LH (Hormon Luteinizant): ce este, valori, afectiuni asociate

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
LH

 

In acest articol vei descoperi informatii esentiale despre hormonul luteinizant (LH), rolul sau crucial in organism si cum nivelurile sale pot influenta starea de sanatate. Vom explora valori normale ale LH in functie de varsta si sex, precum si afectiuni asociate cu un nivel anormal al acestui hormon, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, insuficienta ovulatorie si hipogonadismul. De asemenea, vom discuta metodele de diagnosticare si interpretare a rezultatelor, oferind astfel o perspectiva cuprinzatoare asupra acestui subiect important.

Introducere in Hormonul Luteinizant: ce este LH si rolul sau in organism

LH este un hormon gonadotrop secretat de glanda pituitara, care are un rol crucial in reglarea functiilor reproductive la barbati si femei. Este produs si eliberat in circulatie de celulele gonadotrope din glanda pituitara anterioara, sub influenta hormonului eliberator de gonadotropina (GnRH) secretat de hipotalamus. La femei, LH este esential in reglarea ciclului menstrual, stimuland ovulatia si formarea corpului galben. La barbati, LH stimuleaza celulele Leydig din testicule sa produca testosteron, hormonul responsabil pentru dezvoltarea caracterelor sexuale masculine si pentru producerea spermatozoizilor. (1)

Potrivit unui studiu publicat in revista "Endocrine Connections", nivelurile de LH la femei cresc in timpul pubertatii si ajung la un maxim in jurul varstei de 25 de ani, dupa care scad treptat odata cu inaintarea in varsta. La barbati, nivelurile de LH raman relativ constante in timpul vietii adulte, dar pot fi influentate de factori precum stresul, exercitiile fizice intense sau anumite medicamente. (2)

 

Hormonul Luteinizant

 

Valori normale si variatii ale nivelului de LH in functie de varsta si sex

Valori normale ale LH variaza in functie de sex, varsta si laboratorul care efectueaza testul. Pentru femei, nivelul de LH poate fi intre 1-20 mUI/mL, iar valorile normale pentru barbati se situeaza intre 1-10 mUI/mL. In timpul pubertatii, nivelul de LH poate creste semnificativ, iar in perioada menopauzei (la femei) sau andropauzei (la barbati), nivelul de LH poate fi mai ridicat. Fluctuatiile altor hormoni, precum estrogenul si progesteronul, pot influenta nivelul de LH in organism. (3)

De exemplu, in timpul ovulatiei, nivelul de LH creste brusc, declansand eliberarea ovulului din ovar. Importanta cunoasterii si monitorizarii nivelului de LH este cruciala in diverse situatii, precum diagnosticarea infertilitatii, urmarirea tratamentelor hormonale sau evaluarea starii de sanatate a glandei pituitare. Este important sa se tina cont de variatiile individuale si de variabilitatea laboratoarelor, iar interpretarea rezultatelor trebuie facuta de catre un specialist. (3)

Afectiuni asociate cu un nivel anormal al hormonului luteinizant

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este una dintre principalele afectiuni asociate cu un nivel crescut al hormonului luteinizant. Potrivit unui studiu, aproximativ 5-10% dintre femeile in varsta fertila sunt diagnosticate cu SOP. Simptomele includ menstruatii neregulate, infertilitate, crestere excesiva a parului si acnee. De asemenea, SOP este adesea asociat cu dezechilibre hormonale, inclusiv un raport crescut de LH fata de FSH (hormonul foliculostimulant). (5)

Insuficienta ovulatorie este o alta afectiune asociata cu un nivel anormal de LH. In cazul insuficientei ovulatorii, ovulatia nu are loc in mod regulat sau deloc, ceea ce poate duce la infertilitate. Potrivit unui alt studiu, aproximativ 3-4% dintre femeile in varsta fertila sufera de insuficienta ovulatorie. Un nivel anormal de LH poate fi un factor contribuitor si poate indica o problema la nivelul glandei hipofizare, care controleaza secretia de hormoni. (6)

Hipogonadismul este o afectiune care poate fi cauzata de un nivel scazut de LH, care nu stimuleaza in mod corespunzator producerea de hormoni sexuali. Potrivit unui alt studiu, aproximativ 5% dintre barbati sufera de hipogonadism. Simptomele hipogonadismului includ reducerea libidoului, disfunctie erectila la barbati, menstruatii neregulate sau absente la femei si, in unele cazuri, infertilitate. (7)

Diagnosticarea si tratarea afectiunilor asociate cu nivelul anormal de LH depind de cauza specifica a afectiunii. Identificarea cauzei nivelului anormal de LH este esentiala pentru a determina tratamentul potrivit. Diagnosticul poate implica teste de sange pentru a masura nivelurile de LH si alte hormoni, precum si investigatii imagistice pentru a evalua starea ovarelor sau testiculelor. Tratamentul poate include terapie hormonala, modificari ale stilului de viata si, in unele cazuri, interventii chirurgicale.

Diagnosticarea nivelului de LH: metode si interpretarea rezultatelor

Metoda de diagnostic principala pentru evaluarea nivelului de hormon luteinizant in organism este testul de sange pentru LH. Acest test implica prelevarea unei mostre de sange dintr-o vena, de obicei de la nivelul pliului cotului sau al dosului mainii, care apoi este analizata in laborator.

Este important ca testul sa fie efectuat intr-un moment adecvat, deoarece nivelul LH poate varia in functie de perioada ciclului menstrual la femei. In general, se recomanda efectuarea testului in ziua 3-5 a ciclului menstrual, cand nivelul de LH este relativ constant. In cazul barbatilor, testarea poate fi efectuata oricand, deoarece nivelul LH nu prezinta variatii semnificative pe parcursul zilei sau al lunii.

Interpretarea rezultatelor testului de sange pentru LH poate varia in functie de varsta, sex si laboratorul care efectueaza analiza. In general, valorile normale de referinta sunt urmatoarele:

- Pentru femei: in faza foliculara a ciclului menstrual: 2-12 UI/L, in faza ovulatorie: 20-100 UI/L si in faza luteala: 2-20 UI/L.
- Pentru barbati: 2-10 UI/L (8)

Nivelurile anormale de LH pot indica diverse afectiuni, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, insuficienta ovulatorie sau hipogonadismul. In functie de simptomele si istoricul medical al pacientului, medicul poate solicita si alte investigatii pentru a completa diagnosticul, cum ar fi testarea altor hormoni (FSH, progesteron, estrogen, testosteron), ecografia pelvina sau testele de monitorizare a ovulatiei la femei.

Este important sa retinem ca interpretarea rezultatelor testului de sange pentru LH trebuie realizata de catre un medic specialist, deoarece exista multiple variabile care pot influenta valorile obtinute si exista si alte factori de risc care pot fi relevanti in stabilirea unui diagnostic corect.

In concluzie, hormonul luteinizant (LH) joaca un rol esential in reglarea functiilor reproductive, iar nivelurile sale pot varia in functie de varsta si sex. Afectiunile asociate cu un nivel anormal al LH includ sindromul ovarului polichistic, insuficienta ovulatorie si hipogonadismul. Este important sa monitorizam nivelul acestui hormon si sa interpretam corect rezultatele analizelor pentru a mentine o sanatate reproductiva optima. 

Surse: 

1. "Luteinizing hormone (LH)" - MedlinePlus Medical Encyclopedia, accesat la adresa https://medlineplus.gov/ency/article/003714.htm
2. "Luteinizing hormone (LH) levels in healthy women and men: A systematic review and meta-analysis" - Endocrine Connections, accesat la adresa https://ec.bioscientifica.com/view/journals/ec/10/1/EC-20-0588.xml
3. https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/luteinizing-hormone-lh
4. https://uroweb.org/guideline/testosterone-deficiency
5. Norman RJ, Dewailly D, Legro RS, Hickey TE. Polycystic ovary syndrome. Lancet. 2007;370(9588):685-697.
6. Welt CK. Primary ovarian insufficiency: a more accurate term for premature ovarian failure. Clin Endocrinol (Oxf). 2008;68(4):499-509.
7. Bhasin S, Cunningham GR, Hayes FJ, et al. Testosterone therapy in men with androgen deficiency syndromes: An Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(6):2536-2559.
8. Hormone Health Network. (2021). Luteinizing Hormone (LH) Test. https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/luteinizing-hormone-lh

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor