pot fi variate si pot fi asociate cu anumiti factori de risc. Unul dintre acesti factori este fumatul sau utilizarea altor produse din tutun. Fumul de tutun contine substante chimice nocive care pot irita si deteriora mucoasa bucala, conducand la aparitia leucoplaziei. Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, un factor de risc important in dezvoltarea leucoplaziei.

Inflamatia cronica a mucoasei bucale poate juca, de asemenea, un rol in aparitia leucoplaziei. Aceasta poate fi cauzata de o igiena orala precara, infectii bucale recurente sau utilizarea incorecta a protezelor dentare [2]. 

Un alt factor de risc important este reprezentat de infectiile cu anumite tipuri de virusuri papiloma umane (HPV). Infectiile cu HPV pot duce la aparitia leucoplaziei.

De asemenea, exista studii care sugereaza ca exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea leucoplaziei. Unele persoane pot fi mai susceptibile la aceasta afectiune, chiar si in absenta altor factori de risc [3]. 

Exista si anumite probleme de sanatate asociate care pot creste riscul de a dezvolta leucoplazie. De exemplu, persoanele cu sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) sau cu alte afectiuni care suprima sistemul imunitar pot fi mai predispuse la dezvoltarea leucoplaziei. Aceasta se datoreaza faptului ca sistemul lor imunitar este slabit si nu poate lupta eficient impotriva infectiilor sau a altor factori de risc [4].

Simptomele leucoplaziei

Simptomele leucoplaziei pot varia in functie de gravitatea afectiunii si de localizarea petelor albe sau gri pe mucoasele bucale. In principal, leucoplazia se manifesta prin aparitia unor pete albe sau gri pe limba, gingii, palat sau interiorul obrajilor. Aceste pete pot fi plate sau ridicate si au o textura dura. De obicei, ele nu sunt dureroase, dar pot provoca o senzatie de disconfort sau iritare. Uneori, pot aparea si pete rosii in jurul zonelor afectate [3].

Evolutia simptomelor leucoplaziei poate fi progresiva, cu simptome care se agraveaza in timp. Leziunile de pe mucoase pot deveni mai mari si mai dure, iar in unele cazuri pot aparea rani deschise (ulceratii). Cu toate acestea, este important de mentionat ca leucoplazia poate fi asimptomatica in unele cazuri, adica nu prezinta simptome vizibile sau palpabile [5].

In cazul formelor severe de leucoplazie, cum ar fi leucoplazia eroziva, pacientii pot experimenta durere sau disconfort in timpul mancarii sau vorbirii. De asemenea, pot aparea modificari ale gustului sau o senzatie de arsura in gura. Aceste simptome pot afecta calitatea vietii pacientului si pot necesita interventii medicale suplimentare.

Simptomele leucoplaziei

Riscuri si complicatii ale leucoplaziei

Riscul de a dezvolta cancer oral este una dintre principalele complicatii asociate cu leucoplazia. Aceasta afectiune este considerata precanceroasa, ceea ce inseamna ca poate evolua intr-un cancer oral daca nu este tratata in mod corespunzator si in timp util. 

Tratamentul leucoplaziei poate implica proceduri invazive, cum ar fi biopsia sau interventia chirurgicala pentru a indeparta zonele afectate. Aceste proceduri pot duce la complicatii, inclusiv sangerare, infectii sau durere. Este important ca pacientii sa fie constienti de aceste riscuri si sa discute cu medicul lor despre beneficiile si riscurile fiecarei optiuni de tratament [6].

Un alt aspect important in gestionarea leucoplaziei este riscul de recidiva. Chiar si dupa tratament, leucoplazia poate reaparea, in special daca pacientul continua sa aiba comportamente cu risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. 

Diagnosticul leucoplaziei

Diagnosticul leucoplaziei este deosebit de important pentru a asigura tratamentul adecvat al acestei afectiuni. Exista mai multe metode utilizate in diagnosticarea leucoplaziei, care includ examinarea fizica a gurii de catre un medic, biopsia si imagistica medicala, precum radiografia sau tomografia computerizata (CT).

Examinarea fizica a gurii de catre medic este primul pas in diagnosticarea leucoplaziei. Medicul va examina cu atentie zona afectata si va observa orice modificare a texturii, culorii sau formei mucoasei. De asemenea, medicul poate sa intrebe pacientul despre istoricul sau medical si despre factorii de risc care ar putea contribui la aparitia leucoplaziei [3].

Biopsia este o alta metoda comuna utilizata pentru diagnosticarea leucoplaziei. Aceasta implica indepartarea unei mici bucati de tesut din zona afectata pentru a fi examinata microscopic. Aceasta examinare poate ajuta la determinarea daca leziunea este benigna sau maligna. De asemenea, biopsia poate ajuta la identificarea oricaror modificari pre-canceroase ale tesutului.

Imagistica medicala, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizata (CT), poate fi, de asemenea, utilizata in diagnosticarea leucoplaziei. Aceste tehnici pot oferi imagini detaliate ale cavitatii bucale si pot ajuta la evaluarea extinderii leziunii si la identificarea oricaror complicatii asociate [7].

Optiuni de tratament pentru leucoplazie

Exista mai multe tratamente neinvazive disponibile pentru leucoplazie, in functie de cauza subiacenta a afectiunii. In cazul leucoplaziei cauzate de o infectie fungica, medicamentele antifungice pot fi utilizate pentru a trata infectia si a reduce simptomele. In plus, unele medicamente pot fi utilizate pentru a stimula sistemul imunitar si a ajuta la vindecarea leziunilor.

In cazurile severe de leucoplazie, interventia chirurgicala poate fi necesara. Aceasta poate implica excizia leziunilor cu un bisturiu sau cu un laser. De exemplu, o procedura chirurgicala numita excizie electrochirurgicala cu bucla (LEEP) poate fi utilizata pentru a indeparta leziunile precanceroase sau canceroase [4]. 

Este important sa se abordeze si cauzele subiacente care au dus la aparitia leucoplaziei. De exemplu, renuntarea la fumat sau la alcool poate ajuta la reducerea simptomelor si la prevenirea agravarii afectiunii. De asemenea, tratarea infectiilor fungice orale sau modificarea anumitor medicamente care pot cauza leucoplazie pot fi necesare. 

Pacientii diagnosticati cu leucoplazie ar trebui sa efectueze consulturi medicale regulate pentru a monitoriza evolutia leziunilor si pentru a preveni orice posibile complicatii, inclusiv transformarea in cancer oral [6]. 

Prevenirea aparitiei leucoplaziei

Prevenirea aparitiei leucoplaziei este esentiala pentru mentinerea sanatatii orale. Din pacate, nu exista masuri specifice in acest scop, dar se recomanda atentie la mentinerea igienei orale, renuntarea la comportamentele cu risc cum sunt fumatul sau consumul de alcool si consultarea medicului stomatolog la intervale de timp regulate [2].

Leucoplazia sau 'limba alba' este o afectiune care necesita atentie si tratament adecvat. Cauzele si simptomele variaza, iar diagnosticul precoce poate reduce riscurile si complicatiile asociate. Optiunile de tratament sunt disponibile si eficiente daca sunt aplicate corect. Prevenirea este, de asemenea, o componenta cheie in gestionarea leucoplaziei. Nu uitati, informarea este prima etapa in prevenire si tratament. 

Bibliografie 

  1. https://www.facebook.com/WebMD. “Oral Health and Leukoplakia.” WebMDwww.webmd.com/oral-health/dental-health-leukoplakia#1, accesat la 17.07.2023;
  2. “Leukoplakia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinicwww.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukoplakia/symptoms-causes/syc-20354405#:~:text=Leukoplakia%20appears%20as%20thick%2C%20white, accesat la 17.07.2023;
  3. “Leukoplakia: Symptoms, Causes, and Prevention.” Www.medicalnewstoday.com, 30 Sept. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/317689, accesat la 17.07.2023;
  4. “Leukoplakia; Causes, Symptoms, Management & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17655-leukoplakia.
  5. Mohammed, Faraz, and Arishiya T Fairozekhan. “Oral Leukoplakia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 5 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442013/, accesat la 17.07.2023;
  6. NHS Choices. Leukoplakia. 2019, www.nhs.uk/conditions/leukoplakia/, accesat la 17.07.2023;
  7. “What Is Leukoplakia?” Healthline, 3 June 2014, www.healthline.com/health/leukoplakia, accesat la 17.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor