Epidermoliza buloasa: cauze, simptome, tratament

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Epidermoliza buloasa

 

Epidermoliza buloasa este o afectiune rara si severa a pielii, care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate. In acest articol iti vom prezenta informatii esentiale despre cauzele si tipurile de transmitere ale acestei boli, precum si despre manifestarile cutanate si problemele asociate. De asemenea, vei afla despre optiunile medicale disponibile pentru tratamentul epidermolizei buloase si principalele metodele de ingrijire a pielii recomandate pentru a reduce simptomele.

Cauzele epidermolizei buloase: factori genetici si tipuri de transmitere

 

Lupa

 

Epidermoliza buloasa face parte din categoria bolilor rare si se caracterizeaza prin formarea de vezicule la nivelul pielii si mucoaselor. Cauza principala a acestei boli este reprezentata de mutatiile genetice specifice care afecteaza productia unor proteine cu un rol important in structura pielii.

Exista patru tipuri principale de epidermoliza buloasa: simpla, jonctionala, distrofica si sindromul Kindler. Modul de transmitere depinde de tipul bolii si poate fi de tip autozomal dominant sau autozomal recesiv. In cazul variantei autozomal dominante, o singura copie a genei mutante este suficienta pentru a cauza boala, iar copiii care mostenesc aceasta gena au un risc de 50% de a dezvolta afectiunea. In cazul afectiunii autosomal recesive, ambii parinti trebuie sa aiba o copie a genei mutante pentru ca boala sa se manifeste la copii [1].

Diagnosticul acestei afectiuni se poate confirma prin intermediul testelor genetice, care pot identifica mutatiile specifice asociate cu fiecare tip de epidermoliza buloasa. In unele cazuri, aceste teste pot realizate si in timpul sarcinii pentru a determina riscul ca fatul nenascut sa dezvolte boala. Testele se pot face dupa saptamana a 11-a de sarcina [2].

Simptomele epidermolizei buloase: manifestari cutanate si probleme asociate

Epidermoliza buloasa simpla se caracterizeaza prin formarea de vezicule si basici care se sparg usor si se transforma in leziuni de suprafata. Acestea se vindeca, de obicei, fara sa cauzeze cicatrici. Varianta jonctionala poate provoca ulceratii cutanate grave, ce afecteaza si mucoasele, precum cea bucala sau esofagiana. Epidermoliza buloasa distrofica se manifesta prin formarea de cicatrici si leziuni cronice si poate afecta, de asemenea, organele interne. Sindromul Kindler este caracterizat prin o sensibilitate crescuta a pielii la lumina solara si aparitia de vezicule si basici ulcerate [3].

Manifestarile cutanate comune ale acestei afectiuni includ formarea de vezicule si basici pe piele, care apar ca raspuns la traumatisme minore sau frecare. Pielea devine fragila si poate fi afectata de eritem, prurit si atrofie cutanata. Aceste simptome pot fi dureroase si dificil de gestionat pe termen lung.

Complicatiile si problemele asociate cu epidermoliza buloasa pot include infectii secundare ale pielii, cicatrizare, probleme dentare, dificultati la inghitire, malnutritie, probleme de crestere si dezvoltare, afectarea mobilitatii si deformari ale membrelor. Aceste probleme pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor si pot necesita tratament medical de specialitate [3].

Tratamentul epidermolizei buloase: optiuni medicale si ingrijirea pielii

 

Tratamentul epidermolizei buloase

 

Optiunile medicale pentru tratamentul epidermolizei buloase depind de severitatea si tipul bolii. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, insa unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, antibioticele si analgezicele, pot fi prescrise pentru gestionarea simptomelor specifice si prevenirea complicatiilor. De exemplu, corticosteroizii pot reduce inflamatia si durerea, iar antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectiile secundare.

Ingrijirea pielii este, de asemenea, importanta in tratarea epidermolizei buloase. Este esential sa se mentina o igiena adecvata si sa se evite pe cat posibil traumatismele la nivelul pielii. De asemenea, pansamentele speciale, pentru protectie, pot preveni complicatiile.

Managementul problemelor asociate este, de asemenea, important in tratamentul epidermolizei buloase. Monitorizarea si tratarea atenta a infectiilor secundare, a problemelor nutritionale, a disfunctiilor organelor interne si a altor afectiuni care pot aparea in cazul epidermolizei buloase sunt esentiale.

Impactul epidermolizei buloase asupra calitatii vietii

Acesta afectiune este asociata cu tulburari emotionale si psihologice. Persoanele afectate si familiile acestora pot resimti anxietate, depresie, stres si tulburari de adaptare, cauzate de aspectul fizic al bolii si de durerea asociata [3]. Suportul psihologic si accesul la resurse de consiliere si terapie sunt necesare pentru a face fata acestor dificultati.

Limitarile in activitatile zilnice sunt o alta problema semnificativa pentru persoanele afectate de epidermoliza buloasa. Acestia pot intampina dificultati ce le afecteaza independenta si autonomia. De asemenea, epidermoliza buloasa poate sta la baza problemele sociale si de relationare, inclusiv cu prietenii, partenerii si colegii. Stigmatul si izolarea sociala sunt probleme comune pentru persoanele afectate de aceasta afectiune. 

In concluzie, epidermoliza buloasa poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor si a familiilor lor. Suportul psihologic si accesul la ingrijire medicala specializata si la resurse de suport sunt esentiale pentru a face fata dificultatilor emotionale si psihologice. O abordare integrata si multidisciplinara este necesara pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor afectate de aceasta afectiune.

Disclaimer:

Diagnosticarea si tratamentul acestei afectiuni pot fi realizate doar de catre personalul medical specializat! Acest articol are un rol strict informativ.

Surse de informare:

[1] “Epidermolysis Bullosa.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 11 Apr. 2017, www.niams.nih.gov/health-topics/epidermolysis-bullosa#:~:text=Epidermolysis%20bullosa%20is%20a%20group,appear%20anywhere%20on%20the%20body, accesat in data de 19 iunie 2023

[2] NHS Choices. Overview - Epidermolysis Bullosa. 2023, www.nhs.uk/conditions/epidermolysis-bullosa/, accesat in data de 19 iunie 2023

[3] “Epidermolysis Bullosa - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epidermolysis-bullosa/symptoms-causes/syc-20361062, accesat in data de 19 iunie 2023

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor