Hematochezie: cauze, simptome, tratament

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hematochezie

 

Hematochezia, termen medical ce se refera la prezenta sangelui in scaun, poate fi un simptom al unei probleme de sanatate serioase. Acest articol te va indruma prin cauzele posibile ale hematocheziei, factorii de risc si conditiile asociate. Vei invata, de asemenea, cum sa recunosti si sa monitorizezi simptomele specifice acestei afectiuni, precum si optiunile medicale si terapeutice disponibile pentru tratament. 

Cauzele hematocheziei: factori de risc si conditii asociate

Cauzele hematocheziei pot fi diverse si pot varia de la afectiuni banale precum hemoroizii sau fisurile anale pana la cele mai grave, precum cancerul colorectal. Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor din anus si rect, care pot provoca sangerari in timpul defecatiei. Potrivit statisticilor, aproximativ 75% dintre adulti au experimentat cel putin o data in viata hemoroizi. Fisurile anale sunt mici rupturi ale mucoasei anale, care pot cauza durere si sangerare in timpul eliminarii scaunului. Acestea sunt mai frecvente la barbati decat la femei si sunt asociate, de cele mai multe ori, cu constipatia cronica. (1)

Diverticuloza este o alta cauza a hematocheziei, fiind caracterizata de prezenta unor saci mici si anormali (diverticuli) in peretele colonului. Acestia pot provoca inflamatie si sangerare si sunt mai frecventi la persoanele peste 40 de ani. Conform unui studiu publicat in Journal of Clinical Gastroenterology, diverticuloza poate fi prezenta la aproximativ 60% dintre persoanele cu varsta intre 60 si 80 de ani. (2)

Cancerul colorectal este o forma de cancer care incepe in colon sau rect si poate fi una dintre cele mai grave cauze ale hematocheziei. Potrivit datelor furnizate de Asociatia Romana de Cancer, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei si al treilea cel mai frecvent la barbati. In stadiile avansate, cancerul colorectal poate provoca sangerari intestinale, iar detectarea timpurie poate fi esentiala pentru tratamentul si supravietuirea pacientului. (3)

In concluzie, hematochezia poate fi cauzata de afectiuni banale sau grave, iar identificarea cauzei exacte poate fi cruciala pentru un tratament adecvat. Este important sa acordati atentie simptomelor si sa consultati un medic gastroenterolog daca observati sangerari intestinale sau alte probleme legate de sistemul digestiv.

Simptomele hematocheziei: cum sa le recunosti si sa le monitorizezi

Prezenta sangelui in scaun este primul si cel mai evident simptom al hematocheziei. Sangele poate fi rosu aprins sau inchis si poate varia in cantitate si frecventa. Pot aparea si alte simptome, cum ar fi durere sau disconfort in zona abdominala sau rectala, constipatie sau diaree. Aceste simptome pot indica o problema in tractul digestiv inferior, cum ar fi o inflamatie, o fisura anala sau hemoroizi.

Este important sa monitorizezi simptomele si sa cauti asistenta medicala daca acestea persista sau se agraveaza. Alte simptome care pot fi asociate cu hematochezie includ oboseala, paloare, slabiciune sau scaderea in greutate neintentionata. Aceste semne pot indica o pierdere de sange prelungita sau o problema de sanatate mai grava ce necesita evaluare medicala.

Potrivit unui studiu realizat de Mayo Clinic, aproximativ 20% din populatia adulta va experimenta hematochezie la un moment dat in viata. Este important sa cauti asistenta medicala si sa nu ignori simptomele, deoarece hematochezia poate fi un semn al unei probleme medicale mai grave, cum ar fi cancerul colorectal. (4)

 

Simptomele hematocheziei

 

Tratamentul hematocheziei: optiuni medicale si terapeutice

Pentru a stabili un tratament adecvat pentru hematochezie, este esential sa se identifice cauza exacta prin consultarea unui medic specialist. Acesta va efectua teste si investigatii specifice, precum analize de sange, endoscopie sau colonoscopie. Diagnosticarea precisa este importanta pentru administrarea tratamentului specific cauzei identificate. (5)

In functie de cauza identificata, se vor administra tratamente medicale sau terapeutice corespunzatoare. Acestea pot include medicamente pentru reducerea inflamatiei, antibiotice pentru tratarea infectiilor, interventii chirurgicale pentru inlaturarea polipilor sau a zonelor afectate de cancer. Este important sa se respecte cu strictete prescriptiile medicale si sa se urmeze tratamentul pana la finalizare.

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la diminuarea riscului de hematochezie. Este recomandata o alimentatie bogata in fibre, hidratare adecvata, exercitii fizice regulate si evitarea consumului excesiv de alcool sau tutun. In plus, monitorizarea evolutiei si urmarirea periodica sunt importante pentru a preveni recidivele si a asigura o evolutie favorabila a starii de sanatate.

Potrivit unui studiu realizat de American Cancer Society, in SUA, cancerul colorectal este a doua cauza de deces prin cancer la femei si barbati. In plus, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul colorectal reprezinta a treia forma de cancer la nivel mondial. Prin urmare, este important sa se acorde atentie simptomelor si sa se efectueze controale medicale periodice pentru a preveni sau trata afectiunile in stadii incipiente. (5,6)

In concluzie, hematochezia reprezinta o problema medicala importanta ce poate avea diverse cauze si simptome asociate. Pentru a aprofunda subiectul si a descoperi informatii suplimentare sau produse relevante, te incurajam sa explorezi site-ul Drmax.ro. Sanatatea este o prioritate si informarea corecta te poate ajuta sa faci cele mai bune alegeri in acest sens!

Surse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8057569/
2. https://journals.lww.com/jcge/fulltext/2016/10001/management_of_patients_with_diverticulosis_and.33.aspx
3. https://aspiir.ro/european-colorectal-cancer/
4. https://www.mayoclinic.org/symptoms/bloody-stool/basics/definition/sym-20050760
5. "Colorectal Cancer Facts & Figures 2020-2022" - American Cancer Society - https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/colorectal-cancer-facts-and-figures/colorectal-cancer-facts-and-figures-2020-2022.pdf
6. "Cancer" - World Health Organization - https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor