Exercitii de respiratie: beneficii si recomandari

4. 3. 2024 · 5 minute de citit

Exercitiile de respiratie au numeroase beneficii pentru organism, atat in cazul unor diagnostice grave precum boala pulmonara obstructiva cronica, dar si pentru gestionarea anxietatii si stresului sau pentru simpla relaxare. Citeste in continuare pentru a descoperi care sunt cele mai importante avantaje ale efectuarii exercitiilor de respiratie, cum se procedeaza in mod corect si cine e in masura sa te ghideze prin acest proces.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Exercitii de respiratie: beneficii si recomandari

Ce sunt exercitiile de respiratie si de ce sunt importante?

Exercitiile de respiratie reprezinta o serie de tehnici specifice care implica respiratia constienta si controlata, cu scopul de a imbunatati capacitatea pulmonilor si a circulatiei sangelui. Acestea pot varia de la tehnici simple, cum ar fi respiratia profunda, pana la metode mai complexe, cum ar fi respiratia diafragmatica sau pranayama in yoga.

Respiratia corecta este esentiala pentru o buna sanatate deoarece asigura aportul adecvat de oxigen in organism, ajuta la eliminarea toxinelor, stimuleaza sistemul imunitar, reduce stresul si anxietatea si imbunatateste concentrarea si starea generala de bine [1]. 

Exercitiile de respiratie sunt o componenta cheie a multor practici de sanatate holistica si terapii fizice. Ele sunt folosite in tratamentul anumitor afectiuni cum ar fi astmul, bronsita cronica, anxietatea si stresul. De asemenea, ele pot imbunatati performanta fizica si mentala, sporind capacitatea de concentrare. Practicarea regulata a exercitiilor de respiratie poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu boli pulmonare obstructive cronice.

Desi respiratia este o functie automata, multi oameni au tendinta de a respira superficial sau incorect, in special cand sunt stresati sau anxiosi. Prin urmare, este important sa invete si sa practice tehnici de respiratie corecta pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate. Exercitiile de respiratie pot fi un instrument eficient pentru imbunatatirea respiratiei si gestionarea unor afectiuni respiratorii [2].

Cele mai comune tipuri de exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie diafragmatica, cunoscute si sub numele de respiratie abdominala, sunt foarte raspandite si eficiente. Acestea constau in respiratie adanca, in care aerul este inspirat prin actiunea preponderenta a diafragmului, nu prin piept. Acest tip de respiratie poate creste cantitatea de oxigen pe care corpul o primeste, poate ajuta la relaxarea musculara si poate imbunatati starea generala de bine.

Exercitiile de respiratie cu ritm controlat sunt un alt tip de exercitii foarte benefice. Acestea presupun respiratia intr-un ritm lent si controlat, de obicei prin inhalare pana se numara la patru, mentinerea respiratiei pentru cateva clipe si apoi expirarea pana se numara la patru. Acest tip de exercitii poate contribui la reducerea stresului si anxietatii, imbunatatirea concentrarii si alinarea unor probleme de sanatate precum tensiunea arteriala ridicata [3].

Pranayama, o tehnica de respiratie preluata din yoga, se concentreaza asupra controlului respiratiei pentru a influenta fluxul de energie prin corp. Exista mai multe tipuri de pranayama, iar aceste exercitii pot ajuta la imbunatatirea starii de bine mentale, fizice si spirituale [2].

Cum sa practici corect exercitiile de respiratie?

Inainte de a incepe practicarea exercitiilor de respiratie este esentiala intelegerea corecta a acestui proces. Respiratia nu este doar un act fizic de a trage si elibera aer, ci reprezinta o conexiune intre minte si corp. Respiratia profunda care umple plamanii si eliberarea lenta a aerului poate avea efecte pozitive asupra sanatatii si starii de bine. Spre deosebire de acestea, respiratia superficiala sau rapida poate conduce la cresterea tensiunii arteriale si a stresului.

Practicarea tehnicilor de respiratie poate varia in functie de preferintele individuale. Respiratia abdominala implica umplerea pieptului cu aer prin coborarea diafragmei, urmata de o expiratie lenta. Aceasta poate fi practicata stand drept, cu mana pe abdomen pentru a simti cum se misca in sus si in jos. Respiratia diafragmatica presupune umplerea plamanilor cu aer prin intermediul diafragmei, permitand o respiratie mai profunda si mai relaxata. Respiratia prin nas poate ajuta la filtrarea si incalzirea aerului inainte de a ajunge la plamani, ceea ce poate fi benefic pentru cei cu probleme respiratorii [4].

Ritmul respiratiei este un aspect cheie pentru maximizarea beneficiilor. Un ritm lent si controlat al respiratiei poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii. Destinderea si concentrarea asupra ritmului pot ajuta la atingerea acestui obiectiv.

Beneficiile exercitiilor de respiratie pentru sanatatea ta

Beneficiile exercitiilor de respiratie pentru sanatate sunt multiple si variate, avand un impact pozitiv asupra multor aspecte ale sanatatii. In primul rand, prin practicarea regulata a exercitiilor de respiratie functia pulmonara si capacitatea respiratorie se imbunatatesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca plamanii devin mai puternici si mai eficienti, ceea ce ajuta la cresterea capacitatii de oxigenare a sangelui si la imbunatatirea circulatiei [1]. 

Exercitiile de respiratie sunt, de asemenea, cunoscute pentru rolul lor in reducerea stresului si a anxietatii, ajutand la calmarea mintii si la inducerea unei stari de relaxare. Acestea pot ajuta la imbunatatirea starii de bine si la cresterea concentrarii. Respiratia profunda poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, in organism, avand efecte benefice asupra starii psihice [2].

In ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara, exercitiile de respiratie pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare in general. Imbunatatirea circulatiei si oxigenarii sangelui ca rezultate ale exercitiilor de respiratie sunt esentiale pentru functionarea optima a sistemului cardiovascular.

Alte beneficii generale pentru sanatate ale exercitiilor de respiratie includ imbunatatirea posturii, stimularea sistemului imunitar, imbunatatirea digestiei si ajutorul in gestionarea unor afectiuni cronice precum astmul sau bronsita [4].

Exista o varietate de exercitii de control al respiratiei, fiecare dintre ele cu propriile caracteristici, dar toate avand beneficii importante pentru organism care este, astfel, mai bine oxigenat si energizat. In cazul in care ai nevoie de informatii suplimentare sau de indrumare, discuta cu medicul sau cu un specialist fizioterapeut!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. American Lung Association. “Breathing Exercises | American Lung Association.” Www.lung.org, 2021, www.lung.org/lung-health-diseases/wellness/breathing-exercises, accesat la 1.03.2024;
  2. Cronkleton, Emily. “10 Breathing Techniques.” Healthline, 9 Apr. 2019, www.healthline.com/health/breathing-exercise, accesat la 1.03.2024;
  3. Fowler, Paige. “Breathing Techniques for Stress Relief.” WebMD, 11 Jan. 2018, www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques, accesat la 1.03.2024;
  4. NHS. “Breathing Exercises for Stress.” Nhs.uk, 2 Feb. 2021, www.nhs.uk/mental-health/self-help/guides-tools-and-activities/breathing-exercises-for-stress/, accesat la 1.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor