Gonartroza: Simptome, tratament si recuperare

10. 11. 2020 · 9 minute de citit

Gonartroza mai este numita si osteoartrita articulatiei genunchiului. Este o boala degenerativa a articulatiilor. Afectiunea este provocata de degenerarea cartilajului, pana la macinarea completa a acestuia, ceea ce are ca rezultat deformarea articulatiei.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Gonartroza: Simptome, tratament si recuperare

Mai mult decat atat, corpul compenseaza disparitia cartilajului prin cresterea osteofitelor (acestea sunt formatiuni osoase, care au forma de ciocuri) care amplifica si mai mult durerea si ingreuneaza miscarea.

Gonartroza este o boala foarte frecventa, care afecteaza persoane de toate varstele, dar mai mult pe cele trecute de 65 de ani, femeile si persoanele supraponderale. Gonartroza se produce bilateral (la ambii genunchi), iar degradarea cartilajului este ireversibila. In general, tratamentele ajuta la incetinirea afectiunii si ameliorarea durerii. Principalul simptom al gonartrozei este durerea articulatiei (in timpul mersului), dar in etapele avansate ale bolii se ajunge la deformarea articulatiei si la pierderea mobilitatii genunchiului. Uneori pacientii constata modificarea formei acestora.

Daca la inceputul bolii activitatile cotidiene ale pacientilor nu sunt perturbate pentru ca durerea nu este permanenta, aceasta reactionand la administrarea de antiinflamatoare, pe masura ce boala avanseaza activitatile devin din ce in ce mai dificil de sustinut. Daca nu este diagnosticata la timp, artroza de la nivelul genunchiului duce la dureri in timpul mersului, mobilitate limitata si poate ajunge chiar la invaliditate.

Din acest articol afli care sunt simptomele gonartrozei, cum poate fi tratata si modalitati de recuperare pentru pacient.

Genunchiul este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului uman. Rolul sau este acela de a face legatura dintre osul coapsei (femur) si tibie. Articulatia genunchiului mai cuprinde si fibula (peroneul) si rotula. Se adauga tendoanele (care unesc oasele de muschi, permitand miscarea articulatiei) si ligamentele (care ofera stabilitate genunchiului). Doua cartilaje au rol de amortizare (absorb socurile): menisc medial si menisc lateral. Genunchiul este usor de miscat si datorita unor saculeti umpluti cu lichid, numite burse. Aceasta este, foarte pe scurt, anatomia genunchiului.

Capetele oaselor sunt protejate de cartilaje cu suprafata neteda, care permit alunecarea si actioneaza ca amortizor intre oase. In gonartroza, aceste cartilaje se macina, producand dureri, umflaturi si incapacitatea de miscare.

Cauzele gonartrozei

Gonartroza este considerata astazi nu o consecinta a uzurii articulatiilor, ci o boala a articulatiei. Exista cateva cauze care stau la baza dezvoltarii acestei afectiuni:

  • varsta: cu cat inaintam in varsta, articulatiile incep sa cedeze;
  • predispozitia genetica: cartilajul care se macina contine colagen. Exista persoane al caror organism nu produc suficient colagen. Drept consecinta, gonartroza se poate instala si la varste tinere (20-30 de ani). In alte situatii genetice, oasele care alcatuiesc articulatia genunchiului nu se potrivesc perfect, astfel incat cartilajul nu-si mai indeplineste rolul initial.
  • surplusul de greutate: kilogramele in plus pun o presiune constanta asupra articulatiilor noastre, mai ales asupra soldului si genunchiului. IMC-ul mai mare de 27 tripleaza practic sansele de a dezvolta gonartroza. Daca obezitatea dureaza de mai multi ani, gonartroza este cu atat mai severa. Conform studiilor, exista o legatura directa intre surplusul de kilograme si riscul crescut de gonartroza.
  • leziunile: miscarile repetitive sau leziunile de la nivelul articulatiilor (fracturi) pot conduce la gonartroza.

Factori de risc pentru gonartroza

Pe langa cauzele amintite ale gonartrozei, exista si factori de risc care duc la dezvoltarea afectiunii, cum ar fi:

  • sportul: practicarea unor sporturi este o alta cauza a instalarii gonartrozei, de pilda cele care expun genunchii la traumatisme serioase (fotbal, rugby). Antrenamentele frecvente si competitiile favorizeaza de asemenea traumatismele.
  • indepartarea meniscului (partial sau total) si deformarea genunchiului reprezinta alti factori de risc pentru dezvoltarea gonartrozei.mai multe leziuni (fracturi, entorse);
  • interventiile chirurgicale in zona genunchiului;
  • sedentarismul;
  • hipotiroidismul;
  • diabetul.

Care sunt complicatiile gonartrozei

Daca nu este diagnosticata si tratata din timp, gonartroza se inrautateste si poate duce la durere cronica a genunchiului. Durerea si rigiditatea articulatiei genunchiului pot fi atat de puternice incat ajung sa faca imposibile activitatile zilnice.

Care sunt simptomele gonartrozei

In cazul gonartrozei exista mai multe faze:

  • in stadiul incipient, nu exista simptome si nu se manifesta nici o disfunctie a articulatiei. Pacientii nu realizeaza ca este ceva in neregula cu genunchiul lor.
  • in faza intermediara incep sa se sesizeze modificari precum: dificultatea de a flexa si intinde piciorul, inrosirea si cresterea temperaturii in zona genunchiului (articulatiei), aparitia de pocnete si trosnituri, rigiditate imediat dupa trezire.
  • in stadiul avansat al afectiunii, se instaleaza durerea, care se manifesta mai ales in timpul mersului, dupa perioade lungi de stat in picioare, in cazul ridicarii de pe scaun, a coborarii treptelor, sau la dus greutati.

Iata asadar ce semne ar trebui sa te trimita la medicul specialist:

  • durerea aparuta la nivelul genunchiului. La inceput apare doar la miscare si inceteaza in stare de rapaus. In stadiile avansate ale bolii insa, durerea se permanentizeaza chiar si pe parcursul noptii. De asemenea, se manifesta si la schimbarile de vreme.
  • dificultatea de a flexa genunchiul si de a intinde piciorul.
  • umflarea usoara a articulatiei.
  • mersul devine schiopatat.
  • durerile sunt tot mai mari, mobilitatea se reduce.
  • apare o roseata si creste temperatura in zona articulara.
  • apar zgomote in timpul miscarii (semn ca suprafetele articulare se freaca una de alta).
  • rigiditate dimineata la trezire.

Cum se pune diagnosticul de gonartroza

In cazul gonartrozei, diagnosticul initial se pune in urma examenului clinic, al palparii articulatiei, al constatarii reducerii mobilitatii. Confirmarea diagnosticului vine in urma:

  • imaginilor radiologice;
  • testelor de urina si sange (pentru a determina rata de sedimentare a eritrocitelor, a ureei);
  • scanarea cu ultrasunete a articulatiei genunchiului;
  • artroscopia genunchiului: este o tehnica chirurgicala care poate diagnostica si trata problemele din articulatia genunchiului. Artroscopia poate repara multe probleme ale genunchiului, inclusiv gonartroza. Exista riscuri limitate pentru procedura. Perspectivele sunt bune pentru majoritatea pacientilor. In ceea ce priveste timpul si prognosticul de recuperare depind de gravitatea problemei genunchiului.

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul pentru gonartroza se alege in functie de stadiul bolii si de factorii care au dus la dezvoltarea acesteia. Scopurile tratamentului sunt ameliorarea durerii si imbunatatirea starii functionale a genunchiului.

Tratament nechirurgical pentru gonartroza

Exista cateva caracteristici ale tratamentului medicamentos in cazul gonartrozei:

  • trebuie urmat o perioada lunga de timp;
  • medicamentele pot avea efecte secundare nedorite, de care trebuie sa se tina seama;
  • antiinflamatoarele vor ameliora durerea, dar nu o vor face sa dispara;

Iata in ce consta tratamentul medicamentos al gonartrozei:

  • injectii cu cortizon: injectiile cu corticosteroizi pot ameliora durerea articulatiei. Numarul de injectii cu cortizon pe care un pacient le poate primi in fiecare an este redus (3-4), pentru ca medicamentul poate agrava leziunile articulatiei.
  • infiltratii cu acid hialuronic: amelioreaza durerea. Acidul hialuronic este foarte asemanator cu o substanta care se gaseste in fluidul articular.
  • antiinflamatoarele nesteroidiene: se administreaza pentru ameliorarea durerii si stoparea inflamatiei. In prezent, antiinflamatoarele nu mai au efecte secundare asupra stomacului.
  • glucozamina si sulfat de condroitina: se administreaza cu recomandare medicala daca boala este in faza incipienta. Trebuie avuta o grija suplimentara din cauza reactiilor adverse precum: greata, dureri de cap, dureri de stomac, reactii alergice.
  • infiltrații cu plasma imbogatita cu trombocite: acest tip de plasma se obtine prin centrifugarea sangelui bolnavului, recoltat in prealabil. Din cercetarile facute pana acum, acest tip de infiltratii este mai eficient decat cel pe baza de acid hialuronic.

Disconfortul si durerile pot fi ameliorate si prin alte metode:

  • sedinte de masaj si de gimnastica;
  • fizioterapie: este importanta pentru ca intareste musculatura, creste flexibilitatea si reduce durerea.
  • schimbarea stilului de viata: mai ales daca este vorba de un stil care presupune mult sport (cu presiune pe articulatiile genunchilor, precum fotbal, tenis). Aceste sporturi trebuie inlocuite cu altele, recomandate de kinetoterapeut (inot).
  • daca pacientul are multe kilograme peste normal trebuie sa slabeasca pentru a reduce presiunea de la nivelul genunchilor.
  • folosirea bastonului si a ortezelor: se pot folosi in ideea de a reduce presiunea asupra genunchilor. Pentru fiecare kilogram in plus, la nivelul genunchiului se resimt 3 kilograme de presiune. Orteza trebuie achizitionata cu recomandarea medicului si se foloseste in general in cazurile incipiente de gonartroza.

Schemele de exercitii terapeutice contin cateva reguli importante in ideea ca astfel pot asigura o eficienta maxima:

  • miscarile nu se realizeaza brusc sau in forta, ci lent si numai atat cat permite organismul.
  • exercitiile trebuie facute in fiecare zi. Durata lor nu trebuie sa depaseasca 35-45 de minute, se fac in reprize de 10-15 minute. Perioada de odihna dintre ele este de 4 ore.
  • se recomanda inotul si mersul pe jos (ajuta la intarirea muschilor si creste rezistenta; ar trebui ca bolnavul de gonartroza sa faca cel putin 3.000 de pasi in fiecare zi).

Tratament chirurgical pentru gonartroza

In cazul in care gonartroza este avansata iar pacientul nu raspunde la tratament, medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala, in vederea refacerii mobilitatii articulatiilor. Interventia consta in indepartarea suprafetelor afectate de boala si inlocuirea articulatiei cu piese de titan. In urma tratamentului chirurgical, pacientul nu mai resimte durerea, articulatia isi creste mobilitatea, iar viata pacientului este imbunatatita.

Cum previi gonartroza

Nu este posibila prevenirea cu totul a gonartrozei, dar in schimb este posibil sa reduci riscul de aparitie a afectiunii. Prevenirea unei boli este mai la indemana decat vindecarea/ameliorarea ei. Prevenirea gonartrozei presupune o presiune mai mica pe genunchi si exercitii fizice. La primele semne de boala trebuie sa te adresezi medicului specialist.

Exista si alte aspecte de care trebuie sa tii seama pentru a nu dezvolta aceasta boala:

  • poarta pantofi confortabili;
  • urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata;
  • fa exercitii fizice (in special mergi pe bicicleta);
  • nu pune prea mare presiune pe articulatia genunchiului;
  • ia vitamine;
  • evita exercitiile care pun presiune pe articulatii;
  • incearca sa faci macar 30 de minute de gimnastica aerobica in fiecare zi, pentru a-ti intari musculatura si pastra sanatatea;
  • adopta o pozitie corecta la birou si nu sta foarte mult pe scaun, fa cateva minute de miscare in fiecare ora;
  • pierde in greutate: o greutate normala reduce sansele de a dezvolta afectiunea.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

Schoen Clinic, "Knee osteoarthritis (gonarthrosis)": https://www.schoen-clinic.com/knee-osteoarthritis-gonarthrosis

Herzliya Medical Center, "Gonarthrosis Treatment": https://hmcisrael.com/operation/gonarthrosis-treatment/

"Gonarthrosis (osteoarthritis genus)": https://videoreha.com/en-us/programs/6eqtkpbmkkssx05gdckpgw/knee-cartilage-injuries-and-damage--gonarthrosis-osteoarthritis-genus

OZMO, "Gonarthrosis - total knee replacement": https://www.orthopaediezentrum-muenchenost.de/en/services-specialisms/joint-replacement/gonarthrosis-total-knee-replacement/

Hyalutidin, "Gonarthrosis": https://joints-health.co.uk/gonarthrosis-knee-joint-degeneration

Scope Heal, "Gonarthrosis: What is it: Causes, Symptos, Diagnosis and Treatment": https://scopeheal.com/gonarthrosis/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor