Cum se face testul antigen: Eficienta testelor rapide antigen pentru diagnosticarea COVID-19

15. 2. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Cum se face testul antigen

Schimbarile survenite odata cu aparitia virusului SARS-CoV-2 continua sa aiba un puternic impact asupra vieții tuturor. Vaccinul impotriva COVID-19 a readus speranta ca virusul poate fi combatut. Vaccinarea, alaturi de testarea în masa sunt variantele care pot fi de folos in prevenirea raspandirii virusului. Cum se face testul antigen si cat de eficient este pentru diagnosticarea COVID-19? Raspunsurile, explicatiile si mai ales pasii de urmat in cazul unui rezultat pozitiv se regasesc in materialul urmator.

Purtarea mastii, distantarea sociala, spalarea si dezinfectarea mainilor dupa contactul cu suprafete atinse si de alte persoane sunt in continuare masurile de protectie pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinarea impiedica aparitia cazurilor grave in situatia contactarii virusului.


Ce înseamna testul rapid antigen?


Testarea pentru identificarea virusului ramane o modalitate de control si prevenire a raspandirii COVID-19. De aceea este bine sa apelezi la aceasta varianta rapida, in situatia in care ai impresia ca ai contactat o gripa care nu mai trece.

La finele anului 2020, Comisia Europeana a decis validarea si recunoasterea testelor antigen. Aceste teste antigen ofera raspuns rapid in cazul suspiciunii de imbolnavire.


Ce este testul rapid antigen?


Testele rapide antigen sunt cele prin care se detecteaza prezenta virusului SARS-CoV-2, adica infectia COVID-19.

Comercializarea testelor antigen rapide se face la scara larga, pe piata existand mai multe variante. Oricine achizitioneaza un test rapid antigen poate sa obtina un raspuns in 15 - 20 de minute. Testele rapide antigen detecteaza prezenta virusului in faza acuta a bolii.

Trebuie sa stii ca exista si o alta varianta a testelor antigen, care se realizeaza doar in cadrul centrelor medicale de recoltare. Cu ajutorul acestora se detecteaza rapid prezenta infectiei active COVID-19, chiar si in fazele incipiente.


In ce consta testul rapid antigen?


Testul rapid antigen pe care îl cumperi din farmacie este usor de utilizat, iar interpretarea rezultatelor este facila.


Cum se face testul rapid cumparat din farmacie?


Testele antigen rapide din saliva constau in recoltarea unei cantitati de saliva, cu ajutorul unui betisor, cu tampon de vata la varf sau prin intermediul unei pompite speciale cu care se trage saliva din proba colectata.
Saliva este adusa apoi in contact cu substanta activa, reactioneaza, iar dupa 15 sau 20 de minute, pe cardul de testare va aparea rezultatul.
Farmaciile au si teste rapide antigen care realizeaza detectia calitativa rapida a antigenului nucleocapsidar al SARS-CoV-2 in probele de secretie nazala, orofaringiana sau nazofaringiana. Aceste teste au precizie si specificitate diferite.

Test Rapid COVID-19 Antigen Nazofaringian

Test Rapid COVID-19 Antigen Nazofaringian

https://www.drmax.ro/test-rapid-covid-19-antigen-nazofaringian-1-bucata-realy-tech

Cum se face testul rapid în laborator?

In centrele medicale, probele de secretii respiratorii orofaringiene sunt recoltate de personalul de specialitate, cu ajutorul unor betisoare prevazute cu tampoane, pentru exudat nazo-faringian. Probele ajung in contact cu o substanta care contine anticorpi specifici pentru virusul SARS-CoV-2, in cadrul laboratorului, unde are loc incubarea, rezultatul fiind eliberat rapid.


Unde se face testul rapid antigen si cand este indicat?

Un test rapid antigen iti poti face acasa, daca nu vrei sa te duci la un centru specializat. Testul rapid antigen Coronavirus nu costa mult, poate fi cumparat din farmacie si iti ofera un raspuns imediat.
Daca vrei sa fii sigur ca vei obtine un raspuns sigur, atunci trebuie sa mergi la un centru de specialitate si sa platesti contravaloarea serviciului.


Realizarea testarii rapide antigen trebuie sa se faca in urmatoarele situatii:

 • Ai simptome specifice bolii;
 • Ai intrat in contact cu o persoana confirmata pozitiv; Testarea este obligatorie, chiar daca nu ai simptome;
 • Exista un focar in mediul de lucru; Testarea trebuie facuta chiar si fara simptome;
 • Lucrezi intr-un mediu in care intri in contact cu categorii de populatie cu risc (copii, varstnici, bolnavi cronici);

 

Care sunt avantajele testului rapid antigen COVID-19?

Testul rapid COVID-19 făcut acasă prezintă 2 avantaje:

 • Rapid
 • Ieftin.

Testul rapid antigen realizat in cadrul laboratoarelor autorizate prezinta urmatoarele atuuri:

 • Rapiditate
 • Costuri reduse
 • Rezultate sigure, controlate.

Pe langa acestea trebuie sa nu uiti faptul ca testele rapide de antigen sunt usor de utilizat si la indemana, atunci cand exista suspiciuni privind riscul imbolnavirii.

Prin realizarea acestor teste rapide se pot depista usor persoanele pozitive, care se pot izola in cel mai scurt timp, evitand infectarea altor persoane cu care ar putea intra in contact.

Cand sunt realizate preventiv, testele rapide antigen pot scoate in evidenta cazurile asimptomatice, contribuind astfel la reducerea riscului de transmitere a bolii.


Cum arata un test pozitiv si ce masuri trebuie sa iei in acest caz?

 

Testul antigen rapid pe care il faci singur are pe dispozitivul de testare 2 campuri: C si T. Rezultatul testului antigen se interpreteaza in functie de numarul liniilor care apar.

 • POZITIV - daca benzile rosii apar la ambele linii T si C;
 • NEGATIV - banda rosie e la linia C;
 • NEVALID - nu apare o banda rosie pe linia C, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se testeze din nou proba, pe un alt card de testare.

Rezultatele obtinute sunt influentate de acuratetea cu care au fost prelevate probele, dar si de modul in care au fost urmarite si realizate indicatiile din prospect.


Situatii aparte

In cazul unui rezultat negativ la testul rapid antigen, daca exista simptome specifice bolii este bine sa se refaca testul, rezultatul putand fi unul fals negativ.

In plus, specialistii recomanda ca un rezultat pozitiv in urma unui test rapid sa fie dublat de un test RT-PCR. Acesta din urma depisteaza cu acuratete mare infectia COVID-19, inainte ca persoana sa devina contagioasa.

Desi testul RT-PCR este mai scump, fiind realizat in laborator, are capacitatea de a detecta virusul SARS-CoV-2, chiar si in cantitati mici, fiind metoda sigura de depistare a prezentei virusului in organism.


Pozitiv = carantina

Ce trebuie sa faci cand esti declarat pozitiv? Te izolezi acasa si anunti medicul de familie ca ai COVID-19.

Daca esti asimptomatic vei ramane acasa. Medicul de familie va lua legatura telefonica cu tine, pe parcursul celor 14 zile de izolare, pentru verificarea starii de sanatate. Chiar daca te simti bine nu poti parasi casa inainte de trecerea perioadei de carantina.

In cazul unui rezultat pozitiv la un test rapid antigen, anunta medicul de familie. Acesta la randul sau va notifica DSP pentru emiterea deciziei de carantinare de 14 zile.

Un test rapid antigen efectuat la centrele de specialitate sau unul RT-PCR pozitiv, iti va aduce rezultatul si decizia de carantinare de la DSP. Vei anunța apoi situația medicului de familie pentru a obtine concediul medical.

In situatia in care starea ta de sanatate se deterioreaza suna la numarul de urgenta 112 pentru a ajunge la spital.

Nu uita ca DSP va realiza ancheta epidemiologica. Ai obligatia sa anunti cu ce persoane ai intrat in contact pentru ca si acestea sa se testeze.


Revenirea la munca

La finalul perioadei de 14 zile te poti intoarce la munca sau la activitatile zilnice, daca te simti bine din punct de vedere fizic si psihic. Exista angajatori care solicita un test negativ pentru reluarea activitatii.
In cazul in care ai in continuare probleme de sanatate, medicul de specialitate sau cel de familie iti va putea acorda concediu medical după cele 14 zile de medical pentru COVID-19, astfel incat sa iti poti continua investigatiile medicale specifice sau tratamentul necesar combaterii bolii.

Testele antigen rapide pot fi utilizate atunci cand ai nevoie de un raspuns in cel mai scurt timp. Cum se face testul antigen? Simplu si rapid. Un rezultat negativ la testul antigen nu trebuie sa te faca sa renunti la masurile de protectie. In acelasi timp, un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie sustinut de testarea RT-PCR. Vaccinarea este cea mai buna solutie pentru protectia ta si a celor din jur, alaturi de masurile de prevenire a infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Cum se face testul antigen? Testul acasa e rapid, usor de utilizat si interpretat. Daca vrei sa ai siguranta, poti face testul antigen la un centru medical.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor