Secretiile oculare: Ce este normal si cand reprezinta un semn al infectiei

12. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Secretiile oculare

Ochii produc permanent mucus, iar atunci cand clipim o pelicula de lacrimi scalda ochii, pentru a-i proteja mai bine. In timpul somnului si in lipsa clipitului, aceste secretii se aduna in coltul ochiului. In mod normal sunt in cantitate mica si nu cauzeaza un disconfort deosebit. Secretiile oculare (la un ochi sau la ambii) dupa somn reprezinta asadar ceva normal. Aceasta secretie oculara are rol de protectie, pentru ca ajuta la eliminarea unor resturi care pot fi daunatoare ochiului.

Secretiile oculare pot fi insa si semn de iritatie sau infectie oculara. Secretia poate fi umeda, lipicioasa, sau uscata si sub forma de crusta, in functie de cat de mult lichid s-a evaporat. 

In cele mai multe cazuri, secretiile oculare nu reprezinta un motiv real de ingrijorare, dar se recomanda consult medical pentru aflarea cauzei si pentru a fi siguri ca nu exista risc de complicatii ulterioare. Daca secretiile sunt in cantitate mare, daca este vorba de secretii albe, sau secretii galbene sau verzi, daca apar simptome precum incetosarea vederii, sensibilitate la lumina, dureri oculare, poate fi vorba despre o infectie oculară gravă si atunci trebuie consultat imediat medicul si urmat tratamentul prescris.

In ce situatii secretiile oculare sunt semn al infectiei

Disconfortul secretiilor oculare

Disconfortul asociat secretiilor oculare poate fi cauzat de conditii precum cele care urmeaza: 

Conjunctivita

Conjunctivita se mai numeste ochi roz si este o inflamatie a conjunctivei (pielita transparenta care acopera partea alba a ochiului si pleoapa in interior). Vasele de sange din aceasta membrana se pot inflama si de aici culoarea roz pe care o capata ochiul. Conjunctivita este o infectie oculara comuna, este cauzata de bacterii sau virusuri, iar in multe cazuri este contagioasa.

Exista 2 tipuri de conjunctivita:

  • conjunctivita virala: este foarte contagioasa si este cauzata de un virus. 
  • conjunctivita bacteriana: este cauzata de infectii bacteriene si poate pune vederea in pericol daca nu este tratata la timp si adecvat. 

Conjunctivita se manifesta prin:

  • secretii ale ochiului;
  • mancarime;
  • durere;
  • iritatie.

Tratamentul conjunctivitei se concentreaza mai ales pe ameliorarea simptomelor (comprese reci, picaturi pentru ochi), dar si antiinflamatoare si antialergice.

Alergii oculare

Alergiile oculare sunt o reactie alergica declansata de organism atunci cand ochiul este iritat de anumiti alergeni (praf, polen, substante chimice). Alergia poate afecta unul sau ambii ochi si se manifesta prin simptome precum:

  • secretii oculare;
  • mancarime;
  • iritatie;
  • senzatie de arsura;
  • umflarea pleoapei;
  • stranut.

Alergia oculara se trateaza cu picaturi pentru ochi (pentru ameliorarea inflamatiei si a disconfortului). Se recomanda teste alergologice pentru identificarea alergenului si evitarea acestuia, daca este posibil. Nu este contagioasa si afecteaza ambii ochi.

Ulcer cornean

Daca ochiul este foarte uscat se poate declansa un ulcer cornean. Corneea este membrana transparenta care acopera irisul si pupila. Daca se inflameaza sau se infecteaza se ajunge la ulcer cornean. Acesta se manifesta prin:

  • secretii oculare;
  • inrosirea ochilor;
  • durere;
  • dificultate de a deschide ochii;
  • sensibilitate la lumina.

In cazurile usoare, tratamentul poate include antibiotice. Ulcerul cornean poate afecta permanent vederea si poate cauza leziuni de durata, iar in asemenea cazuri se poate ajunge chiar la transplant de cornee.

Blefarita

Blefarita este o inflamatie a glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor. Afectiunea reprezinta cea mai comuna cauza a ochilor uscati. Afecteaza in cele mai multe cazuri ambii ochi. Se manifesta prin secretii, durere si iritatia ochiului. Se trateaza prin comprese calde, antibiotice, picaturi pentru ochi.

Urcior (ulcior)

Urciorul inseamna ca o glanda meibomiana de la baza pleoapei este infundata de un folicul de geana infectat. Se manifesta prin secretii, roseata, inflamare, durere si disconfort la clipire. Nu se recomanda stoarcerea puroiului format, pentru a evita raspandirea infectiei in alte zone ale ochiului. 

Ochi uscati

Daca productia de lacrimi nu este suficienta, sau daca se inregistreaza o disfunctie a glandelor meibomiene se poate ajunge la sindromul ochilor uscati, o afectiune cronica in care suprafata ochilor nu este suficient lubrifiata si de aceea devine iritata si inflamata. Se manifesta prin secretii oculare (apoase), senzatia de arsura, senzatia de corp strain in ochi, inrosirea ochilor.

Purtarea lentilelor de contact

In timpul utilizarii lentilelor de contact pot aparea infectii oculare. De asemenea, lentilele de contact pot sa duca la ochi uscati si iritati. Daca secretiile oculare devin suparatoare, este recomandata consultarea unui oftalmolog, pentru a exclude o afectiune oculara potential grava.

Trebuie retinut ca un corp strain sau o leziune oculara pot determina de asemene o secretie oculara ca raspuns natural de protectie. 

Cand se recomanda consult medical

 

Cand se recomanda consult medical

Trebuie consultat medicul daca secretiile oculare devin excesive, sau daca nu se amelioreaza dupa o saptamana. In cazuri severe, secretiile oculare pot fi insotite de simptome precum: durere, sau afectarea vederii.

Cum previi afectarea celor din jur 

In unele cazuri, secretiile oculare sunt contagioase. Iata cum poti preveni afectarea celor din jur:

  • spala-te pe maini inainte de a atinge ochii sau fata;
    spala fetele de perna si prosoapele periodic;
  • nu purta lentile de contact mai mult timp decat este recomandat. Daca apar probleme, consulta medicul oftalmolog.
  • nu folosi la comun prosoapele, ochelarii, produsele cosmetice;
  • daca te confrunti cu o infectie oculara, arunca produsele cosmetice care ar putea fi contaminate.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele oculare pot fi urmate numai la recomandarea unui medic oftalmolog. Manifestarile unor probleme medicale oculare difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse de informare

Healthline, „What’s Causing My White Eye Discharge”: https://www.healthline.com/health/white-eye-discharge

Allaboutvision.com, „Eye discharge: What causes „sleep” in your eyes?”: https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-discharge.htm

verywellhealth, „Identifying types of eye mucus”: https://www.verywellhealth.com/eye-mucus-types-3422108

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor