Durere testiculara: Cauze si optiuni de tratament

26. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Testiculele sunt organe de reproducere, gonade (glanda sexuala masculina). Testiculele sunt in numar de 2. La fat, acestea sunt situate in abdomen, dar coboara inainte de nastere, sau mai tarziu. Pana la pubertate, testiculele sunt mici, ulterior cresc in volum, pana ajung la dimensiunile normale pentru un adult. 

O leziune brusca, o inflamatie, sau afectiuni cu transmitere sexuala pot provoca dureri testiculare. Presiunea din testicule poate fi si un simptom al unor afectiuni mai severe (cum ar fi cancerul testicular) (5).

Testiculele au 2 functii:

  • functia exocrina (spermatogeneza): este o conditie prealabila oricarei reproduceri;
  • functia endocrina: secretia hormonala de testosteron. Acest hormon este responsabil pentru modificarile importante care au loc la pubertate in ceea ce priveste dezvoltarea caracterelor sexuale secundare masculine (pilozitate, schimbarea vocii, dezvoltarea muschilor). 

Cine este cel mai expus riscului

Dureri la nivel testicular pot avea toate persoanele de sex masculin. Riscul poate fi mai mare insa in cazul persoanelor care presteaza o activitate fizica intensa, sau care practica sporturi de contact.

Explicam in acest articol ce sunt durerile testiculare, care sunt cele mai frecvente cauze si ce optiuni de tratament exista.

Ce este durerea testiculara

Durerea testiculara se refera la o durere sau o iritatie care apare la unul sau la ambele testicule. Poate fi vorba despre o durere ascutita, cronica, sacaitoare, sau doar de o senzatie de disconfort. Durerea poate fi fulgeratoare, sau poate fi de lunga durata. Poate de asemenea sa creasca in intensitate pe masura trecerii timpului, sau daca se intensifica activitatea. Cert este ca durerea testiculara poate fi severa in principal pentru ca exista o sensibilitate nervoasa in acea zona. Indiferent de tipul durerii, in multe cazuri aceasta nu provine de la testicule, ci dintr-o alta parte a corpului, cum ar fi abdomenul sau zona inghinala (pietre la rinichi, hernie)  (1).

Cauzele durerii  testiculare

Durerea testiculara are o serie de cauze posibile pentru ca testiculele sunt foarte sensibile si orice problema care apare in acea zona poate provoca durere sau disconfort. Durerea in sine poate sa se manifeste in interiorul testiculului, sau la nivelul tesutului de sustinere (epididim). Nu intotdeauna cauza durerii de testicul poate fi identificata. Cauzele durerii testiculare pot presupune:

Varicocel

Varicocelul se caracterizeaza prin umflarea venelor de la nivelul testiculului. Cel mai adesea se manifesta la testicului stang, dar poate afecta si dreptul, sau chiar ambele testicule. Afectiunea provoaca disconfort, inflamatie, senzatie de caldura, mai ales dupa efort fizic, sau mers pe jos. 

Durerea provocata de varicocel se trateaza cu analgezice (acetaminofen). Daca durerea nu se amelioreaza cu tratament, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala care sa ajute sangele sa ocoleasca venele afectate (2).

Hernie inghinala

Hernia inghinala poate fi diagnosticata la copii si la adultii tineri. Presupune ca o portiune a intestinului sau a altui tesut abdominal trece printr-o zona slabita a muschilor abdominali. Daca este vorba despre scrot, atunci pacientul resimte inflamatii si dureri constante in zona testiculelor. Disconfortul se agraveaza la ridicare, la aplecare, sau la ridicarea de greutati (2).

Hernia inghinala se trateaza prin interventie chirurgicala, pentru ca portiunea de intestin trebuie repusa la locul corect, iar muschii abdominali trebuie intariti.

Epididimita

Este vorba despre o inflamatie cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Cele mai frecvente simptome sunt dureri severe, testicule inflamate, febra, frisoane, roseata.

Epididimita trebuie evaluata medical si tratata. Infectia bacteriana necesita tratament cu antibiotice, iar durata tratamentului variaza in functie de severitatea simptomelor si de starea de sanatate a pacientului (2).

Torsiune testiculara

Torsiunea testiculara reprezinta o situatie de urgenta, este mai frecventa inainte de varsta de 25 de ani, iar durerile resimtite sunt puternice. Nu intotdeauna torsiunea este completa, de cele mai multe ori este vorba doar de simptome mai usoare care se manifesta la anumite miscari.

Torsiunea testiculara reprezinta o urgenta, trebuie confirmat diagnosticul in serviciul de urgenta. Poate fi nevoie de interventie chirurgicala pentru a repozitiona testiculul la locul lui. Complicatia acestei afectiuni poate fi infertilitatea (3).

Prostatita

Prostatita este o inflamatie a prostatei care provoaca simptome precum urinare dureroasa, febra, durere perineala, senzatia de vezica urinara incomplet golita.

Prostatita se trateaza prin bai calde, exercitii Kegel si de asemenea poate fi nevoie de un tratament cu antibiotice (4).

Oreion

In mod normal, oreionul este o boala contagioasa care se manifesta prin marirea glandelor salivare parotide. Virusul care provoaca aceasta boala poate ajunge si la testicule si aici provoaca inflamatii. Prin urmare, este posibila inflamarea si durerea la nivelul testiculelor daca este un caz de oreion raspandit sistemic. 

Afectiunea se trateaza cu medicamente antiinflamatorii si analgezice (ibuprofen, acetaminofen). Sunt de asemenea importante hidratarea si odihna (4). 

Cancer testicular

Durerea testiculara poate fi un semnal de avertizare in cazul unui cancer testicular. Cancerul testicular nu provoaca dureri decat in cazuri de boala avansata. Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomanda consult medical in cazul unei asemenea dureri. Sunt si alte simptome care trebuie luate in seama, cum ar fi inflamarea intensa, modificarea dimensiunii testiculului. 

In cazul cancerului testicular, diagnosticarea timpurie imbunatateste sansele de vindecare. Cu toate acestea, indepartarea testiculului afectat este necesara in aproape toate cazurile de cancer testicular (2).

Traumatism

Traumatismul la nivelul testiculului produce dureri severe. Cele mai multe cazuri de leziuni testiculare (peste 85%) sunt cauzate de traume produse prin sport, accidente de masina, accidente de munca. Leziunea poate duce la aparitia unei vanatai si inflamarea scrotului si a testiculelor. Sunt situatii in care traumatismul la testicule poate necesita o interventie chirurgicala de urgenta (3). 

Cauzele suplimentare de declansare a durerilor testiculare sunt:

  • Infectie cu transmitere sexuala (gonoreea, sifilis, chlamydia): asemenea infectii pot afecta mai multe parti ale corpului, inclusiv testiculele. Atunci cand se intampla acest lucru, testiculele se inflameaza si devin dureroase (apare o senzatie de arsura) (5).  
  • Infectii ale tractului urinar: bacteriile intra in tractul urinar (uretra, vezica urinara, rinichi). Un simptom al bolii poate fi durerea testiculara. Uneori durerea trece de la sine, alteori este nevoie de tratament cu antibiotice (3).
  • Dureri de spate: durerea testiculara poate aparea si in urma unei hernii de disc netratate (3).
  • Probleme gastro-intestinale: diverticulita este o inflamatie a dilatatiilor saculare de la nivelul colonului, numite diverticuli. Afectiunea poate provoca dureri testiculare (3). 

Cand trebuie mers la medic

  • In mod normal, barbatii trebuie sa considere durerea testiculara o urgenta.
  • Suna la medicul de familie sau la medicul specialist daca tu sau baiatul tau dezvolta dureri testiculare.
  • In cazul in care consultul medical nu este posibil, mergi direct la departamentul de urgente al celui mai apropiat spital.

Durerile testiculare pot fi diagnosticate si tratate de:

  • urologi;
  • chirurgi; 
  • oncologi.

Cum se trateaza durerea testiculara

Durerea testiculara se poate trata acasa prin cateva masuri simple:

  • aplicare comprese reci in zona dureroasa;
  • bai calde;
  • antialgice fara prescriptie medicala.

Daca remediile acestea simple nu dau randament, sau daca durerile sunt severe, trebuie consultat medicul. Acesta poate recomanda:

  • antialgice (acetaminofen, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);
  • antibiotice sau medicamente antiinfectioase daca se suspecteaza o infectie bacteriana;
  • antidepresive triciclice (amitriptilina).

Interventia chirurgicala nu este necesara in cele mai multe cazuri de dureri testiculare, dar daca este o urgenta medicala (cum ar fi torsiunea testiculara) atunci da, poate fi recomandata ca tratament. Sunt mai multe tipuri de interventii chirurgicale testiculare, in functie de cauza. In cazul unei interventii chirurgicale este important sa se ingrijeasca in mod corespunzator rana, pentru a preveni infectia. Trebuie urmate sfaturile medicului in ceea ce priveste modul de curatare a plagii (6). 

Medicul generalist poate indruma pacientul catre un medic chirurg. Acesta, la randul sau, evalueaza pacientul si stabileste cel mai bun plan terapeutic, in functie de nevoile pacientului, starea de sanatate si simptomele acestuia. 

Ce trebuie sa retii despre durerea testiculara

  • Durerea testiculara poate fi severa sau nu, in functie daca este acuta sau cronica.
  • Poate fi cauzata de diverse afectiuni, de infectii, de traumatisme. In cazul unui traumatism, nu ar trebui ca disconfortul sa dureze mai mult de o ora. Daca durerea se agraveaza sau nu cedeaza, trebuie consultat medicul.
  • De asemenea, trebuie consultat medicul si in cazul in care apar alte simptome precum greata, varsaturi. 
  • In cazurile de torsiune testiculara, cu cat se solicita mai rapid interventia medicala cu atat fluxul sanguin este restabilit mai repede.
  • Tratamentele medicale sunt disponibile pentru cele mai multe cauze ale durerii testiculare. 

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Se recomanda ca tratamentele pentru durerile testiculare sa fie urmate numai cu prescriptia unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medicover Hospitals, „Testicular pain”: https://www.medicoverhospitals.in/symptoms/testicular-pain#testicular-pain
  2. Tuasaude.com, „Testicular pain: 7 main causes & treatment options”: https://www.tuasaude.com/en/testicle-pain/
  3. Emedicinehealth, „Testicular pain in the right, left, side and lower back, discomfort, causes home remedies, treatment, and outcome”: https://www.emedicinehealth.com/testicular_pain/article_em.htm
  4. Medical News Today, „What causes pain in the testicles?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/testicular-pain
  5. Mayo Clinic, „Testicle pain”: https://www.mayoclinic.org/symptoms/testicle-pain/basics/causes/sym-20050942
  6. Cleveland Clinic, „Testicular pain”: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/16292-testicular-pain
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor