Dinti de rechin la copii: ce sunt si ce trebuie sa stii despre ei

20. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Dinti de rechin la copii

Despre un fenomen dentar mai putin cunoscut, dar destul de frecvent la copii, numit "dintii de rechin", vei afla in detaliu in materialul ce urmeaza. Te vei familiariza cu aspectele esentiale ale acestei afectiuni: ce sunt dintii de rechin, care sunt cauzele aparitiei lor, cum se manifesta si cum pot fi diagnosticati. De asemenea, vei intelege impactul pe care acesti dinti il au asupra sanatatii orale a copiilor si cum sa previi aparitia lor.

Ce sunt dintii de rechin la copii?

Dintii de rechin la copii sunt o problema dentara ce apare atunci cand dintii permanenti rasar in spatele dintilor de lapte, in loc sa ii inlocuiasca direct. Aceasta situatie poate crea un rand dublu de dinti, asemanator cu cel al rechinilor. Aceasta afectiune este intalnita la aproximativ 3% dintre copii si este mai frecventa in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani.

Desi pot aparea la orice copil, dintii de rechin sunt mai frecvent intalniti la varsta de 6-7 ani, cand incep sa creasca dintii permanenti. 

Desi dintii de rechin nu sunt, de obicei, periculosi, acestia pot duce la probleme de igiena orala, deoarece curatarea eficienta a dintilor poate fi dificila. In unele cazuri, pot cauza disconfort sau durere. De aceea, este important ca parintii sa consulte un dentist pediatric pentru a evalua situatia si a recomanda tratamentul potrivit [1].

Cauzele aparitiei dintilor de rechin

Cauzele aparitiei dintilor de rechin la copii pot fi diverse si pot implica factori genetici, dezvoltarea anormala a dintilor, pierderea prematura a dintilor de lapte si anomaliile structurale ale maxilarului sau mandibulei.

1. Factorii genetici: Unul dintre factorii cei mai importanti in aparitia dintilor de rechin este genetica. Daca unul sau ambii parinti au avut dinti de rechin, exista sanse mari ca si copilul lor sa se confrunte cu aceasta problema.

2. Dezvoltarea anormala a dintilor: O alta cauza a aparitiei dintilor de rechin este dezvoltarea anormala a dintilor. Acest lucru se poate intampla in diferite stadii ale cresterii si dezvoltarii copilului si poate fi influentat de o serie de factori, inclusiv malnutritia sau anumite afectiuni medicale. 

3. Pierderea prematura a dintilor de lapte: Atunci cand un dinte de lapte cade sau este extras prea devreme, poate aparea situatia de dinti de rechin. Acest lucru se intampla deoarece dintele permanent care inlocuieste dintele de lapte cazut prematur poate creste intr-un loc gresit, decalat.

4. Anomaliile structurale ale maxilarului sau mandibulei: De asemenea, exista si situatii in care structura maxilarului sau mandibulei contribuie la aparitia dintilor de rechin. Daca maxilarul sau mandibula sunt prea mici pentru a gazdui toti dintii permanenti, acestia ar putea creste unul peste altul [2]. 

Simptomele si diagnosticarea dintilor de rechin la copii

Identificarea simptomelor dintilor de rechin reprezinta primul pas important in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni. Printre principalele simptome ale dintilor de rechin la copii se numara durerea sau disconfortul la mestecat. Copiii pot manifesta si dificultati in vorbire, deoarece dintii de rechin pot afecta alinierea corecta a dintilor.

Diagnosticarea dintilor de rechin la copii se realizeaza de obicei de catre un dentist sau ortodont. Aceasta implica o examinare orala atenta pentru a observa orice modificari in alinierea si structura dintilor. In unele cazuri, pot fi necesare radiografii pentru a evalua si identifica in mod precis problemele dentare. Radiografiile pot oferi o imagine mai detaliata a dintilor si pot ajuta medicul sa stabileasca un plan de tratament adecvat.

Factorii de risc pentru aparitia dintilor de rechin la copii includ intarzierea caderii dintilor de lapte sau eruptia prematura a dintilor permanenti [3]. 

Este important ca medicul sa faca diferenta intre o situatie normala, cand dintele permanent impinge dintele de lapte pana la cadere, si o situatie patologica, cand dintele permanent creste in spatele sau in fata dintele de lapte fara a-l impinge. 

Impactul dintilor de rechin asupra sanatatii orale

Impactul dintilor de rechin asupra sanatatii orale

Impactul dintilor de rechin asupra sanatatii orale este un aspect important de luat in considerare. Acesti dinti supranumerari pot cauza o serie de probleme dentare si pot afecta in mod semnificativ sanatatea orala a copilului.

1. Problemele de aliniere a dintilor: Dintii de rechin pot provoca probleme de aliniere a dintilor copilului. Dintii permanenti pot creste in spatele dintilor de lapte, ceea ce duce la inghesuirea acestora. Pot aparea probleme semnificative de ocluzie dentara pe termen lung, care pot necesita tratament ortodontic.

2. Riscul de infectie si carii: Dintii de rechin pot creste riscul de infectie si carii. Este mai dificil de periat si curatat aceste zone supranumerare, ceea ce favorizeaza acumularea resturilor de mancare si a placii bacteriene. 

3. Problemele de masticare si de vorbire: In unele cazuri, dintii de rechin pot afecta capacitatea copilului de a mesteca sau de a vorbi corect. Daca dintii sunt inghesuiti sau inclinati, acest lucru poate afecta modul in care se inchid maxilarele si poate face masticarea dificila. De asemenea, poate influenta pronuntia corecta a anumitor sunete [4]. 

4. Impactul emotional: Pe langa problemele fizice, dintii de rechin pot avea si un impact emotional asupra copiilor. Acestia pot deveni constienti de aspectul lor si pot fi jenati sau rusinati. Acest lucru poate afecta increderea in sine si stima de sine a copilului. 

Cum sa previi aparitia dintilor de rechin la copii

Prevenirea aparitiei dintilor de rechin nu este intotdeauna posibila. Este important sa fii atent la dezvoltarea dentara a copilului si sa consulti un dentist daca observi orice anomalii. Dintii de rechin pot fi semnul unor probleme subiacente, cum ar fi malocluzia, ocluzia inversa sau agenezia dentara. Un dentist va putea evalua situatia si poate recomanda masuri preventive sau terapeutice adecvate.

Traumele la nivelul gurii sau al dintilor pot duce la aparitia dintilor de rechin. Asigura-te ca micutul tau poarta un echipament de protectie adecvat in timpul practicarii sporturilor sau a altor activitati care prezinta riscul de traumatisme dentare [5]. 

Tratamentul si ingrijirea dintilor de rechin

Tratamentul si ingrijirea dintilor de rechin la copii se realizeaza in mai multe etape:

1. Consultatia la medicul stomatolog: Recomandarea primordiala este vizita la medicul stomatolog in cazul aparitiei dintilor de rechin. Acesta poate face o evaluare amanuntita a situatiei si poate stabili cel mai adecvat plan de tratament pentru copil. Medicul stomatolog poate utiliza tehnici precum radiografiile dentare pentru a determina daca exista alte anomalii dentare sau complicatii asociate cu dintii de rechin.

2. Optiunile de tratament: In functie de severitatea cazului, tratamentul poate include extractia dintilor de lapte care nu au cazut in mod natural, ortodontie pentru a corecta alinierea dintilor sau monitorizare atenta in cazuri mai putin severe. De exemplu, in cazurile in care dintii de rechin nu provoaca disconfort si nu afecteaza alinierea dintilor permanenti, medicul stomatolog poate decide sa monitorizeze evolutia acestora in timp [6].

3. Ingrijirea orala la domiciliu: In paralel cu tratamentul stabilit de medic, importanta igienei orale corecte si constante nu poate fi subestimata. Periajul corect, folosirea atei dentare si a apei de gura pot ajuta la prevenirea complicatiilor si la mentinerea sanatatii orale a copilului. 

4. Controlul regulat: Dupa stabilirea unui plan de tratament, este esential ca micutul sa fie adus la controalele de urmarire pentru a se asigura ca tratamentul este eficient si ca nu apar alte probleme. Aceste controale regulate permit medicului stomatolog sa monitorizeze evolutia dentitiei si sa intervina in caz de necesitate.

Fenomenul dintilor de rechin la copii este un aspect obisnuit al dezvoltarii dentare si nu trebuie sa provoace panica. Totusi, intelegerea cauzelor, simptomelor si impactului acestui fenomen asupra sanatatii orale este esentiala pentru a preveni posibile complicatii. Ingrijirea corespunzatoare si tratamentul adecvat pot asigura o dezvoltare orala sanatoasa. 

Bibliografie:

  1. Brushforkids. “Does Your Child Have a Double Row of “Shark Teeth?” Learn More Here.” Brush Pediatric Dentistry Blog, 8 Nov. 2019, www.brushforkids.com/blog/2019/11/08/shark-teeth-how-to-handle/, accesat la 17.07.2023;
  2. Care, Kiddies Dental. “What Are SHARK TEETH and Should I Be Worried?” Kiddies Dental Care, 1 June 2021, www.kiddiesdentalcare.com.au/what-are-shark-teeth-and-should-i-be-worried/#:~:text=SHARK%20TEETH%20is%20a%20term, accesat la 17.07.2023;
  3. Dentistry, Kenmore Pediatric. “What Shark Teeth Means for a Child’s Oral Health | Kenmore, WA.” Kenmore Pediatric Dentistry, 19 July 2022, kenmorepediatricdentistry.com/does-your-child-have-shark-teeth-what-this-means-for-their-oral-health/, accesat la 17.07.2023;
  4. “Shark Teeth: When Should You Worry?” Www.kitsapdfc.comwww.kitsapdfc.com/shark-teeth-when-worry/, accesat la 17.07.2023;
  5. “What to Do about Shark Teeth in Kids Midland | Midland Kid’s Dentist.” Midland Kid’s Dentist Blog, 16 Apr. 2021, www.midlandkidsdentist.com/blog/shark-teeth-in-kids-two-rows-of-teeth-midland/, accesat la 17.07.2023;
  6. “Why Does My Child Have Shark Teeth?” Www.kindredpediatricdentistry.comwww.kindredpediatricdentistry.com/post/why-does-my-child-have-shark-teeth, accesat la 17.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor