Lacrimi artificiale: rol, beneficii, reguli pentru utilizare

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Lacrimi artificiale

In lumea moderna, ochii nostri sunt supusi unui stres constant, de la orele indelungate petrecute in fata ecranelor pana la expunerea la aer conditionat si diferiti factori de mediu, poluanti etc. Daca te confrunti cu disconfort ocular, uscaciune oculara sau iritatii, este posibil sa ai nevoie de lacrimi artificiale pentru a-ti mentine sanatatea ochilor. In acest articol vei descoperi ce sunt lacrimile artificiale, rolul acestora in mentinerea sanatatii ochilor, beneficiile folosirii lor si diferitele tipuri disponibile. 

Ce sunt lacrimile artificiale?

Lacrimile artificiale sunt solutii oftalmice utilizate pentru a inlocui temporar umiditatea naturala a ochilor, avand rolul de a mentine sanatatea si confortul ocular prin imitarea compozitiei lacrimilor naturale. Acestea sunt formate dintr-o combinatie de ingrediente precum electroliti, polimeri, umectanti si conservanti, care lucreaza impreuna pentru a oferi hidratare, lubrifiere si protectie ochilor. 

Lacrimile artificiale sunt utilizate pentru a trata diverse afectiuni oculare, cum ar fi sindromul de ochi uscat, iritatiile cauzate de factori externi (vant, praf, poluare) sau de eforturi prelungite ale ochilor (lucru la calculator, citit, condus), precum si pentru a promova vindecarea in urma unor proceduri chirurgicale sau a unor leziuni oculare [1]. 

Lacrimile artificiale pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, fiind disponibile in farmacii sau magazine online, sub forma de picaturi, geluri sau unguente oftalmice. Este important sa se respecte regulile de utilizare a acestora, cum ar fi spalarea mainilor inainte de aplicare, evitarea impartirii flaconului cu alte persoane si evitarea utilizarii lor dupa data de expirare [2]. 

Rolul lacrimilor artificiale

Rolul lacrimilor artificiale este de a ajuta la mentinerea unei pelicule lacrimale sanatoase si de a proteja ochii de uscaciune, iritatii si disconfort asociate cu sindromul de ochi uscat. Peste 30 de milioane de oameni din lume sufera de sindrom de ochi uscat, iar numarul acestora este in continua crestere. Lacrimile artificiale hidrateaza si lubrifiaza suprafata ochiului, reducand senzatia de arsura si prurit [3].

Lacrimile artificiale au si rolul de a proteja ochii de factorii externi precum praful, fumul, polenul sau aerul conditionat. Expunerea la poluarea aerului poate duce la deteriorarea suprafetei corneei si la intensificarea simptomelor sindromului de ochi uscat. Lacrimile artificiale formeaza un strat protectiv peste ochi, care ajuta la indepartarea particulelor straine si la prevenirea iritatiilor [4].

In plus, lacrimile artificiale contribuie la mentinerea unui mediu ocular sanatos, asigurand un aport constant de nutrienti si oxigen pentru celulele ochiului. Un alt beneficiu al utilizarii acestora este prevenirea infectiilor si inflamatiilor, favorizand vindecarea leziunilor minore la nivelul ochiului. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infectiile oculare reprezinta o cauza importanta a pierderii vederii in intreaga lume, iar utilizarea lacrimilor artificiale poate ajuta la prevenirea acestora [5].

De asemenea, lacrimile artificiale pot fi folosite pentru a imbunatati confortul in cazul persoanelor care poarta lentile de contact. Acestea pot preveni uscaciunea si formarea depunerilor pe lentile, asigurand o mai buna toleranta si o durata mai mare de purtare. 

Beneficiile utilizarii lacrimilor artificiale

Beneficiile utilizarii lacrimilor artificiale sunt numeroase si pot fi experimentate de oricine sufera de sindromul de ochi uscat sau alte afectiuni oculare. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii lacrimilor artificiale:

1. Alinarea simptomelor de ochi uscat: Aproximativ 33% din populatia adulta sufera de sindromul de ochi uscat, o afectiune care poate fi foarte neplacuta. Lacrimile artificiale pot ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare a ochilor, reducand senzatia de arsura, iritatiile si alte simptome neplacute [5].

2. Protectia si lubrifierea ochilor: Lacrimile artificiale formeaza un strat protector pe suprafata ochilor, prevenind evaporarea rapida a umiditatii si protejand ochii de factori externi precum praful, poluarea sau vantul. Acest strat protector poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor si inflamatiilor oculare [3].

3. Promovarea sanatatii oculare pe termen lung: Utilizarea regulata a lacrimilor artificiale poate contribui la mentinerea sanatatii oculare pe termen lung prin prevenirea inflamatiilor, infectiilor si a altor probleme cauzate de uscaciunea ochilor. Un studiu realizat de Academia Americana de Oftalmologie a aratat ca utilizarea regulata a lacrimilor artificiale poate ajuta la prevenirea deteriorarii corneei si la mentinerea vederii sanatoase [2].

4. Ameliorarea temporara a simptomelor in cazul afectiunilor oculare: Lacrimile artificiale pot fi folosite ca tratament temporar si simptomatic pentru diverse afectiuni oculare, cum ar fi conjunctivita, keratita sau alergiile, ajutand la reducerea rosetii, edemelor si iritatiilor [6].

Este important de mentionat ca nu toate lacrimile artificiale sunt la fel si ca unele pot fi mai potrivite pentru anumite afectiuni oculare decat altele. De aceea, este recomandat sa consulti un oftalmolog, care iti va recomanda tipul potrivit de lacrimi artificiale in functie de nevoile si afectiunile tale.

Beneficiile utilizarii lacrimilor artificiale

Tipuri de lacrimi artificiale

Exista mai multe tipuri de lacrimi artificiale, dupa cum urmeaza:

1. Lacrimi artificiale cu vascozitate scazuta: Acestea sunt solutii apoase, fara conservanti sau cu conservanti blanzi, care imita compozitia naturala a lacrimilor. Pot fi utilizate de persoanele cu simptome usoare de uscaciune oculara, dar sunt adecvate si pentru utilizarea pe termen lung, datorita riscului scazut de iritatie. Pot fi cumparate fara prescriptie medicala si sunt disponibile in majoritatea farmaciilor. Pot fi utilizate de cateva ori pe zi, dar nu trebuie exagerat, deoarece pot provoca secretii oculare [4].

2. Lacrimi artificiale cu vascozitate crescuta: Acestea contin ingrediente precum geluri sau unguente, care ajuta la mentinerea umiditatii pe suprafata ochiului pentru o perioada mai indelungata. Sunt potrivite pentru persoanele cu simptome moderate pana la severe de uscaciune oculara, care necesita o hidratare mai intensa si o protectie mai buna a filmului lacrimal. De obicei, sunt prescrise de un medic oftalmolog, care poate stabili si frecventa utilizarii lor. Pot provoca vedere incetosata imediat dupa aplicare, asa ca este recomandat sa nu se conduca sau sa se lucreze cu masini sau echipamente periculoase imediat dupa utilizarea lor [3].

3. Lacrimi artificiale cu ingrediente antiinflamatorii: Acestea includ adesea ingrediente precum acidul hialuronic sau omega-3, care au rol In reducerea inflamatiei si stimularea productiei naturale de lacrimi. Sunt recomandate pentru persoanele care sufera de uscaciune oculara cauzata de afectiuni precum blefarita, conjunctivita sau sindromul de ochi uscat asociat cu artrita reumatoida. Pot fi utilizate Impreuna cu alte medicamente prescrise de medicul oftalmolog [5].

4. Lacrimi artificiale specifice pentru purtatorii de lentile de contact: Acestea sunt special concepute pentru a fi compatibile cu diferite tipuri de lentile de contact, astfel incat sa nu afecteze materialul sau sa provoace disconfort utilizatorului. Aceste lacrimi artificiale pot fi utilizate inainte si dupa purtarea lentilelor de contact, dar si in timpul purtarii lor, in functie de recomandarea medicului oftalmolog [2]. 

Reguli pentru utilizarea lacrimilor artificiale

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, e indicat sa fie respectate o serie de reguli pentru utilizarea lacrimilor artificiale:

1. Respectarea dozei si frecventei recomandate: Utilizatorii de lacrimi artificiale trebuie sa urmeze instructiunile de pe ambalaj si sa respecte doza si frecventa recomandata de medic sau farmacist. Utilizarea excesiva poate duce la efecte secundare sau la reducerea eficacitatii produsului.

2. Evitarea contaminarii flaconului: Este important ca utilizatorii sa se asigure ca nu ating varful flaconului cu degetele, ochii sau alte suprafete pentru a preveni contaminarea solutiei. Flaconul trebuie inchis ermetic intre utilizari si pastrat in conditii corespunzatoare.

3. Indepartarea lentilelor de contact inainte de aplicare: Daca porti lentile de contact, este recomandat sa le scoti inainte de a aplica lacrimile artificiale si sa asteptati cel putin 15 minute inainte de a le repune. Unele tipuri de lacrimi artificiale pot fi incompatibile cu lentilele de contact sau pot provoca disconfort.

4. Combinarea cu alte medicamente oftalmice: Daca utilizezi si alte medicamente oftalmice (cum ar fi coliruri pentru glaucom), discuta cu medicul despre ordinea si intervalul de administrare a acestora in combinatie cu lacrimile artificiale. Acest lucru va asigura o absorbtie optima a ambelor medicamente si va reduce riscul de interactiuni [4].

In concluzie, lacrimile artificiale reprezinta o solutie eficienta si sigura pentru ameliorarea simptomelor de uscaciune oculara, avand un rol esential in mentinerea sanatatii ochilor. Prin utilizarea corecta a acestor produse se pot obtine numeroase beneficii, printre care reducerea disconfortului, prevenirea leziunilor corneei si imbunatatirea calitatii vietii. Este important sa se cunoasca tipurile de lacrimi artificiale disponibile pe piata, precum si regulile de aplicare, pentru a alege solutia potrivita nevoilor individuale. 

Bibliografie:

1. “Artificial Tears.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/24804-artificial-tears, accesat la 7.06.2023;

2. “Artificial Tears: How to Select Eyedrops for Dry Eyes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/expert-answers/artificial-tears/faq-20058422, accesat la 7.06.2023;

3. Boyd, Kierstan. “Lubricating Eye Drops for Dry Eyes.” American Academy of Ophthalmology, 18 Feb. 2021, www.aao.org/eye-health/treatments/lubricating-eye-drops, accesat la 7.06.2023;

4. “Drugs & Medications.” Www.webmd.comwww.webmd.com/drugs/2/drug-799/artificial-tears/details, accesat la 7.06.2023;

5. Semp, David A, et al. “Artificial Tears: A Systematic Review.” Clinical Optometry, vol. Volume 15, Jan. 2023, pp. 9–27, https://doi.org/10.2147/opto.s350185, accesat la 7.06.2023;

6. “Tears Naturale, Tears plus (Artificial Tears) Dosing, Indications, Interactions, Adverse Effects, and More.” Reference.medscape.com, reference.medscape.com/drug/tears-naturale-tears-plus-artificial-tears-343632, accesat la 7.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor