Ecografie mamara: cand e necesara, recomandari, beneficii, riscuri

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Ecografie mamara

 

Ecografia mamara este o investigatie noninvaziva si nedureroasa care permite identificarea modificarilor anormale la nivelul sanului. Vei afla din acest articol informatii esentiale despre ecografia la san, inclusiv cand este recomandata si cum sa interpretezi rezultatele. 

Ce este ecografia mamara?

Ecografia mamara folosește ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale sanului, permitand medicilor sa examineze structurile interne ale tesutului mamar si sa depisteze eventuale anomalii sau tumori.

Are drept scop identificarea de modificari anormale in san, precum chisturi, fibroadenoame, tumori benigne sau maligne, precum si monitorizarea modificarilor ce au fost depistate anterior sau evaluarea simptomelor mamare, cum ar fi durerea, umflaturile sau secretia mamelonara. 

Ecografia mamara este una dintre cele patru metode de diagnosticare a bolilor sanului, alaturi de mamografie, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si biopsia ghidata imagistic. [1]

Cand este recomandata ecografia mamara?

Exista mai multe situatii in care este recomandata ecografia la san, tinand cont si de contextul clinic. 

Ca metoda de diagnosticare

Ecografia mamara este utila in diagnosticarea anomaliilor detectate la san in timpul examinării medicale, în special a celor care pot fi simtite, dar nu sunt vizibile la mamografie. Acestea pot include noduli sau scurgeri spontane sangeroase ori seroase (clare).

De asemenea, se foloseste pentru a caracteriza posibilele anomalii observate la mamografie sau RMN. De exemplu, determina daca o umflatura este solida, ceea ce necesita mai multe teste pentru a exclude cancerul, sau umpluta cu lichid (precum chistul benign).

Pentru femeile sub 40 de ani, precum si pentru cele care sunt insarcinate sau care alapteaza, ecografia mamara reprezinta prima optiune de investigare a anomaliilor detectate la san. 

Se recomanda efectuarea fara intarziere a ecografiei mamare in urmatoarele situatii: 

 • descoperirea la palpare a unor noduli mamari sau axilari, precum si in cazul modificarilor aparute la nivelul acestora;
 • scurgeri mamare;
 • retrageri ale sfarcului sau pielii (formarea unor gropite);
 • aparitia rosetii, iritatiilor, umflaturilor pe san;
 • durere persistenta, fara legatura cu ciclul menstrual.

Ca metoda de screening

Ecografia mamara are anumite limitari si nu este in mod obisnuit utilizata ca test screening de rutina pentru depistarea cancerului de san. Potrivit Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului [3], ecografia mamara nu trebuie sa inlocuiasca mamografia, ci sa fie folosita impreuna cu aceasta, pentru a creste acuratetea depistarii cancerului mamar. 

Poate fi prescrisa ca metoda de screening [2] pentru persoanele care: 

 • au risc inalt de cancer de san, dar nu pot face RMN;
 • sunt insarcinate;
 • au sani cu structura densa, care ingreuneaza identificarea anomaliilor la mamografie.

Trebuie precizat ca densitatea sanilor se poate modifica in timp. Posibilitatea de a avea sani cu structura densa, fibroglandulara, este mai mare: 

 • la persoanele tinere;
 • la cele insarcinate sau care alapteaza;
 • la persoanele in curs de administrare a terapiei de substitutie hormonala;
 • la persoanele cu o greutate corporala mai mica.

Pentru monitorizare

Ecografia mamara poate fi utilizata si pentru a tine sub observatie in timp diverse patologii benigne ale sanului, precum mastoza fibrochistica

Pentru biopsii ghidate ecografic

Medicii folosesc ecografia mamara si pentru a ghida procedurile de biopsie. De obicei, este necesara o examinare a sanului cu ultrasunete inainte de biopsie pentru a planifica procedura si pentru a determina daca aceasta metoda poate fi utilizata. [2]

Diferenta dintre ecografie mamara si mamografie

Ecografia mamară si mamografia sunt doua metode de diagnosticare a cancerului mamar, fiecare avand avantajele si limitarile sale.

Ecografia mamara utilizeaza unde ultrasonice pentru a crea imagini ale tesutului mamar, fara sa implice expunere la radiatii, in timp ce mamografia utilizeaza raze X pentru a obtine imagini radiografice ale sanului.

Ecografia mamara este mai precisa decat mamografia la femeile simptomatice sub varsta de 45 de ani, in timp ce mamografia este mai sensibila la femeile peste 60 de ani. La femeile tinere si la cele cu sani densi, ecografia este considerata superioara mamografiei si poate fi prima optiune in testarea imagistica. [4]

Este important să discuti cu medicul tau pentru a determina ce metoda este cea mai potrivita pentru situatia ta.

Ce se intampla in timpul unei ecografii mamare?

 

Femeie la ecografie mamara

 

În timpul unei ecografii mamare, pacienta se asază pe o masa de examinare, cu partea superioara a corpului dezgolita. Medicul specialist va aplica un gel pe baza de apa pe sanii si axilele pacientei, care ajuta la transmiterea undelor sonore si imbunatateste calitatea imaginilor obtinute.

Folosind un dispozitiv numit transductor, ecograful emite unde sonore de inalta frecventa si capteaza undele-ecou rezultate, transformandu-le in imagini digitale pe un ecran. Transductorul este plasat pe suprafata pielii si miscat in diferite directii pentru a obtine o imagine detaliata a tesuturilor mamare. Aceasta tehnica nu provoaca durere sau disconfort, dar poate cauza o ușoara presiune pe sanii examinati. Intreaga procedura poate dura pana la 30 de minute. 

In timpul examinarii, medicul specialist va analiza imaginile bidimensionale sau tridimensionale ale tesuturilor mamare, in cautarea modificarilor in structura sau densitatea tesuturilor, precum ai a eventualelor formatiuni anormale, cum ar fi chisturile, fibroadenoamele sau tumorile. De asemenea, se pot evalua si ganglionii limfatici axilari.

Rezultatele examinarii sunt discutate cu pacienta, iar daca este necesar, medicul poate recomanda investigatii suplimentare, cum ar fi o biopsie sau o mamografie, pentru a confirma diagnosticul si a stabili planul de tratament.

In ce perioada a lunii se face ecografia mamara? 

Ecografia la san poate fi efectuata in orice faza a ciclului menstrual. Totusi, rezultatele ecografiei pot varia in functie de etapa ciclului [5].

Unii medici recomanda programarea acesteia in prima saptamana dupa menstruatie, cand sanii sunt mai putin sensibili si tesutul mamar mai putin dens. Astfel, rezultatele investigatiei pot fi mai precise, reducand eventualul disconfort cauzat de presiunea transductorului asupra sanilor. 

Pregatirea pentru ecografia mamara

Pregătirea pentru o ecografie mamara este minima si nu necesita anestezie sau alte proceduri speciale. Cu toate acestea, este recomandat sa: 

 • porti haine usor de indepartat in partea de sus a corpului;
 • eviti accesoriile sau bijuteriile care pot ingreuna procesul;
 • nu folosesti creme sau pudre in zona sanilor si axilelor;
 • ai la tine rapoartele medicale ale investigatiilor anterioare.

Avantajele si limitarile ecografiei mamare

Avantajele ecografiei mamare sunt multiple.

 • Este o metoda noninvaziva si nedureroasa, care nu utilizeaza radiatii
 • Este sigura si confortabila pentru pacienta. 
 • Poate detecta formatiuni, cum ar fi noduli sau chisturi, care nu sunt vizibile la mamografie, oferind imagini detaliate ale tesutului mamar. 
 • Poate fi utilizata pentru a urmari evolutia unui nodul sau chist in timp, ajutand la stabilirea unui plan de tratament adecvat. 


Cu toate acestea, există si limitari ale ecografiei mamare. Sensibilitatea acestei metode poate fi redusa in unele cazuri, putand sa esueze in a determina daca o masa solida este canceroasa. De asemenea, nu poate detecta microcalcificarile, care pot semnaliza un cancer de san incipient. 

Ecografia mamara are riscuri?

Ecografia mamară este considerată o procedură sigura si fara riscuri semnificative pentru pacienti, în comparatie cu alte metode de diagnostic, cum ar fi mamografia. Deoarece nu implica folosirea radiatiilor, nu exista riscuri asociate cu expunerea la radiatii ionizante. De asemenea, nu necesita utilizarea substantelor de contrast sau a altor metode invazive. 

Cu toate acestea, ca orice procedura de diagnostic, ecografia mamara poate prezenta riscul de a da un rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Un rezultat fals pozitiv poate duce la stres si investigatii suplimentare inutile, in timp ce un fals negativ poate duce la o intarziere in diagnosticarea unei afectiuni.

Ecografia mamara poate prezenta rezultate eronate, cum ar fi raportarea anomaliilor care nu sunt cancer (fals pozitive) sau nedetectarea cancerului prezent (fals negative). Cauzele acestor erori pot fi multiple, inclusiv dimensiunea sau pozitionarea anomaliilor si calitatea imaginilor. Cu toate acestea, exista solutii pentru a diminua riscurile, cum ar fi efectuarea unei investigatii suplimentare sau repetarea examinarii. 

Rezultatele interpretarii unui exament ecografic al sanului pot implica realizarea unor proceduri aditionale, precum ecografia de monitorizare si/sau aspiratia sau biopsia. O mare parte dintre zonele suspectate de a fi motive de ingrijorare se dovedesc a fi noncanceroase (rezultate fals pozitive). [2]

Rezultatele si interpretarile ecografiei mamare

 

Rezultate si interpretare ecografie mamara

 

Bi-RaDs (Breast Imaging Reporting and Data System) este un sistem de clasificare care evalueaza rezultatele ecografiei mamare pe o scala de la 0 la 6. Acest sistem ajuta la estimarea riscului de cancer mamar si stabileste pasii urmatori. 

BR-0: Imaginile nu pot fi citite si sunt necesare investigatii suplimentare

BR-1: Imaginile sunt normale

BR-2: Pot fi prezente chisturi sau mase benigne. Se recomanda monitorizare.

BR-3: Exista o mica sansa (2%) de cancer. In acest caz, medicul va recomanda o investigatie de urmarire peste 6 luni.

BR-4: Indica prezenta unor anomalii sau mase suspecte, pentru care se recomanda biopsie. 

BR-5: Exista 95% sanse de malignitate, iar biopsia este necesara. 

BR-6: Aceasta categorie este rezervata celor care au avut deja o biopsie pentru a confirma diagnosticul de cancer de san. Imaginile cu acest scor arata cum raspunde cancerul la tratament. 

Este important sa retii ca scorul Bi-RaDs nu reprezinta un diagnostic. Este un mijloc prin care tehnicianul comunica impresiile sale medicului tau, impreuna cu recomandarile pentru urmatorii pasi. In majoritatea cazurilor, un scor mai mare va conduce la o recomandare de biopsie. Rezultatele biopsiei vor oferi un diagnostic (daca exista sau nu cancer) si vor ajuta medicul sa recomande eventuale tratamente. 

Este important sa te informezi si sa consulti medicul specialist pentru a afla care investigatie este cea mai potrivita in cazul tau. Fii proactivă în ceea ce priveste sanatatea sanilor tai si nu ezita sa discuti cu medicul despre ecografia mamara dacăa aceasta este necesara in situatia ta.

Disclaimer: Informatiile prezentate in acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor informative si educative si nu trebuie sa fie considerate substitut pentru sfaturile medicale profesionale. Consulta un medic pentru evaluarea si interpretarea corecta a rezultatelor ecografiei mamare. 

Surse: 

[1] Evans, andrew, et al. “Breast Ultrasound: Recommendations for information to Women and Referring Physicians by the European society of Breast imaging.” insights into imaging, vol. 9, no. 4, aug. 2018, pp. 449–461, https://doi.org/10.1007/s13244-018-0636-z.

[2] Radiology (aCR), Radiological society of North america (RsNa) and american College of. “Ultrasound - Breast.” Radiologyinfo.org, 1 Nov. 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/breastus#3f0568fb8a0347349b15b5d0c2566350.

[3] “What is a Breast Ultrasound? | Breast Cancer screening.” Www.cancer.org, 14 Jan. 2022, www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-ultrasound.html.

[4] Devolli-Disha, Emine, et al. “COMPaRatiVE aCCURaCY of MaMMOGRaPHY and ULtRasOUND in WOMEN with BREast sYMPtOMs according to aGE and BREast DENsitY.” Bosnian Journal of Basic Medical sciences, vol. 9, no. 2, 1 May 2009, pp. 131–136, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5638217/.

[5] Zhou, Y. Z., et al. “[Features of Breast Ultrasound image and its Correlation with Estradiol and Progesterone Level in Different Phases of Menstrual Cycle in Normal Women].” Zhongguo Yi Xue Ke Xue Yuan Xue Bao. acta academiae Medicinae sinicae, vol. 23, no. 6, 1 Dec. 2001, pp. 609–613, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12901108/. accessed 23 June 2023.

6 CDC. “What Does It Mean to Have Dense Breasts? | CDC.” Www.cdc.gov, 23 Apr. 2020, www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/dense-breasts.htm.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor